SZÜLŐSÉG

Terhes lettem, felvettek, majd próbaidő alatt kirúgtak

2011. február 6., vasárnap 09:20

Miután kislányom elmúlt másfél éves, és úgy nézett ki, nem jön a kistesó, úgy gondoltam itt az idő, keresek valami nekem való állást. Mindannyian tudjuk, hogy kisgyermekes anyaként nem egyszerű Magyarországon időben, térben és pozícióban is megfelelőt találni. Nekem mégis sikerült. Aztán a szerződésaláírás napjának reggelén kiderült: terhes vagyok.

Ezt az információt megosztva a leendő munkaadóval én voltam a legboldogabb (és legmeglepettebb), mikor visszaszóltak, mégis enyém az állás. Nagyon boldog voltam! Kislányom bölcsődébe, én dolgozni mentem. Lelkesen, telve buzgalommal és bizonyítani vágyással kezdtem dolgozni. Bár nekem furcsa volt, hogy senki nem vezet be a cég rejtelmeibe, nem kell bemutatkoznom senkinek, és igazából senki nem mondja meg, hogy mik az elvárások, a kollégáktól azt hallottam vissza, hogy itt ez nem szokás. Így hát csináltam, amit tudtam és amit megbeszéltünk az interjúk alatt, elintéztem a rám bízott feladatot, majd másét, majd, amikor kifogytam az ötletekből, szóltam a főnöknőmnek, hogy szeretnék még feladatokat kapni – de nem jött rá válasz.

Ötleteltem, javaslatokat tettem, de semmi. Furcsáltam a dolgot, de úgy láttam, hogy másnak is van szabadideje (hosszú reggelik és ebédek), és ettől egy kicsit megnyugodtam. Csináltam, ha munkám volt, és próbáltam segíteni másnak is. És vártam, hogy ebből mi lesz, de közben mindenkinek dicsértem a céget, hogy milyen szuper egy hely ez, hogy így bevállalják a kismamák foglalkoztatását. Aztán kiderült, mégsem olyan szuper ez az egész.

Már csak néhány nap volt hátra a próbaidőm végéig, amikor egy reggel behívott a főnöknőm,
becsukta az ajtót, mert rossz híre volt számomra: gazdasági válság van, és mivel a részlegen én vagyok a legjobb helyzetben, mert nemsokára megint szülni fogok, váljunk meg egymástól. Holnap már nem is kell jönnöm. Valahogy nem ért váratlanul a bejelentése, mégis hidegzuhanyként hatott. Nem az fájt, hogy egy jó munkahelyet elveszítek, mert annak nem nevezném. Nem az fájt, hogy nem lesznek érdekes feladataim -mert azok sajnos eddig sem voltak-, hanem az, hogy nem bíztak meg bennem.

Nem tudták azt mondani, kb. egy hónappal ezelőtt, hogy nem megy jól a cégnek, nem tudjuk megtartani a létszámot, ne haragudj, még egy hónapig tudunk neked munkát adni. Teljesen
meg tudtam volna érteni a helyzetet, és nem ér váratlanul. Ha időben szólnak, akkor talán nem érzem ezt a szintű csalódottságot, és ürességet: holnap már nem kell időben felkelnem, holnap reggel már nem kell hivatali ruhát keresnem, vagy éppen a hétvégén nem vehetem majd meg azokat a babadolgokat, amiket kiszemeltem, vagy éppen amelyekre szükség van.

Úgy éreztem: egyáltalán nem vagyok hasznos. Azután arra gondoltam: mi lett volna, ha nem mondom meg, hogy jön a baba? Hiszen még jópár hétig el tudtam volna „takarni” úgy, hogy senki se sejtse, pár nap és állományban lennék, akkor meg ugye rögtön más lenne a szitu. De ez számomra nem megoldás. Sőt, ha már itt tartunk, másnak sem javaslom. Azt gondolom, azzal is erősödik az anyák renoméja, ha egyenesek, felkészültek, ha aktívan részt vesznek saját sorsuk alakításában. Számomra csak így lehet másnap is a tükörbe tekinteni, és elmondani, hogy tettem a boldogulásomért.

Anno úgy gondoltam, egy nagy szervezet és a benne lévő rendszerek stabilitást és biztonságot adnak, hogy mindez elegendő egy jó munkahelyhez, elegendő ahhoz, hogy megvédjen. Csipkerózsika, ébresztő. Nem tudom, van-e olyan szervezet ma Magyarországon, amelyik fair módon bánik a kismamákkal. Remélem, hogy igen. Hiszen tudom, hogy az én helyzetem nem is olyan szörnyű, elvégre a főnökömnek igaza van.
Tulajdonképpen tényleg jó nekem. Hiszen szülni fogok. De mi lesz másokkal, és hogyan találok munkát később?

Annaléna

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.06 09:39:41Nancsi

  Vannak még naív emberek... Melóhelyen _soha_ nem szabad megmondani hogy tehes az ember lánya, hanem csak azt (telefonon), hogy holnaptól nem jövök, mert a doki kiírt veszélyeztetett terhesnek (mindegyik kiír ha azt mondod hogy stresszelne a melóhely). És így van védettség meg biztos melóhely GYES+1 hónapig.

 • 2011.02.06 11:19:18Figyel Castro

  mondjuk a 12. hétig amúgy se szokás.

 • 2011.02.06 11:22:50wendytesztaburger

  posztoló legalább próbált korrekt maradni

 • 2011.02.06 11:26:35wendytesztaburger

  nancsi libával ellentétben

 • 2011.02.06 11:31:48karosszékely

  Pont az ilyenek miatt, mint Nancsi is, nem bíznak sajnos a munkaadók a kismamákban, fiatal nőkben. Szomorú.

 • 2011.02.06 12:06:20quadrocs

  ...plusz ha a gyerek bölcsiben marad, valaki olyan elől is elveszi a helyet aki valóban rászorul a helyre. Főleg, hogy majdnem biztos vagyok benne, hogy a gyerek marad a zaciban ha már egyszer sikerült bejutnia.

  Egyénként gratulálok.

 • 2011.02.06 12:10:18OstOr71

  Azért megtudom érteni a munka adókat, is 3 év az sok idő, azt is igazságtalan dolognak tartom, hogy aki addig ott dolgozott helyette kirúgják.
  Van egy hölgy ismerősöm az így járt sajnos 6 évig dolgozott vesztegette az idejét mikor visszajött a gyesről az anyuka kiderült hogy bár 8 éve dolgozik papíron csak 2 évet töltött munkával. A munkatársai bár a hölgy ismerősömet választották volna mert jobban is szerették a munkáját is kedvelték a vezetőség nem mert kockáztatni és kirúgták végül! Summa summarum két oldala van az érmének.

 • 2011.02.06 12:40:20Mike Rosoft

  Ok, akkor nézzük a másik oldalt. Nem vitatom, hogy a posztoló csak a színtiszta igazat mondja, de ... Szóval tervezték a második gyereket, de gondolom az interjúsorozat alatt ez nem került felszínre. Különben is nem lehet ilyesmire rákérdezni, bár válság van, és a munkáltató nem néhány bizonytalan hónapra tervez. Vajon mit mondott arra a kérdésre, hogy miért nem a régi munkahelyére megy vissza? Itt erről valahogy nem esett szó. Aztán persze pont a szerződés aláírásának a napján beüt a nagy, ámde azért mégsem teljesen váratlan boldogság. Persze a kismama becsületes, bevallja. A munkáltató pedig tisztában van azzal. hogy nem tudja bizonyítani, hogy az interjúk alatt ilyesmiről szó nem volt, tehát ha emiatt eláll az alkalmazástól, perelhető lesz. Na puff, él a törvény adta lehetőséggel, ami a próbaidőre vonatkozik. Én sem vállalnám ezek után, hogy tartósan alkalmazzak ilyen nőket. Ja, és ne tévesszen meg senkit a nickem: gyermeket nevelő, vezető beosztásban dolgozó nő vagyok.

 • 2011.02.06 12:46:42akkorisajuditvoltam

  Mike Rosoft, megnyugtatlak - felmerült a dolog a beszélgetés alatt (bár jogilag _tilos_ lenne erről kérdezni a jelentkezőt, hiszen diszkrimináció esete forog fenn! tehát ha bizonyítani tudja, hogy erről szó esett, az bizony neki baj!), és Annaléna akkor is elmondta, mi a helyzet. A cég (nagyvállalat) HR-es munkatársa azt válaszolta, nagyon jó, hiszen ők kismamabarát munkahely, és erre büszkék is. Nem ő volt viszont az, aki Annaléna főnöke lett.
  j.

 • 2011.02.06 13:09:02salamander

  Ez a jogi szabályozás hiánya és problémája.

  sajnálatos, de a képviselőink, akik a jog alkotásával vannak megbízva, szinte semmit nem tettek a helyzet jogi normalizálása érdekében 20 év alatt.
  Ami változott, az a nagy cégek helyzetének megoldása könnyítése az ő lobbi tevékenységük nyomán.

  Képviselő urak/hölgyek elfelejtették, hogy kiknek tartoznak elszámolással, kik azok akik őket megszavazták.

  A családok védelme, a kismama-programok, az családos emberek támogatása elsősége a társadalomban mindenhol - hiszen ez az első számú problémát - demográfiai - orvosolhatná amely össztársadalmi érdek.

  A cégvezetőktől, a piac szereplőitől felesleges számon kérni elvárni, hogy társadalmi kérdéseket figyelembe vegyenek. Ez nem az ő feladatuk. Ez társadalmi kérdés. erre jött létre az állam.
  Az pedig 20 éve csak sodródik az árral és nem tesz semmit állampolgáraiért.

  régi kommunista polgári és büntetőtörvény könyvünk van, a jogrendszer tele anomáliákkal felesleges és terhes szabályozásokkal, érthetetlen könnyítésekkel nem is szólva az uram-bátyám kapcsolattal.
  A távmunka távolról sincs megoldva, ami nem csak a kismamáknak segítene de tehetséges fogyatékosokat is munkához juttathatna.
  Nem is szólva az adott cég infrastrukturális beruházásainak csökkenéseiről.

  A kismama ezért volt felesleges, a munkahelyen.

  Felháborító.

 • 2011.02.06 13:12:26oliv08

  Pénzből élünk. Mivel kirúgták, gyest kap, ami nincs 30 000 Ft. Ha állásban marad, akkor meg 80ezret kap havonta, a gyerek fél éves koráig meg a fizetését. Akinek nem számít havi 50ezer Ft, az legyen csak "becsületes", és mondjon le róla. Kben két kisgyerekkel úgysem vették volna vissza, jobban járt volna, ha hallgat. Így viszont a munkaadó járt jól.
  Aki szerint ez szemét hozzáállás, az gondolkodjon el azon, hogy a nők szülnek, és igen, otthon maradnak 3 évig, de kényszerből a legtöbben, mert nincs bölcsőde, nincs hová tenni a babát, annyit meg kevesen keresnek, hogy bébiszitter vigyázzon a gyerekre, míg az anya dolgozik.

 • 2011.02.06 13:14:42oliv08

  salamander: igen, jó lenne a távmunka, de dolgozni csak akkor lehet gyerek mellett, ha vki vigyáz rá közben, vagy esetleg részmunkaidőben.

 • 2011.02.06 13:27:00Mike Rosoft

  Nem csak a törvény vacak, hanem a humán erőforrás egy része is. Arra biztatom a lányaimat, hogy legkésőbb 30 éves korukig essenek át az első szülésen. Jól dolgoznak, várom vissza őket,ha korban megfelelő a helyettes, lehet, mire visszajönnek, addigra pont ők mehetnek szülni. De! A nők nem kis hányada visszaél a gyermektervezéssel-terhességgel. Ha csak egy ilyen rossz tapasztalatom lenne, nem is szólalnék itt meg. Sajnos sokan vannak, akik lejáratják a női munkaerőt, bizalmatlanná téve a munkáltatókat az egész hercehurcával kapcsolatban. Előző hozzászólásom elején nem vitattam, hogy a posztoló igazat mond, de azt is elismerte, hogy tervezték a babát. Nem jött össze, ezért elkezdett munkahelyet keresni, de nem kezdett el védekezni, tehát csak idő kérdése volt, hogy mikor jön a következő baba. A munkáltató nem kérdezett- nem kérdezhetett erre a tényre rá. De ha nekem csak max. néhány hónap-hét érdemi munka után 100%-os bizalmat kell adnom valakinek, aki így járt el velem szemben, akkor én azt nem teszem. Egyszerűen nem tudom véletlennek minősíteni. Ha legalább fél-egy év után jelenti ezt be, akkor más a helyzet. Egyébként az utóbbi másfél évben lehetőségem volt bővítésre, és minden esetben potenciális anyákat alkalmaztam. Egyiküket sem bántam meg.

 • 2011.02.06 13:47:00oliv08

  Mike Rosoft: hat évet dolgoztam, és közölték, hogy nem vesznek vissza egy másik kismamával együtt, mert elmentünk szülni. Na, ezek után inkább a munkaadót vágnám át, aki úgyis kirúg, ha úgy kívánja az érdeke, minthogy a gyerekemmel nélkülöznünk kelljen a gyed-gyes különbséget.

 • 2011.02.06 13:49:01sutiz

  Nehéz eldönteni mi lett volna a jobb megoldás... Mi is régóta szerettünk volna kisbabát és Kaáli intézetbe jártunk.Időközben a céget eladták egyik napról a másikra és aznap amikor a kilépőpapírjaimat aláíratták velem még én sem tudtam, hogy sikerült és teherbe estem viszont amikor a belépőpapírjaimat az új cég aláíratta aznap már biztos volt... Mit csinálhattam volna? Én hallgattam. Muszály volt. Ha nem vettek volna át mehettem volna a munkanélküli hivatalba mert máshol esélyem sem lett volna elhelyezkedni. Szóval ez nehéz dolog.

 • 2011.02.06 14:16:53Ejjnye Bejjnye

  Az egyik munkaadó, intézményvezető pont az ilyen Nancsifélével járta meg. Felvette a hölgyet, akinek a felvétel időpontjában régen tudnia kellett már, hogy terhes. A próbaidő lejártával bejelentette, hogy mi a szitu, le is lépett aztán gyesre, azóta se dolgozott egy percet sem,+gyerek... persze a járulékokat őutána és az új ember be nem kalkulált bérét fizethetik. Magyarisztán. Csalnak az emberek ahol tudnak, aztán csodálkozunk, hogy az adózó állampolgároknak januártól nemhogy inflációkövető, hanem kevesebb a fizetése!

 • 2011.02.06 14:25:23Abriska

  Ok terhes anyát nem lenne szabad kirúgni. De ezt a stílust ezt be se engedném. Ha meg annyira szar hely volt miért sír?

 • 2011.02.06 14:25:44ÉSZLÉNY

  Hi, Dolgoztam pár helyen és sajnos nagy általánosságban, a cégek a kevésbé "jó fejek"! Vajon mennyire takarta a valóságot a fent említett történetben a cégvezető oka az elbocsátásra???? Sztem simán kihasználta a próbaidőt, pedig.....ha az általános magyar társadalmi lustaság nem létezne, akkor még kb. 5 hónapot dolgozhatott volna a hölgy és utána akár csak fix 1 évre is kereshettek volna a helyére vk.t megbízási szerz.-el!
  Kommunikáció...
  Őszinteség.....
  Dolgozni akarás......
  Miről beszélek????
  Nah ezért nem mondja meg a legtöbb nő, h terhes/lesz/tervezi és pont ezért baromira érthető is!
  Sajnos!!!

 • 2011.02.06 14:26:33oliv08

  Ejjnye Bejjnye: jelenleg fizetés nélküli szabin vagyok, nem a munkáltató fizet utánam!! Szerintetek mikor legyen akkor az ember terhes, áruljátok el?? 10 évi munka után?

 • 2011.02.06 14:29:28oliv08

  Ált. minden nő szül 1-2 gyereket jó esetben, tehát le kellene nyelni, hogy elmennek szülni előbb-utóbb, és miért ne olyankor tegyék, amikor munkából tudnak elmenni? Könyörgöm, még a munkanélküli segély is több, mint a gyes. Holott az anya azért van otthon, hogy a gyerekkel foglalkozzon, másik opció a bölcsi, ami nincs, legtöbbször.

 • 2011.02.06 14:32:15Mike Rosoft

  Az igazi nagy kedvencem mégis az, hogy a gyed összege maximálva van. Na ez persze nem annak probléma, aki emiatt helyezkedik el terhesen, nem. Annak aki a semmiből indulva tanult-dolgozott-dolgozott-tanult, és bérből épített magának egzisztenciát. Na nekik kellemetlen. Mert ők is szeretnének jó anyák lenni. Csak hát a gyereknek meg majd enni kell adni, és ha korábban hazacsúszott nettó 150e felett (azért több ilyen is van, anélkül, hogy hú de gazdag lenne), akkor kellemetlen fél év után hazavinni az alig kilencven+csp-t. Szóval adott helyzet a szinte munkából menni szülni, és külön engedéllyel 6 hónap után dolgozni. Az már tényleg csak pikantéria, hogy ezek között a nők között lényegesen kevesebb a veszélyeztetett terhes, ami ugye tudjuk, hogy lényegében nem az állapot, hanem a paraszolvencia mértékének függvénye. Szóval sok oldala van ennek a buta kis helyzetnek. ÓÓÓ igen, a mi szüleink 6 hét után már munkába álltak, és hát valahogy csak felnőtt ez a generáció. Régebben a munkásosztály helyzete még ennyire sem volt fényes, és az is igaz, hogy a terhesség nem betegség.Meg hogy fejlődik a világ, meg modernizáció stb...

 • 2011.02.06 14:34:16másutt

  Velem ugyanez tortent egy olyan orszagban, ahol max 6 honapra mehettem volna el.
  Szoval ez NEM a 3 evrol szol... egyszeruen nagyon nem eri meg egy terhes no megtartasa. A probaido az utolso kiskapu, amikor ki lehet meg rugni, ugyebar.

  Nagyon nehez/draga kis idore is helyettesiteni valakit, plane ha fix letszamok vannak es felelossegteljes az allas, mint az enyem volt es nem tud csak ugy "beugrani" valaki a szeket melegiteni, hanem honapokig tart a betanulas.

  Engem mindenki gyozkodott, hogy no a fonok, nagyon tolerans a (nagy) vallalat, csaladbarat, segiteni fognak, es "az OSZINTESEG" a legjobb ut.
  Hat egy jo nagy fraszt az.

  Barki, aki a probaido alatt terhes mer lenni, hordjon fuzot es fogja be a szajat, de NAGYON. Hanyasrol meg ne is almodjon... es telefonon ne fecsegjen.

  Ja es nalunk meg GYES sem volt, semmit nem kaptam, jo rafaztam.

 • 2011.02.06 14:43:07Mike Rosoft

  Ez esetben hölgyeim csak a jó parti segíthet:) Esetleg mi magunkon? Akinek nem kellemetlen, ha eltartják, annak hajrá. A többiek viszont mindig gondolkodjanak a munkáltató buksijával is: ha nekik kellene fordított esetben valakinek fizetni, mennyire lennének kismama-barátok? Igen, mindig vannak TÉNYLEG igazságtalan estek is, de még ilyesmi miatt azért sosem láttam tömeges felháborodást, és hát különösen a nagy cégek visszavárják a jó kolleginákat.

 • 2011.02.06 15:01:11másutt

  Mike
  Azert amig kismama vagyok, addig hiaba gondolkodom a munkaltato buksijaval, MAGAMNAK tartozom felelosseggel, es nekem kell penzt keresnem. Nem multimillardos vallalat vagyok, hanem egy EMBER, akinek ennie kell, lakbert/kolcsont fizetni es benzint venni. Akkor is, ha tortenetesen egy teljesen normalis elettani folyamat zajlik a testemben.
  Ezert ajanlom a fentiek utan minden mehhel rendelkezo embertarsamnak, hogy a MAGA ERDEKET tegye elore, mert a vallalat is ezt fogja tenni.
  Akarmilyen jo fejnek tunnek.... ki fognak cseszni, mint a cicamicat kakilni, nagy esellyel - ha tudnak.
  Pont azert, mert az az erdekuk.

  Engem azota eltartanak, immaron 4 eve, mert ugye itt nincsen GYES.
  De akkor is atmentunk 2 jo fizetesbol 1 jo fizetesbe, ami nagyon meglatszik. A fele penz az fele penz, akkro is, ha nem ehezunk. Arrol nem is beszelve, hogy az embert hazavagja egy kirugas terhesen, es ha serulekeny az onerzete, akkor jopar evvel utana is meglatszik a hozzaallasan. Peldaul abban, hogy forumokon ara biztatja a csajokat, hogy csak akkor nyilatkozzanak terhessegukrol, ha mar elfolyt a magzatviz... mint en. :)

 • 2011.02.06 15:13:49ÉSZLÉNY

  Azért van pár tény ami az egész témát kicsit más megvilágításba helyezi: Gyes, alanyi jogon jár minden szülő nőnek, ha megjelenik a terhesgondozáson.
  Tgyás a szülés előtti teljes év jövedelméből van számolva, a gyes még maximalizálva is van.
  Ezért, ha csak úgy vk. terhes lesz egy új munkahelyen, és előtte nem dolgozott, akkor nem lesz több pénze! Ha már viszont ott van annyi ideje, h számít akkor meg már rég nem érdekes a megmondom, nem mondom!
  Persze vannak egyedi esetek.....

 • 2011.02.06 15:35:46thx1138

  Engem pont aznap rúgtak ki, mikor megtudtam, hogy több éves próbálkozás után várandós lettem. Király. Most 8 hetes vagyok, és munkanélküli. Ha valami csoda folytán egy hónapon belül el tudok helyezkedni, akkor bizony nem fogom elmondani, mi a szitu, hiszen a 12. hétig bármi lehet, ráadásul még többek között a saját apámnak sem számoltam be az örömhírről. Ha aztán alakulna valami, akkor persze szólok, de akkor meg már úgyis kezd látszani - ergo fel sem vesznek. Úgy gondolom, ebben az egész helyzetben hiába a két diploma, a 12 éves szakmai gyakorlat és a nyelvtudás - a mai munkaerőpiacon elég esélytelen vagyok, úgyhogy a vállalkozói lét látszik egyetlen kiútnak. De tojok rá, GYEREKEM lesz, úgyhogy muszáj optimistának lennem, hogy majd csak alakul valahogy minden :)

 • 2011.02.06 15:48:02phoboss

  na igen, a kismama ne gondolkodjon a munkáltató buksujával, nézze a maga érdekeit, mert hát magának tartozik felelősséggel... aztán fel van háborodva, ha a munkáltató sem az ő buksijával gondolkodik, hanem a maga érdekeit tartja szem előtt, esetleg ezt már eleve készpénznek veszi, velem úgyis kiszúrnának, hát akkor megelőzöm és inkább kiszúrok én vele... hiába na, önző világban élünk, sajnos.

 • 2011.02.06 15:54:07másutt

  eszleny
  most teljesen eltekintve attol, hogy a kismamanak milyen penz JAR es ehezik egy panelban vagy az Audival megy az angolos jatszohazba meg babauszasra...

  -abszolut nem mindegy, hogy a 6 honapos/1-2-3 eves mellol a regi allasba megy majd vissza, vagy egy vadiuj allast kell keresnie (ebben a gazdasagi helyzetben!!!) ahol bizonyitania kell majd meg tuloraznia, stb. mar ha felveszik BARHOVA!

  -engem vegigrangattak minden moslekon, hogy kiruggassanak, mert ugye probaido alatt sem olyan konnyu am az... fegyelmi, minden. mindenki tudta, hogy csakis a terhesseg alatt folyik az ugy, de ez nem valtoztatott a tenyen, hogy bebizonyitottak, alkalmatlan vagyok.
  hetekig sirtam. 4 honapos terhesen ez nem leanyalom, az ember nem tud csak ugy beinteni nekik, meg leseperni a vallarol, plane, ha tudja, hogy mi var ra a szules utan (szazezrekkel kevesebb penz, es nincs allas amibe visszamehet)

  evekkel kesobb meg mindig eleg fajo a seb, hogy errol dumaljak itt. baromira megvaltozott a velemenyem a munkaadokrol. es meg mindig emlekszem minden percere annak a fegyelminek, amikor elmondtak, mennyire szar vagyok, majd kikisertek a kapuig es elvettek a belepokartyamat. meg nem latszott a hasam...

  szal nehogyma' azt higyjuk, hogy ez csak a penzrol szol.

 • 2011.02.06 16:05:53másutt

  ah phoboss, nem kell a magasztos duma. "hiába na, önző világban élünk, sajnos"
  Ebredjunk fel a kapitalizmusba, a vallalatok nem jotekonysagi intezmenyek, hanem profitert dolgoznak.

  Es ne tevesszuk ossze az onzetlen kislanyt a naiv kis libaval.

  En onzetlen naiv kis liba voltam, ezert most nem voltam jopar eve nyaralni, tomegkozlekedesen tolom a babakocsit a ket uvolto gyerekkel, mert autora nincs penz es a nagyobbik azert nem jar uszni tanulni, vagy balettra, mert varnia kell, amig megint dolgozom.

  Jo kis hos vagyok, aki onzetlenul elmondta az igazat. Bravo, masutt.

  "Az okos ember mas karan tanul.
  Az atlagos ember a sajat karan tanul.
  A hulye a budos erletben soha nem tanul"

 • 2011.02.06 16:40:41toria

  thx1138
  nekem úgy rémlik, hogy a te esetedben nem érvényes a felmondás, még ha aznap nem is mondtad, hogy terhes vagy - hacsaknem kb bezár a cég vagy igencsak nagy hibát csináltál.... nem???

 • 2011.02.06 16:50:52Irise

  Mondjuk en azokat az anyukakat nem ertem,akik elmennek kicsit dolgozni,majd teherbe esnek, gondosan szamolgatjak,hogy mikor jojjon a kovetkezo gyerek, majd a kovetkezo gyerek,hogy vegig gyed-en,majd egy kis gyesen legyenek..
  Nem lenne tisztessegesebb akkor felmondani, es foallasu anyanak lenni, esetleg neveloszulonek is, mint fenntartatni maguknak egy munkahelyet?

 • 2011.02.06 16:59:42másutt

  Irise, na ja, es miattuk sziv minden termekeny korban levo no.... akit sehova nem vesznek fel.
  Egy ismerosom leallamvizsgazott, mint orvos, dolgozott 1/2 evet... azota szul 3 evente, immarom 9. eve van otthon. Jo lehet neki.

 • 2011.02.06 17:31:34Meomi

  thx1138!
  Én is úgy tudom, hogy rendes felmondással nem küldhetnek el, ha babát vársz, mégha nem is tudtad még akkor. Nézz utána gyorsan a neten, mi a teendő, aztán intézkedj, nehogy igazolatlan távollét miatt küldjenek el rendkívüli felmondással.

  Merthogy nekem az a tapasztalatom, hogy a munkaadó nem a munkavállaló érdekeit nézi.
  Bepróbálkoznak törvénysértő dolgokkal is, hátha nincs képben a dolgozó.
  Fantasztikus lenne olyan munkahely, ahol az ember lehet őszinte, de én még nem találtam ilyet.

 • 2011.02.06 18:49:29sutiz

  thx1138!
  Csatlakozom az előttem szólókhoz. Akár tudja, hogy terhes vagy akár nem kénytelen visszavenni ha be tudod bizonyítani, hogy a felmondás időpontjában már terhes voltál. Még visszamenőleg is vissza tudod jelentetni magad. Szerintem mindenképpen próbáld meg mert akkor amíg otthon vagy a gyerekkel addig is van munkaviszonyod ami pedig bele fog számítani a nyugdíjadba (márha még lesz ilyen)

 • 2011.02.06 20:49:07-hattori-

  Nekem szerencsém volt, hasonlóképp jártam, mint a psoztíró, miután megbeszéltem egy új munkahelyen hogy megyek, felmondtam a régin, akkor derült ki, hogy terhes vagyok. 8 hetes terhesen, a belépés hetében szóltam az igazgatónőnek, és elmondtam, úgy tervezem 8 hónapig fogok dolgozni. Végül 4,5 hónaposan ki kellett írjanak veszélyeztetettnek, szóval alig 3 hónapot dolgoztam ott, mégis kedvesen bántak velem, én éreztem rosszul magam, hogy nem tudom teljesíteni, amit ígértem. Ráadásul jött egy kedvezőbb állás, így a baba után már nem hozzájuk mentem vissza, mégis a mai napig jó a viszony. Szerencsés vagyok, vagy ez lenne a természetes?

 • 2011.02.06 20:54:02Gerardus A. Lodewijk

  A munkavállaló terhességének időtartama alatt nem lehet rendes felmondást közölni. Viszont a munkaviszonynak a próbaidő alatti, azonnali hatályú megszüntetése nem számít rendes felmondásnak, hanem önálló megszüntetési ok, azt tehát a munkavállaló terhessége nem zárja ki. Azonban a munkáltató (is) csak rendeltetésszerűen gyakorolhatja a jogait, aminek az is része, hogy tartózkodnia kell a terhesség miatti hátrányos megkülönböztetéstől. Ha igaz, amit a szerző ír, akkor ez a követelmény itt nem teljesült. Szerintem valahogy így lehetne érvelni munkaügyi bíróság előtt.

 • 2011.02.06 20:58:39antiszociális exlúzer

  Mike Rosoft

  "ÓÓÓ igen, a mi szüleink 6 hét után már munkába álltak, és hát valahogy csak felnőtt ez a generáció."

  Igen, de akkor még voltak bölcsődék, és nem néztek ferdén a dolgozó anyukára.
  A cucilizmusban voltak munkahelyi bölcsődék, óvodák - most miért nincsenek? Sőt, egyre kevesebb van belőlük.

 • 2011.02.07 06:31:11oliv08

  lenne bölcsőde, ha jobban megérné az államnak fenntartani, mint a kismamákat gyesen tartani.

 • 2011.02.07 13:43:07másutt

  csak akkor hany szazalekos is lenne a VALODI munkanelkuliseg?

 • 2011.02.07 15:24:59thx1138

  Sziasztok! Köszönöm a jószándékú megnyilvánulásokat, de sajnos próbaidőn voltam - és akkor a "terhest elküldeni tilos"-szabály nem érvényes...
  Szóval jól megszívtam. Még két hét hiányzott a véglegesítésig. Egyébként nem indokolták, hogy miért küldtek el. Ez van.

 • 2011.02.07 17:20:44voroske

  Sajnos barmennyire is szar a probaido az arrol szol, hogy ezalatt azt mondhatjak, hogy bocs de nem kell es nem kell megmagyarazniuk.

  Egyebkent fele ilyen sumakolas se lenne a cegeknel, ha nem kene visszavenniuk az olyan szulo noket amik epp csak elkezdtek naluk dolgozni. Ha valaki dolgozott ott 3-4 honapot, aztan elmegy veszelyeztetett terheskent TB-re, aztan 3 evig otthon van, jon a masik baba, es kb 5 ev mulva megjeleni, hogy ide nekem a regi poziciom. Azt a masik not aki 5 evig dolgozott helyette rugjak ki ezert?? Ez eleg gaz es ezert ertheto a cegek hozzaallasa.

  Szvsz az lenne fair, hogy a cegnek akkor kelljen csak visszavennie a GYES-rol visszajovot, ha az mondjuk annyi ideig dolgozott ott mint amennyit tavol volt.
  Kanadaban igy van, bar csak 1 evet lehet otthonmaradni, de a ceg csak akkor kell hogy visszavegyen, ha minimum 1 eve dolgozott ott a no. A penz kapasa viszont ettol fuggetlen, egyaltalan nem fugg attol, hogy a szules pillanataban eppen dolgozik -e az illeto vagy sem. Egyes egyedul a szulest megelozo 12 honapi fizetesetol, pontoisabban a befizetett munkavallaloi jarulekatol fugg.

 • 2011.02.07 17:23:46Gerardus A. Lodewijk

  @thx1138:
  Még mindig azt mondom, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megsértésével és hátrányos megkülönböztetéssel lehetne érvelni a munkaügyi bíróság előtt. Ráadásul nem a munkavállalónak kell bizonyítania a hátrányos megkülönböztetés megtörténtét, hanem a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem történt meg.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta