SZÜLŐSÉG

Mosolyogva szép a világ

2011. március 2., szerda 11:38

Közhely, de igaz: egy mosollyal megváltoztatható a világ. Az ember látja a gyerekét mosolyogni, és valahogy eltűnik minden gond, a hülyék a munkahelyen, az eltévelyedettek az autóutakon vagy a napi hírek. Egy gyerekmosoly még az időjárást is feledtetni tudja. (Pedig az most nagy szó.) És minden szülő tapasztalatból tudja: hiába reflex az első mosoly, mégis mindig épp' helyénvaló. És természetesen éppen tökéletes...

Mert mi is a mosoly? Fizikális változás. És ez az egyszerű mozdulat egyszerre egészségmegőrző és lelki terápiás hatású. Egy jóízű nevetés enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit, de a nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét, serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését, sőt, egy amerikai tanulmány szerint mindössze 1 percnyi kacagással olyan szívritmusgyorsulást érhetünk el, mintha 10 percig dolgoztunk volna az evezőgépen. Sőt, a nevetéssel sokkal több kalóriát is égethetünk. A nevetés és mosolygás keltette pozitív lelkiállapotban könnyebben elviseljük, sőt jelentéktelenebbnek látjuk a mindennapok kellemetlenségeit, és a negatív események kiváltotta élettani reakciók sem annyira súlyosak.

Nem volt ez másképp múlt heti bölcsődei projektünk alatt sem: elmondásuk szerint a résztvevő képviselők annyi örömöt és mosolyt kaptak a gyerekektől, amelyért megérte tizedszer is felvenni, századszor is leguggolni, ezredszer is megtörölni - miből mit. A gondozónők - újkeletű nevükön kisgyermeknevelők - ugyanezt a fenti hipotézist erősítették: a gyerekekért megéri.

Ahogy az egyik képviselő, Bábi Gabriella elmesélte: "az egyik, alig két éves picuri, V. még pelusos lévén, nyakig összekakilta magát - és így ült az ölembe. Érzékszerveim azonnal jeleztek és az érintettel történt gyors helyzetmegbeszélés után irány a fürdő. A "termés" olyan bőséges volt, hogy komoly fejtörést okozott, honnan is kezdjem a helyzet tisztázását. Popsitörlő, tusolás, törölközés, tiszta pelus, tiszta ruha. V. nagyon aranyosan együtt működött a műveletek alatt és amikor tisztán, illatosan levettem a pelenkázóról, fülig érő mosollyal átölelte a térdemet és háláját így fejezte ki: "Köszi, édi vagy!"

Nevessünk hát, és merjünk másokra is nevetni!

Heti nevetésadagunk felelőse a www.kuldjmosolyt.eu!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta