SZÜLŐSÉG

Megtörtént a beavatás - Bölcsi reality 1. rész

2011. február 22., kedd 08:06

És elkezdődött.

Ma reggel elindult a Poronty bölcsődei reality-je. Főszereplők: három képviselő, három bölcsőde, és egy nemes cél: rávilágítani a bölcsődei dolgozók munkájának nehézségeire. A politikusok komoly feladatot kaptak, hiszen ezen a héten ők állnak nem csak a sajtó figyelmének kereszttüzében, hanem azok a gyerekek is, akikkel szemben nekik most bizonyítaniuk kell. Bizonyítani, hogy ők nem csak politikusok, de jó emberek is.

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott minden, amiről eddig beszéltünk. A három képviselő egész héten keresztül egy-egy bölcsődében dolgozik majd teljes munkaidőben, és mindemellett a közalkalmazotti bértábla rájuk vonatkoztatható fizetéséből lesznek kénytelenek vinni háztartásukat, fizetni rezsijüket, közlekedésüket, és bármely más felmerülő költségüket (nem, nem mi fizetünk: ők vállalták, hogy ennyiből gazdálkodnak majd). A Porontyon vezetett naplójukból kiderül majd, hogyan birkóznak meg a feladatokkal, mit éreznek eközben, és itt követhetjük majd nyomon háztartási naplójuk bejegyzéseit is.

A méltánytalanul alacsony bérezés és a bölcsis csoportok létszámának emelkedése miatt olyan helyzetbe kerültek a gondozónők, ami a bölcsődei szakszervezet szerint semmiképpen sem fenntartható, ezért kezdeményezték a cserét, melyet aztán a Poronty karolt fel. A cserében résztvevő három jövendőbeli gondozónak pontosan ugyanazokat a feladatokat kell majd ellátnia, mint a hivatásos dolgozóknak. Ez nem csupán gyermekfelügyeletet jelent, "hiszen akkor akár biztonsági őrök is lehetnének ott helyettük" – mondta el Szűcs Viktória, a BDDSz elnöke.

Vörösmarty Attila elmesélte, hogy ugyan eddig nem volt blogunk olvasója, egyik ismerőse ajánlása alapján jelentkezett a felhívásra. Legkisebbik gyermeke nyolc hónapos, vagyis nemsokára a bölcsődés korba lép, ezért az apuka szeretne betekinteni a rendszer működésébe belüről is, ami férfiként egészen egyedülálló hozzáállás. Vörösmarty Attila elmondta: alig várja, hogy megismerje feladatait. „Háromgyerekes apuka vagyok. Két nagyobb fiam révén közvetlenül, de kívülről ismertem eddig a bölcsődék világát. Most itt az alkalom, hogy belülről is megismerjem a kisgyermeknevelők munkájának szépségeit és problémáit – épp mielőtt a legkisebb fiam is tagja lesz ennek a közösségnek.”

A két hölgynek ezzel ellentétben több tapasztalata és rálátása van a közszférában uralkodó viszonyokra. Ertsey Katalin a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy szerinte a magyar gazdasági helyzet egyik legégetőbb problémája, hogy a kisgyermekes anyákat milyen módon helyezik vissza a munkavállalói színtérre. Kiemelte azt is, hogy a bölcsődei alkalmazottak bére körülbelül a fele annak, amennyivel a politikusok bére emelkedett januárban. Ertsey Katalin kiemelte az előttük álló munka kihívásait: "Számomra a legfontosabb kérdés, hogy vajon mennyit érnek a társadalomnak azok, akikre először bízzuk rá a gyerekeinket. Azt eddig is tudtuk, hogy a kisgyermeknevelői fizetésből lehetetlen megélni. Ezen a héten azt is megtudjuk, hogy milyen kemény munkát végeznek a nevelők ezért a pénzért!" A védőnőként diplomázott Bábi Gabriella húsz éven át volt közalkalmazott. A képviselő reméli, hogy ez a kezdeményezés majd közelebb hozza a változást, és kormánypárti képviselőként ki tud állni a jó ügy érdekében. Majd hozzátette: „Tizenöt évesen vettem részt az első bölcsődei szakmai gyakorlaton. Akkor még nem gondoltam, hogy több évtizedes szakmai együttműködés kezdődik ezzel, mint ahogy azt sem, hogy 30 év múlva döntéshozóként térhetek vissza, az egészségügyi-szociális alapellátás képviseletében.”

Ezzel el is érkeztünk egy történelmi pillanathoz, amikor a felek aláírták az erre a hétre szóló, különleges munkaszerződéseiket. Katalin, Gabriella és Attila szignózták a papírokat, melyek egy hétre majd teljesen felforgatják az életüket. Mindhárman izgatottan álltak az első nap előtt. Be kell vallanom, mi is.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Bölcsi reality a Nyóckerből: totál KO voltam - Videó - 2011.02.23.
A gyerekek édesek, lassan meg is tudom őket különböztetni, bár ma Brigi helyett Nórikát hoztam be az udvarról - írja beszámolójában Ertsey Katalin, akit alaposan lefárasztott az első bölcsődei nap.
Kedd: Bábi Gabriella ki se fáradt - 2011.02.23.
Kedden végre beindult az "igazi" munka. Íme Bábi Gabriella posztja a gödi bölcsődéből! Bölcsi reality.
Kedd: Vörösmarty Attila izomláztól szenved - 2011.02.23.
Képviselőtriónk férfitagja is rendesen kitett magáért a keddi napon. A halálos fáradtság mégsem tartotta vissza őt attól, hogy megvárja az esti BL-meccset! Bölcsi reality, első beszámoló.

KOMMENTEK

 • 2011.02.22 12:36:12Ides

  Öncélú, magamutogató vicc az egész! Már a kijelentés is megalázó: "a bölcsődei alkalmazottak bére körülbelül a fele annak, amennyivel a politikusok bére emelkedett januárban." Ha valóban segíteni akarnak tegyék ezt úgy ahogy mások is egész évben. Dolgozzanak átlagbérért! Vagy még annyiért se. Egy hétig kjt bértábla szerint? Vicc, a múlt havi fizetéséből él, a következő hónapban pedig egy kicsit összehúzza magát, vagy még az se szükséges! Ripacsok!

 • 2011.02.22 13:15:21franciss

  Szerintem meg igenis jó, valahol el kell kezdeni, és figyelemfelhívásnak jó ötlet. Pont most gondolkodtam - illetve tuképpen mióta a fiam bölcsibe jár - hogy tényleg milyen sokat dolgoznak és milyen kevés pénzért, és sose láttam a gondozónőket türelmetlennek, idegesnek, unatkozónak, utálkozónak, legalábbis nálunk nagyon odafigyelőek.
  Kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből.

 • 2011.02.22 13:19:01nehogymáneszójjakbe

  Kb.annyi sül ki belőle,h most már "hú de nagyon meg lesznek értve" a bölcsődei dolgozók és ennyi.
  Max csinálnak annyit mint az adórendszerrel,h látványos lesz, aztán csak rosszabb lesz minden...
  Amúgy nem csak a bölcsiseknek rossz...

 • 2011.02.22 13:31:04Ides

  franciss: A figyelemfelhívás nem a politikus dolga! Az ő dolga tenni azért, hogy ne kelljen figyelmet felhívni évtizedes problémákra! Elmondom mi sül ki belőle: Miután egy hétig nagyon komolyan odafigyelnek a kisded ellátó rendszer rabszolgáira, (bocsánat dajkák, dadusok, óvodapedagógusok, stb) visszamennek a nagyházba, meglapogatják egymás hátát, röhögnek jókat azon, hogy mi történt, lesz egy felszólalás és ennyi! Remélem ez alatt az egy hét alatt legalább kisgyermek nem lesz áldozata semmilyen szakértelmet nélkülöző hibának! Mellesleg egészségügyi kiskönyv, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat megvan? Vagy ők vihetik pl. az E. coli-t a bölcsibe? Ér ennyit a népszerűségi verseny?

 • 2011.02.22 13:53:37nehogymáneszójjakbe

  Ides

  Nekik bármit megér a népszerűség...

 • 2011.02.22 13:59:27Ides

  Még valami. Az első jelentkező, idézem:
  "szimplalány

  Én vállalom. Álláshalmozó ugyan nem vagyok, hanem országgyűlési képviselő, és folyamatosan azért küzdök, hogy a gyermekek nappali ellátása jobb legyen, és hogy a nőknek ne jelentsen szinte megoldhatatlan feladatot a munka és a gyereknevelés összehangolása, ami jelenleg egy durva akadálypálya. Itt el lehet olvasni, hogy mit tettem eddig ezügyben. Nem a cikk olvastán kaptam a fejemhez, hogy, hú, milyen jó téma: www.ertseykatalin.blog.hu

  A gyerekeim még nincsenek 7 évesek, tehát nem volt túl rég, amikor kettejüket láttam el napi 24 órában. Szerintem menni fog.

  A fizetésem valóban több, mint a bölcsődei dolgozóké: egészen pontosan azonos a brit minimálbérrel. Ezért napi 12-14 órát dolgozom.

  Kíváncsi vagyok, akad-e egy bevállalós magyar közmédium, ami jön velem egy hétig.

  Február 14-én kezdődik a parlament, akkor indulhatunk is. A munkarendem: reggel 8-ra viszem a gyereket iskolába, onnan nincs megállás este 9-ig. Hétfőn bébiszitter, mert éjfélig szoktunk ott ülni a parlamentben, a többi napon a szokásos időben hazajövünk a gyerekekkel (ovi-iskola), esti menet: vacsora, fürdés, mese, alvás és amikor lefekszenek, akkor ülök vissza a géphez dolgozni, kb. 9 körül, és dolgozom kb. éjfélig.

  Várom a Poroty és a tv stáb jelentkezését, megírom az emailemet.

  Ertsey Katalin
  LMP"

  Tehát brit minimálbér, az 2010 végén 6 font/óra volt, ez kb 1879,8 Ft mai középárfolyamon. 168 óra havi munkaidővel ez szimpla 315806,4 Ft juttatás. Hát igen, és még csak 10 hónapja képviselő! Következő idézet:
  "Várom a Poroty és a tv stáb jelentkezését, megírom az emailemet."
  Valóban tenni akaró, felelős politikus aki még véletlenül sem a saját vagy pártja népszerűségét próbálja növelni! Hamar beletanultak az LMP-sek is a csízióba!

 • 2011.02.22 14:06:03Ides

  Még egy dolog. Mindezért a blog még kitüntetést is akar adni? Kikérem a magam és a párom nevében aki óvodapedagógus, és jócskán elhivatott, még sosem kapott ilyen jellegű elismerést, hozzáteszem nem is kívánja. Szóval hajrá, ez a világ már nem fékezhető a lejtőn, de nem én megyek a sor elején!

 • 2011.02.22 14:41:33nehogymáneszójjakbe

  Ides

  Remélem eljut a "kedves" politikushoz a következő:

  A Párom 6 éve tűzoltó, jól dolgozik, a (brutto) fizetése fele a britnek (pedig már előléptették). 24/48-ban dolgozik.(heti min.48h,de van,h 72h)
  Télen ráfagy a ruha, nyáron rásül,ha kell nem alszik...Bemegy az égő házba,bemászik a roncsba, éjjel is kimegy 1 kukatűzhöz is...(Devecserben is volt)
  Harcolniuk kell a túlórapénzükért (nem heti 40h hanem 48h feletti),amire reményük sincs.
  Mellette ugyanúgy rész vesz az itthoni feladatokban...(elvégre közös a gyerek és a ház is)
  És van másodállása is,h ki tudjuk fizetni a számlákat...
  Ő és a kollégái is várják a tv stábot...

 • 2011.02.22 21:04:03akkorisajuditvoltam

  Sziasztok, tisztáznék pár dolgot.
  1. mint legfontosabb: mindhárom képviselő átment azokon az egészségügyi vizsgálatokon, amelyek BÁRMELY itt dolgozónak kötelező. Igen, van eü kiskönyv. Volt mindenféle vizsgálat, tüdőszűrés, 2 hétnél nem régebbi székletvizsgálat, satöbbi. És komolyan vették, mind a képviselők, mind a bölcsődei dolgozók, hiszen ez az ő érdekük is.
  2. A Poronty találta ki azt, hogy TÉNYLEG csináljuk meg a BDDSz felhívását. NEM a politikusok. És szerintem jó,hogy ők akarnak segíteni a figyelemfelhívásban, engem nem érdekel, ez számukra mit jelent majd - én, akinek a gyereke bölcsis, azt nézem, hogy a gondozónők számára mivel jár a munka, és hogy ők az én gyerekemet (és a másét!) hogyan tudják majd még jobban ellátni. hogy ettől népszerűbb lesz? És akkor mi van?!
  A politikusok bevállalták a jót is, rosszat is, mi a baj ezzel? Mindkét női résztvevő igenis a sajtát területén a női jogok élharcosának tekinthető (nézd meg a munkájukat). Annak, hogy egy férfi előzetes ismeret nélkül bevállalta, tényleg csak fanyalgás lehet a vége? Ne szórakozz.
  3. a brit minimálbér nem tudom, hogy jön ide, olvasd végig, mit írtunk.

  A tűzoltók jogaiért meg javaslom felkeresni a tűzoltókkal foglalkozó szakblogot, hogy csináljanak értük ők akciót.

  Én speciel az anyákkal, apákkal, a leendőkkel és a gyerekekkel foglalkoznék.

 • 2011.02.22 21:40:13Puszpanya

  Judit megelőzött tűzoltó ügyben... :D Pont ezt akartam javasolni, csak nem ennyire szalonképesen.. :D

  S miért kotorászunk már megint más pénztárcájában??? Kit érdekel - ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatban- h a politikus mennyit visz haza?
  Szerintem nagyon is klassz emberek, h bevállalták. Hátha elindul valami. Ha csak 10 embernek (egyszer) jobb lesz, már megérte.

  Annyira szeretném, ha egyszer egy nemes kezdeményezést nem fikáznának le a kommentelők csak, azért mert...

  Az a gyanúm (sajnos), h ha ma kellene újjá építeni az országot (bizonyos értelemben kell is!), még azt a kevés épületet is lebontanánk, amelyek még állnak.
  A nagyszüleink meg megtették értünk...

 • 2011.02.23 08:25:39Hiszi a piszi

  Kicsit örülök, hogy valahol előkerült a bölcsőde téma. Mert ránk csak akkor találnak, ha anyagilag veszteséges az ágazat, vagy baleset történik.
  Magam gondozónő vagyok, egy 14 -es létszámú csoportba. Sokszor az ember magába van, próbálja a rábizottakat ellátni,( futószallag rendszer) fürdőszobai tevékenység alatt csak hallótávolságban vannak a gyerekek, segítségnyújtás konfliktus esetén nincs. Balesetveszély!! Udvari levegőztetésnél, csak öltöztet kikisér, de az udvaron lévő gyerekeire rálátasa nincs, hallomásból értesül mi is történt a gyerekkel.Ilyen létszám mellett több szakemberre lenne szükség.

  Sok szociálisan nem rászorult kisgyermek jár a csoportba, emelve a látszámot. Aki dolgozna nem jut ben, sok anya otthon van, gyermeke meg a bölcsiben. Javasolnám ezek áttekintését is.
  7 órás munkaidőről beszélnek, sokszor 9-10 órát is benvagyunk, ezt regiszrálnunk jelenlétin, nem lehet.
  Szeretem a munkám, ezért is csinálom, de jó hogy kicsit felfigyeltek ránk.
  Köszönet a szakszervezetnek!!!!!!!!!!!!!

 • 2011.02.23 10:10:57Ides

  akkorisajuditvoltam:
  Csak a teljesség kedvéért, a brit minimálbért az élharcos politikus hozta szóba, mikor kommentelt 2010.12.20-án,a kommentemben idéztem is, én csak számszerűsítettem.
  Örömmel hallom, hogy az eü jogszabályoknak megfelelő volt a "felvételük".
  A gondozók, pedagógusok munkájának nehézségeiről pedig politikusi valóságshow közvetítése nélkül is meg lehet győződni. Sajnálom, hogy kicsiny Hazánkban is már csak a mindent eluraló médiasokkolásokkal képzelik el a gondok megoldását. Véleményemet továbbra is fenntartom, hatásvadász az egész, komoly politikushoz nem méltó az ilyen "lobby". A szakszervezet persze jól teszi, ha a tagság érdekeit képviseli, ezért létezik. A probléma mindössze annyi, hogy ez is 15 perc hírnév a bölcsinek, társadalmi tőke a politikusnak.

 • 2011.02.23 10:26:33Ides

  Puszpanya:
  A politikus bérét maga a politikus hozta szóba a kommentjében. Szép dolog a segíteni akarás, de nekik a maguk területén kell ezt a harcot megvívni. A nemes kezdeményezés pedig nem ez, nemes kezdeményezése politikusnak Széchenyi óta nem volt Magyarországon. Továbbra is fenntartom, hatásvadász, és a cél tekintetében a bölcsik lesznek a szegényebbek.

 • 2011.02.23 10:49:07Puszpanya

  Ides,
  persze, megemlítette. De itt és most nem a politikusok fizetéséről van szó. Megvannak arra is a fórumok.
  Egyrészt bizonyos értelemben, ha a politikus bármit csinál, hatásvadász. Ha rákos gyerekekért kampányol, ha a lakókörnyezetének felújításáért, ha egy könyvtár megnyitásáért...stb.egyesek szerint csak azért teszi, h a pártját népszerűsítse. Nyilván ez is benne van, és én is ezt tenném, ha elköteleződnék valahová.
  Egy mezei síző is a csúszás után azonnal lekapja a sílécét, mert tudja, h a kamera őt mutatja s kell a szponzor pénz. Majdnem annyira, mint a dicsőség, mert az utóbbiból nem lehet megélni.
  De ez a cikk sorozat politikai nézettől mentes. Az, h a bölcsik nyernek v veszítenek, kiderül.
  De igaz is, lőjük már le a tehenet születésekor, mert úgyis megdöglik egyszer.

 • 2011.02.23 11:07:17Ides

  Én kérek elnézést, mert a politikus összevetette saját jövedelmét a bölcsődei gondozókéval. Mellesleg ez a politikus is megszavazta azt a béremelést a képviselőknek, amely alapján annyival lett több a bére, mint amennyit egy gondozó havonta keres, de igazad van hagyjuk ezt. Véleményem szerint ha egy politikus minden cselekedete hatásvadász, akkor ő sem és Te sem vagy tisztában a teendőivel. Végeredményben pedig a sportoló azért mutogatja mindenhol a szponzort, mert tőlük kapja a jövedelme nagyobb részét, ilyen értelemben akkor a politikus csak akkor kapjon bért, ha felmutat valami hasznos és bizonyítottan általa véghez vitt cselekedetet. Képzeld, Japánban valaha csak akkor kapott fizetséget a háziorvos, ha nem volt beteg a családban! Példaként említettem, de tudnám értékelni az ilyen finanszírozást a hazai politikában. A cikksorozat már ott nem politikától mentes, hogy politikusok a főszereplői, pedig lehetnének a bölcsődei dolgozók is! Bocsánat, ha nem tetszik de ezek tények. Maximum a blog lehetne politikától mentes, de mint tudjuk, semleges médiumnak a legnehezebb lenni, itt sem megy.

 • 2011.02.23 11:38:44Figyel Castro

  akkorisajuditvoltam: és ki fizette a tüdőszűrést, pl? Mert nekem az is évente kétezrembe kerül (ki tudom fizetni, de van, aki nem)ráadásul a munkahelynek kellene, de nem hajlandó.

 • 2011.02.23 12:13:35akkorisajuditvoltam

  a tüdőszűrést, és minden más szükséges dolgot természetesen ők fizették. én örültem, hogy a megbeszéléseken erre rá se kérdeztek, egyértelműnek vették.
  Ides, elmondanám: én egy kismama vagyok. nincs közöm politikához, pártokhoz, érdekekhez. a kismamáékon/-papáékon kívül. én nem, senki nem mondja meg, miről és hogyan írjak. már a kommentelőkön kívül :))

 • 2011.02.23 12:35:51Ides

  Csak, hogy értsem. Neked senki sem mondja meg mit és hogyan írj. Nincs közöd pártokhoz, politikához, érdekekhez, kivéve a szülőket érintőket.
  Oké, szülő vagyok az érdekem azt diktálja, hogy felelős politikusok és ne média-hullámlovasok döntsenek, szavazzanak, tegyenek országosan az én, és más szülők gyermekeiért. Az érdekem azt diktálja, hogy felelős döntésekkel, gyors, politikailag korrekt munkával, és ne bájolgó élménybeszámolókkal javítsanak azon állampolgárok munka és jövedelem körülményein, akik az ő luxust nem nélkülöző életmódjukat finanszírozzák (pl.: bölcsődei gondozók). Ne a bölcsődében tébláboljon, hanem a gyermekellátásért időt és energiát nem kímélve, nap-nap után haljon meg egy kicsit. Mert politikusként ezzel tartozik az őt megválasztó és pozíciójába juttató választóknak. Mert ez a dolga. Jobb körülményeket biztosítani kormányzati szinten a bölcsődei gondozóknak, akiknek meg az a dolga, hogy a kisdedeket vigyázzák, neveljék a szakmájuk keretein belül. Én nem vágyom rá, hogy megélhetési politikus pelenkázza a gyermekemet, ellenben elvárom tőle, hogy ripacskodás mentesen képviselje az érdekeimet!

 • 2011.02.23 12:51:13Puszpanya

  Ides, Neked mi(jafasz) bajod van? Mi van, ha ezek a politikusok az év többi napján pont azt teszik, amiről írsz?
  Ne rugózz ezen, lapozz. Olvass más cikket.

 • 2011.02.23 13:15:11Ides

  Nekem semmi. Véleményem van, amit kifejtettem. Erre reagáltak, többek között Te is. A reakció a részemről újabb reakciót szült. Ezt hívják kommunikációnak, még akkor is ha online és virtuális felületen zajlik. Az más kérdés, hogy a kommunikációban résztvevő személyek elegendő intelligenciával rendelkeznek-e azirányban, hogy mondandójukat szalonképesen megosszák. Ha vélemény különbség esete áll fenn, Te mindig így zárod le? Örvendtem a szerencsének. Én kérek elnézést azért, mert alpári anatómiai ismereteidet közkinccsé tetted.

 • 2011.02.23 13:52:23Puszpanya

  Az a baj, h nem kommunikálsz, hanem kötekedsz és provokálsz. Újra meg újra és ismét leírod, mi bajod a politikusokkal, mit vársz el tőlük...stb.
  Kíváncsi lennék, véleményed szerint kivel lennének hitelesen helyettesíthetőek a cikkben hivatkozott politikusok?
  (Javaslom továbbá az alpári anatómiai ismeretem tárgya általi szolgáltatásokat sűrűbben és rendszeresen igénybe venni. Használ.)

 • 2011.02.23 14:14:36Ides

  Senkivel sem kell helyettesíteni, nem ez a megoldás. Nem kötekedem és nem provokálok, én intelligensen véleményt nyilvánítok, a probléma a Te oldaladon van. A nemi életem köszönöm rendben van; nem vagyok frusztrált, nincs szükségem olyas valaki tanácsára, aki viszont jelentősen annak mutatja magát. Következetesség, ha tetszik érteni mit is jelent, akkor tán azt a paradoxont is fel tudod oldani, hogy az egyik kommentedben eltanácsolsz innen, a másikban a véleményemet kéred. Egyébként, ha már személyeskedés Te ki vagy itt? Én egy érdeklődő olvasó, aki elmondta a véleményét. Te?

 • 2011.02.23 14:42:44Puszpanya

  Az intelligens véleményed innen nézve inkább modoros. A Te érdekedben javasoltam, h lépj tovább (nem el), ha nem tudod lenyelni a politikus békát. Mert ugye, ez a cikk sorozat arról szól, h három bátor politikus beszocializálódik átmenetileg egy-egy gyermekneveldébe és megosztja a tapasztalatait. Ha Neked van igazad, akkor is erről szól, ha nekem, akkor is... De Te még mindig ott tartasz, h nem kellene. Pedig már történik...
  Építő kritikával esetleg hozzájárulhatsz, hogy lehet ebből a legjobban kijönni. (a be se kellett volna menni nem elfogadható válasz)

  Egy érdeklődő olvasó vagyok szintén.

 • 2011.02.23 18:01:58Rui Blaaz

  Nemsokára bölcsis lesz (lesz?) a kisebbik kislányom. Ezért (is) örülök, hogy születnek ilyen blogbejegyzések, mert enélkül nem foglalkoznék annyit a témával, mint így - pl. hozzászólást sem írnék.

  A kezdeményezés nálam elérte a célját.


  Idest meg nem értem...

  Miért lenne az jobb, ha éjtnappallátevés keretében "vért izzadva küzdene az ellátások és körülmények jobbá tétele érdekében"?
  Vagyis szerinted mit is csinálna konkrétan?
  Hiszen nem mérhető a politikusi teljesítmény. Ő sem a soron állna forrasztópákával, nem is aktákat iktatna, nem a csirkéket etetné négyóránként, hanem lobbizna, "netvörk"-ölne, emberekkel beszélne, feljegyzéseket készítene, vagyis csupa olyasmit, amit most is megtesz - az ezek (mint vértizzadás) mellé vállalt szereplés révén pedig igenis sokak figyelmét ráirányítja a problémákra - meggyőződésem, hogy sokkal inkább, mint ha egy mailt küldene, vagy tacepaózna a folyosón.

  (Megemlíteném még, hogy MINDETTŐL FÜGGETLENÜL a magyarországi politikusi "juttatásolás" a fejétől bűzlő halat idézi. Felőlem keressenek havi bruttó kétmilliót, DE burkoltan akkor már semmi pluszt, ha lehetne, meg semmi ingyenességet és kibúvót, kedvezményt. Ez így, jelenleg undorító és nagyon rosszat tesz az általános adómorálnak.)

 • 2011.02.23 18:02:00rotler

  A Horánszky utcai bölcsibe kellett volna realytizni,mert ott van egy gondozónő,valami Erzsi,akinek komoly szinten,pszichiáterre lenne szüksége,ordibál gyerekkel,szülővel,neki mindegy,majd az igazgatónak letagadja,és az persze el is hiszi neki.Ica nevű gondozó,meg csak simán,nem foglalkozik a gyerekekkel.Ez a Nagytemplom utcai bölcsi,jó,és ezt mindenki tudja,ott könnyű realytizni,mert nincs annyi kissebség sem.Menjenek mondjuk a Losonci téribe,más lenne a tapasztalat.

 • 2011.02.23 18:42:17Dagolo

  Érdekes, hogy milyen vélemény van a Horánszky Bölcsiről.Nekem 3 gyerekem járt oda és az unokám is a tavalyi évben.Erzsi nevű gondozónő nincs is és a 22 éves lányom ma is örömmel ugrik Ica néni nyakába.Nagyon sok szülővel is beszéltem akik ragaszkodnak ehhez a bölcsihez és a testvérek ,unokák is ide járnak.Szerintem az "Igazgató"is túl empatikus a szülőkkel és meg lehet vele bármit beszélni.A kisebbségről meg az a véleményem:MINDEN GYEREK EGYFORMA!

 • 2011.02.23 19:06:56GebRiel

  Mindenhol van olyan ember aki igy vagy ugy végzi a munkáját, és ez nem csak a bölcsire igaz. A bölcsikben van egy SZMSZ ami pont erre adhat megoldást. Illetve a kommunikáció. Biztos vagy te abban hogy ott minden rendben van? Vagy csak még nem láttad? Lehettél volna burkoltabb ebben a témában, hiszen mint látod és ezt én is bizonyithatom tévedtél, mivel nincs is Erzsi néni, lehet, hogy nem is tudod kiről beszélsz :D

 • 2011.02.23 20:22:07rotler

  De van,de azért utána kérdezek.Ica nénit én magam,néztem az ajtóból,egy szülővel,akinek a fia odajár,és utolsóként maradt ott,és szegény gyerek,állt Ica nénivel szemben,miközben ő könyvet olvasot.Volt,akire rászólt,hogy miért 5-re jön a gyerekért,miközben 6-ig van nyitva,és az nap,nem volt értekezlet,vagy bármi.

 • 2011.02.23 20:52:45negró

  Kedves "rotler"!
  Ica néni tényleg van akit nagyon szeretünk. Én is, a már islolás és a most második éve hozzájáró
  kisebbik gyerekem is. Azt hiszem mi ismerjük is egymást, bizony a te viselkedésed is időnként segítségért kiállt! De azt gondolom ez a dolog nem erről szól. Ha gondod van a kisebbséggel azt nem itt kéne kommunikálnod. Különben rendszeresen járok a gyerekekkel a Losonci téri bölcsibe a játszóházba, ahol nagyon jól érezzük magunkat, több féle kisebbséggel!!!!!! Az a bölcsi is nagyon szép, jól felszerelt és a gondozónők szombat délutánonként, mosolyogva, szabadidejükbe évek óta azért dolgoznak ott, hogy télidőben szines családi programokkal várják a szülőket és gyerekeiket. Ha mi nem tiszteljük azokat akikre rábízzuk legféltettebb kincsünket, akkor azt se várjuk el, hogy bárki tisztelje az anyaságunkat.

 • 2011.02.23 21:44:17Folletto

  Kedves rotler,

  első pár szavamat hozzád intézem!

  Ejnye.. hát milyen hangnem ez.. látsz valamit és itélkezel? Tudod én is Horánszky-s voltam, és mit ad Isten Ica néni volt a gondozónőm.. képzeld volt velem foglalkozva...
  Mi az a "de van"? Te már csak tudod, hogy van Erzsi néni? Hidd el nincs! Tudom, mert minden héten benn vagyok!
  Kisebbség? Dagolonak igaza van, minden gyerek egyforam, és tudod mit gondolok?Azt, hogy nem velük van gond, hanem az olyan szülőkkel, mint amilyen te is vagy!! Kritizálod a gondozónőket, meg felháborodsz? Nem a háta mögött kell kibeszélni, hanem a szemébe.. ja, vagy ahhoz nem vagy elég gerinces?Akkor kivel is van a baj? Nem is érdemelsz több szót!


  Kedves többiek!

  Köszönöm mindenkinek aki kiáll a Horánszky utcai bőlcsőde melett, mert igen ott nevelkedtem és rendes ember lett belőlem!Dolgozom, egyetemre járok, egészséges és boldog életet élek! Szükség van az olyan gondozónőkre, mint akik ott, vagy bármelyik másik 8. kerületi bőlcsődében van!

 • 2011.02.23 21:58:53rotler

  Kedves "negró"!
  Sajnos az első mondatodat nem értem,a sok helyesírási hiba miatt.Engem biztos nem ismersz ,mivel talán 3x voltam a bölcsiben ,de az pont elég volt,hogy a szólásszabadság jogával élve, bárhol,bármikor kikomunikáljam a véleményemet,kedves NEGRÓ!
  Ha gondom van a kissebbséggel,amiben mint tudjuk sokféle kissebbség beletartozik,ahhoz is jogom van hogy itt megírjam.

 • 2011.02.23 22:12:40rotler

  Kedves Foletto!

  1. Azt írtam,utána nézek,hogy,hogy hívják.
  2. Nem a gyerekekkel,van a gond valóban,hanem a szüleikkel.
  3. Nem írtam,hogy aki odajárt bölcsibe,az rendetlen,munkanélküli,3 osztályt végzett,,egészségtelen,és boldogtalan ember.
  4. Többen voltak már az igazgatónőnél,mindhiába.(Most úgy tudom,az egyik szűlő,vagy a központban,vagy az önkormányzatnál,panaszt tett).
  5. Te vagy az,akinek nagy a mellénye,(mivel sértegetsz),és az internet ismeretlenségébe burkolózva írogatsz badarságokat.Te gerincesnek érzed magad?

 • 2011.02.24 09:24:46jeb.scheereva@chello.hu

  Kedves Mindenki!
  Köszönöm, a Porontynak aki felkarolta a kezdeményezést, a képviselőknek a nagyon aktív részvételt, a bátor kollegáinknak, hogy megmutatják napi munkájukat. Köszönöm a szülők hozzászólásait, az ő bizalmukat naponta tapasztaljuk. Biztos vagyok benne, hogy a figyelemfelhívás növeli munkánk társadalmi elismertségét. Meggyőződésem, hogy miénk a legszebb, legörömtelibb hívatás.

 • 2011.02.24 09:49:43nehogymáneszójjakbe

  akkorisajuditvoltam, puszpanya

  Elég korlátoltak vagytok.
  Példát írtam,h nem csak a bölcsiseknek rossz.(mert ugye onnan indult az egész,h hű de sz@r nekik).
  Írhattam vna ápolókról,orvosokról és még más közalkalmazottról...de nektek úgyis mindegy lenne...
  Amúgy sem értem mi a frásznak kell pattogni ezen...

  A tűzoltókról meg annyit (ha már ennyire mindegy nektek) legyen rájuk szükségetek,hogy megértsétek ők miért kellenek jobban mint a bölcsisek...

  Szép napot!

 • 2011.02.24 10:06:30rádissütanap

  nehogymáneszójjakbe:

  írásodból kiviláglik, mint az amalgámtömés, hogy ki az "elég korlátolt." miért kell döngölni a másikat? kielégülsz tőle? merakkor OK, megértem, örülök az örömödnek.

 • 2011.02.24 10:23:18Puszpanya

  Senki nem írta, h csak a bölcsiseknek rossz, de elég furcsán venné ki magát, ha az orvos (ő még csak-csak), ápoló és közalkalmazott, netán a közalkalmazott a Porontyon panaszkodna a munkakörülményeire. Mindennek megvan a saját fóruma.
  (mi sem járunk a nőgyógyászatra fogat húzatni, bár orvos/orvos)
  Ha annyira sajnálod a tűzoltókat, miért akarod szegényeket mégjobban leterhelni? Előfordulhat, h a párod pont a nekem kívánt lakástűzben sérül majd meg. Nagy elégtételt fogsz érezni?

 • 2011.02.24 11:43:55Puszpanya

  második közalkalmazott = tűzoltó

 • 2011.02.24 16:41:01Folletto

  Kedves rotler!

  1. Tiszteljük meg egymást, hogy helyesen írjuk a másik "nevét"!
  2. Előbb nézz utána, majd írd le, ne fordíva!
  3. Szülőkkel gond? Ezt sikerült megállapítanod 3 alkalommal? Kissebbség között is van rendes, nem is egy, de magyarok között is van olyan, aki a társadalom szégyene! Akkor velük nincs gond? Fel sem tudom fogni a hozzászólásodnak ezt a részét!
  4. Ezt is úgy tudod mint "Erzsi nénit.."? Arra nem adok akkor, ha nem bánod!
  5. Itt szerintem többen tudják, hogy ki vagyok.. az hogy te nem, nem igazán érdekel.. lehet megsértettelek, bár nem az volt a szándékom/ tán elnézést is kérek/, első felindultágomban sikerült elküldenem a kommentet, de még mindig fenntartom azt a véleményemet, hogy nem egy fórumon kell beírni,hogy ez meg ez mit csinált, hanem odamenni, akivel gond van!
  Láttál egyszer valamit, abból nem következik, hogy minden alaklommal így van!

 • 2011.02.24 16:43:39Alter E

  Szerintem nagyon jó kezdeményezés.
  A kritikusokat emlékeztetném, a cikk szerint a bölcsődei dolgozók szakszervezete kezdeményezte, nem a politikusok. Minden elismerésem a három résztvevőnek, különösen - engedtessék meg egy kis kivételezés - a férfi képviselőnek.
  Egyébként szerintem nagyon jó lenne, ha nem csak a gimnazistáknak, hanem a parlamenti képviselőknek is kötelező lenne évi x hét szociális tevékenység, tetszőlegesen választott területen.

 • 2011.02.24 18:02:53GebRiel

  Na akkor kezdjük a vita lezárása végett az elején. Sajnos a mai társadalmi, szociális viszonyok miatt szükség van a bölcsire. Hiszen ha ez nem lenne, nem lenne hová beadni a gyermekünket miközben a megélhetésért küzdünk, és nem tudnánk visszamenni dolgozni, hogy megélhessünk valahogy. Sajnos a mai kisgyermekes szülők többsége rákényszerül erre a megoldásra, ami persze még jól is sül el. Hiszen a gyerekek életében rendszer, napirend, és az óvodára való felkészülést alapozza meg. Bizzunk meg abban kedves szülők akik a gyermekeinkkel napi szinten 6-8 vagy akármennyi órát foglalkoznak, nevelik, szeretik abban az időszakban amikor nem lehetünk velük, és megpróbálnak mindent megadni nekik amit tudnak. A bölcsi értünk és gyermekeinkért van, és nem azért hogy rögtön a rosszat keressük bennük. A bizalom az alapja minden társas kapcsolatnak, ne rontsuk el ezt már az elején.

 • 2011.02.24 19:29:44Dagolo

  Kedves Mindenki,aki kiállt a Horánszky Bölcsiért!Köszönöm az ott dolgozók nevében a pozitív hozászolásokat!Kérlek ne vegyétek fel a vitát a negatívan gondolkodókkal!A Horánszky jó bölcsi mint az összes többi és aki nem így gondolja az vigye máshová a gyerekét.Kívánom hogy ő se csalódjon egyetlen intézménybe sem amit igénybe vesz a gyerekeinek!
  Utóirat:A Vejem Tűzoltó és érte is harcolunk!

 • 2011.02.24 20:50:45bébytopp

  Azért úgy gondolom az egyenruhások már többször kiharcolhattak maguknak különböző kedvezményeket a munkájukhoz. De a bölcsődei dolgozók pár évig egészségügyhöz majd szociális ellátáshoz tartoztak, és így azt hiszem olyan mostoha gyereke volt az országnak ez a szakma. Figyeljük csak meg a minimálbér és a bölcsődei dolgozók fizetésének arányát! Na az nevetséges.Hol van a megbecsülés ára?

 • 2011.02.24 23:22:55szimplalány

  Kedves kommentelők, egy dolgot tisztázni szeretnék, mert Ides sajna nem csak fikáz (ami persze szíve joga) de hamisan is informál: természetesen NEM szavaztuk meg az új adórendszert. Kézzel-lábbal tiltakoztunk ellene. De ez világosan kiderül a posztjaimból, akár itt, akár a blogomon.

 • 2011.02.25 12:34:25Ides

  szimplalány: Tisztelt Képviselő Asszony!

  Sértő megjegyzést én nem tettem senkire, ha végig olvassa a kommentjeimet, ebben tán igazam van.
  Az adórendszerrel kapcsolatban nem tettem megjegyzést, így állítása hamis. Amennyiben ilyen figyelemmel viseltetik a napi munkájával szemben is, az számomra aggodalomra ad okot. Kérem, hogy ha véleményünk különbözik, méltóbb módon próbálja a nagy nyilvánosság előtt kifejezésre juttatni. A politikai pályán a példamutatás szerintem fontos, és ez vonatkozik a megjelenésen kívül, a verbális illetve írott megnyilatkozásokra is. Tudja, a politikában nem feltétlenül a részvétel, hanem az eredmény a fontos.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta