SZÜLŐSÉG

Johanna terhesnaplója - álljunk meg egy szóra!

2011. február 11., péntek 14:02

Amikor még a környékén sem jártam a terhességnek, a szülésnek és a gyereknevelésnek, volt egy csomó szuper elképzelésem, hogy az egész hogyan is zajlik. Hogy majd 26 (azaz 33) éves koromban, és az én szívem egyetlen választottjával (legalább) kézenfogva szökellünk végig az egészen, és minden szép, jó, habos és babos lesz. Terhesség? Piha! Szülés? Süti! Gyereknevelés? Kihaénnem! Pedig Ti, Poronty olvasók tudjátok a legjobban, hogy ez nem így van. Hogy nincs tökéletes terhesség, tökéletes szülés, se tökéletes anyuka. Ezért lepődtem meg annyira, hogy Johanna most kezdett terhesnaplóján olyan sokan közületek megbotránkoztak. És, némileg Johanna védelmében, de szeretném helyretenni az "ügyet". Így most a napló egy olyan bejegyzése következik, ami csak Hozzátok szól.

Reagálás a kommentekre - Johanna levele

Hogy hogy jött a napló, és miért a stílus? Mivel mindentől messze lakom, így ritkán tudok csak találkozni a barátaimmal, így a nagy hír, azaz a várandósságom megosztása is levélben történt. Ettől kezdve pedig rendszeresen megírtam, megírom nekik, mi történik velem hétről hétre. Az ember lánya a legkedvesebb barátaival nem irodalmi stílusban levelezik, legalábbis én nem. (De lehet, mások igen?)

Napló azért lett, mert a barátaim úgy látták, érdemes lenne közölni valahol a leveleket. A rózsaszín ködben élő hagyománykismamákról unalomig lehet olvasni, én nem ilyen vagyok, ezért gondolták érdekesnek. Rábeszéltek. (A Poronty pedig szívesen fogadta az irományokat, mert egyetértettünk Johanna előző mondatával! - a szerk.)

35? Az éretlen!

Hála istennek, azon kevesek közé tartozom, aki meg tudta magában őrizni a gyereket is. Valóban szoktam cserfes tinilányként is viselkedni, és van úgy, hogy nyegle is vagyok. Ember vagyok. A helyzetnek megfelelőn azonban – akár hiszitek, akár nem – képes vagyok az élethez felelősséggel, komolyan hozzáállni. Az, hogy nem vagyok kispolgári életet élő, unalmas felnőtt, egyáltalán nem bánom, és azt hiszem, ennek talán épp a gyermekem fog a legjobban örülni.

A pálinkás

Ha valaki mesél nekem valamit, kérdések generálódnak bennem, amit aztán fel is teszek neki. Lehet ez azért is, mert beleképzelem magam a helyzetébe, és érdekel, hogy bizonyos dolgokat miért csinált, ugye? Az első poszt valóban nem volt átgondolt, jól megfogalmazott szépirodalmi alkotás (bár nem tudom, hogy egy naplónak miért is kellene annak lennie). Ennek az oka, hogy meglehetősen rossz lelkiállapotban voltam. Ez azóta sokat javult, hiszen a „fiúm” - akit ezentúl nevezzünk Robinak, hátha ezzel kipipálok sokak életében egy nagyon „fontos” problémát - gyógyulóban van: már nem viszi el hetente a mentő. Az mindenesetre remekül lecsapódott, hogy sokat ittam azokban a hetekben (bár akkor még nem tudtam a bennem növekvő piciről). Más biztosan remekül kezelte volna azokat a totál ideg napokat, nekem ez így sikerült. Tűnhet ez magyarázkodásnak is, pont tojok az egészre, de a relatív fogalmával azért mindenki barátkozzon meg. Mert amit én soknak tituláltam, az közel sem ütötte meg egy átlag masszív alkoholista által felállított napi italmennyiséget. Valóban volt olyan, hogy megittam 2-3 pohár bort is naponta abban a két hétben. Hűha! De még egyszer hangsúlyozom, ekkor még NEM TUDTAM, hogy terhes vagyok. És a pozitív terhességi teszt után valóban megijedtem, hogy ez hatással lehet a babára, és emiatt érthető, hogy talán kicsit túloztam is ez ügyben. A doki egyébként azt mondta, hogy a terhesség eme igen korai szakaszában ez mit sem számít, igaz, neki részletesebben beszámoltam a dolgokról, mint nektek.

A legfontosabb kérdés, ami ezzel kapcsolatban felmerült bennem, hogy vajon mi indukálja azt, hogy valakiről olyasmit gondoltok, feltételeztek, amiről a meglévő információk alapján nem lehet fogalmatok?

A napló stílusát ezek után nehéz lesz megőrizni, hiszen ezek már nem egy barátnőnek írt, szabadszívű levelek. Én azért igyekezni fogok, hogy a kezdet hagyományait megőrizve egy gyermek lelkesedésével, vagy ha úgy tetszik, egy 15 éves tini kíváncsiságával adjam közre a gondolataimat. Mert ÉN nem úgy születtem, hogy tudjam, milyen anyának lenni, hanem mindent megtanulok. Talán majd egy másik életemben emlékezni fogok rá.

Johanna

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.11 14:13:38Ylang

  Hajrá Johanna (és hajrá anti-mintaanyák)! Nekem tetszik a naplód :)

 • 2011.02.11 14:16:10Kiralylany

  Kitartás Johanna, csak így tovább!!! :)
  Én tudatosan készülök a gyerekre éppen, de ezért járok bulizni, iszok és cigizek néha. Pedig 30 éves múltam, vezetek egy céget és egy csomó embert, vagyis állítólag felelősségteljes vagyok :) És pont úgy belennék tojva, ha pozitív lenne a teszt, pedig mi rajtavagyunkatémán.. :)
  Mit tegyek?? Otthon a tükör előtt állva simogassam a pocakom, hogy milyen is lesz terhesen??? :)

  Jobbulás a Fiúdnak (Nekem Pasim van)! ;)

 • 2011.02.11 14:55:58Nukak-Makúk

  Én is drukkolok neked...:)
  Én is így kezdtem!

 • 2011.02.11 15:07:20babacson

  Nekem is tetszik a naplód!! Csak így tovább!!! ;)

 • 2011.02.11 16:16:44Puszpanya

  Nekem a stílussal volt gondom, NEM a tartalommal. AHOGY megírták és nem amit...
  Egy tanács: a leendő olvasókat nem kellene beszólongatva minősíteni.

  (várom, mi fog kisülni belőle)

 • 2011.02.11 16:58:03Anameridián

  Eddig ez a legszuperebb írás itt, mármint Johanna terhesnaplója.
  Én köszönöm, hogy megosztod velünk!
  Hidd el, nem attól függ, milyen anya leszel, hogy mi csúszott le a terhesség alatt, a java csak utána jön.
  Már akartam írni, hogy sokan vagyunk így, ilyen gondolatokkal, nem mindenki a szépséges égből várom az angyalkámat mártírsággal szül avagy vállal gyereket.
  Persze én nem ítélem el/meg azokat sem, de a te álláspontod közelebb áll hozzám, az biztos.

  Úgyhogy hajrá, én (és még sok barátnőm) olvasni foglak/fogunk Téged!!!

 • 2011.02.11 18:02:34afonya_lekvar

  borzalmasan hányingerkeltő, hogy többségében vagy egyik, vagy másik végletben tudtok csak gondolkodni. bár enélkül nyilván nem lenne okotok egymást cseszegetni, az meg milyen unalmas. komolyan, néha az az érzésem, hogy nem csak hormon-, hanem elmezavara is van itt némelyeknek.

  Johanna mostani levele felesleges: akinek eddig is szimpatikus volt a STÍLUSA, az úgyis olvasni fogja, akinek meg nem, az nem fogja (pl.én).
  max. 2-3 részből amúgy is mindig kiderül, tudsz-e azonosulni a szerzővel. aki meg azután is szenvedve végigolvassa csak azért, hogy kötekedjen, igen rossz élete lehet.

 • 2011.02.11 18:21:28Puszpanya

  :D Az első felét a kommentednek biztosan ide szántad?
  Szerintem teljesen nyugis a légkör...

 • 2011.02.11 21:43:16teemi

  Johanna! Ha majd Te is anya leszel meglátod, hogy mindig vannak olyanok, akik ferde szemmel néznek rád és gondoskodnak róla, hogy úgy érezd, Te vagy a legszarabb anya ezen az egész bolygón! DE, a látszat legtöbb esetben csal (ezt a két lánykámmal szerzett tapasztalat mondatja velem)! Akik most fújnak rád, azoknál is pont ugyanolyan büdös a kakis pelus, de ők úgy csinálnak, mintha virág illatú lenne! Ne foglalkozz velük, mindenki másképp éli meg a terhességét és az érzelmeit is a témában. Felesleges szabadkoznod, ez a Te életed, a Te gyereked! Hajrá, én szurkolok neked!

 • 2011.02.12 01:04:49Puszpanya

  :D Miért érzitek úgy, h J-t meg kell védeni? Most senki nem támadja...

  A lányom kakás pelenkája még sosem volt büdös. Ismerek viszont olyan anyát, akinek igen. Ott az apuka pelenkázza a gyerkőt.

 • 2011.02.12 11:08:03Ylang

  Puszpanya: hát, azért lássuk be, kapott Johanna az előző posztért hideget-meleget. Most előbújtak azok, akiknek viszont igenis tetszik a naplója, hadd legyen ennek a véleménynek is tere. És még valami: beszólogatva minősíteni csak a kommentelőknek szabad? Mert ha jól emlékszem, az előző posztnál elég sokan megtették. Johanna válaszolt ebben a posztban, szerintem sokkal szelídebb hangnemben, mint amit páran (nem te!) vele szemben az előzőnél megengedtek maguknak. Ez egy interaktív műfaj, és nemcsak a kommentelők részéről.

 • 2011.02.12 14:20:22Mahdia

  szerintem, ha valakit zavarnak a kritikus kommentek, az ne vezessen netes terhesnaplót...:S

  meg lehet élni ezt a dolgot intim, baráti körben is, és akkor megkíméled magad a rosszindulatú, vadidegen szuperanyák beszólásaitól.

  aki vállalja a nyilvánosságot, az szinte minden esetben kap hideget-meleget.
  ez egy ilyen műfaj.

 • 2011.02.12 16:32:27R2D2 & C3PO

  (Ha a hipokriták tényleg nem olvassák, akkor majd hozzáfogok szólni! ;-D Addig is hajrá!)

 • 2011.02.12 19:16:26oliv08

  Nekem is furcsa, hogy posztban válaszolt a társaságnak. Sőt az is, hogyha itt vki kritikát kap, azonnal válaszol. Akármilyen jó is egy cikk, mindig lesz vki, akinek nem fog tetszeni, mert csak. Ezt le kellene nyelni. Még terhesen is.

 • 2011.02.12 22:05:37akkorisajuditvoltam

  Azt hittem, az interaktivitás jó dolog:)))

 • 2011.02.12 22:08:57afonya_lekvar

  bakker, Puszpanya! nem neked címeztem, mégis te veszed magadra? ejj... na a félreértés elkerülése végett:

  "Már akartam írni, hogy sokan vagyunk így, ilyen gondolatokkal, nem mindenki a szépséges égből várom az angyalkámat mártírsággal szül avagy vállal gyereket.
  Persze én nem ítélem el/meg azokat sem, de a te álláspontod közelebb áll hozzám, az biztos."

  erre reagáltam. amúgy általánosságban is zavar az, hogy "két tábor fikázza egymást", mert én a kommenteket azért olvasom, hátha valami hasznosat is találok köztük.
  régi porontyon se volt peace&love, elismerem.

 • 2011.02.13 07:34:03oliv08

  akkorisajuditvoltam: igen, csak nem ennyire erősen. mondjuk kommentben ok, de ne minden másodikat a szerző írja. Ez olyan hatást kelt, mintha nem bírnátok a kritikát.

 • 2011.02.13 12:28:32Milo28

  Na ez már mindjárt más! Sokkal jobban tetszett ez a bejegyzés, mint az előző. Nekem se a tartalmával volt bajom, hanem a stílusával. Olyan összecsapott volt. Szerintem a negatív kritikákból is lehet tanulni, ha az nem alpári.

 • 2011.02.13 21:46:33akkorisajuditvoltam

  szerzők jellemzően nem kommentelnek, ha meg én vagyok, azt látjátok:) és én spec szeretem a kritikát. (igen, és kapom is...)

 • 2011.02.14 18:05:11Bogianya

  Na, mindjárt más! Nekem sem a tartalommal volt gondom, hanem a stílussal. És értem én, hogy barátnőknek szólt a levél, de attól még nem kellett volna gyerekesnek lennie...
  De ha a jövőben Johanna így ír, akkor én is olvasni fogom.

 • 2011.02.16 22:43:17audry80

  Én biztos, hogy Johanna mellett állok, mert szintén valahogy így éltem meg első terhességemet. Ugyanakkor egyáltalán nem ítélem el ha valaki másképp gondolja egyáltalán a világot. Nem egyformák az emberek, de a stílus sokat számít, hogy ezt hogyan tálalod. Amit biztosan megtanultam az elmúlt 3 évben mióta anya vagyok, hogy toleráljam a másikat lehet az játszótéri anyuka, védőnő, szomszéd, munkatárs stb.

  Ja és emlékszem , hogy én úgy berúgtam az terhesség 3 hetében, hogy hazafelé kiestem az autóból pedig nem ittam sokat (egy pálesz, egy pohár bor) és én sem tudtam, hogy terhes vagyok. Bár az gyanús volt hogy ennyitől így berúgtam, máskor meg simán megittam a3-szorosát, de még soha nem voltam előtte terhes eszembe sem jutott, hogy ettől lett volna.

 • 2011.02.17 08:46:28Temptation

  Eljött a nap, amikor Puszpanyával egy véleményen vagyunk.:-)
  Az első poszt is szánalmas volt, de ez a magyarázkodás pláne az.
  Lehet, hogy meglepő, de vannak emberek, akik a barátnőknek szóló leveleket, naplókat is "irodalmi stílusban" írják.Mert hogy a stílus maga az ember.
  J. stílusából nem az jön le, hogy gyermekien kíváncsi maradt és nyitott, hanem az, hogy éretlen.
  Nem egy blog, poszt van, ami a terhességet, gyereknevelést nem állítja be egyenletes, földöntúli boldogságnak, ír a negatívumokról, nem várt dolgokról, és lám, mégsem szólnak be tömegesen a szerzőjének. Mert a stílusa jó,a mondandóból pedig nem az jön le, hogy "én a későn érő liba, bekaptam a legyet, de szar."
  Nem kell ég felé fordított szemekkel, átszellemült arccal sóhajtozni,mert babát várunk, de azért ez a "pont letojom" sem az a követendő példa.
  Persze, a jó hollywoodi forgatókönyvek példájára végig lehet vezetni egy fejlődési folyamatot, ahol a felkészületlen nő hirtelen terhes lesz, nem örül, de lassan átmegy egy személyiségfejlődési folyamaton, és ő lesz minden anyák leganyábbika, wow. Az olvasó meg elmorzsol néhány könnycseppet.A J-hez hasonlók meg megkapják a vigaszt, hogy szaranyából még avanzsálhatnak.
  Tényleg nem érzi senki a manipulációt?
  Kis kattintás-generátor manőver.

 • 2011.02.17 12:01:23Foxhunter

  Na, a mintaanyák.... Ne gyertek már ilyenekkel, hogy az én gyerekem pelenkája nem büdös :-DDD Az enyémé konkrétan szarszagú, de attól még kicserélem. (Mindezek mellett szintén volt egy csúnya berúgásom, amíg nem tudtam a babáról, na jöhet a sár.) És nem mindig irodalmi stílusban beszélek/levelezek a barátaimmal, nem várom el itt sem, hogy minden poszt körül repkedjenek a pillangók. Nem valami klassz, hogy így indul a terhesség, de be lehet ilyet is mutatni, nem? Kicsit túlzás ez a nagy felháborodás, inkább örüljünk, hogy Johanna nem az egyszerűbb megoldást választotta... Akinek meg annyira nem tetszik, az ne fárassza magát a többi résznél az olvasással.

 • 2011.02.17 12:19:15Temptation

  Végül is a való világosoknak is vannak rajongói. Zsák meg a foltja.

 • 2011.02.17 12:22:20Temptation

  "És nem mindig irodalmi stílusban beszélek/levelezek a barátaimmal, nem várom el itt sem, hogy minden poszt körül repkedjenek a pillangók."

  Ki beszél itt pillangókról? Normál stílusról beszélünk, Ti meg éltetitek az igénytelenséget, amiről azt gondoljátok, hogy ettől "olyan jó életszagú" lesz a poszt.....pedig csak egyszerű.

 • 2011.02.17 12:24:18oliv08

  Az anyatejes kaki nem szarszagú :)

 • 2011.02.17 12:43:05Foxhunter

  Nem, az anyatejes mustárszagú :-)

  Nem azt írtam, hogy tetszik a poszt, hanem hogy nem kell túlzásokba esni. Nem értem, miért verte ki ennyire a biztosítékot többeknél. Nem csak normál stílus van a világon.

 • 2011.02.17 12:57:11oliv08

  Mikor kiderült, hogy terhes lettem, többen kérdezték, hogy nem is örülök? De. Nem látták rajtam 0-24-ig a felhőtlen boldogságot, furcsa volt nekik. Meg hát babát is csak mosolyogva lehet sétáltatni. Nem jött be a babakor, ez van, egy éves kortól kezdett el jobban érdekelni a gyerek.

 • 2011.02.17 13:22:43Temptation

  Nálam azzal veri ki a biztosítékot, hogy olyan kis bugyután megírt a poszt. Megkockáztatom plázacicás. És azok a csajok bizony nagyon távol állnak attól, amit én kedvelek.
  Az, hogy ivott egy bulin, amikor még nem tudta, hogy terhes, az nem botránkoztat meg.Mással is előfordul.És némi alkohol a terhesség elején még nem csinál bajt.
  Az sem zavar, hogy nem tud a terhességgel az elején mit kezdeni.
  De ami az írásából róla átjön, az nem szimpi.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta