SZÜLŐSÉG

Karrier vagy anyaság?

2011. február 15., kedd 13:38

Azon a triviális és sokat hangoztatott tényen túl, hogy az anyaságban is végtelen a kreatív lehetőségek száma - mi több, akár karrier is rejlik a szerepben -, a válasz a címbéli kérdésre természetesen nem olyan egyszerű. Először is: ahány nő, annyiféle eset. Ezen kívül a jelenség rengeteg más életterülettel is összefügg, sőt elválaszthatatlan tőle.

Fotó: Todd Lappin
Fotó: Todd Lappin

Az anyaság talán életünk egyik legösszetettebb állapota. Anya-szerep, feleség-szerep, karrier, munkalehetőség, női egyenjogúság, gyermekvállalás, egzisztenciális biztonság, kései családalapítás, romló házassági tendenciák, öregedő társadalom– egymás nélkül szinte nem is értelmezhető fogalmak, és hatásaik mind a gyerekvállalókon, elsősorban az anyákon csapódnak le.

Szinte mindenkiben felmerülhet a kérdés: vajon minek tanultam több éven át, ha aztán a négy fal között fakanálpörgetéssel, háztartási logisztikával, gügyögéssel és pelenkák rendezgetésével kell, hogy foglalkozzak?! Egy nőnek ugyanis nem egyszer, de kétszer kell kezdő munkavállalóként elhelyezkednie: először az iskolát elhagyva, majd amikor a gyerekszülés után térne vissza. Hiszen a legtöbb szakmában manapság pár év kiesés nagyon sokat számít, de ha ott nem is, az anyává vált nő már soha többé nem gondolkozik ugyanúgy, mint annakelőtte. (Ami nem is baj.) És megkérdőjeleződnek, szintén joggal, az anyasággal együtt járó dolgok fizikai megnyilvánulásai is: vajon tetszeni fogok-e még a férjemnek, társamnak – vagy mindőjüket összegezve: a férfiaknak – miután megszültem pár gyereket?

Van-e értéke a mai férfiaknál a gyermeket vállaló nőnek, vagy csak a helyét kereső, csinos, ámde függetlennek maradni kívánó szinglikép a kívánatos? Végül bevehetjük a sorba az anyaság pénzügyi vonzatait is. Hogyan, miből lehet ma egy-kettő-több gyereket vállalni? Hogyan lehet számukra biztosítottnak látni a jövőt? És ha anya nem dolgozik, hogy fogjuk a születendő gyereke(ke)t angoltanfolyamra, sítáborba, zongoraórára járatni (vagy egyáltalán: hogyan fizetem be az ebédet), ha egy keresetből kell fedeznünk a mindennapi megélhetésünket?! A kérdések sorát mindannyian a végtelenségig tudnánk folytatni - szerencsére nem csak racionális okai vannak a gyerekvállalásnak, mert akkor bajban volnánk.

Jó, és mindebben hogyan támogat minket a társadalom? A KSH népességtudományi kutatásai szerinta munkapiaci és családtámogatási rendszernek része van abban, hogy a közepes pozícióban lévő nők átlagos gyermekszáma 1990 óta gyorsan csökken és mára a legalacsonyabb (egyre jellemzőbb az egyetlen gyermek). Megállapítható az is, hogy a munkapiac mai formájában sok esetben akadályozza a gyermekvállalási tervek valóra váltását, és ez a gátló tényező az átlagos, illetve valamivel átlag alatti iskolázottságú nők második és magasabb sorszámú gyermekeinek vállalása esetén érvényesül a legerősebben.” A magasabb jövedelmű anyáknál viszont a jelek szerint a GYED már nem mérsékli eléggé a munkapiacról való kiválás haszonáldozati költségét– azaz a GYED összege reálisan jóval alacsonyabb, mint egy-egy jobb keresetű nő havi munkabére.

Az idén januárban bevezetett családi adózás (bár anyagilag nem feltétlenül jelent sokat), ha máshogy nem, legalábbis elveiben erősíti a gyerekvállalási kedvet. Az anyaság és karrier összeegyeztetésében minden munkahely eltérő lehetőségeket kínál, és feltételeket szab. Van olyan munkáltató (nincsenek sokan), aki lehetőséget biztosít a várandós anyának, hogy ebéd után feltegye a lábát, és egy kanapén fél órát pihenjen. De élő példa van arra, hogy ha a munkáltató megtudja, hogy alkalmazottja gyermeket vár, határozott idejű szerződését határozatlan idejűvé teszi, fizetését a minimálbérről még visszamenőleg is felemeli. Ám mindennek az ellenkezője is igaz: létezik munkáltató, aki mikor megtudta, hogy a nő gyermeket vár, határozott idejű szerződésének végét a következő hónap végére datálta, és egyéb konfliktusokra hivatkozva elküldte a kismamát. Elméletben ugyan védi az anyákat és várandósokat a munkajogi törvénykezés, ám ne legyenek illúzióink ennek minden esetben való betartására. Ebből tehát az következik, hogy minden nőnek magának kell megküzdenie azért, hogy ne kizárólag két lábon járó mosógép, bébiszitter, takarítónő és lelki gondozó legyen.

De mégis, jelen állás szerint úgy tűnik, minden nő azért küzd, hogy a női szerepbeli elvárások mindegyikének megfeleljen. Mert melyek is ezek a szerepek? Hát először is legyünk házias, lelkes, megértő, rendezett lakással váró, elfogadó feleségek. Esténként a gyerekek roham-szerű ágyba helyezését követően viszont maradjon bennünk annyi szufla, hogy dögös, csábító, kombinés nőciszerepben is cifrázzuk a nap végét. Aztán a hálószobai tündérnek legyen ám füle a fogzási fájdalmak meghallására a másik szobából, és türelme az éjjeli gyermek-álmok okozta könnyek felitatásához is. A hajnali motozásra pedig többnyire először az anya mozdul – és innentől már indulhat újra elölről a nap.

De hogyan indul? Bölcsőde, óvoda, rapid-reggeli és irány a munkahely? Vagy a reggeli napfény-itatta utcákon andalogva, guruló műanyag motoros biciklikkel, karunkban a legkisebbel megyünk az óvodába, a piacra, vagy a játszótérre? Ezt mindenki maga, vagy a férjével, társával együtt dönti el. Ám ha az ideális esetet vesszük alapul– amikor a lelki, párkapcsolati tőke rendelkezésre is áll –, a megfelelő egzisztenciális feltételek a legnagyobb családi szeretet mellett sem biztosítottak a mai Magyarországon. Nem is szólva a nehezebb szituációkról: a gyermeküket egyedül vállaló és nevelő anyákról, a problémás gyermekeket nevelőkről, a nagyszülői segítséget nélkülöző, egykeresetű családokról stb.

Nem szabad elítélnünk, ha valaki nem akar gyereket. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a női "hivatás" része az anyaság is. Mindenki számára adott a döntési lehetőség: melyiket részesíti előnyben? Vagy lemond-e valamelyikről? Vagy óriási kockázatok és áldozatok árán: megpróbálja mindkettőben megtalálni önmagát?

Réka

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.15 14:40:24oliv08

  "vajon minek tanultam több éven át, ha aztán a négy fal között fakanálpörgetéssel, háztartási logisztikával, gügyögéssel és pelenkák rendezgetésével kell, hogy foglalkozzak?!"

  Mert nincs bölcsőde, azért

 • 2011.02.15 14:41:43oliv08

  És igen, keljél éjjel óránként, hajnalban a deddel, nappal baba+háztartás, esetleg még plusz gyerek, aztán legyen ám kaja meg este szex!

 • 2011.02.15 15:12:19tündérborsó

  megoldható :)
  ha óránként nem is kelek, kaja mindig van, a lakás majdnem tiszta, szex is van heti kétszer. :D

 • 2011.02.15 16:39:14SlafRock

  Ezt valahogy mindig egy kicsit költői kérdésnek éreztem, mert ahogy a cikk is írja, csak egyedi esetek vannak.
  Az egészséges mértéket mindenkinek magának kell megtalálnia. De ne mártírként!
  [link]

 • 2011.02.15 16:41:05oliv08

  tündérborsó: hát, majdnem minden megvan. Kaja van, ha nem is mindig eszi meg a gyerek, lakás csak majdnem, és a heti 2* az nem sok.

 • 2011.02.15 16:46:30M. Attila

  Lányok! Válasszatok magatoknak megfelelő társat, és feleződik a gond. Ketten sem könnyű, de egy fokkal jobb.

 • 2011.02.15 16:50:38oliv08

  M. Attila: hiába, ha sokat dolgozik, hogy eltartson minket. Engem is zavar a felsoroltak hiánya.

 • 2011.02.15 18:04:57Puszpanya

  Én szerencsés vagyok, mert nem érdekel a karrier.
  Viszont úgy gondolom, h a bölcsődei férőhely hiánya tök feleslegesen terheli a családot, ahol anyuka vissza akar menni dolgozni.
  Viszont a másik oldalon, el tudnék még képzelni egy diákhitel-szerű kölcsönt is, amit a család felvehetne a 3. évre a csp mellé, GYES helyett. Így az apukák is tovább élnének, nem kellene éjjel-nappal robizni a családért, és az anyuka sem lenne "eltartott".
  Sajnos ma Mo-n egy átlag család számára nincs valódi választási lehetőség. Marad a "karrier", ami sok esetben valójában csak a megélhetéssel egyenlő.

 • 2011.02.15 18:08:52Mille38

  Most, hogy egy csomó gyerek után éppen karriert építek, úgy érzem, nem lehetetlen a gyerek és család - csak éppen nem egyszerre kellene akarni, hanem egymás után. Egy nő számára 22 és 62 éves kora között éppen 40 év van - miért ne lehetne ez elég minden fontos dologra?

  A gond ugye ott van, hogy a gyerekvállalásra nyitva álló időtartam előbb leketyeg, mint a karrier, tehát nem felcserélhető, hanem egymás után sorolhatók. Utána marad a karrierre épp elég idő, de vajon elég toleráns-e a társadalom ahhoz, hogy a késői kezdést elfogadja? (Személyes tapasztalatom szerint nem, de meg lehet vele küzdeni.) Valamint van-e elég jövedelem az első szakaszban, hogy a növekvő létszám szükségletét fedezze? Valahogy erre az ellentmondásra kellene megoldást találni. Erre kellene társadalmi tolerancia és támogatás.

 • 2011.02.15 19:13:53Juliská

  Nem gyerek és karriert akartál véletlenül írni?

 • 2011.02.15 19:48:30bejo

  Utálom ezeket a - sajnos létező - társadalmi skatulyákat! Nem tudom már melyik cihológus fogalmazta meg, hogy ez mekkora egy siralomház ma nőnek lenni. Akkor én megfognám a másik oldalról is: ha mi így, akkor a párunk pedig ne egy önmegvalósító keresőgép legyen, hanem lelkes-játékos apuka, aki amellett, hogy a munkahelyén teljesít, résztvesz a házimunkában, este pedig romantikusan elcsábít. Néha ültessük le, és tudatosítsuk benne, legyünk kicsit emancimancik. A kisgyerekes időszak nem tart örökké, és ha éppen meg tud élni a család egy keresetből, akkor a nőnek a gyed (gyes) alatt lehet újabb álmokat szőni az önmegvalósításra.

 • 2011.02.15 20:31:14DenisaM

  Egyetértek az előttem szólóval. Sokkal egyszerűbb és egészségesebb, ha először van gyerek, és utána karrier.

 • 2011.02.15 21:20:35oliv08

  Puszpanya: és automatikusan adnák? vagy ha már van lakáshitel+diákhitel akkor már nem is járna? meg hát hogyan fizetnénk vissza, ill. tudnánk-e fizetni?

 • 2011.02.15 21:57:57bejo

  oliv08 (és Puszpanya): bocs, hogy közbekotyogok :)
  Ami szerintem nagyon hiányzik, az a családbarát munkahely. Mert amilyen fontos, hogy a szülés után a babát és a mamát egy egységként kezeljék, szerintem uolyan fontos, hogy a családot hasonlóan fogja fel a munkáltató. Talán a család helyett inkább a munkahelyek működtetőit kellene pénzzel ösztönözni, ha hajlandóak bevállalni ezt a kihívást, és megteremteni ehhez a feltételeket.

 • 2011.02.16 09:15:26Pelikan

  Angolul tudoknak egy jo TED talk a work-life balance-rol... persze nem csak noknek:[link]

 • 2011.02.16 09:34:01Papercat

  Eltérő elképzeléseink lehetnek a karrier-építésről. Volt olyan időszak (években mérhető), amikor napi 12-14 órát dolgoztam, heti 6 napon át. Ezt hogy lehetne gyerek mellett megtenni? A baby-sitter nevelje a gyereket az anyja helyett, vagy várjam meg, míg 20 éves lesz én meg 50? Gyerek után nincs karrier. Munka - jó esetben - lehet.
  Más kérdés, hogy a babázás mindent megér!

 • 2011.02.16 10:05:40Puszpanya

  Oliv, nem lenne könnyű belőni, de szerintem meg lehetne csinálni.
  bejo, így van. Régen a gyárak saját bölcsit/ovit üzemeltettek, ahová a maradék helyekre a környékről is fogadtak gyereket. S minden a gyárhoz volt igazítva.
  Papercat,
  Én is eljutottam felfelé ívelő karrier után az asztal alá egy pillanat alatt.
  :D S a legszebb az egészben, h ha arra hivatkozunk, h anyaként hogy tudunk mindennek megfelelni, akkor azonnal jön, h de hát ott az apuka, meg a nagymama, meg a, meg a, meg a...

 • 2011.02.16 13:03:37tündérborsó

  nekem nem volt választásom, mivel karrierem nem is volt. egyetem után éppen, hogy elkezdtem dolgozni, majd jött a barna herceg egy biciklin, fél év múlva terhes lettem. az anyaságot most tanulom. nem könnyű, de a párom nagyon sokat segít. együtt csináltuk a gyerkőcöt, együtt is csináljuk végig. ezek az ő szavai. asszem nagyon jó pasim van :D

 • 2011.02.16 13:35:21Papercat

  A férjemmel nekem is szerencsém van. Még éjszaka is vállal szolgálatot a babánál.
  Mindenesetre könnyebb lenne az élet, ha lenne bölcsi.

 • 2011.02.16 13:38:29Papercat

  A férjemmel nekem is szerencsém van. Még éjszaka is vállal szolgálatot a babánál.
  Mindenesetre könnyebb lenne az élet, ha lenne bölcsi.

 • 2011.02.16 14:12:00oliv08

  Puszpanya: valóban jó lenne a munkahelyi bölcsi-ovi, de ha vki gyakran vált munkahelyet, ami mostanában sajnos előfordul, akkor a gyerek is mehetne másik közösségbe. Aztán a másik probléma, hogy az én munkahelyem 30 km-re van, akkor vonatozzak a kicsikkel? Ha mondjuk az egyik beteg, akkor eléggé gáz helyzet, mert a másikat vinni kell messzire, és hová tegyem a beteget? Célszerű, ha mindjárt ő is megfertőződik.Az lenne persze a legeslegjobb, ha max. 15 percre lenne gyalog a munkahely meg a bölcs-ovi is.

 • 2011.02.16 14:12:53oliv08

  Papercat: az enyém is vállalna, de nem engedem, mert másnap megy dolgozni, és én úgyis felébredek, őt meg kelteni kellene. Ha akar, hétvégén virraszthat.

 • 2011.02.16 17:12:50nehogymáneszójjakbe

  Mind2!
  Bár a mai társadalom nem épp toleráns...

 • 2011.02.16 17:52:10Puszpanya

  oliv,
  Az sem megoldás, h a házunktól 5 percre lévő bölcsi napközben tőlem (meg a Páromtól is) legjobb esetben is 1.5 órára van.
  Egyébként a gyári munkának megvolt az az óriási előnye, h a jó munkások onnan mentek nyugdíjba. Még ingyenes munkásjárat is volt, pedig pont a gyárnál volt két busz végállomása, s mégis két busszal gyűjtötték be reggel az embereket, s vitték du. haza. Valahogy ez akkor természetes volt.

 • 2011.02.16 18:58:36oliv08

  Igen, én is így vagyok. Ami 30 perc autóval, nekem vonattal 2 óra, mert a vonat nem akkor indul, amikor akarom+az állomás sem a munkahely sem a lakhely közelében van.

 • 2011.02.16 19:31:36flash.gordon

  @bejo "Nem tudom már melyik cihológus fogalmazta meg, hogy ez mekkora egy siralomház ma nőnek lenni"

  Régen jó volt? Szeretem az ilyen baba vs karrier cikkeket. Nagyjából 2 hetente jelenik meg hasonló. Legutóbb a life.hu-n Van értelme ezen ennyit rugózni? Változik ettől vmi?

 • 2011.02.16 20:05:14Puszpanya

  Előbb-utóbb kell, h változzon.

 • 2011.02.16 21:22:39Papercat

  flash.gordon
  Ez egy társadalmi probléma. Attól, hogy itt és most nem oldjuk meg, még kell beszélni róla.

  oliv08
  Látod, én nem vagyok sem minta-anya, sem minta-feleség. Főleg mert - ugyan távmunkában és rész-munkaidőben - dolgozom a babázás mellett. (Ez ugyan távol áll a karriertől. :))

 • 2011.02.17 07:12:54oliv08

  Papercat: nem semmi, ki vigyáz addig a babára? Vagy elvan magában pár órára?

 • 2011.02.17 10:07:33maim

  Most harmadik hete beteg a gyerekem.Nagyon lázas volt,tehát folyamatos ápolásra szorult.2x esett
  vissza és előtte én is beteg voltam.Vajon melyik
  munkahely tolerálta volna,ha azt mondom,hogy most
  öt hétig ne is várjatok betegség miatt?
  Az anyai karrierről talán ennyit.

 • 2011.02.20 20:44:19Papercat

  oliv08: Szerencsém van, mert nagyrészt itthon dolgozom. Főleg, amikor a baba alszik (koraestétől éjszakáig) és hétvégén.
  Ezen felül van egy baby-sitter és elsősorban Nagyiék - ha el kell mennem itthonról. De volt már olyan is, hogy a férjem kivett egy szabadnapot, és ő vigyázott a babára. Nem egyszerű vállalkozás. :o)

 • 2011.02.21 07:40:33oliv08

  Á, értem. Akkor sem lehet egyszerű, a fő, hogy működik a dolog.

 • 2011.02.21 10:45:06Papercat

  Egyelőre kötéltáncolunk. :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta