Szingliből ősanya: 40 után érezték, mégis kell gyerek

Régi barátság a miénk. Andi, Eszter és én az elmúlt tíz év fontos pillanatait együtt töltöttük, buliztunk, nevettünk és sírtunk egymás vállán. A két egyedülálló nő társaságában a kakukktojás én voltam, igazi férjjel és gyerekekkel, de ez nem volt zavaró tényező, mert egy feleségnek is lehetnek Bridget Jones hangulatai.

Fotó: Antonio Manfredonio
Fotó: Antonio Manfredonio

Andi és Eszter stabilan élvezték a szingliségüket, pont úgy, ahogy a fogyasztói világ diktálta az ütemet. Bulik, párkeresési kísérletek, gyúrás az edzőteremben, lazulás a masszőrnél és a kozmetikusnál. Az estét gyakran egyszemélyes, előrecsomagolt vacsorák mellé egy pohár száraz (nem hizlaló) vörösborral zárták, nappal pedig akár korlátlan ideig tarthatott a meló.

Különböző intenzitással a fő téma mi is lehetett volna más, mint a pasik, a pasikeresés, de ha az nem, akkor legalább egy kis kaland. A pasi témában én igazán „otthon” voltam, a többit sem volt nehéz előhúzni az emlékeimből.

Férfianalízis pezsgővel és a szingliség hangulata

Két szingli barátnőm csodálattal figyelte cseperedő gyerekeimet, akik nem mindig hagytak nekünk elég időt saját magunkkal foglalkozni, pedig éppen elmélyültünk volna a pasianalízisben  egy-egy üveg pezsgő mellett. A szingliség varázsa egyszer-egyszer megcsapott, főként a fárasztó napok után, vagy amikor benne voltunk a hányós vírusban, vagy amikor valami miatt megborult a családi béke. Bármi is történt, jó volt őket látni. Sokat nevettünk együtt. Nem sokat, rengeteget.

Miközben egy percig sem kételkedtünk abban, hogy pasi kell. A férfi nem a szükséges rossz, hanem kell a család, benne a nagyon nagy Ő és ... itt aztán megoszlottak a vélemények.

Eszter a harmincas éveiben nem akart gyereket

Eszter nem akart gyereket, sok vele a gond, aggódás. A gyerektémát inkább mellőztük, úgyis beszéltünk eleget az enyéimről, s az én barátnőim pontosan olyan lelkesen mondtak véleményt róluk és a nevelésről, ahogyan én lelkesedtem az ő pasikereső programjaikért. A terhesség képe viszont egyre távolabb került tőlük, s már magam is nehezen tudtam hozzájuk képzelni egy nagy pocakot, kiságyat, kisbébit, a kakis pelusról pedig inkább ne is beszéljünk.

Ha Bridget Jonesként lehet teljes az élet, hogyne lehetne szexi csajként menőnek lenni, valahogy úgy, mint Samantháék New Yorkban. És így telt el még pár év, keresve a fehér herceget, s ha időnként megérkezett, szinte napokon belül kiderült, hogy vagy érzelmileg, vagy szexuálisan kevés. Néha tragikusan az...

A kései gyerekvállalók 3 csoportja

Egyik, korábbi posztunkban egy negyvenes anya számolt be saját tapasztalatairól. "Számos történetet olvastam, hallottam a negyven körül, negyven felett gyermeket szülő nőkről" Eszerint a kései gyerekvállalók csoportjai:

1. Karrierépítők: Ők sportolók, vagy karrierépítők, vagy egyszerűen nyughatatlan lelkek. Azt mondják, bár ha később jött is a vágy, elementáris volt. Érdemes volt kivárni.

2. Családbővítők: ők azok a családanyák, akik negyven felett új színt, új érzelmeket vittek a már meglévő házasságba: ajándékként élik meg a második, harmadik gyermeket, a régi-új szerelem gyermekeként.

3. Újrakezdők: ők azok, akik új kapcsolatban vállalnak ismét gyermeket. Látszatra is, bensőre is megfiatalodnak, és ráadásul mind azt mondják, a csepp gyermek felér egy komplett wellness-rehabilitációs kúrával.

 Az elsőszülött fogantatásának ideje is kitolódott, akár évtizeddel is, hát nincs mit csodálkozni, ha a beindult folyamatok késői szüléseket is szép számmal eredményeznek.

Andi 43 éves, és családra vágyik

Először Andin tört ki a szerelem. Az a békés, nyugodt érzés, ami 40 felett jár egy nőnek. Biztonságos, széles váll, kevesebb pörgés, olyan férfi, akivel még egy disznópörkölt is jólesik a sok fittness saláta után.

Igen. Igen. Most már jöhet a gyerek. Andi nem mer álmodozni a kicsiről. Most 43 éves, kamaszkora óta tudja, hogy csak hormonkezeléssel eshet teherbe, de azért reménykedik és orvosokhoz jár. Ad maguknak egy év esélyt, s ha nem sikerül, talán örökbefogadnak egy vagy két babát. Imádni fogjuk.

Eszter is beadta a derekát

Egészen meglepett, amikor Eszter felhívott, hogy szerelmes, de most aztán igazán. Sőt – szerencsés egybeesés - a pasi is az, és ez már így tart néhány hónapja. A fiú a második hét után már a közös gyerekről beszélt. Kicsit korainak tartottuk a témát, de azért együtt örültünk. És már nem is félelmetes a terhesség, a kiságy na jó, a pelenkáról még nincs szó, de majd idővel ez is jöhet. Sokáig nem lehet már várni, a biológiai óra ketyeg. Nem mindegy, hogy egy nő 40 alatt vagy 40 felett lesz anya. (de ez egy másik téma)

Olyan az egész, mintha hirtelen felnőttünk volna. Viccesek és komolyak voltunk a szingli korszakban, mókáztunk a Cityben, most meg hirtelen a feleségek klubjában látom magunkat. A barátnőimet és a gyerekeket.

Folytatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra