A Poronty a bölcsődébe viszi a képviselőket

Kitaláltuk, meghirdettük, megörültünk: mégis akad itthon olyan belevaló közéleti személyiség, aki vállalja, hogy egy teljes héten át egy bölcsődei gondozónő (újkeletű nevén "kisgyermekgondozó") bőrébe bújik. És ez nem csak a munkájukat érinti: a közalkalmazotti bértáblán betöltött helyüket is. Ami nem sok. Pedig fontos lenne az ő megbecsülésük, hiszen ők felelősek legkisebbjeink neveléséért. De lássuk a részleteket!

A Porontyon kiemelten fontosnak tartjuk a bölcsődék helyzetét. Mert, bár sokan otthon maradnak a gyerekkel, azért sokan vagyunk olyanok is, akik ezt nem tudjuk megtenni. És csak bízhatunk abban, hogy gyerekeink jó gondozónőhöz, jó intézménybe kerülnek - márpedig szerintünk igazán jó munkát akkor képes végezni az ember, ha megbecsülik. Ezért szerettük volna felhívni a figyelmet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szövetségének közleményére, melyben ők éppen erről beszéltek.

De szeretnénk leszögezni még itt az elején: a Poronty nem a politizálás helye. Nem volt eddig sem, eztán sem válik azzá. Csupán a bölcsődei élet nehézségeire szeretnénk rávilágítani. És azt gondoljuk, ez az előttünk álló hét ebben a segítségünkre is lesz.

Izgalmas hét áll előttünk: három politikus (két országgyűlési és egy önkormányzati képviselő, két nő, egy férfi, két különböző párt három különböző képviselője) egyetlen célért küzd: hogy minél jobban teljesítsen bölcsődei dolgozóként. Túlvannak az egészségügyi vizsgálatokon, túl az első megbeszéléseken, és itt az idő, hogy bemutassuk őket. A tisztesség kedvéért jelentkezési sorrendben.

Vörösmarty Attila (Fidesz), Bábi Gabriella (Fidesz), Ertsey Katalin (LMP) (balról jobbra)
Vörösmarty Attila (Fidesz), Bábi Gabriella (Fidesz), Ertsey Katalin (LMP) (balról jobbra)

Ertsey Katalin

Ertsey Katalin (45) (részletes profil) tavaly óta a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője. Közel két évtizeden át vezetett különböző nonprofit szervezeteket, majd a vállalati felelősségvállalás (CSR) és az üzleti etika területén dolgozott. Tanácsadó cégén belül szintén a fenntarthatósággal és az esélyegyenlőséggel foglalkozott, ezt cserélte 2010-ben parlamenti székére, ahol elsősorban a kisgyermekes nők munkaerőpiaci lehetőségeit igyekszik javítani. Két gyerekével Budapesten él.

Vörösmarty Attila

A kecskeméti születésű Vörösmarty Attila (48) (részletes profil)a városi képviselőtestület fideszes vezetője. A hírös városban sportszeretetéről is ismert fiatalos, háromgyermekes édesapa iskoláit is itt végezte. Műszaki, kereskedelmi diplomával dolgozott külföldi tulajdonú cégeknél, majd vállalkozóként tevékenykedett. A legutóbbi választások óta Kecskemét képviselőjeként, tanácsnoki pozícióban végzi munkáját.

Bábi Gabriella

Vác-Sződliget és Göd parlamenti képviselőjétől, Bábi Gabriellától (45) (részletes profil) nem áll távol a mostani kihívás: több mint húsz évig dolgozott kerületi védőnőként Vácon, a deákvári városrészben. Legkisebb gyermeke születését követően már nem védőnőként, hanem politikusként folytatta, tavaly óta pedig a Parlamentben a Szociális és az Egészségügyi Bizottságok tagja. Férjével és három gyerekével él Sződligeten.

A kihívás

Ők hárman hétfőtől egy héten keresztül három különböző bölcsődében (Budapesten, Kecskeméten és Gödön) teljesítenek szolgálatot. Bölcsődei dolgozóként feladatuk lesz mindaz, ami egy "átlagos" kisgyermekgondozó feladata: emelgetni, öltöztetni, játszani, etetni, vigasztalni és nevelni a kicsiket. (Már amennyire hagyják, mert természetesen a bölcsődébe járó gyerekektől függ, közel engedik-e magukhoz ezt a három idegent. Ha nem, marad az ebédosztás, a rendrakás, és a többi olyan munka, amely kitölti a bölcsődék életének mindennapjait.) Élményeikről minden este saját naplójukban számolnak be itt, a Poronty oldalain, mi pedig figyelemmel követhetjük mindennapjaikat írásban, videón és képekben.

A képviselőknek a feladat értelmében vállalniuk kellett, hogy mindezt a közalkalmazotti bértábla rájuk eső hányadáért telljesítik: azazhogy a héten nem költenek többet, mint amennyi a rájuk eső illetmény egyheti része.

Feltehetőleg nem lesz mozi, sem hifitorony-vásárlás, és bevallottan őket magukat is érdekli, mi is lesz a hét vége: mennyiből ússzák meg ezt a hét napot. A Porontyon vezetett háztartási naplójuk egyszerű tételeket jelez majd: a heti illetményből a vásárlást, a közlekedést és a rezsi egyhetes részét kell majd, hogy kifizessék. Tudjuk, hogy ez nem lehet 100%-osan pontos. Nem is lesz. De az elv a lényeg. Önbevallásuk végeredménye rajtuk áll: ha nem mondják el, hát nem lesz ott. De mindhárman komolyan gondolják, amiért jelentkeztek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra