Négy-ötéves gyerekek a neten - hogyan legyen biztonságos?

A 4-5 éves gyerekek manapság már nagy biztonsággal képesek az internetet használni. De vajon biztonságosan is? Az internethasználat kockázatainak elkerülésének módjaira kívánja irányítani a figyelmet az idei Biztonságos Internet Napja. Ebből az alkalomból jelent meg a "Játékos tanulás – az internet használata" című munkafüzet is.

Európában ma az online játékok és a közösségi oldalak látogatása a legnépszerűbb internetes elfoglaltság a fiatalok körében. A UPC, és az internet biztonságos, felelősségteljes használatát propagáló Insafe nevű európai szervezet újabb, gyermekeknek szóló színes munkafüzetet adott ki, hogy ezzel is segítsen az internetes biztonság megteremtésében.

Az óvodáskor végén, kisiskolás korban a gyermekek már ismerkednek az internettel, ám általában senki nem tanítja meg őket a biztonsági alapelvekre, mivel ritkán esik szó ezekről otthon vagy az iskolában. Ehhez nyújt segítséget az idei, immár 8. Biztonságos Internet Napját fémjelző “Játékos tanulás – az internet használata” című munkafüzet, amelyet a UPC és anyavállalata, a Liberty Global támogatásával és az Európai Bizottság jóváhagyásával dolgozott ki az Insafe. A kiadvány 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

A munkafüzet a szülőknek és a tanároknak is alkalmat ad arra, hogy beszélgethessenek a gyerekekkel olyan fontos kérdésekről, mint a személyes adatok védelme, biztonsága. A foglalkoztató könyvecske mindezeken túl ahhoz is hozzásegíti a kisgyermekeket, hogy fejlesszék alapvető nyelvi, matematikai, társadalmi és kulturális készségeiket.

Az internetbiztonsággal kapcsolatos, gyerekeknek, szülőknek és tanároknak szóló tudatosság-növelő és oktató eszközeinek sorában a UPC az Insafe-fel közösen tavaly egy e-biztonsági weboldalt indított, amely pedig a 2009-ben kiadott családi oktatócsomagon alapul. A családi készlet egy átfogó szülői útmutatót, 6-12 éves gyerekeknek szóló munkafüzetet, matricákat és szituációs kártyákat tartalmaz. Ezek a játékos segédletek az Insafen keresztül, a helyi tudatosságnövelő központok, a UPC és a partnerszervezetei illetve iskolák révén jutnak el az érdeklődőkhöz.

Insafe és a Biztonságos Internet Napja

A Biztonságos Internet Napot világszerte mindenhol, minden év februárjában, ugyanazon a napon rendezi meg az Insafe. Ezen a napon ma már több mint 60 országban, köztük Brazíliában, Japánban és Kenyában több száz rendezvény hívja fel a figyelmet az online-technológiák biztonságosabb és tudatosabb használatára, mindig az éppen legaktuálisabb kérdésekre összpontosítva, mint az online zaklatás vagy éppen az online közösségek témaköre. Idén azt veszik szemügyre, hogy valódi énünk hogyan éli meg virtuális élményeinket.

Hazánkban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a MATISZ, a PTA-CERT és a Kék Vonal konzorciuma vállaltak szerepet az internetbiztonság növelésében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek