SZÜLŐSÉG

Támadtak, mert terhesen, fehérben mentem férjhez

2011. február 20., vasárnap 09:12

Kislány koromtól kezdve meggyőződéssel vallottam, hogy nem lesz hófehér menyasszonyi ruhám. A fehérnek egy halvány lilába hajló, csillogó változatát álmodtam meg, és ez az elképzelés évekig, sőt, évtizedekig tartotta is magát. Míg a – ma már – férjem meg nem kérte a kezem. Akkor elhatalmasodott rajtam a vágy egy vakítóan hófehér ruha után. Felülírtam a régi álmomat, és fehér ruhában mentem férjhez. Nem sokkal a nagy nap után kaptam egy névtelen levelet, amelyben a karakán szerző tömören összefoglalta, mennyire gyalázatosnak tartja, hogy volt képem hófehér ruhában ájtatoskodni az oltár előtt az esküvőm napján. Domborodó hassal.

Fotó: RR Anderson
Fotó: RR Anderson

Vélhetően nem én voltam az első kismama, aki már az igen kimondása előtt teherbe esett. Bár az is igaz, hogy amikor és ahova én mentem jegyesoktatásra, akkor ott én voltam az egyetlen. Ültek a házasulandó párok egymás kezét fogva egy nagy teremben, én késve és egyedül érkeztem, mert a vőlegényem aznap nem jöhetett el a munkahelyéről. Leültem egy hátrébb eső sorba és bekapcsolódtam a hallgatóságba.

A diakónus arról mesélt, mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy az esküvő előtt eltereljük gondolatainkat a szerelem testi betejesüléséről. Mennyi szép közös program létezik, amely élményt nyújt, de megőriz bennünket tisztaságunkban. „Nnna, most szóltok” - kuncogtam fel magamban és végigpásztáztam a szememmel a többieken, jól esett volna, ha valaki cinkosan rámsomolyog, de valahogy senki nem merte megkockáztatni. Ült a sok fiatal szerelmespár kerekre nyílt szemekkel, hallgatták az előadást, és én úgy éreztem, kizártak maguk közül, mert én már babát várok, nem tartottam be a játékszabályokat. Még akkor sem kacsintott, de még csak nem is nézett rám senki, amikor az előadás végén kifelé sodródtunk a teremből. Tényleg leforrázva mentem haza.

Jó, én is úgy képzeltem kislány koromban, hogy egy fiú majd sokáig udvarol, és amikor már összeházasodtunk, berendeztük a házunkat, kifestettük a gyerekszobát, akkor jöhet az első baba. Az is igaz, hogy akkor még azt is képzeltem, hogy a baba magától indul növekedésnek a férjes asszonyok hasában akkortól kezdve, amikor ők maguk már befejezték a növekedést. Azután persze kiderült, hogy ez nem teljesen így van. Kiderült, mi a szerepe a szenvedélynek és bár nem a leányálmom szerint zajlott, csak hálás lehetek azért, ahogy történt a teherbe esésem és az esküvőm.

Hiszen nem akárkitől érkezett ez a baba, hanem attól a férfitól, akivel egyébként is úgy döntöttünk, hogy mi már csak együtt szeretnénk megöregedni. Meglepődtünk ugyan, de még csak azt sem mondhatjuk, hogy nagyon, hiszen akkoriban már sokat beszélgettünk a leendő gyerekeinkről. Csak mi hittük, hogy nem őrültség, senki más. Mindenki más csak az időben hitt, hiszen fél éve ismertük egymást. Mi pedig a szerelmünkben hittünk. És abban is, hogy ezt a babát azért kapjuk, hogy még jobban összekössön bennünket.

A családjaink persze tökéletesen megrettentek, ha ügyesen is leplezték. Óvatosan kérdezgették, meggondoltuk-e, nem korai-e, biztos jó döntés-e... Óriási adag rémülettel a szemükben. Bár ellentmondani nem mertek. Nekünk nem voltak kétségeink. Hatalmas lendülettel szerveztük a lakodalmat, én a hatodik hónap elején az állandó rohangálástól már alig álltam a cipónyira dagadt, ödémás lábaimon, de összehoztuk, megszerveztük és emlékezetessé tettük nem csak a magunk számára: a barátaink is a mai napig emlegetik. Mert egy végtelenül boldog nap volt.

A régi barátnőim, mint utólag kiderült, kissé szorongva néztek a majd kétméteres katolikus papra, hogy vajon mit mond erről a pocakos menyasszonyról. De a pap, egyrészt tudta, kiket esket, másrészt a legmegértőbb szereplő volt az egész színes forgatagban. Így lassan azok is megnyugodtak, akiknek morális alapon voltak kétségeik.

Azoknak, akik egyszerűen elhamarkodottnak tartották a döntésünket, kellett még egy kis idő, hogy eloszoljanak a kétségeik. De a mögöttünk álló 8 év, ha komótosan is, de ezt is meghozta.  A legjobban aggódó nagyszülők ma csak legyintgetnek a hasonló történetekre és ahogy ismerem őket, a leghangosabban ők kelnek majd valamelyik unokájuk védelmére, aki egy napon elénk áll, hogy elveszi a pár hónapja megismert kislányt, aki amúgy várandós.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.20 10:59:29-JzK-

  [link]

 • 2011.02.20 10:59:54bibibibib

  Rengeteg ismerősöm, rokonom ment már férjhez terhesen, és soha, soha nem szólta meg őket senki az egyház köreiből, főleg nem az oktatáson. Ha jól értem a hozzászólót sem szólta meg ott senki, csak nem kapott "cinkos kacsintást", nyilván azért, mert életében nem járt templomban, és nem ismert senkit. Nem értem, hogy a kommentelők miért a papot támadják, mikor a szerző is leírta, milyen kedves és támogató volt. Egy névtelen levéllel nem kell törődni. Az egyházi esküvő és a jegyesoktatás pedig egyáltalán nem a szüzességről szól, hanem az életen át tartó, felelős elköteleződésről, a feltétlen szeretetről. Az önmegtartóztatás is arról szól, hogy ne ugorjanak bele a házasságba felelőtlenül a szerelmesek, hanem gondolkodjanak el azon, hogy tényleg szeretik-e egymást eléggé szex nélkül is ahhoz, hogy egymásnak adják az életüket. Az írónak pedig gratulálok, hogy valóban szép élete lett, és hogy boldog!

 • 2011.02.20 11:00:24pancel

  Nem Te nyerted Mónika, én fogom. :)

  Egész egyszerűen rosszmájúak az emberek, a kedves posztólónak meg felnőtt korára tssék annyira megjönnie az eszének, hogy magasról l*szarja, hogy ki mit mond (Tömörítve ez az elv így néz ki nálam: "Ha nem akarsz segíteni, akkor húzz a f*szomba innen és ne árts!").
  Ergo: Ne a környezetednek akarj megfelelni és nem lesz ilyen lelkiismereti probléma!

  Én nyertem? :)

 • 2011.02.20 11:06:35Nűnű

  muszlim világban ezért nem kaptál volna névtelen, gyalázkodó levelet.
  Ott súlyos kövek garmadáját kaptad volna, és már nem tudtad volna megírni ezt a cikket.
  Adj hálát, hogy nem oda születtél.
  Azt mondjuk a poszt átfutása során nem igazán láttam, hogy mennyire lennél vallásos, és ha nem igazán, akkor mi keresnivalód lenne egy templomban. Csak azért, "Mert az olyan szép!"?

 • 2011.02.20 11:13:57kyskalacs .

  na ja. nagyon sokat házsodnak templomban, csak azért meg az olyan romantikus.... ultra gáz. aki nem vallásos az ne álszenteskedjen.

  a fehér ruhával nincs problámám. mindenki azt vesz fel amit akar.

 • 2011.02.20 11:16:02kyskalacs .

  +a, -g, +rt

 • 2011.02.20 11:24:00Szájhar Mónika

  Ogyanmár, bár ez lenne a legnagyobb ultragáz, ami a templomokban, vallási körökben történik (aminek egyébként csak a töredéke szivárog ki). Ilyen alapon ultragáz Velencében bármilyen épületbe látogatni (+ugye oda belépőt szedni :) ).

 • 2011.02.20 11:28:08Mrs. Jackman

  Nem értem, ha elmész egy keresztény, házasságot megelőző "összetartásra", akkor minek csodálkozol, ha ott konzervatív dolgokat hallasz?

 • 2011.02.20 11:28:54Figyel Castro

  Lotyó Brigida,

  mindent leírtál. Plusz, ha én hajlandó lettem volna templomi esküvőre, biztos nem katolikusba mentem volna, pedig az vagyok. Máshol ugyanis a párról szól az esküvő, nem a papról.

 • 2011.02.20 11:30:33Figyel Castro

  Katy 27, te írtad a második felét:) MInek ott bohóckodni, ha amúgy nem így élek?

 • 2011.02.20 11:32:57Figyel Castro

  Na még egy: a pap meg inkább a kollégáira nézzen ferde szemmel, akik gyerekeket molesztálnak.

 • 2011.02.20 11:37:31kyskalacs .

  Szájhar Mónika
  Ogyanmár, bár ez lenne a legnagyobb ultragáz, ami a templomokban, vallási körökben történik

  nemrég bukott le egy pap, aki csecsemöpornót! gyüjtögetett. na ez az ultragáz. vagy szerinted nem??

 • 2011.02.20 11:53:55Józan :):(

  Volt olyan évem (munka), ahol tízből hét menyasszony kismama volt . Persze a testbeszéd mindig elárulta őket. De hogy ebben kivetnivaló lenne azt nem hiszem. A ministránsfiúk répázása, na az már izgalmasabb téma.

 • 2011.02.20 12:10:06Coyote82

  A névtelen küldözgetőt remélem a sok gyalázat miatti stresszelés viszi a sírba, minél előbb. Az ilyenek nem életképesek 2011-ben, legalábbis itt a "nyugati kúltúrában" nem.

  Amúgy az egyik előttem szólóval egyetértek: a névtelen levélnek a kukában a helye, felbontás nélkül: akármennyire is megölne a kíváncsiság.

 • 2011.02.20 12:30:12Józan :):(

  Más: A katolikus egyház nehezen találja a közvetlen szót, sok régi panellel operál, miközben a hívők egyre elveszettebbek az új világban. Direkt politika a templomban, csak egy példa a kapálózós útkeresésre...De találkozni üdítő kivétellel fiatal papok képében...

 • 2011.02.20 12:30:32fotós p.

  Nűnű nem az arab világban élünk!

 • 2011.02.20 12:40:11beszólhatok?

  Templomi esküvőm nem volt, de én is fehér ruhában mentem férjhez, terhesen. Én jót nevettem a "jóindulatú" kérdéseken, hogy "akkor ti most a gyerek miatt házasodtok?"
  Azt hiszem, az elmúlt több, mint 20 év engem igazol.

 • 2011.02.20 12:44:22beszólhatok?

  Ja, majdnem kihagytam: egy nem terhes nő férjhez mehet fehérben, függetlenül attól, hány férfival feküdt le előtte, csak mert az nem látszik???
  Marhaság.

 • 2011.02.20 12:47:54twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX

  Szerintem a nevtelen iro eloszor a sajat portaja elott soprojon es csak utana koszorulje mason a nyelvet.

 • 2011.02.20 12:50:57Mainframe

  @ Berkut
  Javíts ki, ha nem így lenne, de úgy tudom, a magyar hagyományok szerint a fehér a gyász színe. Csak ha már visszatérünk, gondoltam szólok, nehogy kínos pillanatokkal kezdődjön az a visszatérés...

 • 2011.02.20 12:54:51oncogito

  Sajnos, a képmutatás, a látszatra adás ma a trendi.
  Az esküvő csak külsőség, csak a szép ruha és a csinnadratta.
  Pedig nem erről kellene szólnia.
  A fehér szín a szűziesség jelképe. A templomi esküvő Istennek tett ígéret, ami vissza nem vonható, mert Isten sem szegi meg szavát.

  Inkább legyen valaki őszinte, mint hazug.
  Aki nem hisz, az világi szertartást tartson és ne használjon olyan jelképet, ami nem illik rá.
  Miért lenne szégyen mondjuk kék ruhában esküdni, ha nagy hassal nem az?
  Jó lenne, ha az őszinteség diktálna és a jelképek azt jelentenék, amit jelentenek.
  Álságos dolognak tartom, hogy valaki a szüzességet nem tartja fontosnak, de a fehér esküvői ruhát igen.
  Ha a jelképből divatot csinálunk, akkor nem lesz többé jelkép és minden egy kicsit piszkosabb lesz.

 • 2011.02.20 13:06:27oncogito

  Azért megkérdezném a cikkírót, ha egy hozzátartozója temetésére valaki történetesen rikító piros színben lenne, vajon hogy reagálna...?

 • 2011.02.20 13:06:50beszólhatok?

  oncogito
  Egy szűzen férjhez menő nőnek is lehet tucatnyi szeretője később, az sem baj?
  Csak az esküvő pillanatában legyen szűz, az fontos?

  EZ az igazi képmutatás.

 • 2011.02.20 13:10:32zzzzzzzzzzzz

  Teljes mértékben igazad van oncogito.
  A fehér a szűziesség jelképe.
  Csak és kizárólag a szűz nők használhatják Magyarországon a világban és az univerzumban.
  Ha ezt mindenki betartja, így tűnik majd el egy jelkép... :)

 • 2011.02.20 13:11:22oncogito

  beszólhatok?
  A jelképek már csak ilyenek. A jelen pillanatra szólnak.
  Egyébként sosem értettem, miért tartja kötelezőnek ilyenkor a fehér színt az,aki nem tartja kötelezőnek magára nézve a többi elvárást?

 • 2011.02.20 13:12:07oncogito

  zzzzzzzzzzzz -- nem a jelkép, hanem a hazugság tűnne el.
  Nem gondolod...?

 • 2011.02.20 13:13:03oliva

  hát ezen sírni kell...ma, amikor gyakorlatilag nincs erkölcs, valaki ezen akad le...asszem inkább savanyú volt a szőlő a kedves levélírónak, talán a férjed után ácsingózott! És nyilván ő sem tartozik a szűz lányok táborába...Ilyenen csak annak lenne oka kiakadni, aki tényleg szűzen várta meg az esküvő napját, de ilyen már a világban nam sok van, bizonyos felekezetekben, ahol komolyan veszik a Bibliát még igen, de ők meg nem fognak kiakadni, ha látnak egy terhes menyasszonyt, fehérben, mert hát ez a világban tök normális! Ti legalább összeházasodtatok, és remélhetőleg szerető családban nőnek fel a gyerekeitek. SOK BOLDOGSÁGOT!

 • 2011.02.20 13:15:52beszólhatok?

  oncogito
  A piros az élet színe(is). Nem biztos, hogy aki ilyet vesz fel, tiszteletlenségből teszi.
  A színekbe bármilyen jelentést belemagyarázhatunk, ezért marhaság.

 • 2011.02.20 13:17:25oliva

  még valami: én már régen megtértem, és azóta "jó" vagyok, de előtte, amikor azért sok közöm nem volt semmiféle erkölcshöz, mégis templomban akartam férjhez menni, mert a romantikus álomhoz hozzátartozik. Úgy öszintén, a templomba járó csajok szűzen mennek férjhez? Na ugye, hogy nem. Először ténylegesen meg kell térni, utána meg már tudja az ember a miheztartást, de addig minden erkölcsösködés csak képmutatás...

 • 2011.02.20 13:17:48beszólhatok?

  "Piros
  Éppúgy lehet az élet, mint a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható.
  A nemiség szimbóluma, a libidó színe.
  A történelem előtti időkben a halottak mellé vörös színű port szórtak a temetkezési szertartás során. Ókori babona, hogy apotropaikus erejű, megóv a démonoktól és a veszélyektől.
  Az egyiptomiak befestették fáikat, barmaikat, vagyontárgyaikat pirosra, hogy megvédjék a tűztől és más károktól, s hogy termékenyek legyenek.
  A zsidók ajtófélfáikat az áldozati bárányok vérével festették meg, hogy megóvják házaikat a tíz csapás öldöklő angyalától.
  Görögországban vörös leplet borítottak a holtakra, ezzel jelképesen áldozattá avatták, hogy kibékülve az alvilágiakkal, lejuthasson birodalmukba.
  Az antikvitásban a szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője; Rómában a menyasszony tűzpiros fátylat visel, ez a flammeum.
  Erő-, tűz- és hatalom-jelképként is szerepel.
  A zsidó és keresztény hagyományban a komolyság, a fenség színe.
  Az Újszövetségben a bűn, az engesztelés, a vezeklés és az áldozat színe.
  Negatív jelentése a testi szenvedélyek megbélyegzéséhez kapcsolódik, a skarlátvörös a „nagy babiloni parázna” színe.
  A piros lámpás házak színeként a paráznaságra utal.
  Az alkimisták kemencéjét jelképezi, valamint a „Nagy Mű” harmadik fokozatát.
  Az európai népszokásokban a húsvéti piros tojás a termékenység jelképe."

 • 2011.02.20 13:21:00WAdam

  Boszorkány, megégetni!!!!!

 • 2011.02.20 13:23:48beszólhatok?

  mármint: kit kell megégetni? :DD

 • 2011.02.20 13:24:34pHérték

  A hófehér ruha a katolikus esküvőkön (is) tudtommal a szűzességet jelzi, szimbolizálja. Ha valaki katolikus esküvőt akar, tartsa tiszteletben az egyházi fölfogást! (Bár az egyházi fölfogás a katolikusoknál elég rugalmasan alakul...) Amúgy nem kötelező egyházilag házasodni. A polgári esküvőn összefér a szűzies viselet a terhességgel. :P

 • 2011.02.20 13:25:03Buzzword

  A templomi esküvő bizonyos nem hívő, értelmiséginek (értelmesnek?) fenenagy jóindulattal sem mondható körökben olyan divat, mint a paulókoéló. Tudod, olyan cuki, pap is van meg minden...
  Nekem agnosztikusként eszembe se jutna betolni a pofámat mondjuk a mekkai szentélybe és cinkosan összekacsintani a muzulmánokkal hogy néddmá, milyen benga nagy meteorit!

 • 2011.02.20 13:31:43beszólhatok?

  Kíváncsi lennék, ki ellenőrzi, hogy a magát szűznek valló menyasszony valóban az-e? :D

 • 2011.02.20 13:32:40Kis ember

  pHérték
  Majd ha a papok nem kúrják seggbe a kisfiúkat, azaz ők is betartják az egyházi fölfogást, majd akkor mások is, ok?

 • 2011.02.20 13:35:49zzzzzzzzzzzz

  Egyik nő ismerősöm betartotta a fehér szín elvet. Szűzen ment férjhez. Hithű katolikus volt Ő is a férje is. Egy év múlva felakasztotta magát a férj. Nem próbálták ki egymást, nem próbáltak ki mást. Én örülök annak, hogy van összehasonlítási alapom és tudhatom azt, hogy minden szempontból a legtökéletesebb párt találtam meg. Igen mondhatnád azt, hogy de ez nem erről szól. Mondhatnád. Én Istenfélő emberként azt mondom: nem érdekel. :) Boldog vagyok és ezt kívánom Neked is oncognito! Légy boldog a pároddal és legyél büszke arra, hogy nektek sikerült tisztán összeházasodni.
  Mi boldogan neveljük majd mind a négy gyerekünket tisztaságban és ha kérdezik elmeséljük nekik...

 • 2011.02.20 13:36:04Buci-Bigyo

  Most hogy így visszagondolok az utóbbi évekre,csak egy olyan esküvőn voltam,ahol a menyasszony nem volt terhes,de neki konkrétan meddőségi problémái voltak.Az a nagy helyzet,hogy ma ha egy nő férjhez akar menni,teherbe esik.Bár lehet hogy mindig is így volt,ma már legfeljebb nem biztos,hogy bejön ez a taktika.
  Nagy pocakkal, mirtuszkoszorúval, fehér ruhában oltár elé állni ízléstelen dolog.Ha viszont már eldöntöttem valamit,akkor nem édekelnének a névtelen levelek,vagy hogy kinek mi a véleménye róla.
  Én elmennék temetésre is nem tiszta fekete ruhában, ha nem is pirosban vagy farmerban vagy rágózva.Viszont nem is kapaszkodnék 10 körömmel a (nagy pocakos,) fehér ruhás, oltáros,ötezer fős templomi csinnadrattához.Sőt egyre inkább tetszik a két személyes esküvő gondolata,igazából a nagy felhajtás,rongyrázás,álszentség nem az én asztalom.
  Ha már valaki úgysem nem ragaszkodik a hagyományokhoz,akkor miért nem lehet egy bolondos, jófej,pocakos esküvőt csinálni?!

 • 2011.02.20 13:36:33beszólhatok?

  Kis ember
  Sehol nem írja a Biblia, hogy az bűn lenne :D

 • 2011.02.20 13:45:43nehogymáneszójjakbe

  Szerintem,ha valaki hisz benne és templomi esküvőt akar.igen is tartsa be az írott és íratlan szabályokat.
  Amúgy valóban mindenkinek joga van úgy esküdni ahogy akar.

  Én mindig fehéret akartam. A sorrend 1.apa 2.esküvő 3.baba. Volt.
  Lett 1 babám, nem volt esküvőm...Ha lenne nem mennék templomba(megfogadni amit nem tartok be) és nem vennék fehéret sem. De csak mert már nem tetszik.

 • 2011.02.20 13:49:02oncogito

  beszólhatok? - nem válaszoltál a kérdésemre!
  Te mit szólnál, ha a te hozzátartozód temetésén valaki rikító pirosban lenne?

 • 2011.02.20 13:51:16oncogito

  zzzzzzzzzzzz, nem érted a lényeget.
  Én semmit nem véleményeztem magáról a szüzességről.
  Én arról beszélek, hogy ma a fehér az esküvőn a szüzesség jelképe.
  Hazudik, a nem szűz és fehéret vesz magára.

  De a jelképek változnak.
  Aki szereti az igazságot és annak ellenére, hogy nem szűz, mondja azt, hogy számára ez a szín azt jelenti, hogy tiszta lappal indul a házasságba.

  De ma még nem ez az elfogadott.

 • 2011.02.20 13:52:46zzzzzzzzzzzz

  nehogymáneszójjakbe
  Igen, a fehér szín a szüzességet jelképezi. Ha betartjuk a szabályt, elégethetjük az összes fehér ruhát. :)
  És igazad van joga van. :)

  Nálunk a sorrend helyes volt. :)
  A szüzesség nem. :( :)

 • 2011.02.20 13:54:52oncogito

  beszólhatok? - senki nem ellenőriz semmit, de az illető maga tudja, hogy mások felé hazugsággal indul-e a házasságba, vagy sem.
  Tudod, nem csak az a hazugság, amit lelepleznek...

 • 2011.02.20 13:54:57zzzzzzzzzzzz

  onkognito
  Örülök, hogy meggyőzted magad.

 • 2011.02.20 13:56:06oncogito

  zzzzzzzzzzzz - ne hidd, hogy az összes fehér ruhát ki lehetne dobni, nem vagyunk egyformák.
  Viszont a hazugságot lehetne kidobni, ha mindenki a jelképeknek megfelelően öltözne...

 • 2011.02.20 13:56:14magyar bucó

  beszólhatok?:

  Láttál már Bibliát?
  A szodómia a paráználkodás minősített esete és természetesen tilos.

 • 2011.02.20 13:58:57beszólhatok?

  oncogito
  Lehet, furcsán hangzik, de édesapámmal beszélgettem pont erről a halála előtt. Én pirosban mentem volna, csak pont a "közvélemény" miatt végül a fekete maradt...
  Apuval ugyanis úgy gondoltuk, hogy az egymás iránti érzéseinket NEM a fekete ruha fejezi ki.
  Sőt, számomra a piros ruha pont azt jelentette volna, hogy ő a szívemben él. Örökre.

 • 2011.02.20 13:59:03zzzzzzzzzzzz

  oncogito
  Tehát ha valaki egy temetésre úgy megy, hogy igazából nem érzi a gyászt, akkor hazudik a fekete ruhájával?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta