SZÜLŐSÉG

A koraszülés népbetegség: jól van a legkisebb fiú

2011. február 16., szerda 13:42

Csütörtökön mehet haza a klinikáról Magyarország egyik legkisebb koraszülöttje. Az 5 hónapos Szebasztián a terhesség 23. hetében, 380 grammal látta meg a napvilágot a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Szebasztián egészséges, jelenleg 2200 gramm. Csütörtökön, kora délután hagyja el a klinikát a szüleivel. A világ születési ranglistáján 97 olyan 400 gramm alatt született gyermek szerepel, akit sikerült megmenteni.

A kis súlyú koraszülöttek halálozási aránya az utóbbi években sokat javult. Az 1000 gramm alatti újszülöttek túlélése 1980-as években 10% volt, ez mára több, mint 90% lett. 750-999 gramm között 95%-os a túlélési arány.

A kiadott sajtóközleményben úgy fogalmaztak: a koraszülés Magyarországon ma népbetegség, minden 8-10. gyermek idő előtt jön világra. Évente 6500 újszülött kezdi intenzív osztályon az életét. Az ilyen gyerekek pedig hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás-, és látáskárosodásra, a cukorbetegségre, vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.16 15:55:40Avenarius professzor

  jó egészséget Szebasztiánnak, igazi kis szupermen! nem semmi, amit a szüleivel együtt végigcsinált az elmúlt időszakban. kitartást és minden jót nekik az elkövetkező hónapokra is.

 • 2011.02.16 19:25:32Mille38

  Ez csodálatos!
  Gratulálok az orvosoknak, nővéreknek és az anyukának a kitartásért.
  Nem tudom, a képen Szebasztián van-e, de gyönyörű, ahogy egymásba fonódik a tekintetük.

 • 2011.02.16 20:02:49Puszpanya

  Nagyon szép ez a kép!
  Ha megtehetném, azért kampányolnék, h valamelyik PICen készítsenek egy filmet, amely a leendő szülőknek is szól.
  Én pl. a zavartalan terhesség alatt nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel, hát nem is tudtam róla sokat, csak annyit, h biztos ami tuti, a kórházban, ahol szülni fogok, van ilyen.
  Rendesen sokkot is kaptam, mikor a lányom inkubátora életrekelt, csilingelt, szirénázott..stb. (Persze semmi baj nem volt) A gyomorszonda középkori kínzásnak tűnt, és a mellettem fekvő anyuka kisbabája fejébe vezetett hatalmas branül (?) látványa, amelyen keresztül AB-t kapott beillett volna egy horror filmbe.

 • 2011.02.16 20:49:11mylittleboy

  Isten éltesse Őket sokáig, egészségben!
  Kívánok mielőbbi felzárkózást!Legyen belőled óvónőriogató ördögfióka:)

 • 2011.02.17 20:28:47nehogymáneszójjakbe

  Puszpanya

  Remek ötlet!
  Mert az valahogy mindig elmarad a tájékoztatásból...Mindenki azon stresszel milyen szülni császár/normál,otthon/kórház, milyen a gyermekágy, magán dr/ügyeletes...
  Ritkán merül fel,mi lesz,ha (túl)korán érkezik...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta