SZÜLŐSÉG

Maszkabál rózsaszínben. És egy Thomas.

2011. február 12., szombat 09:48

Minden kislány rózsaszín. Izgatottan szaladgálnak a bölcsi és az ovi között. Itt egy szalag, ott egy szárny – a fiús anyukák és apukák csak hüledeznek. Azután az egyikük felsóhajt: „de jó, hogy fiam van...”

thomas

Persze ezt nem gondolja ám véresen komolyan. De azért tényleg vicces látni azt, ahogyan a sok rózsaszín kiscsaj mind-mind hercegnő/királykisasszony, pillangó/tündér, esetleg menyasszony kívánt lenni. Ez utóbbin mondjuk többen kiakadtunk, és azt konklúdáltuk, hogy ott valami nagy frusztráció lehet a családban. Léna ugyanis egy menyasszony teljes díszében pompázik, van rajta a fátyoltól a diadémen át minden, ami egy menyasszonynak kell, még kicsi rózsaszín csokor is akad a kezében. Ha nagyon űberemancipált lennék, most mindenféle szentségelésbe fognék, így viszont csak egyszerűen kiakadtam picit, aztán ment az élet tovább. Rózsaszínben amott.

Emitt meg, a fiús térfélen, pirosban. Mert az volt ma a menő. A Mekkvín, azaz a sportautó, aminek nincs magyar neve, viszont megy, mint a villám, lökdösték is egymást az óvodások érkezéskor a padok körül versenyezve. Bár a lányos beöltözési sztereotípiák erősebbek, azért a fiúk sem olyan hihetetlenül változatosak, ha már a verda ennyire viszi a pálmát. Volt azért dzsungelharcos (terepszín nadrágban és zöld sállal, anyuka szerint ennyire futotta a kreativitásukból), akadt manó, éjjelig stoppolt micimackójelmez (az egyetlen, ami „gyári” darab, nem otthon készült). Egyébként jó volt látni, hogy a szülők azért többnyire nem intézték el annyival a dolgot, hogy bementek egy boltba és megvették a jelmezeket. És persze az volt a lényeg, hogy a gyerekek élvezzék. És az működött is.

Érdekes, régen valahogy, talán az idő, talán a kor, esetleg szimplán az anyagok hozzáférhetősége miatt jóval kissebb volt a választék fiúfronton. Volt a hirdetőoszlop, az indián-káuboj-páros, meg volt a nagy frusztrációk okozója, a krumpliszsák. (A férjem az volt elsőben, azóta sem tudta feldolgozni.) Sokkal több sosem. Néha becsúszott fiúban a macska, de nagyjából ennyi. Most meg fiús szülőnek a legjobb lenni farsangkor. Ezt persze csak addig mondom, amíg a lányom bölcsibe nem megy. Mert onnantól lányos szülőnek lesz jó lenni, szuperjó, és imádni fogom a rózsaszín szalagokat.

És hogy az én fiam mi volt? Hát természetesen Thomas. A gőzmozdony. Próbáltam én rávenni a Bob mesterre, mert ahhoz van sisakja (biciklis, de sárga), van olyan öve, amire a szerszámait fel lehet ragasztani és persze vannak műanyag szerszámai. Ellenállt. Csak a vonat. Én meg napokig azon agyaltam, hogyan is csinálunk belőle gőzmozdonyt, hogy dackorszaka közepén egy „rohamnál” ne őrüljön meg a cuccban.

Azután jött az Apja, az okos és kreatív, és kitalálta, hogyan is legyen a fiunk Thomas. Így.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.12 12:00:25kyskalacs .

  én szölönek öltöztetném a fiam- bár nem tudom hogy errefele van-e ilyesmi.
  barna harisnya, barna hosszújjú póló + egy csomó zöld lufi.

 • 2011.02.12 12:01:55kyskalacs .

  bocsi, de én ezt a thomasos dolgot nem találom valami kreativnak. bár a rajz az jó.

 • 2011.02.13 17:42:41kriszi

  A kissrác aranyos, jól érzi magát, az lett, ami szeretett volna, a jelmezbál meg nem a szülők kézműves versenye, meg nem is a szülők pénztárca-versenye - jó esetben.
  Az én gyerekeim kb. októberben eldöntik, hogy mik lesznek az aktuális farsangon, addig van időm készülni. A lányom pont nem a sztereotípiák bajnoka, idén akar először tündér lenni, de kimondottan hótündér (ma fejezem be a jelmezt, csupa prémfonal meg pomponfonal lesz a gyerek :) ). A fiam ovis csoportjában a jelek szerint lesz vele együtt vagy négy Pókember, jókat fognak bandázni meg képzeletbeli fonalakat lövöldözni, a többi meg kit érdekel.
  Nem tudom, hogy én vagyok-e ufó, de azt gondolom, hogy a gyerek farsangja az az ő öröméről szól, szóval az lesz, ami ő akar, ha sztereotipikus, akkor az, ha fura, akkor az, a mi dolgunk, hogy lehetőségeinkhez képest megoldjuk neki.

 • 2011.02.14 13:04:15agaranty

  én szerettem volna, ha a lányom tündér v hercegnő lesz élete első farsangján (én sosem voltam az, m elég fiús voltam), d már 3 hónapja kerek-perec kijelentette, h cica (fekete) akar lenni. azóta házilag megterveztük a jelmezt és már nagyon várjuk a jeles napot :)

 • 2011.02.14 15:51:10Auver Doser

  dínó lesz, zöld. holnap.

 • 2011.03.11 22:35:41panndi

  Az én lányomat hidegen hagyta mindenféle csajos jelmez. Tavaly is és idén is sárkány volt. Takarékos gyerek, még jó volt rá a tavalyi jelmeze :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta