SZÜLŐSÉG

Csütörtök - Ertsey Katalin az eheti kollégákról

2011. február 25., péntek 19:41

Mindjárt vége! Ertsey Katalin csütörtöki napja a szokásos munka mellett már egyre inkább arról szól, vajon mi lesz "utána". Mert az már most látszik, hogy ugyanaz többé sosem lesz...

god2

Csak a legmélyebb elismerés hangján tudok szólni a gondozónőkről és a 8. kerületi bölcsi vezetőjéről. Engem egyszerűen lenyűgöz a szakmai és emberi hozzáállásuk, az egész szellem, amiben nevelik a kiskölköket. Mit jelent ez?

Először is rengeteget vannak kint a szabadban, a délelőtti kintlétünk alatt láttam, hogy rakják ki a kiságyakba a matracokat, és valóban, kint alszanak a kicsik, aminek nagyon megörültem. Igazi jó régi szokás ez, bár több helyen csinálnák! Itt nem is betegek a gyerekek, szinte nincs hiányzó (a 19 fős csoportból egész héten 17-18-an voltak bent), és persze, az orruk folyik, de aki egy kicsit is ért ehhez, az tudja, hogy az még nem a világ vége. Tehát az egyik jele annak, hogy jó szellemű intézményben járunk, az, hogy kimennek, amikor csak lehet.  A másik jel, ami itt szintén megvan: a spontán játék és a kezdeményezés egészséges aránya. Itt nem osztják be percre a kicsik idejét, van tere a szabad játéknak, ami a legfontosabb, de Szilvi otthonról hozott újabb és újabb izgalmas eszközökkel kínál fel lehetőségeket a kölköknek. Tegnap alufóliát hozott, amit tépkedhettek, gyűrögethettek, megismerkedve így az anyag furcsaságaival: fémes, de mégis képlény, fényes, éles is meg puha is, stb. Ma pedig otthon főzött (!) gyurmát hozott be. Bámulom a fantáziáját és az elkötelezettségét, a fáradhatatlanságát és a kitartását. Szomorú, hogy sokszor az egész állami ellátórendszer ezeknek a végletekig lelkiismeretes nevelőknek orvosoknak, ápolóknak, tanároknak a vállán nyugszik, ha ők nem lennének, már rég összeomlott volna. És még ráadásul hallgathatják egyes közgazdászok szájából, hogy őket „eltartja” a társadalom, meg az adófizetők. Persze, próbálná meg valaki piaci alapon megoldani a gyerekfelügyelettől a szívműtétig a dolgokat, megnézném, utána is így gondolja-e.

Úgyhogy a mai poszt a gondozónők előtt emel kalapot, azok előtt, akik végtelen türelemmel – és nem lehet elégszer mondani: megalázóan kevés pénzért – teszik a dolgukat, nevelgetik a gyerekeinket. Azok előtt, akik ma pl. fél 5-kor már bent voltak (!) – na jó, ez mondjuk saját bevallásuk szerint sem mindennapos és nem követendő :)

Elkeserít, hogy milyen filléres gondokkal küzdenek, és nagyon remélem, sikerül elérnünk így vagy úgy, hogy javuljon a helyzetük, és elérjük, hogy nem kell a gondozónőknek otthonról hozott, otthon készített, saját zsebből fizetett plusz dolgokkal kiegészíteni a munkájukhoz szükséges eszközöket, mint most teszik.

Ma rádöbbentem, hogy holnap vége. Ma már többször elvékonyodott a hangom, amikor ez szóba került. Fogalmam sincs, hogyan fogom itt hagyni ezt a sok édes kis krampuszt, akik pár nap alatt bizalmukba fogadtak, akikkel igazi kötődés alakult ki, és akiket holnap fogok utoljára terelgetni... Nem is tudok, nem is akarok egyelőre erre gondolni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.26 07:26:17hitelkarosultak

  Ez volt a 17. bölcsis cikk egymás után, folyamatosan. De gondolom, ezzel még nincs vége.
  Számomra viszont igen, Poronty a kedvencekből shift + del-el törölve.

 • 2011.02.26 11:30:02ceklakrem

  Kedves Kati!

  Köszönjük szépen, hogy mellettünk vagy, kiállsz értünk és képviselsz bennünket.
  Reménykeltő az, hogy a Tisztelt Házban még vannak olyan tagok, akik a „kisemberek”
  társadalmi igazságtalanságai ellen küzdenek.
  Nagyon ügyes voltál, a gyerekek hamar megszerettek, elfogadtak.
  Még azok is bizalmukba fogadtak, akik az idegenekkel szemben is tartózkodóbbak.
  Igyekeztél mindenben a segítségünkre lenni, alaposan kivetted a részed a munkából.
  A főzött gyurma nem az én érdemem, ez a Szandi specialitása, így ezzel kapcsolatban neki jár az elismerés.
  Remélem a lánykáidnak tetszett a gyerekek rajza.
  További sok sikert, kitartást kívánok Neked és remélem még találkozunk!

 • 2011.02.26 12:39:42Gabóca74

  Figyelemmel kísértem én is a hetet, először is a képek alapján ezek szupi felszerelt bölcsik sok nem ilyen, de a lényeg tényleg lemaradt bár még hiányzik az utolsó napjuk. De, hogy éltek meg a pénzből? Az, hogy a gyerekek szeretette milyen érzés, azért vagyunk a szakmába még! Igazából tetszettek, ahogy leírták érzéseiket a bölcsődei munkáról. De szeretnék egy összefoglalást látni, amin látszik az érem másik oldala is. Én köszönöm nekik legalább megpróbálták.

 • 2011.02.26 13:30:45astor19

  Első hallásra nagyon jó dolognak tartottam, hogy 3 képviselő bevállalja a mi munkánkat, meghallotta SOS jelzésünket. VÉGRE! Most talán pici figyelmet kapunk és nem csak elvesznek hanem hozzátesznek a fizetésünkhöz. Kisgyermeknevelőként 30 éve dolgozom és 86000Ft-ot viszek haza(SZÉGYEN!) ennyi és semmi pluszz!Elhihetik hogy borzasztó nehéz megélni belőle pedig csak 2 gyermekem van. Aztán arra gondoltam miért kell bebizonyítanunk hogy milyen nehéz munkát végzünk(mert azt végzünk!) Minden erőnkkel és tudásunkkal azon vagyunk, hogy a jövő generációjának a lehető legjobb nevelést és gondozást nyújtsuk, de ehhez szükség lenne a nevelő anyagi helyzetének rendezéséhez hiszen ha anyagi gondjai vannak nem tud 100%-os teljesítményt nyújtani, ideges,feszült,elkeseredett. Ennek következtében úgy gondolom a pár nap amit Önök bölcsődében töltenek nagyon minimális rálátást nyújt a munkánkra! Ezért talán nem ennek függvényében kellene eldönteni hogy benyújtják-e javaslataikat.

 • 2011.02.26 19:05:36poronty

  @Gabóca74
  Kedves Gabóca, teljesen jogos felvetés, több cikk alatt is kérdezték már kommentben. Természetesen kértük a képviselőket, hogy jegyezzék kiadásaikat, számunkra is hétfőn derül ki, hogyan gazdálkodtak. Természetesen ezt veletek is megosztjuk, hiszen az alapfelvetés is ez volt: hogyan lehetne ennyi pénzből megélni? Hamarosan kiderül. Mi is kíváncsian várjuk :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta