SZÜLŐSÉG

Kórházfigyelő: Szent István, 2. rész

2011. március 3., csütörtök 08:26

Ezen a héten az István a soros. A budapesti intézményt leginkább kellemes atmoszférája és felkészült orvosai miatt kedvelik a kismamák, bár nem utolsó a csecsemősnővérek hozzáállása sem. Olvasónk, Noémi is csak egy dolog miatt panaszkodott: hogy otthon három napba telt kipihenni a rooming-int. Pedig annak pont nem ez a lényege. Kórházfigyelő, Noémitől.

/Figyelem! Továbbra is várjuk kórházfigyeléseiteket a leírtak alapján - sőt, most egy kétségbeesett Porony-olvasó számára kifejezetten a Honvéd kórházról várjuk az anyagokat! Köszönjük! Poronty./

Mikor szültél itt?

2010. június

Általános tapasztalat

Alapvetően nagyon jó élményeim voltak, de a hátrányokról is fogok írni. Ha most újra döntés előtt állnék, megint itt szülnék.

Terhesgondozás

Terhesgondozásra a legtöbbször az orvosom magánrendelőjébe jártam. A fontosabb genetikai ultrahangokat azonban a kórházban csinálták meg, és nagyon jó géppel, nagyon megbízhatóan, megnyugtatóan. Előre lehetett időpontot kérni, és ezt be is tartották, gyorsan végeztünk, az ultrahangos doktornő nagyon kedves volt, kispapák is bemehetnek. Néhány vér- és vizeletvizsgálatot is itt csináltak meg, nem a magánrendelésen. A hely (ahol a vizsgálatok vannak) elég nyomasztó ugyan, mert egy félig pince helyiségben sokszor sokan gyűltünk össze, de bő fél óra alatt mindig végeztem. Későn kelő vagyok, így nekem az is jól esett, hogy nem kellett 7-re odamenni, elég volt 8-ra, más vizsgálatoknál fél kilencre akár.

Pontozás: 10/8

Szülőszoba

Nagyon szép, kulturált, és ami szerintem a legfontosabb: orvosi műszerekkel nagyon jól felszerelt! Egy alternatív szülőszoba van, és több hangulatos, modern, jól felszerelt, egyszemélyes szülőszoba. Amikor bementem szülni, 2 mp alatt ott volt egy szülésznő, aki egyből megvizsgált. Rögtön riasztották a saját dokimat és szülésznőmet, pedig ők nem is voltak az épületben, nekem mégsem kellett sem telefonálnom, sem bármi mást intéznem. Az alternatív szülőszoba mindennel felszerelt, kád, labda, bordásfal, franciaágy, stb... A többi szülőszoba is nagyon szép, azokban is van labda, és ott sem kötelező feküdni, ha minden oké veled. A szülőszobákat előre meg lehet nézni a szülésfelkészítő tanfolyam órái után, kis csoportokban. Van külön vajúdó szoba, világos, szép, a szükséges orvosi berendezésekkel. Nincs beöntés, borotválás.

Én az alternatív szobában szültem, a gátvédelemmel elégedett voltam, s úgy éreztem, minden segítséget megkaptam. Hatalmas élmény volt, hogy egyből megfoghattam a buksiját, amikor még csak az volt „idekinn”, a dokim segítette oda a kezem. Miután teljesen kibújt, rögtön a mellkasomra tették. A babát mosdatáshoz, méréshez az apukája vitte ki a szülőszobából, a nővérkék kíséretében, mindez ráadásul a szülőszoba közelében történik.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A rooming-in itt alap, 2-3 fős szobák vannak, saját fürdővel, wc-vel, szépek. A látogatók bármikor bemehetnek a szobába, aminek örültem a saját rokonaim szempontjából, viszont így mindig nagy a sürgés-forgás és kevés a nyugalom. A csecsemős nővérkék nagyon segítőkészek. Bejárnak a szobákba pelenkázást és más alapvető dolgokat megtanítani. A szoptatásban viszont akkor segítenek, ha bemész a szoptatósszobába. Itt személyre szabottan odafigyelnek, éjjel-nappal. Szerintem sokkal kellemesebb is a szoptatós szobába járni szoptatni, ahova nem mehetnek be látogatók, ahol nyugalom van, kipróbálhatsz többféle szoptatós párnát, stb. Ha 40 percig ültem ott a babámmal, akkor is ötpercenként ránk néztek, hogy minden rendben megy-e. Szóval a szoptatás segítésében és megtanításában szerintem fantasztikusak. (Nem itatják sem cukros vízzel sem mással a babákat.)

Alapítványi, 1 személyes szoba elvileg van, gyakorlatilag nincs, hacsak nem előre programozottan szülsz, ugyanis mindig előre lefoglalják. Ugyanakkor a 2-3 személyes szobák nagy előnye, hogy itt egymást is segítik a frissen szült mamák, így utólag már eszembe se jutna egyszemélyes szobába kívánkozni.

Az étel ehetetlen, szoptatáshoz alkalmatlan, a látogatóktól kapott ételek viszont könnyedén megmelegíthetőek mikrókban a folyosón...

Pontozás: 10/9

Szubjektív véleményem a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Fontos tudni a rooming-in hátrányait is! A babákat akkor sem veszik be a csecsemőosztályra, ha fáradt vagy, rosszul vagy. Én sok vért veszítettem, úgy fájt a hasam, hogy 10 percembe került lemászni az ágyról, és 2 napon át nem tudtam aludni, mert mindig mellettem sírt a baba. Végül a harmadik nap úgy aludtam 2 és fél órát, hogy a férjem bejött, ringatta a gyereket, s nem engedett senkit a közelembe. Itthon 3 nap kellett, hogy „kipihenjem” a rooming in-t. A fáradtság miatt a tejem is csak bő egy hét után indult be... Szerintem döbbenetes, hogy úgy tesznek, mintha az anya szervezetét nem viselné meg a szülés, s nem lenne szüksége pihenésre utána. Félreértés ne essék, fantasztikus vívmánynak tartom, hogy a babák az első pillanattól a mamákkal lehetnek, de azt rossznak, hogy akkor sem lehetett a babám a csecsemőosztályon egy minimális időt, amikor én olyan fáradt és rosszul voltam, hogy már felemelni sem mertem, mert kezem-lábam remegett.

Ajánlod más anyáknak?

Igen, szerintem ez remek, színvonalas kórház, az orvosommal és szülésznőmmel és a nővérkékkel is maximálisan elégedett voltam. Az egyetlen hiba szerintem az, amit a rooming in-nel kapcsolatban leírtam.

Noémi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.03 10:04:53Orsóborsó

  Én is az Istvánban szültem, már kétszer is. Utoljára én is 2010 júniusában. Nagyjából egyet értek a leírtakkal. Kivéve azzal, hogy akkor se veszik be a babát ha fáradt vagy, vagy rosszul vagy. Kb. a harmadik éjszaka, amikor már hulla voltam, a baba meg fél óránként fent volt, megkértem az éjszakai csecsemős-nővért, hogy egy kicsit beadhassam hozzá a babát, hogy tudjak pihenni és ne ájuljak el. Szava nem volt. Megbeszéltük, hogy szól, hogy mikor jöjjek vissza megszoptatni - kb. 3 óra múlva (tejem szerencsére már beindult). Én istenit aludtam (ekkor már egyágyasban voltam). Aztán már 4 óra is eltelt, úgyhogy visszamentem, a gyerek meg édesdeden aludt. Mondta a nővér, hogy ezt csinálta végig. Ő is kifáradt. :)

 • 2011.03.03 10:10:36Orsóborsó

  Nekem hátrány inkább a 3 ágyas szobákkal kapcsolatban volt. Első gyerekemnél is szerettem volna egyágyasban kerülni, de nem sikerült. De akkor utólag tetszett a 3 ágyas, hogy meg tudtam minden beszélni a szobatársaimmal is. A második babával is először 3 ágyasba kerültünk, 2. nap mehettünk át egyágyasba. Akkor már nagyon zavart, hogy másokkal együtt vagyok. Napközben mindig volt bent valakinél valaki, volt hogy este 9-ig. Este meg ha az én babám végre elaludt és aludhattam volna én is, valamelyik másik baba tuti akkor kezdett rá.

 • 2011.03.03 10:40:48Palacsili mákkal

  Orsóborsó: egyetértek. Én is bármikor bevihettem a gyerekemet. Más kérdés, hogy csak akkor vittem, amikor már alig álltam a lábamon, de mindig volt bent négy-öt apróság. Soha senki nem tett megjegyzést. Ráadásul eleinte csak fekve tudtam szoptatni, és gond nélkül jöttek mindig segíteni be a szobába is a csecsemősök, sőt, volt, hogy a gyerekorvos igazgatott el bennünket teljesen magától.

  Az István jó. :)

 • 2011.03.03 12:22:30Bezzegmama

  Írna valaki valamit a 2-es Sotéról? Nekem csak rémképeim vannak az egyetemi évekről, ott tartották az élettan előadást és az a rengeteg dohányzó "nagycsaládos" kismama a bejáratnál (büfé mellett) borzasztó volt.

 • 2011.03.03 12:29:54krisztil

  Igen, az István lehet hogy jó annak, aki a Gyerekosztályra kerül a babájával...
  Akiket viszont babástól beszuvasztanak egy egész más emeletre a Nőgyógyászatra a rákos műtöttekkel egy szobába, azokra rá se köpnek, és az a pár nap maga a pokol...:(

 • 2011.03.03 13:02:23Ylang

  EDA-hoz hogy állnak hozzá? Vagy az Istvánba eleve csak a természetesség-hívek mennek?

 • 2011.03.03 15:27:15Brigicca

  Én is az Istvánban szültem 2010 februárjában,és most is ott szándékozom májusban. Alapvetően én mindennel meg voltam elégedve, egy "bibi" volt csak. A tolófájásaim,amikor elkezdődtek, szóltunk az orvosnak,szülésznőnek. Ők meg szóltak,hogy VÁRJAK KICSIT,MERT OSZTÁLYÁTADÁS VAN ÉPPEN... Tanulság, ne reggel 7kor szülj :) 7.30kor meglett a kicsi lányunk,és minden rendben volt, csak elsőre meglepődtünk a válaszon :)

 • 2011.03.06 16:14:46Avenarius professzor

  ylang,
  úgy tudom, eléggé támogatják az edá-t, tőlem is megkérdezték a vajúdás alatt (nemet mondtam), úgy is, hogy mondtam előre, hogy semmilyen szert nem kérek, ha nem muszáj. szóval azért nem természetesség-nácik, az inkább a gyerekágyra vonatkozik. a szobatársaimnak kb. a fele edá-val szült

 • 2011.03.06 21:33:05Noé88

  Kedves Orsóborsó és Palacsili mákkal!
  Én írtam a beszámolót az Istvánról és hozzászólásaitokat olvasva azért kicsit irigy lettem, hogy nálatok bevették a babát kis időre:-)

  Én 3 estén próbálkoztam: az első kettőn csak "nem" volt a válasz, a harmadikon közölte velem a csecsemős nővér, hogy ő szívesen segítene, de a gyerekorvos "nem szereti, ha bent vannak náluk a babák", ezért nem tud mit tenni, mert őt nagyon leszúrná a főnökség, ha bevinné egy kis időre a babát. Szóval én darabokban jöttem haza, úgy lerobbantam, hogy később 2 hetes antibiotikum kúra lett a leamortizálás eredménye... Örülök, hogy nálatok nem így volt, ezek szerint van ilyen is- olyan is, remélem legközelebb majd én is többet alszom:-))) Noémi

 • 2011.03.06 21:40:57Noé88

  A kedves újságírónak üzennék, aki a bevezetőt írta az általam az István kórházról leírtakhoz!
  Azt írja, a rooming in-nek nem a pihenés "a lényege". Nyilván nem a pihenés a lényege... Viszont ebben az első pár napban nem csak egy "babáról" szól a lét, ketten vannak ugyanis a kórházban, egy baba és egy mama. Ha a mamára nem figyelnek, ha a mama kikészül, akkor nem lesz képes gondoskodni a babájáról. Megszülni egy gyermeket mind lelkileg mind fizikailag nagy feladat, regenerálódnia kell utána a mamának is. Ha ezt lehetetlenné teszik, annak a baba is kárát látja, kap egy kiborult, remegő kezű, kiegyensúlyozatlan anyát, akinek ráadásul a teje sem indul be a kimerültségtől, így még éhezik is a kicsi...

 • 2011.03.06 22:19:59tris

  Noé88

  annyira igazad van, elképesztő hogy még nekünk kell magyarázkodni.
  különben nekem otthon sem volt könnyebb így aztán ráment az egészségem.
  Néha arra gondolok, ha a kórház kicsit nyugisabb lett volna lehet megúszom az egészet.

 • 2011.03.07 09:05:44csikivi

  Sziasztok!

  Én is az Istvánban szültem 5 hete és való igaz, hogy nem minden szép és jó, de összességében, aki karakán, annak ki lehet bírni. Sajnálattal olvasom, hogy nem vették be a babátokat és való igaz, hogy az orvos harap érte! Konkrétan 2-szer szegezte nekem a kérdést az orvos 3 nap alatt, hogy miért van ott a baba. Én nagyon "kedvesen" megmondtam neki, hogy 6 óra sírás és szoptató szobában töltött idő után, ahol 3 csecsemős nővér próbálta megfejteni, miért sír a baba olyan sokat az egyik nővér ajánlotta fel már, hogy menjek aludjak, majd vigyáznak rá. Én meg úgy gondoltam, hogy fáradt, kimerült anyából tej nem fog jönni, szóval mentem. Mindez hajnali 2-kor volt. Amúgy a baba jól érezte magát ott és itthon jöttem rá, hogy miért: Az egyik rossz dolog a kórházban, hogy az ablakok nem zárnak jól. Ablak alatti ágyat kaptunk és még én is köntösbe aludtam, de legszívesebben még a pulcsimat is magamon tartottam volna, de azt a kicsire terítettem. Szóval a baba fázott, jobban mondva meg is fázott! Itthon a doki mondta, hogy enyhe hurut és kapta is az első gyógyszer adagját... Kicsit el voltam hűlve, hogy 1 hetes baba köhög és slejmet köp...

  Mindezek mellett én meg voltam elégedve az ügyeletesekkel, az orvosommal és egy csecsemősön kívül az összes segítőkész volt. Én jól éreztem magam. Viszont a kaja az borzalmas!!! És csak porból készült teát adnak, szóval, aki oda megy szülni annak jól fog jönni a sok behozott ennivaló!

 • 2011.03.08 20:30:21Noé88

  Kedves Ylang! Nálam ugyan nem volt EDA, mert nem akartam, de a dokim azt mondta szülés előtt, csak az én döntésemen múlik, ha kérem, azonnal adnak. Szóval ez alapján azt hiszem, az Istvánban ezzel talán nem lesz gondod, ha te akarsz.

 • 2011.03.09 09:30:46akkorisajuditvoltam

  Szia Noé88,
  Én írtam hohzzá a bevezetőt, és sajnálom, hogy félreérthető volt, az én értelmezésemben pont hogy veled értettem egyet... :) Véleményem szerint a rooming-innek nem az a lényege, hogy ki kelljen pihenni.
  Én annak idején a Kútvölgyiben szenvedtem ugyanettől a rosszul értelmezett rooming-intől, és pontosan tudom, milyen szar dolog kifáradtan hazamenni - meg sajnos azt is megismertem tavaly (a Jánosban), hogy az milyen, amikor nem hozzák ki mert császáros vagy és adják a kicsinek a cukros vizet (amitől szuper fertőzést kapott).
  szépet,
  judit

 • 2011.03.09 10:15:06Puszpanya

  Ha az orvosok megkérdezik, miért adod le a babát, gyakran az adott válaszból mérik fel, (próbálják felmérni) nem depressziós-e az anyuka.
  Egyébként szerintem egy kicsit lukas a rendszer. Én pl.azokat az anyukákat, akik nem igénylik a baba közelségét, (v. nem képesek ellátni, mert gyógyulniuk kell) szülés után hagynám pihenni. Kellene egy másodlagos gondozó rendszer aztán otthonra, ahol igény szerint napi X órában az anyukát segítenék a gyermekágyas időszakban. Kinek mit kell. Helyes szoptatás, ellátás, miért sír a gyerek....stb.

 • 2011.03.09 21:16:36Noé88

  Kedves akkorisajuditvoltam!

  Hát akkor ez egy szép nagy félreértés, bocs, de többen is így értelmeztük a bevezetődet:-) Akkor elnézést, pláne, hogy neked is hasonló tapasztalataid vannak ezek szerint! Nem lehetett könnyű neked sem a Kútvölgyiben, most a Jánosban meg pláne...:-(

  Nekem egyébként az is rendben van, ha valaki mást gondol a rooming in-ről, csak tisztázni akartam, hogy szerintem a rooming-in hasznosabb lenne úgy, ha a mamára is figyelnének.

  Még egyszer bocs, és örülök, hogy írtál! Noé88

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta