SZÜLŐSÉG

A zenéhez soha nincs túl korán - babakoncertek a Müpa-ban

2011. január 29., szombat 08:31

TSD5043

A Művészetek Palotája előterében karonülő babák gyülekeznek, a ruhatár előtt babakocsik sorakoznak. A jelenet csak első pillantásra tűnik meglepőnek, a látogatók tudják, hogy már évek óta babakoncertet hallgathatnak hétfő délelőttönként.

Körmendy Zsolt, a programsorozat szerkesztője elmondta, hogy az egy év alatti gyerekek számára rendezett koncerteknek is vannak hagyományai hazánkban. Elég csak Kodály korai zenei nevelés mellett kiálló elveire gondolnunk, ami a gyakorlatban például Fellegi Ádám lakáskoncertjein valósult meg már korábban is.

Az, hogy végül egy olyan nagy helyszín is felkarolta a babák zenére hangolását, mint a Művészetek Palotája, egy két évvel ez előtti hamburgi konferenciának köszönhető. Az ott bemutatkozó koncerttermek programjának szerves részét képezték a gyerekprogramok is, amelyek megvalósításának itthon sem volt semmilyen akadálya.

A babák persze nem úgy hallgatják a zenét, mint a felnőttek. Nehéz lenne őket szépen sorban leültetni. Számukra egy nagy, színes szőnyeget terítenek a földre, ahol kúszhatnak-mászhatnak, meg persze anyukájuk ölében is ücsöröghetnek. Körmendy Zsolt hangsúlyozta, hogy a szülők hozzáállásán nagyon sok múlik. A gyerekek egyrészt átveszik a zene rezgéseit, reagálnak a ritmusra és a dallamra. Másrészt azonban már ebben a korban is reagálnak a környezetük viselkedésére. Ha a kisbabát ölben tartó együtt mozog a zenével, ha figyel rá, esetleg dúdol, tapsol, akkor a kisgyereknél is erősödik az odafordulás. A szervezők fontosnak tartják, hogy ezeket a koncerteket ne gyerekmegőrzőnek tekintsék a szülők, hanem olyan programnak, amelyen együtt vehetnek részt, ahol értékes időt töltenek el és ami hozzájárul a gyerek későbbi zenei fejlődéséhez is. Itt nem arra gondolunk, hogy kis zongoraművészeket nevelünk a jövőnek, hanem olyan közönséget, aki már korán hozzászokik a koncert-szituációhoz.

MUPA

A koncerteket a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatói adják. A szerkesztőelv nagy mértékben figyel a babák igényeire: rövid tételekkel, csengő-bongó zenével, vidám hangzással várják a kis közönséget. A gyerekek pedig tényleg gyorsan ráhangolódnak a zenére. Azon a két koncerten, ahol jelen voltam, egyáltalán nem láttam kétségbeesetten síró, magát rosszul érző babát. Volt viszont tapsikolás, élénk kúszás-mászás és lelkes zenehallgatás.

A babakoncertek kéthetente hétfőn vannak. A következő koncertre február 7-én, hétfőn kerül sor. Érdemes interneten előre jegyet foglalni a MÜPA honlapján (www.mupa.hu)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.29 13:01:34Puszpanya

    A lányom egy éves koráig nem foglalkozott a zenével. Tudta, mi az, rázta is kettőt a kis fenekét, de kb ennyi volt. Sőt, néhány babazene néven futó válogatástól még sírt is. Nagy csalódásomra Halász Judit is hiába micimackózott. Semmi reakció.
    Aztán egyszer csak megtört a jég. Az Alma együttes "Nád a házam teteje" c. opuszát agyon hallgatjuk. (a szuperkukákkal együtt. Az én kedvencem meg a Lépegető) Ehhez van ugye némi mutogatós magánszám. A héten egyik hajnalban kisbanya felébredt a láztól meg orrdugulástól és közöttünk aludt vissza némi motoszka után. Hát látom ám, h a pici ujjaival mutogatja a nádat, meg a háztetőt... :D Mindenkinek megbocsátottam, h még csak hajnali 3 van.
    Az egyik DVD-jén a képek alatt pedig komolyzene van, azt is nagyon szereti. Ő ilyen későn érő típus.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta