SZÜLŐSÉG

Támadtak, mert terhesen, fehérben mentem férjhez

2011. február 20., vasárnap 09:12

Kislány koromtól kezdve meggyőződéssel vallottam, hogy nem lesz hófehér menyasszonyi ruhám. A fehérnek egy halvány lilába hajló, csillogó változatát álmodtam meg, és ez az elképzelés évekig, sőt, évtizedekig tartotta is magát. Míg a – ma már – férjem meg nem kérte a kezem. Akkor elhatalmasodott rajtam a vágy egy vakítóan hófehér ruha után. Felülírtam a régi álmomat, és fehér ruhában mentem férjhez. Nem sokkal a nagy nap után kaptam egy névtelen levelet, amelyben a karakán szerző tömören összefoglalta, mennyire gyalázatosnak tartja, hogy volt képem hófehér ruhában ájtatoskodni az oltár előtt az esküvőm napján. Domborodó hassal.

Fotó: RR Anderson
Fotó: RR Anderson

Vélhetően nem én voltam az első kismama, aki már az igen kimondása előtt teherbe esett. Bár az is igaz, hogy amikor és ahova én mentem jegyesoktatásra, akkor ott én voltam az egyetlen. Ültek a házasulandó párok egymás kezét fogva egy nagy teremben, én késve és egyedül érkeztem, mert a vőlegényem aznap nem jöhetett el a munkahelyéről. Leültem egy hátrébb eső sorba és bekapcsolódtam a hallgatóságba.

A diakónus arról mesélt, mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy az esküvő előtt eltereljük gondolatainkat a szerelem testi betejesüléséről. Mennyi szép közös program létezik, amely élményt nyújt, de megőriz bennünket tisztaságunkban. „Nnna, most szóltok” - kuncogtam fel magamban és végigpásztáztam a szememmel a többieken, jól esett volna, ha valaki cinkosan rámsomolyog, de valahogy senki nem merte megkockáztatni. Ült a sok fiatal szerelmespár kerekre nyílt szemekkel, hallgatták az előadást, és én úgy éreztem, kizártak maguk közül, mert én már babát várok, nem tartottam be a játékszabályokat. Még akkor sem kacsintott, de még csak nem is nézett rám senki, amikor az előadás végén kifelé sodródtunk a teremből. Tényleg leforrázva mentem haza.

Jó, én is úgy képzeltem kislány koromban, hogy egy fiú majd sokáig udvarol, és amikor már összeházasodtunk, berendeztük a házunkat, kifestettük a gyerekszobát, akkor jöhet az első baba. Az is igaz, hogy akkor még azt is képzeltem, hogy a baba magától indul növekedésnek a férjes asszonyok hasában akkortól kezdve, amikor ők maguk már befejezték a növekedést. Azután persze kiderült, hogy ez nem teljesen így van. Kiderült, mi a szerepe a szenvedélynek és bár nem a leányálmom szerint zajlott, csak hálás lehetek azért, ahogy történt a teherbe esésem és az esküvőm.

Hiszen nem akárkitől érkezett ez a baba, hanem attól a férfitól, akivel egyébként is úgy döntöttünk, hogy mi már csak együtt szeretnénk megöregedni. Meglepődtünk ugyan, de még csak azt sem mondhatjuk, hogy nagyon, hiszen akkoriban már sokat beszélgettünk a leendő gyerekeinkről. Csak mi hittük, hogy nem őrültség, senki más. Mindenki más csak az időben hitt, hiszen fél éve ismertük egymást. Mi pedig a szerelmünkben hittünk. És abban is, hogy ezt a babát azért kapjuk, hogy még jobban összekössön bennünket.

A családjaink persze tökéletesen megrettentek, ha ügyesen is leplezték. Óvatosan kérdezgették, meggondoltuk-e, nem korai-e, biztos jó döntés-e... Óriási adag rémülettel a szemükben. Bár ellentmondani nem mertek. Nekünk nem voltak kétségeink. Hatalmas lendülettel szerveztük a lakodalmat, én a hatodik hónap elején az állandó rohangálástól már alig álltam a cipónyira dagadt, ödémás lábaimon, de összehoztuk, megszerveztük és emlékezetessé tettük nem csak a magunk számára: a barátaink is a mai napig emlegetik. Mert egy végtelenül boldog nap volt.

A régi barátnőim, mint utólag kiderült, kissé szorongva néztek a majd kétméteres katolikus papra, hogy vajon mit mond erről a pocakos menyasszonyról. De a pap, egyrészt tudta, kiket esket, másrészt a legmegértőbb szereplő volt az egész színes forgatagban. Így lassan azok is megnyugodtak, akiknek morális alapon voltak kétségeik.

Azoknak, akik egyszerűen elhamarkodottnak tartották a döntésünket, kellett még egy kis idő, hogy eloszoljanak a kétségeik. De a mögöttünk álló 8 év, ha komótosan is, de ezt is meghozta.  A legjobban aggódó nagyszülők ma csak legyintgetnek a hasonló történetekre és ahogy ismerem őket, a leghangosabban ők kelnek majd valamelyik unokájuk védelmére, aki egy napon elénk áll, hogy elveszi a pár hónapja megismert kislányt, aki amúgy várandós.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.20 09:35:09Atomot az indexre!

  Kellett neked papokkal kezdeni. :-)
  A névtelen leveleződ viselkedése meg... Hogy is van azzal a keresztényi szeretettel? :D
  Szóval (szerintem) tojni rá! ;-)

 • 2011.02.20 09:38:29exlex

  Jó lenne a földön járni és nem kislánykori vágyálmakban. Pihá.

 • 2011.02.20 09:48:21beryl

  ez így 2011-ben elég vicces

 • 2011.02.20 09:50:17*snowflakes*

  én 3 gyermek édesanyjaként megyek férjhez a gyermekeim édesapjához több, mint 10 év után! nekem is mondták már, hogy hűha meg izé....hát gyerekkel férjhez menni...
  miről beszélünk??? én boldogan vállalom, hogy még mindig imádom ezt a férfit!!! ♥

 • 2011.02.20 09:56:23Berkut

  A leveles arcnak igaza van, a színeknek és formáknak jelentésük van, pláne az eggyik legszentebb eseményen. Márpedig ha te erre a nagyon régi hagyomány szintű szimbolikára tojsz, akkor gyakorlatilag a házasság szentségére sz4rsz, magyarul miért mentél el esküdni.......

 • 2011.02.20 10:02:23lamed

  Minek járnak emberek jegyesoktatásra? Tényleg arra van szükségük, hogy pont egy pap oktassa ki őket szerelemről, szenvedélyről, családról, gyerekről? A többi birka megvető tekintetétől kísérve kell kisunnyogni az ajtón, és még gyalázkodó levelet is írnak. Nekem ugyan nem hiányozna ez.

 • 2011.02.20 10:09:34Elim

  Kedves Berkut! Ez a fene nagy szimbolika a színekkel meglehetősen újkeletű hazánkban. Úgy tudom, a hagyományos népviseleti menyasszonyi ruhák a legritkább esetben voltak fehérek. Pontosan melyik "hagyományhoz" kellene mindenkinek alkalmazkodni, hogy ne "sz4arjon a házasság szentségére" az ember. (Egyébként a házasság csak a katolikusoknál szentség (a 7 szentség egyike), protestánsoknál nem.)

 • 2011.02.20 10:09:52TonTomika

  Mi köze van a házasságnak a várandóssághoz? Nem a boldogság a fontos? Ráadásul duplán boldog lehetett, hozzáment álmai férfijához, úton volt a gyereke is...a ruha is hófehér volt...nem értem én ez?! :)

  Feleslegesnek találom ezeket az idióta vallási "törvényeket" ebben a mai modern világban. Az életet élvezni kell, persze módjával és felelősségteljesen! Persze aki ebben érzi jól magát az érezze, de nem tartom túlzottan jó dolognak azt, ha valakire ráerőszakolnak valamit, amit nem is szeretne, csak azért mert az egy "vallási hagyomány". Mindenki maga dönti el, hogy miben hisz és mennyire, ettől nem lesz senki se több, se kevesebb. A magánvéleményem az hogy mindenki magában higgyen, és élvezze ki az élet minden szegletét ésszerű keretek között.

 • 2011.02.20 10:16:32Elim

  Az első rövid menyasszonyi ruhát Coco Chanel mutatta be, a harmincas években pedig csillogó zsákruhákat viseltek az arák, hogy aztán a háború után ismét a karcsúsított, földig érő ruha legyen divatos. S bár a hatvanas években rövid ideig az volt a legmenőbb, aki farmerben és egy szál blúzban mondta ki a boldogító igent, azért a romantikus stílus ma is szilárdan tartja magát.
  A menyasszonyi ruha kölcsönzése nem új szokás, a második világháborúban – amikor minden alapanyagnak szűkében voltak – és az angol hölgyek nehezen jutottak megfelelő szövethez, az amerikai nők siettek a segítségükre: saját menyasszonyi ruháikat küldték el nekik.

  Népviseletek:
  A menyasszonyi viselet megegyezett az illető tájegység ünnepi viseletének darabjaiból hagyományos módon összeállított öltözettel, nem csináltak külön ruhát erre az alkalomra, a lányok legszebb ruhájukat húzták fel.
  Aztán a 19. század végére, már szokás lett külön menyasszonyi ruhát is készíteni (természetesen a polgári divat hatására), vidéken a menyasszonyi ruha tájegységenként változott, a népviseletek többségében fehér lett a menyasszonyi ruha színe a 19. század végére, de sváboknál például nagyrészt fekete ruha volt, de náluk ez a viselet meghatározó színe amúgy is. Néhány helyen ma is őrzik a hagyományokat, például ma is fekete bársony szegésű a széki menyasszony szoknyája, illetve Erdélyben ma is színes, gyakran piros díszítésű a menyasszonyi viselet.
  Az ünnepi viselet általában nagyon színes, virágokkal, gyöngyökkel és szalagokkal gazdagon díszített volt.

 • 2011.02.20 10:17:47ÉSZLÉNY

  A fehér a szüzességet jelenti, ami ha nincs bűn. Ám a bűnök Jézus által bocsánatot nyernek, ezért halt meg a kereszten.
  Tehát, ha a nő megesett, de meggyónja akkor......???

  Szal nem volt szép a levél!
  Gondolt volna arra az írója, h vajon ha abortuszra megy a hölgy, megöli a gyereket, csak h lapos hassal álljon az oltár előtt akkor????????
  "Szerencse", h Isten nagyobb ennél!

 • 2011.02.20 10:22:15Lotyó Bridzsida

  Részemről továbbra sem értem, hogy egy NEM katolikus szellemben élt élettel (ha máshol nem is, a jegyesoktatáson ez totálisan kiderült) miért megy az ember katolikus templomban házasodni???:)))
  A fenti mondatba bármilyen más vallás tempoma is behelyettesíthető, ha nem abban a vallási megközelítésben hiszünk és élünk.

  Eleve: jegyesoktatás???:D 2011-ben?:)))Egy utolsó utáni gondalata sem volt a kedves menyasszonynak, hogy katolikus jegyesoktatáson kicsit rosszul fogja magát érezni a gömbölyödő pocakja miatt?:)) (dehogynem volt, erről szólt az egész cikk)

  Aztán meg hőbörögni, ha valaki "megszólja"?:))

  MegaLOL a levél, főleg, hogy az írója a kilétét sem vállalta, csak a negatív véleményt, remélem ettől most sokkal jobban alszik.:D

 • 2011.02.20 10:24:05magyar bucó

  Ha csak szűzen lehetne férjhez menni, nem sok esküvő lenne manapság. :)

  A névtelen levélnek meg bontatlanul kukában a helye.

 • 2011.02.20 10:27:43gonosz250

  Aki ezért elítél az képmutató sznob. Becsülendő dolog az egyenesség és az igaz szerelem, meg a szeretet, a többi csupán máz, azzal nem is kell foglalkozni.

 • 2011.02.20 10:29:02JohnHenry

  ha már mindenképpen papot is akartatok, akkor kellett volna keresni egy olyat, aki nem ragaszkodik az ostoba oktatáshoz.

  ha meg lelkiismereti okokból kellett a pap meg az oktatás, akkor miért lepődtél meg, hogy megszóltak a fehér ruha miatt?

 • 2011.02.20 10:29:03katy27*

  Szerintem semmi baj nincs azzal, ha valaki pocakosan fehér ruhát húz az esküvőjére. A baj azzal van, aki templomba megy esküdni, úgy, hogy semmi köze nincs az adott valláshoz, nem tartja be a szabályait, a jegyesoktatáson szembesül azzal, hogy ott nemkívánatos a viselkedése, és egyáltalán, csak azért akar templomi esküvőt, "mert az olyan szééép és meghatóóó". Ja, persze. Nekem az volt fura, amikor a valóban hívő nagymamám forszírozta, hogy legyen templomi esküvőnk is, és nem értette, amikor elmagyaráztam, hogy nem hívőként a templomban bohóckodni szerintem az adott vallás megcsúfolása, és én tisztelem annyira mások vallását, hogy ne tegyek ilyet. És még terhes sem voltam, csak ateista :D

 • 2011.02.20 10:33:16Berkut

  @Elim

  Csak trollkodni akarok, kell a kontra.
  Amúgy meg térjünk vissza a régi magyar hagyományokhoz.
  Azzal meg te is egyet értesz (gondolom) hogy jobb tisztelni valamit mint semmit se

 • 2011.02.20 10:36:20Kis ember

  Összegzem:

  - Elmentél egy paphoz, akit legfeljebb a padtársa ... khm... szeretett, abból biztos nem született gyereke, biológiai képtelenség.
  - Meghallgattad egy olyan ember tanácsait a házasságról, akinek csak elméleti tudása lehet, gyakorlati nem (apropó: te szívesen utaznál egy olyan repülőn, amelynek a pilótája kiváló elméleti képzést kapott, de most fog először az életében botkormányt a kezébe?! Ráadásul itt még a kiváló elméleti képzés sem olyan biztos...).
  - Csodálkozol azon, hogy a sok ájtatos fap*na fel van háborodva.

  Ha nem azért született gyereked, hogy végre férjhez mehess, hanem tényleg őszintén szeretitek egymást, akkor hajrá, tegyél rá magasról, hogy egy ostoba irigyednek mi a véleménye.

 • 2011.02.20 10:42:23Elim

  @ Berkut
  Igen, szerintem is fontos, hogy tiszteljünk valamit. Ilyen lehetne pl. a másik ember boldogsága.

  (Közben olvastam még, hogy az első fehér esküvői ruha Viktória királynőhöz kötődik. A fehér eredetileg a jómódot és a rangot fejezte ki, nem a szüzességet.)

 • 2011.02.20 10:45:36Szájhar Mónika

  Lehetséges, hogy valaki azért megy templomba esküdni, mert az egy szép hely? Ráadásul többek között a mi pénzünkből... Ahhoz meg kell egy jegyesoktatás. Na, megnyertem a Nap ateistája címet?

 • 2011.02.20 10:58:30Gera

  Most mondok valami sokkolót, gyengébb idegzetűek ne olvassák :) Megkereszteletlen ateistaként tanúskodtam barátaim templomi esküvőjén. Mondtam nekik, hogy ha elkezdi égetni a tenyerem a kereszt, akkor megtérek, de Isten nem élt a lehetőséggel :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta