18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A spermicid illúzióromboló, a megszakításban ne bízz!

Gyerek előtt, gyerek után ésszerű dolog azon gondolkozni, vajon milyen lehetőségek is vannak a fogamzásgátlásra. Háromrészes sorozatunkban összeszedtük a lehetőségeket.

Első rész: Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Fotó: James Vaughan
Fotó: James Vaughan

Naptár-módszer

Nem túl biztonságos eljárás, aminek a lényege a termékeny napok meghatározása és ezeken a napokon a nemi érintkezés (illetve a behatolással járó szex) kerülése. Alkalmazásához ismerni kell a nő saját nemi ciklusának jellegzetességeit. A peteérés általában a következő menstruáció első napját megelőzően 14 nappal következik be (még nem 28 napos ciklusok esetén is), ezért a ciklus néhány havi megfigyelése után az ovuláció időpontja meghatározható. Ez előtt és után 2-3 napig tartózkodni kell a szexuális élettől.

Ébredési hőmérséklet

Nem túl biztonságos eljárás, aminek lényege a termékeny napok meghatározása és ezeken a napokon a nemi érintkezés (illetve a behatolással járó szex) kerülése. Alkalmazásához ismerni kell a nő saját nemi ciklusának jellegzetességeit. A peteérés általában a következő menstruáció első napját megelőzően 14 nappal következik be (még nem 28 napos ciklusok esetén is), ezért a ciklus néhány havi megfigyelése után az ovuláció időpontja meghatározható. Ez előtt és után 2-3 napig tartózkodni kell a szexuális élettől.

 Figyelem!

A naptár-módszer, az ébredési hőmérséklet meghatározás és a méhnyak-nyák megfigyelés módszerének kombinációja növeli a biztonságosságot, azonban ezek a módszerek inkább csak akkor javasoltak, ha a pár vállalja a terhesség esetleges bekövetkezésének kockázatát.

Az ébredési hőmérséklet meghatározása szintén hozzásegíthet a peteérés időpontjának felismeréséhez. Ehhez minden reggel, az ágyból való felkelés előtt kell megmérni a maghőmérsékletet (szájban vagy hüvelyben), ugyanazzal a hőmérővel, minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban.

A ciklus első felében néhány tizeddel alacsonyabb hőmérsékleti értékek tapasztalhatók a normál, ún. bifázisos görbe esetén. Ovuláció idején a hőmérséklet némileg csökken, majd emelkedik 3-5 tized fokkal a peteérés előtti értékekhez képest és a ciklus második felében magasan is marad legalább 9-10 napon át. A hőmérséklet újbóli csökkenése jelzi a havi vérzés kezdetét. A hőmérséklet megemelkedése utáni harmadik naptól a szexuális élet biztonságosnak tekinthető.

Méhnyak-nyák megfigyelés

A méhnyak-nyák megfigyelése kiegészítheti az egyéb természetes fogamzásgátlási módszereket. A peteérés előtt néhány nappal és a peteérés napján a nyák áttetsző, tojásfehérjéhez hasonló állagú, nyújtható; a terméketlen napokon viszont inkább fehér, kisebb mennyiségű és nem nyújtható.

Megszakítás

Szintén orvosi közreműködés nélkül alkalmazható eljárás a megszakított közösülés. Megbízhatatlan eljárás, aminek a lényege az, hogy a hímvesszőt még a magömlés előtt eltávolítják a hüvelyből. Azonban a magömlést megelőzően távozó váladékcseppek is tartalmazhatnak hímivarsejteket, így a megtermékenyülés is bekövetkezhet.

Gumi óvszer

A gumi óvszer nagy előnye a többi fogamzásgátló eljáráshoz képest, hogy helyes használat esetén véd a nemi úton terjedő betegségektől is. Az óvszert a behatolás előtt kell felhúzni a merev hímvesszőre és magömlést követően rögtön el kell távolítani.

Hátránya, hogy használata illúzióromboló lehet, illetve ritka esetben szakadás is bekövetkezhet. Előnye viszont, hogy az óvszer számos helyen beszerezhető, alkalmazásának pedig nincsenek mellékhatásai.

Spermicidek

A hüvelyi spermicid hatású anyagok patikában kaphatók, vény nélkül. Többféle formában elérhető, például krém, hab, tampon alakban. A behatolás előtt negyed órával kell a hüvelybe helyezni, ekkor olyan hab képződik belőle, ami a hímivarsejteket elpusztítja. Jellegzetes szaga van, illúzióromboló lehet, ezért inkább összeszokott párok esetén előnyös.

(WEBbeteg - Dr. Szimuly Bernadett)

Oszd meg másokkal is!
Mustra