SZÜLŐSÉG

A terhességi cukorbetegség később is kockázati tényező marad

2011. február 9., szerda 13:51

A Quest Diagnostics nevű, laboratóriumi teszteket gyártó óriáscég megrendelésére készült felmérésben 900 ezer terhes nő egészségügyi adatait elemezték. A tanulmány eredményét az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették.

sztetoszkóp

Terhességi cukorbetegség

A várandósság időszaka néhány anyukánál nem problémamentes. Az előírt vizsgálatokon magasabb vércukorszinteket találva terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia (cukortűrő képesség) derülhet ki. A terhességi cukorbetegség okai és kezelése a WEBbetegen>>

A felmérés

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők mintegy felénél a szülést követően 2-es típusú diabétesz fejlődik ki egy éven belül.

A Quest felmérése szerint a jelentős kockázat ellenére a szülés utáni 6 hónapban az amerikai kismamák csupán 19 százalékánál végzik el a cukorterheléses tesztet.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy bár a nők 2-10 százalékánál kialakul terhességi cukorbaj, várandósságuk alatt is csak minden harmadik leendő anyánál végezték el a tesztet.

Egyeseknél az orvos nem látott emelkedett kockázatot, ezért nem rendelte el a tesztet, mások orvosuk tanácsa ellenére maradtak távol a vizsgálattól.

Megelőzés

A szakemberek azt javasolják, hogy a megnövekedett családi leterheltség ellenére szánjanak az anyák időt heti négyszer félórányi mozgásra, és testsúlyuk 5-7 százalékos csökkentése is előnyösen hat vércukorszintjükre.

(forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.02.09 16:33:27ROZ

    Hm... A cikk elég felületes. Pl. azt javasolja, hogy a terhes nők csökkentsék testsúlyukat 5-7%-kal - miért pont ennyivel? És mindenki? Az is, aki sovány? És akinek a testsúlya jóval meghaladja az optimálist? Annak meg nyilván nem elég ekkora csökkentés.

    Ha legközelebb ezzel a témával akarnak foglalkozni, akkor forduljanak olyan szakemberhez, akinek a terhességi cukorbetegség a főprofilja - pl. Dr. Madarász Eszter doktornőhöz, a Csepeli Egészségügyi Szolgálat diabetológiai szakorvosához!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta