SZÜLŐSÉG

Poronty kórházfigyelő – hol jó szülni 2011-ben?

2011. január 31., hétfő 13:05

Minden kórház más. És bár az ellátás alapvetően ugyanaz, mindannyian tudjuk, mennyit jelent egy jobb hangulatú szülőszoba, az alternatív vajúdási módok és például a gátvédelem. Hol szüljünk? Felmérés, 2011 – kedves Olvasó, a segítséged várjuk!

Fotó: Michał Grajkowski
Fotó: Michał Grajkowski

Kórházat választani nagyon nehéz. Hiába megy be előre az ember, hogy feltérképezze, az még egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt fogja jelenteni a nagy napon. És az sem biztos, hogy a legszebb kórház a legjobb tipp.

Országos kórházfigyelőnkben minden héten bemutatjuk egy kórház szülőrészlegét a terhesség alatti vizsgálatoktól a csecsemőosztályig. Megnézzük a szülőszobákat, az általános hangulatot, figyeljük a klímát és a tisztaságot, hogy mennyire nyitott a részleg, figyeljük a nővéreket és azt, hogyan kezelik a babát és mennyire segítenek az anyukának. A tesztekből egy naprakész adatbázist szeretnénk létrehozni.

2008-2010-ben, netán idén szültél? Küldd be élményeidet, és segíts azoknak, akik most keresik a legjobb helyet, egyben nyerj értékes nyereményeket, hiszen minden hónapban a kórházkritikát beküldők között egy-egy értékes ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Pár szóban-mondatban írd le tapasztalataidat, és utána pontozd 1-től 10-ig (1 pont – legrosszabb, 10 – legjobb). Értékelésed a poronty@divany.hu címre küldheted!

A kórház neve:

Mikor szültél itt?

Általános tapasztalat:

Terhesgondozás:

Pontozás:

Szülőszoba:

Írd meg, milyen a hangulata, felszereltsége, milyen állapotban van, van-e megszabott idő, amit itt el lehet tölteni, vagy van-e külön vajúdószoba! A csecsemő mosdatása, mérése itt történik vagy ahhoz elviszik?

Pontozás:

Gyermekágy

Van rooming-in? Menyire segítőkészek a csecsemősrészleg dolgozói? A látogatók bemehetnek a szobába? Van alapítványi szoba? Mit ad? Esetleg mik az árai?

Pontozás:

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

Ajánlod más anyáknak?

----------------------------------------------------------------------------

Alább az első ilyen kórházkritikánkat találod, Zsóka élményei alapján

János kórház, Budapest, 2010.

Honlap : www.janoskorhaz.hu

Alapvetően nem volt különösebben rossz élmény, de tiszta szívből senkinek nem ajánlom. Az egy, hogy a kórházi személyzet mindenhol leterhelt, de itt ez extrán így van. Sokszor még a legszükségesebbek sincsenek meg. Volt, hogy egy szobatárs azért nem lett átkötözve, mert nem volt megfelelő mennyiségű kötszer. A legrosszabb a kosz volt: hogy mindenhol gyakorlatilag állt a por, még a bébikompon is.

Terhesgondozás:

Én csak a CTG-re jártam itt, de más itt szült anyukák szerint teljesen korrekt és nem túl zsúfolt a terhesgondozás. Amit én elmondhatok, hogy időpontra kell CTG-re járni, és az tartható is. Az itt dolgozó nővér szimpatikus, normális, sokat kell várni viszont akkor, ha az orvosod éppen rendel és oda kell vinni neki a CTG eredményét.

Pontozás: 8/10

Szülőszoba:

Én alapvetően azért választottam a János kórházat, mert amellett, hogy nincs messze tőlünk, nagyon szépek a szülőszobái. A három nagyméretű szülőszoba hangulata kellemes, szép és minden földi jóval berendezettek (saját mosdó, zuhanyzó, wc, sarokkád, labda, magnó, stb.). Kár, hogy mi ezt nem élvezhettük, mert amint megjött a doktor, toltak át a műtőbe... :( Császárnál az apa nem jöhet be, ez mondjuk rossz hír volt.

A szülőszobában történik a kicsi mérése és mosdatása is, ez külön jó, hogy nem viszik el a szülés után. Nincs meghatározott idő, hogy mennyit tölthet el itt a vajúdó anya, de ha sokan szülnek egy időben, előfordul, hogy kiviszik azt, aki még nem tart ott. A műtő ehhez képest siralmas állapotban van, jó, hogy azt nem mutatták meg előre. A személyzet ott viszont nagyon kedves volt.

Pontozás: 8/10

Gyermekágy

Az osztály hangulata alapvetően attól függ, az ügyeletes nővér kicsoda. Van ugyanis extrakedves, extra-segítőkész, és van, aki olyan, mint egy kápó. Rooming-in nemhogy van, de alapvetően nem szeretik, ha az anya bent hagyja a kicsit (mert mondjuk pihenne). A csecsemősnővérek normálisak, de ott is meghatározó, hogy kivel beszélünk. Első gyerekem a Kútvölgyiben született, és ott végigmutogatták az esti fürdetésnél, hogy mit hogyan kell csinálni, na itt semmi nem volt, sőt fürdetéskor a részleg ajtaját magukra csukták és tilos volt bemenni. Nekem mindig rossz kényszerképzeteim támadtak arról, vajon mi történik odabenn Katussal...

Ha valaki nem tud szoptatni, vagy császáros volt és nem tud felkelni és kivinni magához a babáját, akkor sajnos a kicsi elég hamar kapja a cukros vizet, (a csecsemősök pedig még le is tolnak, ha alapból nem viszel be cumisüveget!). Pelust, popsitörlőt és krémet kell bevinni, de babaruhát nem feltétlenül, mert bár itt-ott szakadtak a ruhák, mindig nagyon tiszták.

A látogatók bejöhetnek nem csak a folyosóra, de a szobába is, ráadásul akárhányan, úgyhogy csak a kismama józan eszén és belátásán múlik, hogy ne legyen banzáj a szobában (és esetleg ne zavarja a többieket). Ráadásul annyi sincs megkövetelve, hogy védőcipőt húzzanak és egy kézmosást megejtsenek. A higiénia amúgy is nagy kihívás tapasztalatom szerint a Jánosban, a csecsemőkompot én törölgettem le, annyira koszos volt, de állt a kosz a szobában a szekrényeken is. Amikor pedig két fejés között mentem a csecsemőrészlegre, hogy fertőtlenítsék a fejőgépemet a második alkalommal rám szólt a csecsemős nővér, hogy miért tisztíttatom én azt folyton, jót tesz a gyereknek egy kis bacilus (!)

Alapítványi szobából több is van, különböző felszereltséggel, 3-6000 ft az áruk, a „sima” szobák 2-3-4-5-6 személyesek, és mindegyik más. Van kétágyas, amelyik teljesen tiszta és gyönyörű, de nyáron például nagyon meleg, és van négyágyas, ahol nagyobb a zsúfoltság mint a hatágyasban, érdemes talán megnézni, többnyire van annyi ideje az osztályos nővérnek, hogy körbevezesse az érdeklődőt egy alkalommal.

Pontozás: 3/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

A higiénés helyzet és a leterhelt személyzet gondolom máshol is így van, ennek ellenére engem nagyon meglepett. Ami a tragikomédia határát súrolja az az, hogy a szülőszoba a másodikon van, de lift nincs, illetve van, de azt csak a személyzet használhatja – gondolom így garantálják, hogy a lépcsőt megmászva még az is megszül mire felér, aki csak 38 hetes kontrollra érkezett...

Ajánlod más anyáknak?

Nem.

Zsóka

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.31 14:08:07Isaura

  Ha valakinek van Bajcsy tapasztalata, nagyon-nagyon megköszönném.

 • 2011.01.31 14:27:54Bélabácsi

  Így nem fogtok összehasonlítható válaszokat kapni, bocsi. Kérjétek meg szerintem az ítélkezöket arra is, hogy kategorizálják be magukat a tényleges hálapénz-fizetési aktivitásuk szerint is, kábé így:

  a.) nem fizettem hálapénzt senkinek
  b.) csak a fogadott orvosomnak fizettem hálapénzt
  c.) mindenkit megkentem aki foglalkozott velem

  Ha ez az infó is megvan, úgy már érdemi válaszokat lehet összehasonlítani az egyes kategóriákon belül. A hazai viszonyokat ismerve ugyanis - finoman szólva is - sanszos, hogy x kórházban az "a.)" páciens a poklok poklát is megjárta, míg a "c.)" kategóriába tartozó beteget szinte vagy egyáltalán nem érte negatív élmény.

  Nem a cinizmus beszél belölem, hanem a gyakorlati tapasztalat - szerintem a fenti vagy egy ahhoz hasonló kategorizálás a mai magyar egészségügyben egy ilyen összehasonlításból kinyerni akart objektív képhez elengedhetetlenül fontos.

 • 2011.01.31 14:55:11lara72

  lehet a kórház bármilyen jó, csilivili lcd tévés, ha az orvos szar...
  elsődlegesen minden orvosfüggő

 • 2011.01.31 15:32:36Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Bélabácsi -nál a pont.

  Nyilván, ha egy orvosnak kifizetsz 4-500ezer forintot akkor minden úgy lesz ahogy szeretnéd. Azt kapod amiért fizetsz.

  A szülésznőnek ha adsz 40-50ezret akkor mindent el fog mondani, nyugtat, segít ahol tud.

  A csecsemősöknek meg ha személyenként 5-10ezret adsz akkor megmutatják a helyes szoptatást, fürdethetsz a szobádban.

  Gyermekorvosnak is illik adni egy tízest, különben mehet a babád infúzióra, tudniillik egyszerűbb, mint a rendes szoptatást elmagyarázni és felügyelni, hogy bukik-e.

  és ez még mindig olcsóbb, mint ha véletlenül külföldön kellene szülni.

  Persze nem muszáj jattolni egyáltalán: és még mind a ketten életben is fogtok maradni. Akinek van rá lehetősége "próbálja" ki pl. fogorvosnál, h milyen a maszek és az "állami". Kb. ugyanez ebben a szakmában is.

 • 2011.01.31 15:45:47Bélabácsi

  Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Szerintem tegyük azért hozzá, hogy az általad nevezett összegek (a gyerekorvos tízesét leszámítva...) azért még a fövárosi kórházak közül is a legnagyobb "tarifával" dolgozó szakemberek díjai (ha nekem az orvos bizalmasan elöre azt mondja hogy 5 kiló nála egy szülés, akkor én is bizalmasan a fülébe súgom, hogy hová menjen el...).

  A fenti megjegyzés mellett abszolút egyetértek azzal amit írtál. Szülésznö megfelelö hozzáállása ég és föld különbség tud lenni a legnehezebb pillanatokban, az orvos után ö a kulcsember.

 • 2011.01.31 16:54:52Anna K.

  Nagyon jo otlet ez a felmeres, de igy teljesen attekinthetetlen lesz.
  - Az objektiv dolgokrol csinaljatok egy tablazatot (pl. van-e kulon vajudoszoba - ezt eleg egyszer megnezni),
  - a szubjektiv dolgokat pedig pontoztassatok, es ebbol szamoljatok atlagot.
  - Emellett lehetnenek a szoveges beszamolok, de a pontozast biztos tobben megcsinalnak, az gyorsabb. A szoveges beszamolokat lehetne pontszam es korhaz szerint sorba tenni, hogy ugyan arrol a korhazrol konnyen megtalaljuk a jo es rosssz kritikakat is.

 • 2011.01.31 17:55:16lilomama

  Isaura! Én a bajcsyban szültem, készül a riport :-) remélem, majd elolvashatod.

 • 2011.01.31 18:13:12Isaura

  lilomama
  Nagyon szépen köszönöm! Köszönöm szépen!

 • 2011.01.31 18:42:44leontina

  Isaura, én is a Bajcsyban szültem ,szintén készül a riport.

 • 2011.01.31 18:48:07Isaura

  leontina
  Ó, de jó! Köszönöm szépen! Meg gondolom még sokan köszönjük! Ha lesz ilyen, mikor én szültem, én is beszámolok.
  Eddig csak nem jó tapasztalatom van, három és fél órát kellett állva várni a vérvételre éhgyomorra, mert 1 védőnéni csinálja mindenkinek + szívhang ellenőrzés + vércukor mérés. De egyelőre csak ennyi negatívabb tapasztalatom van.

 • 2011.01.31 20:13:20Karolinn

  Kimaradt,h voltam a "normál" babaosztályon is (mellszívóért) és kaptam ott is tanácsot,biztatást. Tény,h nincs mindenkinek 24h-ban jókedve,de nekem sem volt.
  A kórházi védőnő is kedves és elmondta kb.3x amit kellett, le is írta,amikor látta,h szét vagyok esve...
  És még1x a szülésznőm sokat segített,h átessek a sokkon,h megszületik...

 • 2011.01.31 22:38:13akkorisajuditvoltam

  sziasztok, köszönöm a hozzászólásokat és az építő kritikát! Amit lehet, beleteszünk, úgyhogy jöhet a többi is!
  A hálapénz azért trükkös dolog, mert jogi aggályokat is felvethet, amúgy meg az, ha az ember az orvosnak ad, attól még a nővér nem szereti, és ha a tartózkodás végén adsz, közben szintén nem te leszel a kedvenc.

  Leontina, Lilomama, várjuk a beszámolókat, és persze a többiektől is!
  judit

 • 2011.01.31 22:48:19sony

  Én most találkoztam egy anyukával, aki a Jánosban szült, és mindennel elégedett volt. A tökéletes kórházban nyilván még az undok, szájhúzogató, követelődző anyukákkal is kedvesek, de az ilyen kórházért fizetni kell, a legtöbb kórházban az ilyen páciensekre a szükséges minimumon túl nem sok gondot fordítanak. Ez így életszerű is, a kedvesség ugyanis nincs a munkaköri leírásukban, és bár azt gondolnánk, aki egészségügyi pályára lép, szereti az embereket, a mindennapi rutinban mégis pont úgy van náluk, mint mindenki másnál: aki mosolyog, arra könnyű visszamosolyogni. Más oldalról, ha az anyuka emberként, empatikusan áll a kórházi dolgozókhoz, bőven a lehetőségeiken felül teljesítenek (ez tapasztalat). Így ez a teszt kétszeresen megy át szubjektív szűrőn, és számomra belecsúszik az értelmetlen kategóriába. A játszótéri, óvodai infók beszerzése közben legalább az anyuka személyiségét megismerheti (pl. kényszeres kontrollmániás, tisztaságmániás, vagy trehány és laza).

 • 2011.02.01 09:30:48memo

  Nem értek egyet Van_mikrohullámú_sütőtök-kel!!! Én 2008-ban szültem Veszprémben, és nem adtam hálapénzt. Senkinek!!!! Ennek ellenére (majdnem) mindenki nagyon kedves volt, mindent megmutattak, nem hiszem, hogy többet kaptam volna, ha fizetek.
  Volt egy-két negatívum, a szülész-nőgyógyásszal kapcsolatban, összességében mégis meg voltam elégedve a személyzettel és a kórházzal is.

 • 2011.02.01 13:57:55tündérborsó

  tavaly szültem a pécsi szülészeti klinikán, és csak a szülésorvosomnak fizettem. illetve nem pénzt kapott, hanem utazási utalványt :)
  meg voltam elégedve mindennel, sokkal rosszabbra számítottam, alapvetően kórház fóbiám van, de mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. a nővérkék már a nevemen szólítottak, nem csak "20as anyuka" :) biztos furán működöm, mert általában velem kedvesek az emberek.
  persze azóta történtek változások, összevonták a megyei kórházzal, biztos nagy a hajtás, de általában a pécsi klinikával meg vannak elégedve.

 • 2011.02.01 21:12:25akkorisajuditvoltam

  még csak annyi: hamarosan érkezik egy beszámoló a Telki kórházról, ott sem minden gyönyörű, sőt. Ami nekem nagyon furcsa: a szülésznő ott is elvárja a hálapénzt. Na az a durva szerintem.

 • 2011.02.02 10:31:18ezt nem hagyhattam ki...

  valaki esetleg tudna infót adni a debreceni kenézyről, vagy a klinikáról?

  köszi előre is!

 • 2011.02.02 10:34:36Mami4

  Én négyszer szültem ugyanabban a kórházban. És teljesen más-más volt a tapasztalat szinte mindnél. Más volt a személyzet. Ez annyira függ az orvostól, a szülésznőtől, de még talán az időjárástól, hogy mennyien szülnek, sok-sok dologtól. Hogy te hogy reagálsz. Hisztizel, vagy örülsz hogy élsz szülés közben. Úgyhogy nem hiszem, hogy lehet ilyen következtetéseket levonni, hogy itt jó, itt rossz. Akinek könnyen megy a szülés, és már van tapasztalata, annak akkor is jó a kórház, ha történetesen nem túl segítőkészek, mert ő nem veszi észre. Meg vannak az örök kukacoskodók is, akiknek semmi nem felel meg, és hozzájuk meg egyből úgy is állnak.

 • 2011.02.02 15:04:59kaffka

  Sziasztok!

  A debreceni Klinikán születtek a gyerekeim, 2004-ben és 2008-ban. Mindennel meg voltam elégedve, pénzt senkinek nem adtam előre (a dokinak a 6 hetes kontrollon), rendesek voltak, szépek a kórtermek ( 2 ágyas, zuhanyzósban voltam mindkétszer, nem kellett érte fizetni), segítőkészek a szülőszobán, a csecsemőosztályon méginkább. A nagyobbik nem akart szopizni, kijelölt ápolónőnk volt, aki mindig jött segíteni. Ha bármire szükségem volt, csak telefonálni kellett. Olyan béna voltam, hogy már én szégyelltem, de sosem éreztették velem, hogy nyűg lennék :-))
  Közel a NIC, ha bármi baj van, a rooming-in evidens, de elviszik a kicsiket éjszakára, ha kéred (utolsó éjszakára nem vitték el a kicsit, mert bedurrant a mellem, sokszor szoptattam , nehogy begyulladjon).
  Egy hülye volt Kovács Judit professzor. Egy igazi állat. Nincs gyereke, de a szoptatás a mindene. Szerencsére, amikor a kicsi született nem dolgozott.
  A Kenézy nem tetszik, ha baj van száguld a Cerny a Klinikára (jaj,)háromóránként lehet szoptatni ( egy babás szoba van), teáztatják a babákat és nagyon sok a roma..
  Sajnálom, ha vkit ezzel megbántok, de tudjátok miről beszélek.

 • 2011.02.02 15:35:20bejo

  tök jó lesz ez a sorozat!!
  egyetértek azokkal, akik szerint egységes szempontok kellenének az összehasonlításhoz. viszont nagyon jó olvasni a szubjektívákat is.
  nekem pl. fontos szempont, hogy ha császármetszéssel születik a baba, akkor elviszik 3-4 órára, jól megitatják cukrosvízzel és ugrik a korai szoptatás, vagy egyből rámcuppanhat. Illetve, ha oxigénhiány vagy ilyesmi miatt intenzívre kerül a baba, akkor az uazon az emeleten van-e, esetleg egy másik kórházban. meg hogy mekkor a kórterem, és vajon megtelik-e rokonékkal.
  Sajnos a kútvölgyit, ahol szültem, régi mivoltában már nem vehetjük a sorba :(

 • 2011.02.02 21:14:25ZaZie

  Uzsoki, valaki?

 • 2011.02.03 00:09:46Cocu

  @Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Én tudok olyat, aki azért ment SzTK fogászatra, mert a tömést ott is rendesen csinálta meg a doki, _ha kellett_, a magánban viszont tömtek, ha kellett, ha nem!

  Az nem pénzfüggő egyetlen orvosnál sem, h szakmailag a tőle telhető legjobbat nyújtsa, max a hangnem más. De nekem pl. a q. jól megfizetett szülésznőmmel volt kizárólag problémám, az ügyeletes orvossal egy szál se...

 • 2011.02.04 19:03:13Pizsi16

  A Bajcsira én is kiváncsi vagyok! Az I. női klinika nem jött be. A sztori majd olvasható lesz...

 • 2011.02.15 17:46:03Manó80

  Sziasztok!

  Nagyon kíváncsi lennék, az Uzsoki Kórházra és a Máv kórházra. Ha valakinek van tapasztalata, kérem ossza meg velünk. Köszönöm!

 • 2011.03.01 11:04:39volutx

  SZiasztok!
  Nekünk a nyírőben születtek a gyerekeink (most már Róbert Károly magánklinika). Én csak szuperlativuszokban tudok róla beszélni, és nem csak a csillivilli szobák miatt, hanem a doki és a nővérek hozzáállása miatt! Doki ünnepnap is bejött érdeklődni a betegei felől, a nővérek nagyon rendesek, a párom jól érezte magát! Rooming-in természetesen van, a szobák kétágyasak az ágyak motorikusan állíthatók (párom császár másnapján így ki tudott menni a WC-re, ami bent van a kórteremben), nővércsengőt megnyomva 2-5sec a nővérek "részideje". Fontos: Fizetéskor egészségkártyát elfogadnak! Vagy ha nem, az egészségpénztár visszafizeti a pénzt. Hálapénz külön nincs, a végösszegben benne van minden.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta