SZÜLŐSÉG

A Poronty a bölcsődébe viszi a képviselőket

2011. február 20., vasárnap 22:21

Kitaláltuk, meghirdettük, megörültünk: mégis akad itthon olyan belevaló közéleti személyiség, aki vállalja, hogy egy teljes héten át egy bölcsődei gondozónő (újkeletű nevén "kisgyermekgondozó") bőrébe bújik. És ez nem csak a munkájukat érinti: a közalkalmazotti bértáblán betöltött helyüket is. Ami nem sok. Pedig fontos lenne az ő megbecsülésük, hiszen ők felelősek legkisebbjeink neveléséért. De lássuk a részleteket!

A Porontyon kiemelten fontosnak tartjuk a bölcsődék helyzetét. Mert, bár sokan otthon maradnak a gyerekkel, azért sokan vagyunk olyanok is, akik ezt nem tudjuk megtenni. És csak bízhatunk abban, hogy gyerekeink jó gondozónőhöz, jó intézménybe kerülnek - márpedig szerintünk igazán jó munkát akkor képes végezni az ember, ha megbecsülik. Ezért szerettük volna felhívni a figyelmet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szövetségének közleményére, melyben ők éppen erről beszéltek.

De szeretnénk leszögezni még itt az elején: a Poronty nem a politizálás helye. Nem volt eddig sem, eztán sem válik azzá. Csupán a bölcsődei élet nehézségeire szeretnénk rávilágítani. És azt gondoljuk, ez az előttünk álló hét ebben a segítségünkre is lesz.

Izgalmas hét áll előttünk: három politikus (két országgyűlési és egy önkormányzati képviselő, két nő, egy férfi, két különböző párt három különböző képviselője) egyetlen célért küzd: hogy minél jobban teljesítsen bölcsődei dolgozóként. Túlvannak az egészségügyi vizsgálatokon, túl az első megbeszéléseken, és itt az idő, hogy bemutassuk őket. A tisztesség kedvéért jelentkezési sorrendben.

Vörösmarty Attila (Fidesz), Bábi Gabriella (Fidesz), Ertsey Katalin (LMP) (balról jobbra)
Vörösmarty Attila (Fidesz), Bábi Gabriella (Fidesz), Ertsey Katalin (LMP) (balról jobbra)

Ertsey Katalin

Ertsey Katalin (45) (részletes profil) tavaly óta a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője. Közel két évtizeden át vezetett különböző nonprofit szervezeteket, majd a vállalati felelősségvállalás (CSR) és az üzleti etika területén dolgozott. Tanácsadó cégén belül szintén a fenntarthatósággal és az esélyegyenlőséggel foglalkozott, ezt cserélte 2010-ben parlamenti székére, ahol elsősorban a kisgyermekes nők munkaerőpiaci lehetőségeit igyekszik javítani. Két gyerekével Budapesten él.

Vörösmarty Attila

A kecskeméti születésű Vörösmarty Attila (48) (részletes profil)a városi képviselőtestület fideszes vezetője. A hírös városban sportszeretetéről is ismert fiatalos, háromgyermekes édesapa iskoláit is itt végezte. Műszaki, kereskedelmi diplomával dolgozott külföldi tulajdonú cégeknél, majd vállalkozóként tevékenykedett. A legutóbbi választások óta Kecskemét képviselőjeként, tanácsnoki pozícióban végzi munkáját.

Bábi Gabriella

Vác-Sződliget és Göd parlamenti képviselőjétől, Bábi Gabriellától (45) (részletes profil) nem áll távol a mostani kihívás: több mint húsz évig dolgozott kerületi védőnőként Vácon, a deákvári városrészben. Legkisebb gyermeke születését követően már nem védőnőként, hanem politikusként folytatta, tavaly óta pedig a Parlamentben a Szociális és az Egészségügyi Bizottságok tagja. Férjével és három gyerekével él Sződligeten.

A kihívás

Ők hárman hétfőtől egy héten keresztül három különböző bölcsődében (Budapesten, Kecskeméten és Gödön) teljesítenek szolgálatot. Bölcsődei dolgozóként feladatuk lesz mindaz, ami egy "átlagos" kisgyermekgondozó feladata: emelgetni, öltöztetni, játszani, etetni, vigasztalni és nevelni a kicsiket. (Már amennyire hagyják, mert természetesen a bölcsődébe járó gyerekektől függ, közel engedik-e magukhoz ezt a három idegent. Ha nem, marad az ebédosztás, a rendrakás, és a többi olyan munka, amely kitölti a bölcsődék életének mindennapjait.) Élményeikről minden este saját naplójukban számolnak be itt, a Poronty oldalain, mi pedig figyelemmel követhetjük mindennapjaikat írásban, videón és képekben.

A képviselőknek a feladat értelmében vállalniuk kellett, hogy mindezt a közalkalmazotti bértábla rájuk eső hányadáért telljesítik: azazhogy a héten nem költenek többet, mint amennyi a rájuk eső illetmény egyheti része.

Feltehetőleg nem lesz mozi, sem hifitorony-vásárlás, és bevallottan őket magukat is érdekli, mi is lesz a hét vége: mennyiből ússzák meg ezt a hét napot. A Porontyon vezetett háztartási naplójuk egyszerű tételeket jelez majd: a heti illetményből a vásárlást, a közlekedést és a rezsi egyhetes részét kell majd, hogy kifizessék. Tudjuk, hogy ez nem lehet 100%-osan pontos. Nem is lesz. De az elv a lényeg. Önbevallásuk végeredménye rajtuk áll: ha nem mondják el, hát nem lesz ott. De mindhárman komolyan gondolják, amiért jelentkeztek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.20 23:02:34zurka

  Szerintem nekik menni fog, de lenne néhány ötletem, kivel lehetne érdekesebbé tenni a témát...

 • 2011.02.21 08:38:07Repkeny

  És hol a link, ahol meg lehet nézni őket? Állítólag pont az én gyermekem lesz "bekamerázva"... De eddig semmiféle hozzájárulást nem kértek tőlem. Valahogy azt gondoltam, hogy egy papírt biztos alá kell írnom, hogy engedem az egészet, de nem...

 • 2011.02.21 09:45:21drlucifer

  Jó a kezdeményezés, de a cikk szövegére figyeljetek már oda egy kicsit. Mi az, hogy "lekövethetjük"? Meg: "egyéni Kecskemét belvárosi képviselőjeként"???? Ha kell valaki, aki javít és átfogalmaz, jó pénztért boldogan vállalom. Nem vagyok újságíró, de ez...

 • 2011.02.21 11:13:58sunsetblv

  Én is szeretném meg nézni őket de nem találom a linket. :((((

 • 2011.02.21 12:33:00Repkeny

  drlucifer
  Teljesen igazad van, mivel annyira "gáz" mostanában szinte minden iromány a neten és a nyomtatott sajtóban is, hogy ezzel már nem is foglalkozom.

 • 2011.02.21 14:42:02Dizzy Gilespie

  azért itt az új éra óta legfeljebb elírásokat láttam, az meg ne már, hogy egy blogon nem férne el... nekem ezzel nincs bajom. de kíváncsi vagyok, mi lesz ebből az egészből, mi van a politikusokkal.

 • 2011.02.21 15:32:01SlafRock

  Kistérségi óvodába valaki?:)
  [link]

 • 2011.02.21 15:46:36bjuli

  Sziasztok, frissítettük a cikket a képviselők fotójával, a "részletes profil" linkekre kattintva pedig megnézhetitek mindegyikük bemutatkozását.

 • 2011.02.21 18:55:50GebRiel

  A kezdeményezés nem rossz. A vicc csak az egészben az idő, mivel 1 hétig csak kibirják valahogy. Egy hét hátfájásba meg nélkülözésbe még nem halt bele senki.

 • 2011.02.21 19:02:57bjuli

  @GebRiel
  Igazad van, egy hét nem sok idő, a célunk azonban az, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára, és ha képviselők tapasztalják a saját bőrükön, akkor talán a lehető legközvetlenebb módon tudjuk felhívni a törvényhozók figyelmét erre, hiszen bátor önként jelentkezőink nevében is benne van, hogy minket képviselnek. Mi a magunk módszereivel igyekszünk a bölcsődei dolgozók érdekeit képviselni, és örülünk, hogy volt három olyan képviselő, aki ezt be is vállalta :) Mindenesetre érdekes lesz figyelni a bölcsi realityt, legalábbis mi úgy hisszük :)

 • 2011.02.21 19:13:13Dorci1103

  @Repkeny
  Kedves Repkeny!

  A 8. kerületi bölcsődékben a gyerekek felvételének napján a szülőknek kötelező kitölteni egy nyilatkozatot, hogy a gyermeküket fényképezni és videózni engedik. Mivel ezek bemutató bölcsődék, gondolom most ezért nem kértek külön nyilatkozatot.

 • 2011.02.22 10:29:56Repkeny

  @bjuli
  Kedves Juli, hol keressük a linket, amiről írsz? "mindenesetre érdekes lesz figyelni a bölcsi realityt, legalábbis mi úgy hisszük :)"
  @Dorci1103
  igen, ez már tisztázódott. (azért csodálkoztam, mert kislányom - szintén 8. ker-i - óvodájában még farsangon is tilos a fényképezés, mert sérti a többi gyerek személyiségi jogait...)

 • 2011.02.22 11:12:55bjuli

  @Repkeny
  Minden képviselő neve mellett a szövegben találod, ahogy írtam, részletes profil.

 • 2011.02.22 13:51:54tündérborsó

  kíváncsi vagyok, lesz-e bármilyen javulás ezen a téren

 • 2011.02.22 19:32:58hisztibéka

  Érdekes nap volt,a gyerekek tüneményesen viselkedtek de péntekre már felbátorodnak és az már tényleg fárasztó lesz a "friss" kollégáknak!:)

 • 2011.02.22 22:19:32bébytopp

  Azért sokat nem hallunk erről a szakmáról, pedig megérdemelnék a biztató olykor megbecsülő szavakat ezek a kisgyermeknevelők. Akik ezt a hivatást választják ők a szeretet és a mindenkori elfogadás alapköveit hordozzák magukban.A legnagyobb felelősség gondozás és nevelés terén ezekre a szakemberekre hárul. A biztos kezdet egy pici gyereknél a személyi biztonság kialakítása amit a felnőtt támogatása segítsége teremt meg a gyermeknek.MINDEN ELISMERÉSEM A SZERVEZŐKNEK ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN A VÁLLALKOZÓ KEDVŰ POLITIKUSOKNAK!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta