SZÜLŐSÉG

Csütörtök - Bábi Gabriella és a gyerekek turbóban

2011. február 25., péntek 08:35

Gödi képviselőnk csütörtökön befejezte az eheti próbatételt - pénteken sajnos elhalaszthatatlan tárgyalása lesz. Utolsó bölcsődei napján viszont jócskán kivette a részét a munkából. Izgalmakban ezúttal sem volt hiány,hol egy alulszámolt cumisereg, hol az ebéd miatt, de mint kiderült, a gödi bölcsiben a legnagyobb szám ma az audiovizualitás volt: a nap csúcspontja fotósunk megjelenése lett.

Ma is hosszúztam, mert holnap délelőtt a már kétszer elhalasztott bírósági közvetítői eljárásra vagyok hivatalos (tavaly az önkormányzati választások előtti napokban többször életveszélyesen megfenyegetett engem és a gyerekeimet egy sződligeti férfi), utána kora délutántól a Kommunizmus Áldozatai Emléknapja alkalmából rendezett megemlékezéseken veszek részt.

...és igen, kezdek fáradni!

De NEM a gyerekek miatt, hanem a körülmények okán. Hétfő óta párhuzamosan élem az életemet kisgyermeknevelőként, politikusként és családanyaként. A bölcsiből hazaérve rám zúdulnak az e-mailek, telefonüzenetek, elvégzendő feladatok. A családom megértő. Az ovis kisfiam mellettem csicsereg, amíg a "kásahegyet lapátolom", az egyetemista nagylányom kikérdezi a kislányomat (12 éves, és már nem tartja magát annak) a tananyagból, a férjem zokszó nélkül elmosogat és összetakarít.

Ma arra értem a csoportomba, hogy Zsuzsa néninek "beállt" a dereka, és a hajolgatás kínszenvedés számára. No de sebaj, itt vagyok, mint segéderő! Bizony, nem használ a több évtizedes egyirányú terhelés a derekaknak és egyéb nagyízületeknek. A csoport ma 6 főre apadt, mert a tegnapi orrfolyósok közül kettőt kiütöttek a vírusok, ráadásul a szomszédos csoportban (ma 3 főt számlált!) a hányós-hasmenős kórság jelentkezett.

Az apróságok vidáman szaladtak elém, Beni rögtön közölte is, hogy ma "eleven" lesz. Ez a reggelire kapott töpörtyűkrémes kenyér felett kornyadozva még nem tűnt fel rajta. Viszont a tejeskávéban lehetett valami, mert a reggeli után (egy síróska kivételével) mindegyik turbó üzemmódra kapcsolt, és Schumachert megszégyenítő sebességgel, hangzavarral és rutinnal száguldoztak körbe-körbe a piros műanyag "csodajárgányokon". Mit mondjak, lett néhány új ősz hajszálam...
A balesetmentes autóverseny után szerencsére eszükbe jutott Boribon, amit mindenki harsányan követelt. Hat könyvet olvastam el többször is az elejétől a végéig. A csemeték hangosan mondták velem a meséket, már annyiszor hallották, hogy kívülről fújták. Csodálkoztak is, hogy én még olvasom. Nem igazán értették, hogy Mazsolán és Cicavízión szocializálódtam az ő korukban.

Ezután "zene- és táncóra" következett Halász Juditra. A síróskánk is abbahagyta másfél órája kisebb-nagyobb megszakításokkal tartó kesergését, és megmutatta, hogy milyen ügyesen énekel és táncol. Aztán persze rájött, hogy tulajdonképpen jól érzi magát, és onnantól a kópéság egyik fő képviselője lett.

Az udvarra sajnos ma sem tudtunk kimenni a kemény mínuszok miatt, és a csoportszobában egyre inkább koncentrálódott az apróságokban feszülő energia. Mert labdázni csak sikítva lehet, ugyanígy, de nagyobb hangerőre kapcsolva követelni a másiktól az egyébként addig totál érdektelen játékot, földre fekve-rugdalózva világgá kiáltani a vélt vagy valós sérelmeket, egymás cumiját leszólni.

Apropó cumi: az egyik kislány általában 3 cumival jár "bölcsiskedni". Ezeket a belépésnél egy erre a célra rendszeresített dobozba kell helyeznie, és a nap folyamán szín és állag szerint használtatik a kívánatos eszköz. Ma is kipakolta a hármat a dobozba, ami a polcra (magasra) került. Ám a mesélés közben a kishölgynél megláttunk egy cumit. Lázas keresés vette kezdetét, hogy a "kollégák" közül ki szenved cumihiányban. Persze mindenkinek megvolt a jogos tulajdona. Cumisdoboz polcról le, gyors számolás, leltár stimmel. Hát kiderült, hogy ma a leányzó 4 cumit hozott magával szűkösebb időkre számítva...

Az ebéd ma is nagy sikert aratott: májgombócleves és kakaós tejberizs került a tányérokba. Mindenki repetázott, és az étkezés végén az alma nem nyert hangszórót. El is aludt mindenki hamar. Na ja, a teli pocak jó indok! A csendespihenőt Szűcs Vikivel (BDDSZ) arra használtuk fel, hogy a szakmát érintő elképzelésekről, javaslatokról beszéljünk.

Uzsonnára sajtos kenyér volt uborkával, ami a bőséges és finom ebéd után nem aratott osztatlan sikert. Ellentétben az Index videósával, aki akkor toppant be, és a kölkök csapot-papot hátrahagyva vetették magukat a "csodamasinával" érkező úriemberre. A fiúk a fényképezőgépet bűvölték, a lányok pózoltak és kényeskedtek ("engem ne fényképezz" csatakiáltással álltak sorfalat a fotós előtt, illegve-billegve, csacsogva, a fényképezkedés egyértelmű céljával). Javasolnám felvenni az igen drága, fotó és videó készítésére egyaránt alkalmas gépet a pszichoszociális fejlődést szolgáló eszközök sorába. A mi gyerekeinket hosszú időre lekötötte és angyalkává varázsolta.

A szülők lassan elkezdtek szállingózni csemetéikért, és az én munkám is véget ért a gödi Szivárvány bölcsődében. Bár csak pár napról volt szó, mégis nehezen vettem búcsút.
Nagyon sokat kaptam: gyermeki őszinteséget, jókedvet, új lendületet, tapasztalatokat, ismerősöket és újabb feladatokat.
Mindannyiunk nevében köszönöm a kisgyermek nevelők áldozatos munkáját, hivatás szeretetét, kitartását.
Köszönöm, hogy megtiszteltetek bizalmatokkal, igyekszem megszolgálni!
Adjon Isten jó erőt és egészséget mindannyiótoknak!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.25 11:52:04NOPLEASE

  Itt pont a lényegről nem esik szó, amiért ez a kezdeményezés elindult.
  Az már kiderült a résztvevők leírásásból, hogy a bölcsödei gondozónő munkája milyen nehéz fizikai munka.
  Viszont arról nem írnak a résztvevők, hogyan tudnak megélni a gondozónői fizetésből.

  Én 25 éve vagyok gondozónő, a fizetésem nettó 83.000 Ft. Ez is csak januártól a gyerekkedvezmény miatt, eddig 77.000 Ft volt.

  A havi fűtés-számla kb. 29.000 Ft volt, a villany 13.000 Ft, a víz 12.000 Ft, a gáz 5.000 Ft,
  a telefon 4.000 Ft. S akkor van még a tv,
  az internet, a biztosítások. S már étkezésre nem is maradt. Még szerencsere, hogy a férjemnek van munkája, mert különben éhen halnánk.
  De sok kolleganőm egyedülálló, gyerekkel,
  ők csak tolják maguk előtt az adósságot, az egyik napról a másikra élnek.

  A legszebb az egészben, hogy az új fideszes XV. kerületi polgármester első takarékossági intézkedése az volt, hogy elvette a gondozónőktől az étkezési támogatást, így ha ebédelni akarunk, akkor még havi 8.000 Ft-ot levonnak a fizetésből,
  ha esteleg még tízórait és uzsonnát is kérnénk, havi 12.000 Ft-ot. Ezekből a fizetésekből!

  Egyébként az ezáltal megtakarított pénz nem éri el a polgármester úr havi fizetésének a felét,de több mint száz gondozónőnek sikerült kicsit még jobban megnyomorítania az életét.
  Gratulálunk neki!

  Szóval várom a résztvevők kommentjét, hogy bírnak ebből a pénzből megélni!

 • 2011.02.25 12:33:44Puszpanya

  Az a baj, h a fél (ha nem háromnegyed) ország így él.

 • 2011.02.25 12:46:17Puszpanya

  Tegnap egy esti adásban szó volt egy fiatal, kétgyerekes házaspárról, akiknek a bank 200ezer HUF tartozás miatt mondta fel a hitelszerződését. A házuk lakható, az anyuka munkanélkülivé vált, nem hosszabbították meg a mszerződését és azóta hiába keres munkát két gyerekkel.
  A bank közel 300ezret kér a szerződés újraindításáért. Már ez is önmagában döbbenetes. De az, h emberek 200ezer forint miatt elveszítsék gyakorlatilag mindenüket, mellbevágó.
  Szóval abban a világban élünk, amikor a rosszul fizető munkát is nagyon, de nagyon meg kell becsülni.

 • 2011.02.25 14:16:33NOPLEASE

  A bölcsődei gondozónők fizetésénél alapprobléma a közalkalmazotti bértábla,
  vagyis hogy 2008 óta nem lett emelve A1-es kategória 69.000 Ft-ja,
  vagyis alacsonyabb, mint a minimálbér.

  A 94.000 Ft-os garantált bér-minimumot is csak az E3 kategóriában levők érik el.
  Vagyis teljesen összetorlódott az első kb. 40 kategória, így hiába kerülsz magasabb kategóriába, nem lesz magasabb a fizetésed.

  Nem túl ösztönző, hogyha egy kezdő, nyolc általánost sem végzett takarítónak hasonló a bére,
  mint egy 25 éve szakmában lévő, szakképzett gondozónőnek.

  Az lehetne a megoldás, ha az A1 kategóriát jogszabályilag mindig legalább az aktuális minimálbérhez igazítanák.

  Utoljára Medgyesi Péter rendezte a közalkalmazotti fizetéseket.
  Most mindenki őt szidja, pedig ő volt az egyetlen becsületes politikus, aki megtartotta, amit ígért. Sajnos manapság az ilyen ember hülyének számít.
  S nem igaz, hogy attól van Magyarország ilyen helyzetben, hogy akkor a fizetésünket
  felemelték 50.000 Ft-ól 75.000 Ft-ra !

 • 2011.02.25 14:29:05NOPLEASE

  @puszpanya
  tudom, hogy nagyon sokan vannak rajtunk kivül hasonló helyzetben, nem csak a bölcsödei gondozónőknek felháborító a fizetése

  De ha nem adunk hangot az elégedetlenségünknek,
  akkor nem is reménykedhetünk, hogy bármi változni fog.

  Bár így sem vagyok túl optimista

 • 2011.02.25 14:49:12Puszpanya

  Persze, igazad van.

 • 2011.02.25 16:43:15Noitsa

  Jó lenne ha elérnének valamit...
  Én pályakezdő vagyok, nemrég helyezkedtem el gondozónőként, és hiába szeretem csinálni, mégsem tudtam maradéktalanul örülni, mikor felvettek. Ugyanis azon kellett rágódnom hogy hogy fogok megélni(albérlet, kaja, tandíj - mert kábé erre jut csak belőle). Még a diákmunkával is jobban kerestem... de annyit mindenképpen, mint amennyit egy képzett(!!!) gondozónő kap. És ez szomorú.
  Beszéltem olyan lánnyal, aki recepción dolgozott, betanított munkát, nem kellett végzettség hozzá, nem is volt neki. 100+kafetériát keresett. Szóval vannak különbségek.
  Szomorú, hogy sok fiatalnak szinte muszáj kimennie külföldre, ha akar-ha nem, ha el akar indulni, vagy meg akar élni valahogy(pl. lakás).
  Én azt mondom, hogy meg lehet nézni hogy hol tartanak azok a (nyugati) országok ahol megbecsülik azokat akik a társadalomért dolgoznak emberekkel(!) (ápolók, gondozók, tűzoltók stb.) és hol azok akik nem... Vajon ha több döntéshozó nő lenne, jobban megbecsülnénk a szociális szférában dolgozókat?

 • 2011.02.25 17:24:36piszim

  A gondozónők étkezési hozzájárulását mindenhol elvették és nem a XV. kerület polgármester hanem a kormány. És január 1-től a hivatalos nevük a gondozónőknek :KISGYERMEK NEVELŐ

 • 2011.02.25 20:52:27NOPLEASE

  @piszim
  Sajnos akkor ez a kormány szégyene, hogy a legrosszabban keresőktől vesz el juttatásokat!
  Igaz ez a kormány igért minden jót, de csak nekik személy szerint lett jobb, a kisemberek egyelőre csak vesztettek

 • 2011.02.26 11:27:20Luella Menendez

  "Gödi képviselőnk csütörtökön befejezte az eheti próbatételt - pénteken sajnos elhalaszthatatlan tárgyalása lesz."

  Jópofa, hogy a csaj hétfőn még szanatóriumnak tekintette a bölcsődét meg Hawai-nak-utolsó napról meg már meglép:) Na mi van, mégsem annyira tuti?

  És mi a helyzet a megélhetéssel? Arról nem szól a fáma?

 • 2011.02.26 12:02:29Puszpanya

  Szerintem már az is csoda, h ennyi időt belesuvasztott az életébe.

 • 2011.02.26 14:49:44astor19

  Puszpanyának is igaza van, hogy nagyon sokan élnek még rajtunk kívül rosszul de most örüljünk annak, hogy végre ránk figyelnek és talán még tesznek is értünk valamit!!
  NOPLEASE jól mondja,/ azt mi is tudjuk hogy tündériek aranyosak a gyerekek/ a szégyenteljes fizetésnek nevezett alamizsnáról van szó!!
  Egyébként Bábi Gabriellának talán egy nagyobb létszámú tipegő csoportban kellett volna próbálkoznia!!Kolléganőimmel hosszú évek óta a szakmában dolgozunk, sokáig reménykedtünk talán a következő kormány észrevesz bennünket,de ezt csak akkor tapasztaltuk ha elkellett venni tőlünk!A kisgyermek nevelők többsége feszült és elkeseredett!!Köszönjük Szűcs Viktóriának, hogy komolyan veszi a feladatát és reménykedünk hogy a 3 képviselőnk sem feledkezik meg rólunk és minél hamarabb ráveszi a kormányt hogy a mi bérünket is rendezze!!

 • 2011.02.26 18:51:143 a magyar igazság

  Kedves astor19!
  A csoport beosztásba semmilyen beleszólásom nem volt (nem is akartam!), az intézményvezető döntötte el, hová kerülök. Az sem rajtam múlt, hogy ennyi gyerek betegedett meg. Számomra nem volt újdonság maga a munka (szakmai gyakorlatok+szakmai felügyelet éveken át, közalkalmazotti státusz 2 diplomával 20 évig), éppen ezért vállaltam!
  Luella Menendeznek azt kívánom,hogy soha ne élje át azt, amit én, miután több életveszélyes fenyegetést kaptam a gyerekeimet sem kímélve ("megpusztulsz ri...c a kölykeiddel együtt!").
  Közszereplőként jóval többet kell elviselnem, mint aki nem az és az ismeretlen nevek mögé bújva könnyű vagdalkozni, fanyalogni, sértegetni.
  Mégis arra kérem a tisztelt kommentelőket, hogy ne keserítsék meg csodálatos élményeimet. A szakma képviselőivel is rengeteget beszélgettünk, úgy látom körvonalazódnak a konkrét elképzelések.
  Képviselői munkámnak ez a hét is a része, az itt szerzett tapasztalatokat a javaslataimmal együtt fogom államtitkár úrnak megfogalmazni.

  Üdvözlettel:
  Bábi Gabriella

 • 2011.02.26 23:24:53hisztibéka

  Kedves Gabriella!

  Látom kicsit elkeseredett egy-két hozzászólástól!
  Köszönjük hogy végig csinálták ezt a pár napot,sokan gondoljuk úgy hogy nem hiába!
  Jön a tavasz,érzem az illatát!:)

 • 2011.02.27 14:21:45astor19

  Kedves Gabriella!
  Nem sértésképpen írtam hogy másik, nagyobb létszámú csoportban kellett volna próbálkoznia, csak sajnos így nem kapott valós képet a munkánk nehézségeiről.Ennek ellenére BÍZUNK ÖNBEN!!
  Reméljük sikerrel járnak és rendezésre kerül a bérünk.
  JÓ egészséget és kitartást kívánok önnek!!

 • 2011.02.27 16:45:373 a magyar igazság

  Kedves hisztibéka és astor19!

  Köszönöm a biztatást és NEM az Önök beírásait éreztem bántónak vagy sértőnek.
  Higgyék el, hogy valós képem van a kisgyermek nevelők munkájáról, hiszen évtizedekig szoros munka kapcsolatban voltam a váciakkal és azóta is tudunk egymásról, figyelemmel kísérjük a másik sorsát, életét.

  Üdvözlettel:

  Bábi Gabi

 • 2011.02.28 09:10:35NOPLEASE

  Tisztelt Bábi Gabi!

  kiváncsian várjuk az elszámolásokat, hogy ki hogyan tudott megélni ennyi fizetésből.

  Illetve szívesen vennénk, ha a képviselők elmondanának egy-egy konkrét elképzelést,
  hogy mit kivánnak tenni a jövőben a bölcsődei dolgozók helyzetének javítására.

  De nem valami ködös, számon nem kérhető lózungokat várunk, hanem tényleg valami konkrétumot.

  Nem azt várom tőlük, hogy mi fog megvalósulni, csak hogy egyátalán mit szándékoznak tenni az ügy érdekében!

  Köszönöm mégegyszer a munkájukat és hogy létrehozták ezt a bölcsi-realityt!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta