SZÜLŐSÉG

Szívben fogant - fogorvosnál voltam, gyerekem lett

2011. február 8., kedd 19:41

Mit is jelent az: örökbefogadás? Más-e a szülő viszonya a kicsivel? És milyen gyereke lesz annak, aki nem kap, hanem választ? Szívben fogant gyerek című sorozatunkban Kata, aki maga is örökbefogadásra váró szülő, keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre saját és mások tapasztalataiból okulván.

(előző rész)

Fotó: Frank Vranckx
Fotó: Frank Vranckx

Ülök a fogorvosi székben. Az orvos kotorászik a számban. „Nagyobbra!“ Mi, még nagyobbra?! Mit akarnak már, amikor már szinte a torkomban érzem a műszert. Megváltásként hangzott a telefon. De... A csengőhang. „Bocsánat, ezt most fel kell vennem!“ - repültem ki a székből. Külön csengőhangja volt ugyanis nálam a gyámügynek. Felvettem. Hallgattam. És sírtam. A fogorvos meg hülyének nézett, amikor azt látta, hogy csak csorognak a könnyeim, és azt makogom hogy igen, igen, persze, megyünk. Aztán végképp azt hitte, hogy megbolondultam, amikor mondtam neki: „megszületett a lányunk!

Végülis, hogy érthette volna, hogy abban a percben váltam anyává, amikor ő éppen a számban kotorászott?! Nem így szoktak szülni. Legalábbis fizikailag nem. „De az, aki a szívében volt várandós, így, egy telefonnal válik anyává“ – meséli Réka. A fiatalos tanárnőt már régóta ismerem: bő egy évvel előttünk állt be a sorba, örökbefogadásra várva, és végül 3 és fél év után találtak egymásra egy kislánnyal. Nem ez volt az első úgynevezett kiajánlásuk. Ajánlottak nekik egy koraszülött, súlyosan fogyatékos kisfiút, de nem merték vállalni. Ahogyan egy szifiliszes lány kisfiait sem. Itt nagy volt a kísértés. Számos ismerős és ismeretlen orvost hívtak fel, hogy a kezeletlen szifiliszt megkaphatták-e a gyerekek, és ha igen, annak milyen hatása van. Mint kiderült, csúnya. Nem találkozhattak a gyerekekkel, ehhez ugyanis szinte biztosnak kell abban lenniük, hogy az örökbefogadás létrejön. Sokáig rágódtak, hogy jól döntöttek-e, de amikor megszületett Lili, tudták, hogy a sors vagy isten nekik ezt a kislányt szánta. Most újra sorban állnak. Nincsenek illúzióik, hogy ezúttal rövidebb ideig tart majd a várandóságuk. Mint mondták, a sorstársaktól elég sok mindent hallottak már.

Van, aki hónapok alatt kap újszülött babát. Persze ezek az örökbefogadások félig-meddig illegálisak, mert a szülők fizetnek a gyerekért. Nem az asszony orvosi kezelését vagy vitaminjait veszik meg, hanem magát a gyereket. Ha pedig apuka már magzati korban sajátjának vallja a gyereket, a vér szerinti apa, aki sokszor szintén pénzt akar lenyúlni a családtól, elmehet a francba!“ – dühöng Réka rendszerkritikusan. A legtöbben azonban rendesen várakoznak. S közben hallgatnak szép és csúnya történeteket. A mienk kifejezetten szép. De ismerek olyat is, akinek a gyermekéről hat hónapos korában lemondtak a vér szerinti szülei, mégis csak 3 évesen került "haza". Olyat is tudok, akit bevittek hányással, hasmenéssel a kórházba, de haza már nem vitték, de lemondani sem voltak róla hajlandóak. Tudták, ha félévente egyszer felhívják telefonon, akkor nem adhatják örökbe a kicsit. (Az új szabályozás szerint most már minimum kéthavonta kapcsolatot kell tartani.) Így a gyerek ötéves koráig parkolópályára került, mostanra sikerült örökbeadhatónak nyilvánítani. Igen ám, de a várakozók 70 százaléka három éven aluli gyereket akar. A cigány gyerekeknek megint csak kicsi az esélye, nem részletezem, miért. Pedig ők ugyanolyan okosak és szépek tudnak lenni, mint a szőkék és kék szeműek, de ott van velük szemben az előítélet. Mondjuk nekem az a tapasztalatom, hogy amikor két fehér bőrű nevel egy cigány gyereket, akkor az nem tűnik fel senkinek. A legrosszabb esetben az óvodástársak szülei azt hiszik, elváltak a szülők, és a távoli apukára ütött a gyerek. Vagy azt, hogy spanyol vagy olasz vér csörgedezik az ereiben, amitől kifejezetten egzotikussá válik. A tálaláson múlik minden.

Otthon pedig a szereteten. És ezek a nagyon várt, szívben fogant gyerekek szerencsére van, hogy igazi otthonra lelnek, és megtalálják a szeretetet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.09 05:28:57masnis baba

  A cigány gyerekekkel szemben szerintem jogos az előítélet. Egy közeli ismerősöm nevelőszülő. Egyedülálló és szereti megváltani a világot. Elhatározta, hogy bebizonyítja a cigányokkal szembeni előítélet igenis alaptalan. Magához vett 2 cigány kisfiút 3 éves korukban. A fiúk nőttek, a "család" pedig gyarapodott 2 kislánnyal és 1 kisfiúval. 9 évesek voltak a cigány fiúk amikor vissza kellett adni őket, mert molesztálták a 5 és 7 éves lányokat. Rossz példát nem láttak, jó iskolába jártak. A 8 éves magyar kisfiúval semmi gond nem volt. Egyszerűen a vérükben van. Lehet őket nevelgetni ideig óráig, de nagy-nagy lutri, hogy hová vezet.
  A nagymamám mélyen vallásos asszony volt, egy pici hevesi faluban laktunk. Elve volt " ha megdobnak kővel, dobd vissza kaláccsal". De arra tanított, hogy "Kutyából szalonna, cigányból rendes ember nem lesz soha", és bizony ezt az élet számtalanszor bebizonyította.

  Egyénként el kell ismerni egyre érdekesebbek az írások. Csak így tovább!

 • 2011.02.09 08:21:58Welka

  'Végre' megint egy rasszista hozzászólás :( Szerintem a cigányság nem egy egységes nemzet - csakúgy, mint a magyar. Mindkettőben vannak szorgalmas, tehetséges, jóravaló emberek és gyengék, semmirekellőek is. Az meg a nevelőszülőt minősíti, hogy ha gond van a gyerekkel, akkor visszaadja. És vajon mit csinált volna, ha a saját gyereke követ el valami bűnt?

  Az anyukának nagyon sok boldogságot kívánok a kislányhoz és azt, hogy legyen bátorsága elmondani neki az igazat.

 • 2011.02.09 08:26:15fumerin

  Bár minden elhagyott gyermek ilyen jó helyre kerülhetne!
  Sajnos nekem is volt egy megrázó momentum az életemben, amikor a törvények akadályozták meg egy gyermek boldogságát.
  Megszületett a kisfiam, nagy örömmel, boldogsággal fogadtam. Majd vele egy napon egy kicsi lány is világra jött, akit az anyja otthagyott a kórházban.
  Kezembe vettem a kicsi lányt, és a szívem szakadt meg abban a pillanatban.
  Kértem az orvosom, hogy ha van rá lehetőség szívesen felnevelném a sajátomként őt is. A külvilág fele akár ikreknek is tűnhettek volna.
  Sajnos az anya nem mondott le róla teljesen, így nem lehetett elindítani sem az örökbefogadás procedúráját.
  Anyukának, pedig évente elég egy telefonhívás ahhoz, hogy a most 10 éves kislány még mindig intézetben éljen.
  Borzalmasak a törvények, de a legborzasztóbb az, ha egy gyermeknek nincs szerető családja:(

 • 2011.02.09 08:54:19sutiz

  Hát igen. A törvény sok kivetni valót hagy maga után. Ha valaki az alatt a 9 hónap alatt amíg a szíve alatt hordja a gyermekét nem tudja eldönteni, hogy kell-e neki vagy sem akkor én simán elvenném tőle. Így a baba rögtön egy szerető családhoz kerülhetne ahol lelki sérülések nélkül nőhetne fel. Nagyon szép dolog az örökbefogadás, támogatni kellene nem pedig minél jobban megnehezíteni a dolgot.

 • 2011.02.09 08:55:34Puszpanya

  Én egyszerűen, ha a szülő minden szándéknyilatkozat nélkül elhagyja a gyermekét, akkor úgy tekinteném, mintha lemondott volna róla.

  Nem hiszem, h a cigány gyerek nem nevelhető.

  Tetszett az írás.

 • 2011.02.09 09:15:29Tisztaforrás

  Ha már Isten, please nagy betűvel...
  Köszi: Tf

 • 2011.02.09 10:03:39Pakinyanya

  Masnis baba: csak gratulálni tudok az ilyen buta rasszista véleményhez meg ahhoz a tévhiedelemhez, hogy valaki a vérében hordozza a rosszat.

  Teljesen igaz, hogy fehér szülők gyerekét nem nézik cigánynak. Ez nálunk is így van, pedig a mis kis tündérünk roma, de senki nem veszi rajta észre. Nem tudom levakarni róla az embereket az utcán, annyira imádja mindenki, mert tündéri. És bizony csak egy évet kellett rá várni, mert aki nem hajt a szőke hajra és kék szemre, annak hamarabb "születik" gyereke.

 • 2011.02.09 11:13:22SP.W

  Talán javíthatna az örökbefogadásokon - nem csak a hátrányos helyzetűeknek - ha különböző tesztek + pszichológusi vélemény és a nevelők beszámolójának segítségével, a gyermekek leendő jellemvonásuk, képességeik valamint értékrendjükre való befolyásolhatóságuk megítélhető lenne.

  A szülő gyerek kapcsolat így jobb lehetne ha egymáshoz jobban passzolnak, és a nagyon szigorú és következetes nevelést igénylő gyerkőcök sem kerülnének vissza, ha ebben eléggé tapasztalt szülőt kaphatnának.(persze a szülők adottságát is fel kellene méri ehhez)

 • 2011.02.09 12:47:15Art Mooney

  welka, pakinyanya: olyanok vagytok mint a javasasszonyok, akik ágy alá tett vasalóval gyógyítanák a hályogot. a probléma megmarad, hiába rasszistázod le a kommentelőt...

  amúgy mi a véleményetek, mi a jelenség oka? miért van az, h az említett családban csak a cigány származású gyerekekkel volt gond, a nem cigánnyal nem? vagy az adott nevelőszülő is rasszista (az nem számít h 2 cigány gyereket is befogadott), és biztos nemi erőszakra nevelte a cigány gyerekeket?

  ostobák-e vagytok.

 • 2011.02.09 12:48:32Art Mooney

  amúgy meg, örökbefogadással foglalkozó szervezetektől infó:
  ---
  Tévhit, hogy roma gyerekeket nem fogadnak örökbe

  Móruczné szerint bár a közvélemény azt tartja, roma gyerekeket nehezebben lehet örökbe adni, az ő tapasztalatai nem ezt bizonyítják.

  "Nincs ilyen gond, hogy roma gyerekeket ne fogadnának örökbe, ahány roma gyerekünk volt eddig, azt mind örökbe adtuk. Igaz, hozzá kell tennem ehhez, hogy ők mind újszülöttek voltak."

 • 2011.02.09 12:55:27oliv08

  Ha szépen öltöztetik, tud viselkedni a cigány gyerek, szerintem elsőre nem a negatívumok jutnak az emberek eszébe.

 • 2011.02.09 13:04:27phoboss

  Kár, hogy ennyi gyűlülködő, ostoba ember van, mint az első hozzászóló. Honnan veszed, kedves masnis baba, hogy a két roma kisfiú sehol nem látott vagy hallott rossz példát? A média tele van ilyenekkel, az, hogy a nevelőszülőtől nem láttak ilyesmit, nem jelenti azt, hogy sehol máshol.
  Az pedig valóban a nevelőszülőt minősíti, hogy egy ilyen esemény után visszaadja őket. Képzelem, mennyire szerethette őket, ha egy incidens után képes volt megválni tőlük.

  A cikkírónak gratulálok a kislányhoz!

 • 2011.02.09 14:46:47masnis baba

  Elnézést kérek, akit megsértettem a véleményemmel. Nem a "cigányozást" szándékoztam elindítani, hanem ez a történet jutott az eszembe.Úgy gondoltam esetleg másoknak is érdekes lehet.

  Kicsit meglepett, hogy azok között aki a megjegyzésemre reagált senki nem írta, hogy a nevelőanyának milyen nehéz lehetett. Csak a "szegény" erőszakoskodó cigány kisfiúkat sajnálták. Furcsa.

  Nem gondolom, hogy gyűlölködő lennék vagy ostoba. Csak nagyon-nagyon rosszak a tapasztalataim.

  Annak viszont nagyon örülök, hogy van itt pár olyan szülő akit nem botránkoztatna meg, ha 8-10 éves gyerekét cigányok molesztálnák. Bennem személy szerint nagyon mély nyomott hagyott a dolog. A nevelőanyáról ne is beszéljek....

  Kívánom mindenkinek, hogy soha az életben ne tudja meg, hogy mire képesek a cigányok, legyenek kicsik vagy nagyok.

  Az antirasszistáknak pedig, hogy ők sem maradjanak jókívánság nélkül- sok-sok cigány unokát kívánok, a gyerekeiknek pedig sok-sok cigány játszópajtást. Biztosan sok szépet és jót fognak egymástól tanulni.

 • 2011.02.09 15:29:10phoboss

  masnis baba, valóban "érdekes" volt a sztori. És most már azt is tudjuk, hogy nem csak gyűlölködő, de rosszindulatú is vagy. Hiába, kutyából nem lesz szalonna, ebben igaza volt a nagymamádnak.
  "Kívánom mindenkinek, hogy soha az életben ne tudja meg, hogy mire képesek a cigányok, legyenek kicsik vagy nagyok" Nem lehetsz annyira naiv, hogy azt hiszed, ezt csak te tudhatod, és hogy csupán a személyes tapasztalataid alapján megítélheted a roma társadalom egészét.
  Nekem is vannak jó és rossz tapasztalataim, és másokét is meg szoktam hallgatni, sőt, kutatók tanulmányait is el lehet olvasni, ha már valamilyen összképet akar az ember kialakítani.
  Nekem pl. van egy nagyon jó roma barátom, és nem tolerálnám, ha bárki gyűlölködő, rasszista megjegyzést tenne rá. Tisztában vagyok azzal, hogy a romák között is van ilyen is, olyan is, ahogy a magyarok között is. Hogy miért elmaradottabb a társadalmuk, arról lehetne vitatkozni, de ez nem a cikk témája.
  És igen, én is megbotránkoznék, ha valaki molesztálná a gyerekemet, legyen az cigány vagy nem cigány. De ha az én gyerekeim között történne ilyen incidens, nem adnám intézetbe a bűnöst, bármilyen hihetetlen. Az általad említett nevelőanyától én rögtön elvenném a többi gyereket is, az biztos.
  Ahogy te leírtad az esetet, az kb. olyan volt, mintha mondjuk kaptam volna egy zsák krumplit a szomszédtól, aztán egy hónappal később visszavinném, mert az előző napi krumplipaprikás nem ízlett, és még azt is hozzátenném, hogy "ezen a krumplin messziről látszik, hogy rossz, csak eddig valamiért nem vettem észre".

 • 2011.02.09 15:41:49csimpilimpi

  hát csak néhány gondolat. nem tudjuk, hogy hogyan sérültek a kisfiúk hároméves koruk előtt. ez nagyon-nagyon fontos! nem tudjuk, hogy az a közeli ismerős nevelőszülő-fél hogy nevelte őket onnantól fogva. nem tudjuk, hogy a szülői látogatásokkor milyen frusztrációk érték őket (ugye nem örökbefogadásról van szó, tehát lehet, hogy volt kapcsolat a szülőkkel), és nem tudjuk, hogy a nevelőanyuka ezeket hogy oldotta fel, illetve tett-e bármi kísérletet erre. ezen kívül a két kisfiú került először a nevelőanyához, és utna jött a többi, ha jól értettem. (pl. a "magyar" kisfiúhoz képest) tehát a féltékenység is erősen megvolt biztos. erről se tudunk semmit, hogy hogy próbálta ezt oldani a nevelőanyuka. ezen kívül az én gyerekemet is macerálják fiúk az oviban, tök fehérek.

 • 2011.02.09 22:15:30akkorisajuditvoltam

  Kedves masnins baba,
  nem moderáltam a kommentedet, mert szerintem sokat tanulhatunk belőle. Vice és versa...
  És bár az örökbefogadásnál igenis kérdés a cigányság (hiszen posztolónk nem véletlenül írta), azt azért mindenki tudja, hogy vannak jó és rossz emberek köztük ugyanúgy, mint köztünk - nem szabad mindent ab ovo rájuk kenni.
  judit

 • 2011.02.10 15:35:35Pakinyanya

  Art Mooney: a jelenség oka nem hiszem, hogy az, hogy a gyerek rossz vért hozott, mert ilyen nincs. Az, hogy milyen élményei voltak 3 éves koráig, az a legmeghatározóbb egy ember életében. Az a két gyerek már olyan sérülésekkel került nevelőszülőhöz, hogy azt ember legyen a talpán, aki hosszú kitartó türelemmel és szeretettel meggyógyíthatja. Azok a gyerekek, aki hányódnak nevelőotthonból nevelőszülőhöz és vissza, talán soha nem gyógyuló sebeket szereznek. Sokszor szánt szándékkal csinálnak olyanokat, ami kiborítja a szülőket, mert ők már tesztelik, hogy vajon innen is visszaadják-e őket. Nem állítom, hogy egyszerű egy nem újszülött gyerek örökbefogadása és felnevelése, pont azért mert a hozott sebeket is kezelni kell. Nem is mindenki alkalmas rá, asszem én sem lennék.

  Masnis baba: köszönöm a kedves jókívánságokat, előre élvezem a leendő cigány unokáimat és a lányom akármilyen játszótársait. Biztos vagyok benne, hogy gyönyörű elit fehér gyerekektől is fog rosszat tanulni.

 • 2011.02.10 18:24:26Puszpanya

  Ma teljesen lepadlóztam. Az a nő, aki pár hónapja az utcán szült meg egy arra lakó segítségével, itt sétáltatja a gyerekét. Aki egyébként szépen be volt takarva, a takaró is tiszta volt. (Igaz a fejét letakarta egy pelenkával.)A nőn is egész jó ruha volt. Viszont, délután 3kor már volt benne alkohol. Éppen a zöldségesben dolgozó lánynak sírt, h nem bírja már. Aztán 4 után megjelent már gyerek nélkül egy pasival és alig álltak a lábukon. Nem akarok találgatni, hol van ilyenkor a gyerek...

 • 2011.02.11 09:40:04Temptation

  "A törvény sok kivetni valót hagy maga után"
  Nem kivetni valót, hanem kivánnivalót.
  A tartalommal egyébként egyetértek.

 • 2011.02.11 15:51:24Mille38

  Masnis baba:
  azt írod, a nevelőanya egyedülállóként próbálta a gyerekeket nevelni. A tabukat is meg kell tanítani a gyerekeknek, annak a két kisfiúnak is meg kellett volna tanítani, és lehet, hogy épp azért nem tudta megtanítani a nevelőanya, mert egyedülálló volt. Az iskolában pedig manapság a gyerekek elképesztő dolgokat mondanak egymásnak, sajnos már akár 9 évesen is. De ez persze csak találgatás, azt azonban nem hiszem el, hogy "a vérükben van".

 • 2011.02.11 18:06:35afonya_lekvar

  " Az iskolában pedig manapság a gyerekek elképesztő dolgokat mondanak egymásnak, sajnos már akár 9 évesen is."
  pont ezen okból kifolyólag kellett elmagyaráznom a 9 évesnek a minap, hogy mit jelent a "qrva anyádat" kifejezés és nyomatékosítanom, hogy másokkal ellenben ne használja.
  másnap büszkén mesélte, hogy jól szájba vágta azt a fiút, aki megint ezt mondta neki. (belül kicsit én is büszke voltam, hogy kiáll a szeretteiért)
  megdöbbentő, hogy a legtöbb trágárságot használják, de nem értik.

 • 2011.02.11 18:24:01Puszpanya

  Nem tudom... Egy dolog a verbális agresszió, de a másik fele meg a fizikai. Egyik sem jobb a másiknál.

 • 2011.02.14 10:35:09Art Mooney

  észbontó, és gyomorforgató, h "megfelelő" ideológiai háttérrel MINDEN szituációból ki lehet hozni, h a bűnt elkövető cigány igazából ártatlan, és a szarmagyarparaszt áldozat a bűnös.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta