SZÜLŐSÉG

Johanna terhesnaplója - Tényleg terhes vagyok!

2011. február 17., csütörtök 08:47

Johanna terhesnaplójának első része nagyon megosztotta a Poronty olvasóközönségét. A második rész a barátnőknek írt újabb levél minimálisan szerkesztett változata, melyben elmondja, milyen volt egyszerre szembesülni két sokkoló dologgal: azzal, hogy tényleg terhes, illetve a magyar egészségügy helyzetével. Johanna terhesnaplója, 2. rész.

Az embert mindig riogatják ezzel vagy azzal, és ha csak minimális optimizmus van benne, akkor bizakodik, hogy ááá, biztosan csak túloznak, és egyáltalán nem olyan vészes a dolog. Pedig de. Vészes. A magyar egészségügyről beszélek.

Első körben reggel nyolcra mentünk a szintén terhes szomszéd barátnővel a nőgyógyászatra. A rendelés 9-től van, de szomszédasszony mondta, hogy minimum egy órával előbb kell odamenni, különben nem kapunk sorszámot. Mire odaértünk, már voltak szép számmal előttünk (13-an), ami úgy hirtelen nem is tűnhet borzasztónak. Ekkor még én sem gondoltam, hogy az. Megvan a sorszám, felmentünk. A doki fél tíz után érkezett valamivel (ekkor már másfél órája ott voltunk), el is kezdte nyomban a rendelést, de 11-ig (ekkor már 3 órája voltunk ott) még csak négyen mentek be előttünk, ami azt jelentette, hogy még hátravan kilenc! Szomszédasszonyom így jobbnak látta intézkedni, és valóban, be is hívták előbb, soron kívül, én pedig beslisszoltam a farvizén. Kicsit húzták a szájukat a nővérkék, de kimagyaráztuk, hogy a szomszéd kisebbik lányát, aki velünk volt, oltásra kell még vinnünk, ami igaz is volt. Így egyszerre bementünk, megvizsgálták őt is, engem is. A doki egész rendes, mondjuk nem egy cukiskodós fajta.

Először sima ultrahanggal vizsgált, amit nem is értettem, mert a terhesség ezen szakaszában azzal még semmi nem látszik. Aztán ő is rájött, hogy ez hülyeség, és hozta is a vaginafejet. Na így már mindjárt más volt, ami a lényeg, hogy életképes a petezsákomban a magzatkezdemény, és már szívhangja is van. Na, ehhez mit szóltok? Tényleg terhes vagyok, Jézusom!

Még azért berendelt két hét múlva szerdára is, hogy végképp megerősítést nyerjen a dolog, vagy mit tudom én, miért. Laborra bejelentkeztem, szintén két hét múlva már mehettem is, az volt a legkorábbi időpont... Ezen kívül első körben van még EKG, egy nagy ultrahang a kórházban, és egy genetikai vizsgálat is. Védőnőhöz is kaptam beutalót, kellett vinni pisit is. Akkor még elképzelésem sem volt, miért. Mindenesetre kinéztem egy csomó terhes könyvet az intervebzen, hogy okosodjak.

Szóval voltam a védőnőnél is, oltári cuki volt. Teljesen pozitív élmény.  A pisit azért kellett vinni, mert tesztcsíkkal meg tud nézni belőle egy csomó adatot (gennyes-e vizelet, cukorszint stb.). Aztán kapsz egy információs starter kitet, kismamás újsággal, meg egy könyvecskét arról, hogy mi vár rád a terhesség alatt. (Ezek azok a pontok, amikor totál idegen számomra ez az egész. Pont, mintha nem velem történne.) És persze kiállította a terhességi kiskönyvet, ebbe kerül bele minden vizsgálati adat. Tulajdonképpen 9 hónapig ez a személyi igazolványod, mindenhová magaddal kell vinned. Ezek az új élmények. A cigi továbbra is nagyon hiányzik, és semmi tünetem, azon kívül, hogy szép, feszes cickóm van.

Ui.: Feliratkoztam terhestornára:-DDDD

Johanna

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.17 11:25:32horcsog01

  ez most itt komoly? :-o

 • 2011.02.17 11:53:48tündérborsó

  elég gáz, mintha nem ugyanaz az ember írta volna. előző kb. 15 éves unatkozó gimnazista, ez meg unalmas, élettelen, gyenge poszt. végigolvastam. kétszer is :)

 • 2011.02.17 12:07:31horcsog01

  Ez teljesen ütött:

  Még azért berendelt két hét múlva szerdára is, hogy végképp megerősítést nyerjen a dolog, vagy mit tudom én, miért.

  Szerintem jobb lett volna, ha veszel egy macskát...

 • 2011.02.17 12:13:31oliv08

  Kedves Johanna, ha valamit nem tudsz, akkor kérdezd meg az orvost, de a védőnő talán jobban ráér. Aztán ugye van net és könyvek is.
  Aztán amit én nem értek: nőgyógyászatra jársz? Nincs külön terhesgondozás?

 • 2011.02.17 12:24:30kitike

  A fiúm most nem ment? Az előzőben az volt számomra a csúcs, hogy rendes volt, mert elment veled. Tudod, milyen sok macera és kínos dolog lesz még? Más: a doki azért nem vitte a hüvelyultrahangot először, mert hátha már látható amúgy is és minek a fölösleges dugdosás. Másrészről a magánrendelésen máshogy szoktak viselkedni. Azt javaslom -befejeztem a rosszmájú megjegyzéseket-, hogy kezdj el lélekben! készülni a gyermek megszületésére és olvass utána a lexikális dolgoknak is, van még időd.

 • 2011.02.17 12:38:35Sóskifli

  Borzalmas és unalmas

 • 2011.02.17 12:45:16marketingmunkás

  no, legalább a gyerekes stílust otthon hagyta, nem kell macerálni. de igen, van, akinél már működik a hasi uh ilyenkor, és gondolta, megkímél. ez aranyos hozzáállás. :)

 • 2011.02.17 13:51:15Pakinyanya

  Én gratulálok neked Johanna! Ne figyelj a negatív megjegyzésekre, mire megszülöd a gyerekedet már rengeteg mindennek utána fogsz olvasni és rengeteg tanácsot fogsz kapni, de úgyis gyakorlatban látod meg, hogy milyen egy baba és mennyi türelem kell hozzá az első időben, és mennyi örömöt fogsz kapni tőle.
  Nekem az is nagyon tetszett, hogy bár nem készültetek a gyerekre, nem az abortuszt választottátok, hanem elkezdtetek készülni rá a fiúddal/pasiddal/pároddal együtt (akit úgy hívsz, ahogy akarsz, mert nem a megnevezése számít).

 • 2011.02.17 15:00:41Rabyn

  Csak szépen csendben jegyezném, hogy úgy tudom, kishazánkban kismamákat minden rendelésre előre veszik, tehát vérvételen, ultrahangon minden ilyesmin, ki is van írva mindenhol, hogy nekik elsőbbségük van.
  Szóval nem értem mért két héttel későbbre kapott időpontot a vérvételre a csaj.:) Arra még átlagos emberként is másnapra, harmadnapra adnak időpontot ha kérsz.

 • 2011.02.17 16:16:14knetta

  Rabyn! Ezt rosszul tudod!
  Több helyet is tudok a városban, ahol nem veszik előre még a terhességi vérvételre érkezőket sem. Csak akkor, ha kizárólag vizelet ellenőrzésre érkeztek. A vérvételnél ki kell várniuk a sort.

 • 2011.02.17 16:47:54oliv08

  Nálunk begyűjtik a beutalókat, és aki veszi a vért, az dönti el, kit hív be. Gyerekek, cukrosok előnyben. A terheseket nem veszik előre, ültem már ott két órát, mert csak sima vérvétel volt. Viszont amikor 3* vesznek vért óránként, akkor az ő érdekük, hogy ne üljenek ott délig, akkor behívják a kismamát.

 • 2011.02.17 17:02:54voroske

  Meg talan azert megy kibasz lassan a rendeles mert az ilyenek mint te soron kivul beslisszolnak...

 • 2011.02.17 23:09:04Rabyn

  Nem tudom, nálunk a sima orvosi rendelőben is ki van írva, hogy a kismamákat előre veszik (általában odajárnak vérvételre is).
  De akkor ezek szerint máshol máshogy van.:)
  Voroske: nem tudom, hogy nekem szólt-e de egyelőre nem vagyok kismama és nem slisszolok be soron kívül soha sehova. Ugyanúgy ki szoktam várni a soromat, mint bárki más, és nem morgok miatta.

 • 2011.02.17 23:24:38voroske

  Rabyn:
  Miert szolt volna neked???
  A POSZTIRO irta (Johanna) , hogy a szomszedjaval a vegen beslisszoltak mikozben nagyon jol tudtak , hogy meg 9-en vannak elottuk, akik szinten odamentek reggel 8-ra es szinten mar akkor orakat vartak.

 • 2011.02.18 11:06:32horcsog01

  Na, visszanéztem, hátha jött Johanna és hozzáfűzött egy-két értelmes dolgot még a kommentekhez, de majd biztosan egy külön posztot érdemel majd a kedves közönség...

 • 2011.02.18 12:41:39Puszpanya

  Terhesgondozásról nagyon jó tapasztalataim vannak. A Margitba jártam, és ott csak a kismamákat kellett kivárni vérvételnél.
  Igaz, nem túl "szerencsésen" tájolták be a helyszínét a rendelésnek, mivel az onkológián keresztül lehetett odajutni. Valahogy olyan mellbevágó volt a két "véglet" találkozása.

 • 2011.02.18 23:34:52Rabyn

  voroske: mert úgy odaillett a kommentfolyamba.:)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta