Meseország akciósan: játékot is túrhatsz a gyereknek

Ha a gyerek új játékért nyafog, nem kötelező költségekbe verni magunkat, lehet csalni is, ha egy kicsit nyitott szemmel járunk. Ugyanazt a trendi cókmókot megkaphatja a kedves szülő, akár a bolti ár töredékéért is, ha egy kicsit szemfüles. Játékturkálóban jártunk.

Ez az üzlet több, mint egy szimpla játékbolt: paradicsom, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, Budapesten, a XIII. kerület Csanády utca 12. szám alatt. A mezőgazdasági és ipari gépek, billencsek iránt fogékony gyerekeknek egy közel teljes Bruder kollekció sorakozik a felső polcon, alattuk hajas babák, fajátékok és a legújabbtól a retro társasjátékokig több verzió.

Találtunk még logikai és készségfejlesztő játékokat, csakúgy, mint játékkonyhát és mini takarító felszerelést. A klasszikus matchboxok, makett autók és buborékfújók (az eredeti útvesztőkupakos!) között letűnt ifjúságunk régi játékai is visszaköszöntek. Elektromos dartsot és távirányítós Porschét is találtunk (utóbbi bolti ára 54 ezer, de itt már 25-ért elvihető), ami komolysága és sebessége miatt inkább már az apukák szórakozása. Búgócsigák, mesekönyvek és komplett jelmezek (Darth Vader is van) néznek vissza ránk.

Ritkaságok: Star Wars Monopoly

Az üzletvezető Mihályházi Melinda elmondta, hogy sok mindent tud a játékokról, ugyanis általában csak olyat rak ki, amit már a fia vagy gyerek óvódás társai leteszteltek. Ha egy szülő nem tudja, mit vegyen, vagy melyik játék mit tud, közel a segítség. Megtudtuk, hogy a játékvilágot és a nagykerek kínálatát nagymértékben befolyásolja a minden évben zajló Nürnbergi Játék és Modell Világkiállítás.

„A boltnyitás ötlete pedig onnan jött, hogy egy napon átestem a fiam „kinőtt” játékain. A neten található piacos oldalakra nem akartam felrakni őket, így nyitottam egy boltot. A bolti játékok és a boltomban kínált termékek között mindössze annyi a különbség, hogy használtak, esetleg ezeknek nincsen doboza, de kifogástalan állapotban vannak. Ritkaságokra is bukkanhatnak: a társasjátékok között sehol máshol nem láttam még Star Wars Monopoly-t.”

Saját termékük a praktikus baba-hordkendő, a Kangu, melyből mintapéldányok a boltban ki is próbálhatók. Az elkészült 2011-es kollekció már a Wamp-on is elérhető.

Csak tiszta játékokat vesznek át

Megkérdeztük, hogy honnan származnak a játékok és milyen feltételekkel veszik át? „Vegyesen vannak új és használt játékaink – kezdi Melinda. Az újakat mi szerezzük be Magyarországról és külföldről egyaránt, a használt játékokat bizományosi értékesítésre vesszük át. Inkább csak a Legot veszem meg készpénzért, mert az biztos elmegy: azonnal elkapkodják, 1 napot sem érnek meg a kirakatban. Csak tiszta, illetve tisztítható játékokat veszünk be, nem fontos, hogy a dobozuk sérülésmentes legyen, az sem baj, ha nincs.

Plüss játékokkal nem foglalkozunk, a készségfejlesztő játékokat részesítjük előnyben. Természetesen a zenélő játékokat minden esetben kipróbáljuk, és csak a működőképeseket vesszük át. Használt, megkímélt állapotban lévő meséskönyvekkel is foglalkozunk. A forgalom változó. Az árukészlet is állandóan változik, mivel már nagy számú "bizományosi partnerünk" van, így a legkülönbözőbb kinőtt játékokat hozzák el. A kisebb korosztály számára ajánljuk a boltot (0-8 év), de felnőtteknek való társasjátékaink is vannak. Az új játékokat nagykerből szerezzük, de nem a nagyközönség számára is elérhető áruházakba megyek ilyenkor, hanem a kisebbekbe – jobban szeretem az olyan boltokat, amiket úgy kell felfedezni. Kétszer egy évben elmegyek Németországba vagy Ausztriába is, beszerző körútra.”

A legnagyobb vadászterület

A „Spielwarenmesse International Toy Fair Nürnberg” a legnagyobb nemzetközi játékvásár, ám elsősorban a szakmai látogatóknak, viszonteladóknak, újságíróknak valamint a meghívott vendégeknek. A hat napos vásárt minden évben február elején startol, melyen 2700 kiállító mintegy 60 országból mutatja be újdonságait. 2010-ben közel 76 ezer szakmai látogató érkezett 104 országból. Van itt minden, az ember nagyságú távirányítós repülőtől a táncoló és étkező japán robotokig: modellek, hatalmas tereppályán futó játékvonatok és babák. A játékok elismerésben is részesülnek, ami igen sokat számít az érintett cégek szakmai profiljában: a díjazott termékek kiemelkednek a többiek közül, az elismerés pedig rákerül a csomagolásokra is. A zsűri határozza nyolc kategóriában (pl. kreatív ötlet, műszaki háttér és környezettudatosság) osztja ki a díjakat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra