SZÜLŐSÉG

Én Vagyok az Apád - Gyerekkel belépni tilos!

2011. január 31., hétfő 07:59

Néha tényleg egyszerűbb lenne, ha egyes helyekre kapásból ezt írnák ki. Mert az sokkal kellemetlenebb, hogy az embert beengedik, aztán meg gyűlölködő pillantásokkal, kellemetlen élményekkel teszik tönkre az a napot.

Fotó: Thomas Hawk
Fotó: Thomas Hawk

(előző cikk)

Szerencse vagy nem, de én szinte csak hétvégén szembesülök a dolgok javával. Hét közben elviszem reggel Effet az oviba, ami két megálló villamossal, ő meg már önjáró, és az se gáz, ha nincs szabad ülőhely. Este meg amikor hazaérek, akkor már túl vannak majdnem mindenen, csak egy kis esti szütymögés hárul rám. Úgyhogy egy csomó problémával csak Á. szembesül. De aztán jön a hétvége, amikor az ember tényleg csinálna valamit. Elvergődünk valahova két gyerekkel, jó esetben legalább kocsival, mert a tömegközlekedés önmagában óriás szopás, és akkor még teljesen hiábavalóan meg is nehezítik a dolgom. Persze, kellett nekünk gyerek. Csak magunkat okolhatjuk a helyzetért.

Nem értem!

Nem felháborodott vagyok, csak teljesen értetlenül állok a miért előtt. Elvégre elég sok gyerekes család van, és ha beülnek valahova, akkor ugyanúgy fizetnek mindenért, sőt. Bizonyos szempontból mi már felkészültek voltunk a kutya miatt. Mert teljesen megmagyarázhatatlan okból azzal sem lehet menni bárhova. Mert például mennyivel is visz be egy kutya több koszt, mint egy ember? Semennyivel, hanem egy kicsit kevesebbet, mert kisebb a lába. A múltkor persze kifejtettem, hogy a hülye kutyásokkal más a helyzet, de ha egy kutya tud viselkedni, nem koszos, nem abajgat senkit, akkor vajon miért nem lehet vele együtt létezni?

Hagyjuk ki a gyereket, ha lehet

Mondjuk a bevásárlásból. Ha megoldható a lepasszolásuk egy nagyihoz, akkor sokkal egyszerűbb lesz mindenkinek. Ha nem, akkor csak egy újabb lehetőség az egész az idegeskedésre. Én például régen szerettem vásárolgatni, ma már inkább csak túl legyek rajta minél hamarabb, az a cél. A biztonsági emberek, akik amúgy idegesítőek, rendkívül alkalmasak arra, hogy a gyereket fenyegessük velük: rád fog szólni a bácsi/néni! Igaziból csak erre jók. Na meg a tömegközlekedés. Amit szinte lehetetlen kihagyni, de szinte lehetetlen élvezni is, babakocsival konkrétan katasztrófa.

Az apró dolgok istene

Tényleg minimál dolgokra lenne pedig szükség, hogy gyerekkel is élhető legyen a világ. Most abba nem is megyek, bele, hogy persze van ahol ez jobban működik. Van. Olyan felüdítő apróságokra gondolok, mint egy étterem, ahova beengednek kutyával, és a pincér kérés nélkül hoz egy kis műanyag tálban vizet. Nulla forint. Vagy kisgyereknek etetőszék. Ami mondjuk már egy ebéd ára, de még mindig beleférhetne. Esetleg néhány üres papírlap meg 3 ceruza egy sarokban, egy-két szakadt mesekönyv. Pont elég, hogy egy gyerek ellegyen vele egy darabig. Vannak persze „tökéletes” helyek, külön foglalkoztató személyzettel stb. Ennek viszont ára van. És ha már mondjuk étterem, akkor a kajakínálat is megér egy szót. Nekem már volt egyszer olyan hihetetlen szerencsém, hogy képesek voltak spenótfőzeléket csinálni Effnek, mert éppen csak azt volt hajlandó enni. Hihetetlen kihívás egy szakácsnak amúgy... És akkor olyan helyekről ne is beszéljünk, ahol ügyet kell intézni, és órákat sorban állni. Ott a legjobb esetben lehulló vakolatdarabokkal szórakozhat a gyerek. Vagy a nyaralás. Kiságy, kiskád. Ha van, akár máskor is visszamegyek. Általában nem akarják, hogy menjek.

Félelmetesen kevés hely hajlandó erre áldozni. Nem is feltétlenül anyagiak miatt. Pedig azt is megérné. Egy család néhány gyerekkel lehet, hogy több munkát hoz, de szerintem több bevételt is jelent, mint két tinilány, akik egy kávé fölött gübbednek. Természetesen nem a kávézgatókkal van bajom.

Szép új világ

Vannak persze jó példák. És egyre inkább csak oda vagyok hajlandó menni, amelyik az. Most csak kiragadva egy pár, ami kapásból eszembe jutott. Közhely ugyan, de van ez a bizonyos svéd bútoráruház. Ahova már csak azért érdemes elmenni, hogy a Eff a labdák közé beszabadulva kitombolhassa magát, ahol egy időben a bébiétel ingyen volt, és bőven van etetőszék, és ahol cserébe az ember elkölt néhány ezer forintot, ha nem vesz semmit, kicsit többet, ha igen. Mégse érzi lerabolva magát, meg úgy érzi egy kicsit, hogy tényleg teljesjogú tagja a világnak gyerekkel is. Vagy a Kopaszi gát, ahol van játszótér, meg kávézó, ahol a kiszolgálás botrányosan gyatra ugyan, de van gyereksarok, és az pont elég. Oda mondjuk kutyával nem lehet menni, de ez esetben ez áldás, mert tutira nincs kutyaszar, akár ehet is a gyerek a fűből. És a római parton van egy cukrászda, ahol meg a sütemény a fagyi meg a kávé közel sem tökéletes, de van egy kis lerekesztett rész a kerthelységben, kis műanyag konyhával, házzal meg mini csúszdával, és ez bőven elég arra, hogy a gyerekek ellegyenek, a szülők meg fél órát ülhessenek. És néhány bankfiók, ahol rájöttek, hogy jobb, ha a gyerekek nem a biztonsági őr pisztolyát babrálja, hanem leülhetnek egy kis asztalhoz firkálgatni.

Hát így valahogy. És ezért kezdem egyetlen racionális magyarázatnak azt gondolni, hogy az összes többi hely arra vár, hogy például én csináljak egy olyan helyet, ahol adottak a feltételek gyerekes családoknak is, meggazdagodjak, és akkor ők állhassanak értetlenül, hogy ez meg hogy csinálhatta?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.31 09:11:52Kísérletinyúl

  úristen,de negatív vagy!
  úgy írod le ezt az egészet,mintha az egész világ azért lenne,hogy megkeserítse a gyerekesek életét!
  tipikus pesti hozzáállás
  ez is mennyire gáz,hogy az ikeába viszed a gyereket legelni,hihetetlen...
  ha már van kocsid,csomagolj szendvicset és menj ki az erdőbe,senki nem kényszerít étterembe
  nekem sose volt negatív tapasztalatom sehol,szerintem minden csak hozzáállás kérdése
  ha eleve úgy mész be valahova,hogy lerí a képedről a hányinger,ne is csodálkozz,ha úgy is fogadnak
  de én kérek elnézést,hogy elolvastam ezt a tömény nyavalygást

 • 2011.01.31 09:53:19Puszpanya

  Az írás sajna igaz. Ha valaki Pesten lakik, az itteni problémákkal kell küzdjön. Pl: a HÉV-et nálunk csak huszonx lépcsőn felcipelve a gyereket lehet megközelíteni. Két boltba nem lehet babakocsival bemenni, mert a bejáratnál kell hagyni. A legtöbb boltban szűk az ajtó. Néhány helyen a pelenkázóban (ha nem a női WC előterében van berendezve) nem fér el a kocsi. Csúcsidőben a tömegközlekedés rémálom babakocsival...stb
  Az ikea nekem is az egyik kedvencem. Ott tudok én is nézelődni nyugodtan és a gyerek sem zavar senkit.
  Evvan.

 • 2011.01.31 11:21:33knetta

  Tényleg negatív, de tökéletesen igaz. Mi még nem jártunk a svéd áruház játszóházába, és étterembe sem járunk gyerekkel. Viszont a többi hely is katasztrófa, különösen a megközelítésük.
  Budapesten mindenhova lépcső vezet, szűk ajtók és rosszalló tekintetek között.
  És azt azért mindenki beláthatja, hogy nem lehet folyton kimenni az erdőbe. Néha ügyet is kell intézni, vásárolni kell menni és még sorolhatnám. A gyerekbarátságtalanság sajnos népbetegség. A gyerekesek kizárása a társadalomból már profi szinten megy. Tényleg csak néhány kedves gesztus kellene.
  És ez nem csak a gyerekeseknek okoz gondot, hanem a mozgásukban korlátozottaknak is.

 • 2011.01.31 11:31:37Mami4

  Nekem 4 gyermekem van. Velük már egyáltalán létezni sem egyszerű. Ezeket a felmerülő problémákat már észre sem veszem. :-) Vagy hozzászoktam. Ez van. Már az sem gáz, ha megbámulnak, négy gyereknél nem ritka eset. Főleg mivel (szerencsére jó génjeimnek) 24 évesnél nem nagyon tűnők többnek. Pedig már a 30. szülinapom is elfelejtettem milyen volt. :-) Így gyakorta megbámulnak az emberek téves következtetéseket levonva. Legtöbbjük meg is kérdi, minek kell nekem ennyi gyerek. Már csak kicsit bánt a kérdés. Általában nem is töröm magam a magyarázattal. Csak annyit mondok: szeretem őket. Mi is szoktunk étterembe menni, hát, nem egyszerű, de jobban leköt, hogy a gyerekere figyelek, mint hogy engem néznek rosszallóan. És nem a gyerekek viselkedése miatt. Amúgy férjem mérnők, én tanár vagyok, gyerekeink okosak,mindenük megvan ami szükséges, mindnek külön szobája van, és különbül viselkednek, mint sok egyes gyerek. De valahogy erre már nem kíváncsi senki. Csak az a lényeg, hogy Odanézz! Mennyi gyerek! Ez nem normális! A mai világba! (teszem hozzá a mai világnál a régi sem volt különb, esetleg a hozzáállás változott, elkényelmesedtek az emberek)

 • 2011.01.31 11:55:59margaritt

  Én határozott javulást tapasztaltam ilyen téren.

  A kutya miért zavar?
  Van, aki fél tőlük, van, aki nem bírja a szagukat. Én egy csomó helyet tudok (strand, uszoda, étterem), ahová nem megyek be, ha kutyát is beengednek. Ettől persze még lehetne ilyen hely is, kár, h nincs.

  Mi a gyerekekkel elég sok helyre el tudunk menni, más kérdés, h amíg ilyen törpék, az étterem pl. felejtős, mert nekem nem buli, ha kihűl a kaja, amíg a kétéves után rohangászom, és talán a többi vendég sem értékelné.

  Mami4: Szép nagy családotok van, gratulálok hozzá!
  Na ja, beszólogatós emberkék vannak. Ha egy nő 3x évesen nem házas, nincs gyereke stb., akkor azért szólnak be. Ha egy van, akkor jaj, az egyke. Ha kettő, de egynemű, akkor megkérdezik, h nem akartok még egyet, h legyen kislány/kisfiú is, mert az az igazi...

 • 2011.01.31 12:12:57Biga néni

  Valóban meg kéne próbálni kissé pozitívabban hozzáállni! Ezeket a problémákat mi is érzékeljük, de mégsem érzem úgy, hogy jajdefanyar emiatt az élet.
  Másrészt igazat adok, hiszen tényleg olyan kevés kéne néha!! Sportáruház, ahová lóval meg kajakkal is parkolhatsz. Mindenkinek megvan? Na, ott a próbafülkéknél van kisasztal, papír, ceruzák. Leültettem a két dedet, de rajzolni nem tudtak szegények, mert EGYETLEN EGY ceruzának sem volt már hegye…

 • 2011.01.31 13:17:19marketingmunkás

  jajdenegatív! könnyen mondja, aki nincs benne. édesanyám is osztja az eszet, de ő soha nem cuccolt fel lépcsőn semmit, se gyereket, se kocsit, ugye vidék, ház. a messzi bolt is ott van vagy 1km-re. icipici kocsim van, de mégis, amikor segítenek fel-le tenni, ki-be pakolni, a pasik fulladnak, a nők ki is mondják "ezt hogy hozta fel egyedül"? nagyon sok meló nap mint nap. étteremmel csak vidéken próbálkoztunk, lazább helyen (Balaton), csak olyan helyen, ahol nemigen kell várni. (pl. pizzéria). egyszer voltunk normál étteremben, de még szerencse hogy nyár volt. egy rakat ceruzát meg papírt vittem, meg körbejártuk az éttermet, megnéztük a papagájt stb. a szép kislányok megfőznek mindenkit, de mondom, olyan helyre megyünk ahol nemigen kell várni. pesten meg max ikea/meki nekünk is oszt kész. ügyintézni nem igen viszem őket, megpusztulnának. egyedül a földhivatalban engedtek előre babával, meg néha orvosi rendelőben. (a gyereket sajnálom ilyenkor, hogy várni kell)

 • 2011.01.31 13:45:40Kísérletinyúl

  marketingmunkás

  sokáig éltem Pesten,képben vagyok a dolgokkal
  akkor is tartom,hogy meg lehet mindent oldani,pl nem a legnagyobb tömegben indulok el,ha egész nap otthon vagyok úgy is
  nem viselkedem úgy,mintha én léteznék a járdán egyedül a babakocsival,a többiek meg lebegjenek el mellettem
  ha meg más kínom van,az emberek szívesen segítenek,ha megkérem őket
  és ügyintézni más városokban sem viszem őket,ha lehet,mert az mindenhol kínos
  sajnos a boltról írottak nagy részben igazak,dehát Pesten minden sarkon van 2 bolt,csak találok olyat,amibe beférek kocsival
  csak esetleg 3 sarokkal odébb van és sétálni kell..
  szóval nincs lehetetlen,csak tehetetlen
  a fenti mondatokat általánosságban írtam,nem célom vele senkit megsérteni,pusztán a tapasztalataimra hagyatkoztam

  a posztírónak meg még annyit,hogy a kutyás ötlete egy agyrém,de gondolom ezt már megbeszéltétek

 • 2011.01.31 13:52:02kifli

  olyan erőltetett ez az effezés...

 • 2011.01.31 17:20:50Puszpanya

  Kísérletinyúl tudja a tutit. A nehézségekbe ütköző anyukák tehetetlenek, vagy lusták. :D

 • 2011.02.01 14:46:39enemo

  én megint jól szórakoztam!
  próbáltam a cikkben fellelni a néhány kommentben oly igen felrótt negativizmust, de nem sikerált. gyorsan elolvastam újra, még úgysem.
  aztán a kommentekben próbáltam fellelni az iróniát, hátha... de nem, baszki, tényleg komolyan gondolták, i'm afraid.

 • 2011.02.01 16:27:34marketingmunkás

  Puszpanya, :D

 • 2011.02.02 08:55:47Temptation

  Az Ikea sem azért olyan gyerekbarát, mert érzékeny a problémára. Sima, egyértelmű marketing: ha sokat kóvályogsz ott a gyerekkel, akkor előbb-utóbb úgyis veszel valamit.
  Egyébként halkan kérdem: mi a fene legyen azokkal a gyerekekkel, akik nem szeretnek rajzolni?
  Másik halk kérdés: ha a szülő tudja, hogy olyan helyre megy, ahol várni kell, miért is nem dob be ő a táskájába néhány papírt, cerkát, apró játékot, mesekönyvet?
  Ja, hogy akkor nem lehet a zord körülményeken nyavalyogni?
  Egyébként felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy pl. az étteremben az étkezést, felszolgálást fizeted meg, az "jár", de a gyerekszórakoztatás nem. Arra a játszóházat találták ki.Viszont ott nem is adnak enni, és még sincs senki kiakadva.Hát nem érdekes?

 • 2011.02.02 09:19:30Puszpanya

  :D Szép reklámot csinálunk az Ikeának, de megérdemlik. Ott pl. ingyen és bérmentve pelust is lehet kérni, na meg bébiételt melegíteni. Bárcsak ennyire akarnák más helyen is, h vásároljak valamit.
  A gyerek meg sajnos olyan, h ha ki van téve valami játék, akkor játszani akar vele. (Ha ez történetesen ceruza, akkor rajzolni.) :D Újabb reklám: az emlegetett áruházban még ceruzák is vannak. Kihegyezve. :D
  Jó lenne, ha egy ilyen poszthoz a különböző helyeken dolgozók (is) jönnének hírdetve, h náluk is szuperül lehet babával vásárolni.

 • 2011.02.02 09:22:08Temptation

  "ha a szülő tudja, hogy olyan helyre megy, ahol várni kell, miért is nem dob be ő a táskájába néhány papírt, cerkát, apró játékot, mesekönyvet?"

  Erre miért nincs válasz?

 • 2011.02.02 09:51:33Puszpanya

  Szerintem mindenkinél van túlélő csomag. Csak a gyerek úgy van kitalálva, h mindig a "másé" érdekesebb.

 • 2011.02.02 14:53:41nehogymáneszójjakbe

  Mi mindenhova elvittük már a gyereket,ahova mi mentünk.(Apa focimeccse,vásárlás,étterem,kirándulás,hotel,strand,élményfürdő,sátrazás,falu,város,játszóház)
  Ha nem tetszett a hozzáállás szóltam,ha nem találtam vmit(pl.pelenkázót) kértem...
  Tény,h nem egyszerű sem közlekedni,sem bevásárolni,de még 1 séta is lehet bonyolult. Nem csak több babával,1-el is (még terhesen is).
  De nem szégyen segítséget kérni v kreatívnak lenni és megoldani egyedül. Szégyellje magát pl.az étterem,h nem készült fel baba fogadására is...

 • 2011.02.02 14:59:11nehogymáneszójjakbe

  Temptation
  Jó kérdés!
  El sem indulunk a saját "baba-csomagunk" nélkül...
  (babakaja,ital,játék,pelus,1ruha,takaró,rongyi kb.)
  No nem kell bőröndre,utánfutóra gondolni! Elég 1 ma divatos nagy szütyő v hátizsák is(nagyrészt a babakocsiban alapból bent van)

  Ikeában még nem kértünk pelust,de tuti utánajárok:) amúgy tényleg megérdemli a reklámot,az ottani játékok nagyon jók!

 • 2011.02.02 15:04:36nehogymáneszójjakbe

  margaritt

  A kutya nem büdös. Ha tisztán tartják.
  Emberek büdösebbek és még felelősek is a szagukért,ők tudnak egyedül is fürdeni...

  Nekünk van kutyák és tényleg felháborítóan kevés az állatbarát hely...

  Félni lehet egy kutyától. Nevelés kérdése, szintén gazda felelőssége.
  Emberektől is lehet. Nem kevés az idióta. v pl. a strandot nézve a felelőtlen aki betegen is bemászik a medencébe...

 • 2011.02.02 16:28:5335467

  Az IKEA azért ilyen, mert ez Skandináviában evidencia. A legtöbb nyilvános helyen van gyereksarok, a bankban, a bevásárlóközpontokban, a polgármesteri hivatalban, múzeumban, étteremben, még a trendi kávézókban is.
  Szerintem se elsősorban pénzkérdés elkeríteni két négyzetmétert a sarokban, gyerekasztallal-székkel.
  Valahol a szolgáltatónak is érdeke, hogy a gyerek ne futkosson összevissza, hanem nyugodtan foglalja el magát.

 • 2011.02.02 16:58:20Temptation

  Kutya ügyben az ANTSZ a felelős.

 • 2011.02.02 18:12:32nehogymáneszójjakbe

  Temptation

  Nemcsak az ÁNTSZ...

 • 2011.02.02 18:18:37nehogymáneszójjakbe

  Kísérletinyúl

  Nem pesti, mert vidék is ua. (2laki vok.)
  Nem feltétlen nyavalygás, hogy mindenhol abba futsz bele, h kicsi a hely, sokan vannak, hol teszem tisztába...stb.

  Minket majdnem kizavartak 1 boltból, mert a gyerek (1 éves még nem múlt) énekelt...

  Az az igény,h valaki kutyástul is tudjon társaséletet élni miért lenne agyrém?

 • 2011.02.02 18:42:29oliv08

  nehogymáneszójjakbe: sokan nem értenek a kutyához, rohannak simogatni, aztán te sem figyelsz minden pillanatban, ha megkap vkit a kutya, akkor meg kész a baj. Egyébként én sem mennék be olyan boltba, ahol mondjuk egy roti császkál, mert nincs ráírva a gazdájára, hogy tud-e vele bánni, vagy csak ő a szabadnapos sétáltató. Semmi baj nem lenne a kutyákkal, ha minden gazdi normálisan foglalkozna velük.

 • 2011.02.02 18:57:04nehogymáneszójjakbe

  oliv08

  A roti sem császkálna csak úgy, erre van a póráz.
  Én figyelek a kutyámra, ok nélkül amúgy sem harap (van szájkosara is, amit felvesz ha tömeg van),de akit megharap jól teszi,vállalom...
  A gyerekemre is figyelek,mert csak 1 percre nem és már el is tekereg...(ilyen még nem volt)
  Nincs ráírva, de az emberekre sem,hogy nem bolond. Az autósokra sem,h betartja a kreszt, mégis vezetünk.(bizalmi elv)

 • 2011.02.02 19:08:30nehogymáneszójjakbe

  oliv08

  Amúgy ez a rotis előítélet olyan,mint a szőke nős v rendőrös... nem?
  Egy pincsi is lehet veszélyes a tűhegyes fogaival :)

 • 2011.02.03 07:00:37oliv08

  Igen, előítélet, írhattam volna, hogy nagytestű kutya, holott a kicsi mitugrászok néha kiegyensúlyozatlanabbak. De nem vagyok Cesar Millan, hogy minden kutyafajtát ismerjek. A lényeg, amit írtam, hogy a gazdán múlik szinte minden, akit nem ismerek. A kutya nagyobb valószínűséggel kattan be, ha hadonásznak előtte vagy félnek tőle, mint egy gyerek. Életemben kb. 10* láttam, szájkosarat, és nem sétáló kutyán, néha pórázt is alig!! Nem a kutya a hibás, a gazdi, szinte 100%-ban!
  A gyerekre nagyon kell figyelni, amint bír menni, tényleg, nem egy perc, egy pillanat elég, hogy meglógjon.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta