A koraszülés népbetegség: jól van a legkisebb fiú

Csütörtökön mehet haza a klinikáról Magyarország egyik legkisebb koraszülöttje. Az 5 hónapos Szebasztián a terhesség 23. hetében, 380 grammal látta meg a napvilágot a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Szebasztián egészséges, jelenleg 2200 gramm. Csütörtökön, kora délután hagyja el a klinikát a szüleivel. A világ születési ranglistáján 97 olyan 400 gramm alatt született gyermek szerepel, akit sikerült megmenteni.

A kis súlyú koraszülöttek halálozási aránya az utóbbi években sokat javult. Az 1000 gramm alatti újszülöttek túlélése 1980-as években 10% volt, ez mára több, mint 90% lett. 750-999 gramm között 95%-os a túlélési arány.

A kiadott sajtóközleményben úgy fogalmaztak: a koraszülés Magyarországon ma népbetegség, minden 8-10. gyermek idő előtt jön világra. Évente 6500 újszülött kezdi intenzív osztályon az életét. Az ilyen gyerekek pedig hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás-, és látáskárosodásra, a cukorbetegségre, vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra