Kórházfigyelő - Bajcsy

E heti kórházfigyelőnk a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházat teszi anyai mérlegre. Olvasónk, Zsuzsa véleménye azért is érdekes, mert 2010-ben másodszorra szült itt - és mindent összevetve csupa jó élménnyel távozott. Zsuzsa nem az egyetlen, aki a Bajcsyról figyelőt küldött, Lilomama és egy másik Zsuzsa, Lizi anyukája is itt szültek, az ő beszámolóikkal is bővítjük hamarosan ezt a szekciót.

Bajcsy-Zsilinszky Kórház Budapest (forrás: bajcsy.hu)
Bajcsy-Zsilinszky Kórház Budapest (forrás: bajcsy.hu)

A kórház neve: Bajcsy-Zsilinszky Kórház

Mikor szültél itt? 2008 és 2010.

Általános tapasztalat

A szülészeti részleg két év alatt is sok változáson ment keresztül, elsősorban személyi változásokat vettem észre, ami kifejezetten jót tett az osztálynak. Még mindig kevés a személyzet, ahhoz képest, hogy mekkora a forgalom, de legalább már nem néznek ferdén az anyukára, ha első gyermekével nem tud mindent azonnal.

Terhesgondozás

Mivel nem ide jártam, csak azt tudom megosztani, amit vérvételek alkalmával láttam. Ha valakinek van fogadott orvosa/szülésznője, akkor minden gyorsan, gördülékenyen megy, nem kell várnia semmire. Ha ezek nincsenek, akkor hosszú a várakozás, hiába van elvileg terhesgondozás, úgy láttam, orvost csak nehezen lehet találni. A vérvételeken nagyon sokan vannak, mondjuk a kórház javára írható, hogy van külön vérvétel a kismamáknak, nem a többi beteg között kell várni erre. Viszont az egyetlen nővér, aki vért vesz, nagyon leterhelt, ráadásul mellette a CTG-t is ő csinálja.

Pontozás: 10/8

Szülőszoba

Mindegyik szülőszoba szépen felújított, én a zöldet és a sárgát „próbáltam”, illetve azt, ahol sarokkád van. Ezt lehet is használni, nem nekem kellett kérnem, a szülésznő javasolta. Láttam ezenkívül mindenféle alternatív eszközt (labda, bordásfal), gondolom, ezeket is lehet kérni vajúdás közben. Légkondicionáló is van a szobákban, ami jól jön, mert a harmadikon bizony meleg van. Hagyományos, kengyeles vizsgálóasztal egyikben sincs, mindenhol viszonylag kényelmes ágy van, ami átalakítható a kitolási szakaszban, a kengyelt külön lehet rá felszerelni, gondolom az orvos igényeinek megfelelően. Apuka végig velem lehetett, csak egy saját papucsot kellett neki vinni (ha nem lett volna, akkor kapott volna a cipőjére zacsit), de ezen kívül semmi elvárás nem volt: sem bemosakodnia, sem külön ruhát felvennie nem kellett. A csecsemőt elviszik megmosdatni, lemérni, de apuka vele lehet, majd rögtön visszatolják a kiskocsin. Az sincs megszabva, hogy mennyi időt lehet a szülőszobán tölteni, ahogy megérkeztünk, egy gyors vizsgálat után el is foglalhattuk a szobát, sőt, mivel az osztályon nem volt szabad szoba, egy fél napot még szülés után is maradtunk. Ezalatt csak a legszükségesebbek miatt zaklattak, hagytak mindeket együtt lenni, ismerkedni a babával.

szülőszoba (forrás: bajcsy.hu)
szülőszoba (forrás: bajcsy.hu)

(Leírás és képek a szülőszobáról itt )

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A csecsemőosztályon rooming-in van, sőt, bár nem szólnak érte, de alapvetően azt szeretik, ha a baba minél kevesebb időt tölt a csecsemősökkel. Mint már írtam, két év alatt sok új arc került ide, akkoriban nem mindenki volt segítőkész – ez sokat javult azóta. Többször is bejöttek, megkérdezték, minden rendben van-e, kell-e segítség, még a mellemet is megmasszírozták, amikor beindult a tejelválasztás. Biztattak, hogy menni fog a szoptatás, adtak ezzel kapcsolatban is tanácsot. Ha hangosan sírt a pici éjszaka, bejött az ügyeletes nővér, megnézte mi a baj, próbált segíteni. Bármikor szó nélkül lefürdették a gyereket, ha „baleset” történt, tiszta ruhát is adtak, ha kellett. Néha ugyan kicsit várni kellett pl. a szobatársam sokszor kérte, hogy sterilizálják a mellszívóját – ez fél napba telt, és olyan nővér is volt, aki elsőre nem tűnt túl kedvesnek, de alapvetően mindenki segítőkésznek bizonyult. Külön kiemelném az újszülött-gyógyászokat, akikkel találkoztunk a bent eltöltött 4 nap alatt. Mivel második babám nyáron született, amikor mindenki szabadságon volt, így több orvossal is találkoztunk. Mindegyikük kedves volt, nem szedték le a fejem, ha kérdeztem, sőt, egyikük még meg is büfizette a kisfiamat, akit éppen vizsgált.

csecsemőosztály (forrás: bajcsy.hu)
csecsemőosztály (forrás: bajcsy.hu)

A látogatók mindenféle korlátozás nélkül bejöhettek, még az éjszaka közepén is nagy volt a jövés-menés. Rajtuk, illetve a kismamán múlik, hogy mosnak-e kezet, mennyi ideig maradnak. Ez zavaró volt, mert amikor már pihenni akartam volna, a szobatársam látogatói még javában fárasztották az egyébként épp császár után lábadozó anyukát. Sőt, olyan szoba is volt, ahová apuka éjfélkor érkezett meg, majd reggelig maradt, a fotelben szundikálva.

Van alapítványi szoba, ezek 1 illetve 2 ágyasak. A 2 ágyas 7000 forint volt egy éjszakára, akkor kell szólni róla, hogy ilyet szeretnénk, amikor bemegyünk a szülészetre. Ez nem túl olcsó, az egyágyas drágább –viszont elszámoltatható egészségpénztárral, ha van ilyen valakinek. Az alapítványi szoba egyetlen előnye a saját mosdó/zuhanyzó, amit minden reggel takarítanak. Láttam a közös WC-zuhanyzót, elsősorban emiatt döntöttem az alapítványi szoba mellett. Viszonylag tiszta a szoba, de extra ellátás nem jár a külön pénzért, ugyanaz az ennivaló (nagyon silány), orvos sem jön többször, és az osztályos nővérek (nem a csecsemősök) is nagyon leterheltek. Ami hiányzott a szobából az a légkondi, mert nagyon meleg van, egész nap odasüt a nap, a sötétítő függönyök nem sokat érnek, szellőztetni pedig csak úgy tudtunk, ha huzatot csináltunk.

A baba ellátásához a szobában van pelenkázó, ha valaki maga akarná fürdetni, kiskád, és adnak popsikrémet, vattát, alkoholt és hintőport a köldökcsonk ápolásához. Pelenkát vinni kell, textilpelust és ruhát viszont adnak, csak a kiskesztyűt kellett vinni, ha nem akartam, hogy összekarmolja magát a kicsi.

Pontozás: 10/9

Szubjektív véleményem a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

Alapvetően csak jót tudok mondani a szülészetről, egy-egy embert leszámítva mindenki kedves és segítőkész volt. Itt is kevés az ember és sok a munka, de igyekeznek nem éreztetni a betegekkel. Amit megtanultam: kérni és kérdezni kell, ha gondom van, mert abból, hogy rám néznek, még nem fogják kitalálni, mi a gondom.

Ajánlod más anyáknak?

Igen.

Zsuzsa

---------------------------------------------------------------

Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház

1106 Budapest, Maglódi út 88-91.

Tel.: (06-1) 432-7500 - központi szám

(06-1) 432-7720 - Szülészeti-nőgyógyászati osztály

Az osztály orvosai: lásd itt

honlap: www.bajcsyszul.hu

Ne feledjétek, továbbra is várjuk a kórházfigyelőket a poronty@divany.hu címre! Elsősorban a vidéki kórházakkal vagyunk elmaradásban, írjatok!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek