SZÜLŐSÉG

Miért megy bölcsibe a gyerek?

2011. február 22., kedd 14:05

Bölcsis lesz a gyerek. Sok oka lehet, hogy miért. A leggyakoribb, hogy hiányzik az édesanya fizetése a családi büdzséből, és a három év letelte előtt vissza kell állnia dolgozni. Olyat is láttam, hogy egy anya egy évig bírta az otthonülést, utána úgy érezte, délelőttönként magával akar foglalkozni.  Meg olyat is, hogy vissza akart térni sportpályafutásához, és az edzések idejére tette be a kicsit a bölcsibe. Sőt olyanról is hallottam, aki nem érzett magában elég kreativitást a gondolkozni kezdő gyerek fejlesztéséhez és inkább szakképzettekre bízta napi pár órában. És biztos létezik még millió más ok is, én az enyémet mesélhetem el.

Kell a gyereknek a többi gyerek társasága. Ezzel vigasztaltam magam, és ezt a magyarázatot adtam a kollégák nagyrészének is, amikor kerek szemmel néztek rám: neked már bölcsis a gyereked? Az igazi okot, hogy azért kellett 11 hónaposan elkezdeni a bölcsődét, mert a „fennmaradásunkhoz” már nem volt elég a gyed, vissza kellett mennem dolgozni, az pedig még így sem fért bele a keretbe, hogy megfizessek egy nénit, aki majd otthon ül vele, míg a szülei a munkában vannak, akkor csak a hozzám legközelebb állók orrára kötöttem. Egyrészt azért, mert magánügy. Másrészt, mert azok, akik nálam kevesebbet keresnek, nem hitték volna el. Pedig aki többet keres, többet is költ, és nem feltétlenül luxusra. Csak olyan dolgokra, amik manapság már a legtöbb családban létező kiadások, autórészletre, lakáshitelre, gázszámlára. Kis lakáshoz kisebb gázszámla jár, nagyobb autónak nagyobb a törlesztője. Ha akartuk a kényelmesebb életet, a nyakunkba vettük a nagyobb kiadásokat, nyilván áldozatot is kell hozni azért, hogy elő tudjuk teremteni, ami ehhez szükséges. Valljuk csak be tehát, nem kenyérre kellett anya fizetése, hanem a megszokott életforma fenntartására.

Ha nagyon gazdagok lennénk, valószínűleg otthon maradhattam volna 3 évet, és kihagytuk volna a bölcsit, az óvoda lett volna az első ok az elválásra. Ha nagyon alacsony lett volna a fizetésem, akkor lehet, hogy nem érte volna meg visszamenni idő előtt dolgozni, hiszen talán alig lett volna különbség a gyedem és a bérem között. Ha lett volna támogató, közel lakó nagyszülő, aki besegít, akkor is máshogy alakulhatott volna, de ezt anyagilag nem vártuk el a szüleinktől, fizikailag meg nincsenek elég közel. Maradtunk mi, a mi erőnk, a mi vágyaink, a mi számláink és a mi gyerekünk, aki ezért velünk együtt meghozta élete első „áldozatát”, bölcsis lett. Félreértés ne essék, nem siránkozom ezen, mint említettem, a mi döntésünk, a mi választásunk, ez csak a tények sorbaállítása, a helyzet vázolása.

A környezet ugye ilyenkor is, mint minden esetben, véleményez, tanácsokat ad, egyetért, ellenjavall, hozza a jobbnál jobb példákat. Miért is kell egy beszélni még nem, járni is alig tudó babát idegenekre bízni? Hiszen el sem tudja panaszolni, ha bántják. Ilyen gondolatok jöttek azok felől, akik nem értettek egyet a döntésemmel. Bár már akkor sem értettem, miért akarna egy bölcsődei nevelő, aki vélhetően nem a kimagasló fizetés vagy a lenyűgöző karrierrlehetőség miatt választotta ezt a pályát, hanem gyerekszeretetből és elhivatottságból, bántani egy egyseévest. A gondolat támogatói pedig csak bólintottak, az ő gyerekük is bölcsis, vagy volt, és jó (vagy volt) neki.

De az első napon, meg a másodikon és a harmadikon is, amikor ott maradt nélkülem, velem maradt a szorongás. Amit minden anya átél ebben a helyzetben. Hogy ez biztos jó-e neki. Valószínűleg nem minden gyereknek tökéletes megoldás a bölcsi. Van, akinek még korai elválni az anyukájától. Nekünk szerencsénk volt, a miénknek jó volt. Szeretettel fogadták, gondoskodtak róla és a 2 ott töltött év alatt, mikor eljött az ideje végtelen sok türelemmel, lassan-lassan ők beszélték le a cumiról. Rengeteg segítséget kaptam tőlük akkor is, amikor szobatisztaságra szoktattuk és folyamatosan nagyon jól tudtunk együttműködni, együtt nevelni. És együtt szeretni is, mert az nagyon sokat jelent, hogy olyan emberekre bízhatod a gyerekedet, akik tényleg szeretik. Ha már nem lehet veled. Én bölcsődepárti vagyok. Az én tapasztalataim alapján. Mondom ezt azoknak az anyukáknak, akik éreznek egy kis lelkiismeretfurdalást amiatt, hogy visszamennek dolgozni és bölcsibe adják a gyereküket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.22 19:48:43ÉSZLÉNY

  Rossz v. jó? 1 év után, 2 év után? Ez csak Magyarországon lehet!!!!
  Mindenhol máshol csak és kizárólag a hobby anyák igen sok jövedelemmel maradnak otthon a gyermekeikkel.
  Nyugatra, ahol talán 1 fizetés is elég lehet a normális élethez a gyerekek max fél év után mennek a bölcsibe. Ott az a természetes.
  Én ilyen országban élek.
  Nem válik a gyerek kárára és nem csinálnak belőle lelkiismereti kérdést.
  Kár, h Magy.o.-on igen!
  Ezzel megfosztják az anyukákat a "jó anya" érzéstől, csak mert mernek (v. sajnos inkább mert kell) munkába állni v. bármit kezdeni magukkal.
  Pedig, pedig.......
  Nem is olyan rég Magy.o.-on is ez volt az általános, vajon akik akkor bölcsisek volak azok rossznak tartják az anyukájukat(ezért), v. sanyarú gyermekkori emlékeik vannak???
  Nem hinném!
  Kicsit már távolabb is körül kéne nézni!

 • 2011.02.22 20:29:40margarita viola

  Igazad van észlény
  Nemrég meglátogattam tengeren túli ismerőseimet. A babájuk éppen 4 hetes volt, az anyuka ekkor ment vissza dolgozni. A szabadság és az álmok hazájában ennyi szabadságot kapott. Nem panaszkodott, nekik ez volt a természetes. Örült, hogy munkája van. Én meg mennyire szorongtam, amikor bölcsibe vittem a gyerekemet...

 • 2011.02.22 20:34:10mystic83

  Magyarországot külföldhöz hasonlítani?...Inkább ne csak pár kulcsszó, fizetés, részmunkaidős foglalkoztatás,munkahelyek, bölcsödei férőhely..Persze nem lesz tőle a gyerek lelki nyomorék de szerintem meg meg kéne adni a lehetőséget, hogy ha valaki otthon akar maradni ne 10-20 ezer forint miatt kelljen vissza menni dolgozni.Persze ha besokallt az otthonléttől és menni akar akkor menjen. Én úgy vagyok vele még dolgozhatok 30-40 évet én nem sietek vissza, hálisten még megtehetem.

 • 2011.02.22 21:00:39kitike

  Hát, én 20 ezer forint miatt megyek vissza. Ez van. És nekünk a létfenntartáshoz kell ez a pénz. Nem tetszett az a felhang, hogy aki kevesebbet keres, annak kevesebb a költenivalója, mert nem igazán. Kocsi nélkül vidéki -családos ember- nem boldogul. Lakáshitel: anyámék annyit tudtak segíteni, hogy csak egész kicsi hitelt kell havonta fizetnem, de a gyedből sírva. A gyerekemen nem spórolok érdeket sértően, de magamon igen. Az emberhez méltó élethez kell a plussz 20.
  Találtunk remélhetőleg megbízható bölcsit, megy majd 25 hónaposan.

 • 2011.02.22 21:09:06margarita viola

  Miért ne lehetne, sőt kellene is Magyarországot külföldhöz hasonlítani??? Az, hogy ilyen hosszan itthon maradhatunk a gyerekkel, igen ritka lehetőség. Jogilag van rá lehetőségünk, míg tőlünk nyugatabbra élő anyatársainknak nincs. Ők bennünket csak azért nem irigyelnek, mert nem is sejtik, hogy ilyen van.

 • 2011.02.22 21:22:12Puszpanya

  Szóval most azért érezzem jobban magam, mert van ahol még "rosszabb"???
  Soványka vigasz.

  "a mi gyerekünk, aki ezért velünk együtt meghozta élete első „áldozatát”"
  Ezt nem vágom... A szülők döntöttek, ő meg ment a bölcsibe.

  Különböző okok miatt adják a gyereket bölcsibe a szülők, de ha nekem ez az ok az életszínvonalam csökkenése lenne, akkor egy évig simán bevállalnám. (:D meghoznám az életem következő "áldozatát" a gyerekért)
  De mint kitike esetében, nekünk is rezsire kell majd a pénz, amit a GYES nem fedez. Lassan kifutok az időből, mivel a gyereket nem vetettem fel még várólistára sem a bölcsiben.

 • 2011.02.23 09:09:04Turp

  Üdv mindenkinek!

  Nekünk a gyereknek gyerektársaságra volt szüksége és ennyi. Mi nem szerettük volna de a gyerek igényelte.
  Ennyi

 • 2011.02.23 09:24:07Puszpanya

  A gyerektársaság hiánya nálunk is bejátszik. Viszont félek attól (igen én), h mások tanítják/nevelik/hajlítják a még képlékeny gyerekemet.

 • 2011.02.23 09:58:54e8497

  Ez egy örök vitatéma. Szerintem az a jó, ha mindenki eldöntheti, hogy meddig szeretne otthon maradni. Ez családonként más és más, anyagi helyzet, nagyszülők bevethetősége, szülők munkabeosztása, bölcsis férőhely, munkakedv,stb. figyelembe vételével. Nem hiszem, hogy bárkit meg kellene kövezni azért, ahogy dönt ezzel kapcsolatban.
  Nálunk nagyjából az a helyzet, mint a cikkírónál. Az első gyerekemnél sem bántam meg a bölcsit, így a másodiknál is hasonló lesz a helyzet.
  Még egy érv a munkába való visszatérés mellett: nem szerettem volna 1 évnél többet kihagyni egy olyan munkakörben, ami folyamatos tanulással és változással jár.

 • 2011.02.23 10:10:58mystic83

  margarita viloa: Igen más országokban élő anyatársaink nem maradhatnak otthon ennyi ideig de sokminden másban meg nekik van részük amiben nekünk nincs pl. az általam felsorolt pár dologban. Visszamehet 4-5 órában dolgozni a 6 hetes gyerek mellett addig vigyázz rá a babysitter mert meg tudja fizetni.Nem kell beadnia bölcsibe ahol mint nálunk (a városomban) pl. még a pelenkát se cserélik le a gyerekről (tisztelet a kivételenek). Dolgozhat otthonról és nyáron akár két hónapot is tölthet nyaralásképp a mi Balatonunknál. Ha esetleg nálunk is teret hódít a részmunkaidő az a 4 óra nem annyi lesz mint ahogy a mostani papiron 8 óra is inkább 10 , a nagyszülők meg még 10-12 év mire nyugdíjba mehetnek és tudnak segíteni.Ilyen körülmények között ők sem mennének vissza dolgozni szerintem.

 • 2011.02.23 13:12:17Milo28

  Nekem decemberi a fiam, januártól mehetett volna oviba de év közben nem vették fel így szeptemberben beírattam mikor már majdnem 3 éves lett. Nem lett volna muszáj dolgoznom, de hiába mentünk mindenhova és hiába volt a két nagymama már igényelte a gyerektársaságot, szeretett járni, de így is mit hallgattam a rokonoktól. Simán beszokott az oviba utána nem volt semmi gond.

 • 2011.02.23 19:40:20lumi888

  Én nem gondolom azt, hogy olyan jó dolog, hogy egy nőnek lehetősége van 3 évig otthon lennie a gyerekkel. Nem mondom azt, hogy minden bölcsit kihagyó és az óvodával kezdő gyerek anyámasszony katonája, de egy bölcsis számára sokkal könnyebb az ovis kezdés, ráadásul már az immunrendszere is hozzászokott a közösséghez.
  Az én kislányom másfél éves volt, amikor jeleztem, hogy visszamennék dolgozni. Két éves volt, mire találtunk neki helyet, tehát csak egy évig volt bölcsis. Nálunk több ok is közrejátszott. Egyrészt a saját önzésem, ugyanis nagyon mozdultam volna már kifelé a mókuskerékből. Másrészt Ő is igényelte, hogy mások, főleg gyerekek között legyen. Harmadrészt a gyes kb. annyi, mint halottnak a csók, szóval semmi kedvem nem volt megvárni.
  Aki 3 évig, vagy ha jön a tesó időközben, akár 6 évig is otthon van, olyan szinten vonja ki magát a munkapiacról, hogy nem sok esélye lesz visszatérni. Persze ez beosztás és munkatípusfüggő, én inkább csak magamból indulok ki (nemzetközi cég, kreatív munka, jónak mondható bérezés). Én nem engedhetem meg magamnak, hogy évekre kivonjam magam a munkából. Biztos jelentősen jobb lenne a helyzet, ha lehetne részmunkaidőben, illetve otthonról dolgozni és mindenekelőtt nagyon-nagyon nagy szükség van sok állami bölcsire és ovira.

 • 2011.02.23 19:56:58ÉSZLÉNY

  Külföldön sincs minden az elképzelések szerint, nem mindenki bébiszittert fogad és nem mindenki fél munkaidőben dolgozik, amcsiban se. Bár nem feltétlen azért mert nem lenne rá.
  Egyszerűen abban a társadalomban az a normális, h visszamennek dolgozni.
  Azt gondolom, h ha ott ez így megy már régóta és működik, akkor egészen nyugodtan Magyo.-on is megtehetik a nők.
  Nem is kell erre se okot, se mentsége találni. Biztos akadnak gyerekek akiknek nem jó, de az a ritkább!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta