SZÜLŐSÉG

Sokszor mínusz tíz fokban is kint állnak - kedd, ahogy mi láttuk

2011. február 23., szerda 18:52

Kabát, sapka, sál! Elvégre kinn hideg van. -  Mire délelőtt beértem a nyolcadik kerületi bölcsibe, Ertsey Katalin már öltöztette a rábízott porontyokat. A képviselőnő hamar beilleszkedett az új környezetbe, már az első pár órában két kisgyermekre vigyázott egyedül. Felvettük a ritmust, és követtük őt az udvarra. Bölcsi reality, ahogy mi láttuk.

Előzmények:

Megtörtént a beavatás - Bölcsi reality 1. rész

A Poronty a bölcsődébe viszi a képviselőket

10:00 Budapest

A gyerekek barátságosak. Ez rögtön tapasztaltuk. A legtöbben őszinte szeretettel és még nagyobb érdeklődéssel fordulnak az új látogatók felé. Az első félórában elütött egy bicikli, rohangáltunk karika után, és megtudtuk, hogy a labda székként a legkényelmesebb.

Esnek-kelnek

A csoportok nem egyszerre vonulnak ki játszani, hanem szigorú rendben fel van osztva az idő. Ezzel a gyerekek is teljesen tisztában vannak, és még rendre is intenek, ha valaki megszegné a szabályt. „Még nem mehetünk be, majd csak ha jön Ica néni!” – mondja Berci, amikor beinvitáltam a hideg miatt.

Nagyon zimankós volt az időjárás, de Ildikó néni elmondta, hogy sokszor mínusz tíz fokban is kinn állnak a gyerekekkel, ha amúgy szép idő van. A kicsik ilyenkor sem fáznak, mert a játéktól kimelegednek. Gyakorlatilag a kinnlétük felét a földön töltik a lurkók, folyamatosan borulnak, majd felállnak, vagy a gondozónők hajolgatnak értük – akik kemény fizikai megterhelésnek vannak kitéve napi 8-10 órában.

"Ez a legnehezebb része a munkának" – véli Ica, aki már 34 éve dolgozik a szakmában. Öccse tíz évvel fiatalabb nála, ezért kicsi korában sokat vigyázott rá, édesanyjával karöltve nevelték, emiatt választotta a foglalkozását. Rengeteg szeretetet kap az apróságoktól, a szülőktől pedig elismerést. Nagyon fontos, hogy a bizalom kialakuljon közöttük, ugyanis a bölcsibe járó gyerekeknél a szülői szerepet is helyettesítik a nap nagy részében, így fontos az állandó folyamatos kommunikáció.

„Hivatástudatból dolgozom”

Szilvi hét éve dolgozik ebben a bölcsiben. Amikor este kilép az intézmény ajtaján, nem szűnik meg számára a munka. '92 óta hivatásszerűen dolgozik, és otthon, miután végzett a vacsorával, még a másnapi kézműves foglalkozás anyagát válogatja össze. Kupakokkal, csomagolópapírral és egyéb ragasztanivalókkal fejleszti a gyermekek kreativitását és kézügyességét. Örül, hogy figyelmet kap a munkájuk, bár nem bizakodik a változásban. „Remélem, pozitívan csalódom majd” – tette hozzá.

A bizalmat ki kell alakítani

A 23 éves Szandit épp altatás után kaptam el egy pár mondatra. Ő szeptemberben kezdett el dolgozni gondozónőként. Négy gyermek van a gondjaira bízva, és szemében még élénken ég a munka iránti rajongás. Lelkesen mesél arról, hogy a legszebb pillanatokat az jelenti, amikor reggel belép, odaszaladnak hozzá, és kiabálva köszönnek. „A legnehezebb a kapcsolatot kialakítani és fenntartani a kicsikkel” – mondja.

A picik egyszerűen imádnak szerepelni! Először csak megfigyeltek bennünket, majd amikor biztonságosnak találták a terepet, mindenki odasereglett a kamera köré. A kétéves Emma elmesélte azt is, hogy ugyan nem szereti, ha fényképezik, azért most nagyon kíváncsi, hogy mit csinálunk éppen. Nándi úgy fejezte ki a fotómasina iránti rajongását, hogy minden alkalommal, mikor nem vele foglalkozott Dani, a fotósunk, egyszerűen a földhöz vágta magát. Addig nem volt hajlandó felállni, amíg nem nyomogathatta újra a szerkentyűt.

TSD7469

Rend van

Az udvaron percenként sírva fakad egy gyerek. Ez megszokott. Az orrukat is folyton törölgetni kell. Erre külön rendszer van, papírzsebkendős kukák. Egy a tisztáknak, a másik a piszkosaknak. A gyerekek is tudják, hogy mi a rend, sehol sem látni szemetet. Az étkezések utáni fogmosás is be van építve a napirendbe. Ám Szilvi elárulta, hogy ez a szokás sajnos az óvodákban nem folytatódik. Minden gyerekről vezetnek fejlődési naplót is, amit háromhavonta mutatnak meg a szülőknek.

Zebrák a csúszdán

Katalinnal leültünk beszélgetni az udvar egyik legfontosabb helyéhez, a csúszdához. Miközben fél szemmel ügyelt a gyerekekre, válaszolt pár kérdésemre, így kiderült, hogy eddig a legmegterhelőbb számára a folytonos emelgetés és hajolgatás. A székek is nagyon alacsonyan vannak, így azon egy felnőtt ember nem tud túl kényelmesen ücsörögni.

Miután Katalin elrohant, hogy utánanézzen, mit csinálnak a rábízott ifjak, én még a helyemen maradtam Bercivel, aki nemsokára már oviba megy. Két kis barátjával elújságolták, hogy az egyik állatos csatornán tegnap láttak egy nagyon szép filmet a zebrákról. Azt is megmutatták, hogy milyen szépen futnak, pont a padom körül, ami istállóként szolgált. Aztán megtanultunk, hogy „mit csinál a ló?”, a nyelvünkkel csettintettünk.

Mindenki szívélyesen fogadott bennünket és úgy tűnt, a gondozónők a képviselő munkáját is mindenben próbálják segíteni.

Az első nap tehát eredményesen telt. Vajon mit hoz a holnap Budapesten?

14:30, Göd

Valamivel alvásidő után érkeztünk Gödre, a Szivárvány Bölcsődébe. A hangulat itt kevésbé volt nyüzsgő, mint Budapesten, inkább otthonosnak mondanám. Bábi Gabriella épp uzsonnáztatta a gyerekeket, egészen beleolvadt a környezetbe.

A bölcsisek már az elején befogadták Gabriellát, szerinte azért, mert a szakmai múltja miatt tudja őket megfelelően kezelni. Neki egy ismerős édesanya szólt a Poronty felhívásáról, és Gabriella azért vállalta el a cserét, mert szerinte méltánytalanul kevés figyelmet kap a közszféra ezen szegmense. "Ezen mindenkép változtatni kell" – jegyezte meg. Mielőtt reggel munkába állt, készült egy kicsit, például utánanézett a legújabb változtatásoknak a szakmával kapcsolatban. "Az előírások mára rugalmasabbak lettek" – tette hozzá.

A csoport elég foghíjasnak tűnt, a gyerekek nagy része beteg, így Gabriellának volt lehetősége jobban megismerkedni a kicsikkel. Felfedezte, hogy a gyerekek az új, modern játékokon kívül üres flakonokkal is el tudnak játszani, igen kreatívan. Bevonták a játékokba. „Gyere, vizsgáljuk meg a babát!” – az egyik kislány így kezdte az ismerkedést. „A gyerekek mindig vidámságot hoznak az életembe” – mondja Gabriella. Két-három éves apróságok vannak a csoportjában. Nyugodtnak és békésnek tűnik minden, bár kiderült, hogy délelőtt azért akadt egy-két csetepaté a lurkók között.

TSD7506

Joó Istvánné, az intézmény vezetője készségesen válaszolt egyre szaporodó kérdéseimre. "A bölcsőde két telephelyen működik,amiben mi voltunk az újabb épület, 2007-ben épült egy uniós pályázat alapján. Nagy alapterületen helyezkedik el, a gondozási egységek között lehetőség van például a technikai dolgozó segítségét kérni (ha az a másik gondozási egységben végzi a munkáját) a telefonon, ha a gondozónő egyedül van, mivel a gyerekeket egy percre sem hagyhatja magára. Ez sokszor hasznos, mivel csoportonként 12-14 gyerek,de csak két gondozónő van. Az alkalmazottak csúsztatott műszakban dolgoznak, így akad olyan alkalom, amikor egy gondozónak egyedül kell megoldania a gyermekek ellátását.

A rendszeresség biztonságot ad

Joó Istvánné Zsuzsa kifejtette, hogy szerinte a bölcsis gyerekek korábban lesznek önállóak, mint közösségbe nem járó társaik. Amikor felmerült a kérdés, hogy vajon mennyire változtatja meg a bölcsőde a gyerek-szülő kapcsolatot, elmondta, hogy ez a bölcsőde és szülők kapcsolatán múlik. Lehetőség van bejönni a gyerekekkel, benn lehet maradni, akár órákra is, hogy az anyuka vagy apuka megfigyelje, mivel foglalkozik csemetéje napközben. Sokan élnek is ezzel, bár nem tendencia azért.  Igyekeznek a szülőket más módon is tájékoztatni gyermekük bölcsődei életéről: pl csoport-szülői értekezlet, üzenőfüzet, hirdetőtábla - az étlap ki van rakva -,  mert nagyon fontos, hogy minél többet tudjon a szülő arról, hogy a bölcsiben mi történik, ez segíti a gyereket, szülőt egyaránt abban a nehéz helyzetben, hogy a nap egy részében távol vannak egymástól. Gyakori, hogy a gondozónőktől kérnek nevelésbeli tanácsokat, főleg a szobatisztaság kérdéskörrel kapcsolatosan. Előfordul az is, hogy a szülők ajándékötleteket gyűjtenek a gondozóktól.

Sok szülő beszámol róla, hogy a bölcsiben sokkal szófogadóbban viselkedik a gyermeke, mint otthon." Ennek az lehet az oka, hogy itt mindennek megvan a maga helye, és ideje" – véli Zsuzsa. A kicsik rendszerességhez vannak szoktatva, ami önmagában nevelő erejű. Nem kell tekintéllyel fegyelmezni őket, így nyugodt hangulatban telnek a napok, a gyerekek is biztonságban érzik magukat ebben a környezetben.

TSD7483

Nagyon fontos a minta

Hogy milyen képet lát a gyerek, az a gondozónő felelőssége. Sőt, talán a munka legnehezebb része példát mutatni minden helyzetben. A dolgozók egész nap fizikai és pszichikai terhelésnek vannak kitéve az állandó koncentrálástól, de nem szabad kiborulni. Isten ments, hogy elszakadjon a cérna, mert a gyerekek megijednek. Lelki megterhelés lehet például, ha egy gondozónő nem tud azonnal megvigasztalni egy apróságot. A kicsik sokszor azért is sírva fakadnak, mert „hiányzik anya!”. Az egyik kisfiúnál épp akkor tört el a mécses, amikor meglátta, hogy egy társáért jött az anyukája, és eszébe jutott a sajátja. Szerencsére ő is hamar befutott.

Jelen volt még a csoportban Mészáros Lászlóné Zsuzsa is, a helyi szakszervezet vezetője, aki elmondta, alvásidőben Gabriella összeült beszélgetni a szakma jövőjéről vele és az intézményvezetővel. Gabriella kifejtette, hogy a változás csak akkor valósítható meg, ha minden kérdésben konszenzusra jutnak szakmán belül. Nem lehet megosztottan továbblépni, minden kérdésben közös nevezőt kell találniuk a szakszervezetek tagjainak.

Vajon elég lesz egy hét, hogy sikerüljön árnyalt képet kapnunk ezekről a kérdésekről is? Kiderül a továbbiakban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta