SZÜLŐSÉG

Az anyák rémálma: kezelni kell, mert később baj lesz

2011. január 28., péntek 18:48

Múltkori cikkünkből kiderült, mi a fiús anyák rémálma: a fitymaszűkület. Akkori írásunkra annyi megjegyzés, kérdés és hozzászólás érkezett, hogy úgy láttuk jónak, ha segítünk a kritikus pontok tisztázásában.

Nincs teljeskörű konszenzus, mit is kell tenni, ha a kicsi problémás. Az általunk megkérdezett traumatológus sebész főorvos ugyanis nem mindenben osztja a Magyar Gyermeksebész Társaság véleményét. Szerinte van a német és a francia iskola, és a sebészek között sincsen a kérdésben konszenzus, inkább csak erővonalak.

A főorvos (aki éppen e nézeteltérés miatt nem vállalta nevét, nevezzük hát Gyuri főorvosnak) véleményét mégis a vele megélt és látott tapasztalatok alapján tartjuk relevánsnak – de mint sok hasonló gyerekgyógyászati ügyben, az ő véleménye sem feltétlenül a végső igazság. Ha valaki más véleménnyel találkozik, és azt megbízhatónak tartja, járjon el akként.

Miről beszélünk?

A fityma újszülöttkorban a makkhoz tapad, hogy védje azt. Ezért nem szabad hozzányúlni, bántani, húzogatva erőltetni a mozgását. Mindenképpen kezelni kell viszont, amennyiben begyullad vagy vizelési akadályt képez (ha a kisgyerek a vizelet ürítésére nehezen képes, vagy ha a vizelet nem egyenes sugarú, netán ballooning-jelenség, azaz pisilés közbeni fitymafelfúvódás figyelhető meg).

Mikor alakul ki a fitymaszűkület?

Alapvetően bármely életkorban előfordulhat, de a leggyakrabban kisgyermekkorban észlelik. A pubertáskort követően kialakuló ún. “másodlagos” fitymaszűkület, vagy a gyermekkori kezeletlen esetek viszont akár nemzési képtelenséget is okozhatnak, tehát mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, és az ő szakvéleményére támaszkodva kezelni a dolgot.

Fitymaszűkület vagy „csak” letapadás?

Fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha az előbőr annyira szűk, hogy a makkról nem húzható vissza. A valódi, komoly szűkület csak műtéttel gyógyítható, és bár enyhébb formái speciális kenőccsel helyrehozhatóak, az eset súlyosságát és a szükséges kezelés mibenlétét csak az orvos tudja megállapítani.

Ettől el kell különíteni az egyszerű letapadást (szaknyelven sejtes letapadás), amely pelenkás korban (egészen a gyerek 4 éves koráig) még teljesen normális dolog. A teljes vagy részleges letapadás később magától vagy segítséggel oldódó, de műtétet semmiképpen sem igénylő jelenség.

Húzni, nem húzni?

Az orvosok szerint egyéves kor körül kell elkezdeni finoman húzogatva a bőrt az esti tisztálkodáskor, de csak addig szabad hátrahúzni, amíg erőltetés nélkül megy, és úgy kell leöblíteni. Csecsemők és kisgyerekek esetében nem kell alaposan megmosni a fitymát, elég a tiszta vizes öblítés. Az előbőr, azaz a fityma erőteljes húzogatása TILOS, hiszen az erőltetés nyomán a bőr berepedezhet, és esetenként éppen ezen sebek hegesedése vezethet fitymaszűkülethez.

Miért kell kezelni?

Elsősorban azért, mert később jellemzően csak jóval nagyobb fájdalom és trauma árán lehet ezt az egyébiránt egyszerű problémát elintézni. Nem mellékesek persze az egészségügyi hatások, hiszen a letapadt vagy szűkült előbőr alatt nem megoldható az alapos tisztálkodás, és alatta felhalmozódhat a fityma és a makk között termelődő faggyúszerű anyag. Ennek begyulladása rendkívül fájdalmas lehet a kisgyereknek (de még felnőttkorban is az). De még ha nem is gyullad be, amennyiben a bőr sokáig nem lesz visszahúzva, a már nagyobb gyereket érheti saját magával szemben kellemetlen élmény – és ha minden jól megy, nem éppen az első szexuális próbálkozás alatt szakad fel a letapadás.

Gyuri főorvos szerint nem igaz tehát, hogy elég csak kivárni, amíg magától felszabad a letapadt fitymabőr. (Természetesen vannak, akik nem így tartják, úgyhogy nyugodtan hihetünk saját orvosunknak, ha azt mondja, nem szükséges a beavatkozás!)

Mikor érdemes elvinni a gyereket szakorvoshoz?

A Gyermeksebész Társaság kétéves kor után javasolja a gyerek vizsgálatát. Gyuri főorvos véleménye szerint érdemes már egy-másfél éves korban szakorvossal megnézetni a kukit, mert ha beavatkozásra van szükség, minél kisebb a gyerek, annál kisebb a kukiügyi trauma. Egy két-hároméves gyerek már teljesen máshogy éli meg a dolgot, és akármennyire kis fájdalommal és ijedtséggel jár az ügy, járhatunk úgy, mint Zsuzsi, akinek kétéves Bencéje így ment haza „Apu, a doktor bácsi levágta a kukimat!” A jó orvos mindazonáltal tudja kezelni a gyereket, és ennek segítségével áthidalható a trauma és a félelem.

Kezelés és utána

A letapadás kezelésének legegyszerűbb módja a leválasztás, azaz érzéstelenítéssel (ami esetenként jobban fáj a műveletnél) vagy érzéstelenítés nélkül végzett visszahúzás egy kerek végű csipesz segítségével. Ezt szükség esetén az orvos egy-két alkalommal megismételheti. Mindkét esetben fájdalomra lehet számítani, de nem annyira magánál a beavatkozásnál, sokkal inkább utána: ekkorra ajánlják a Lidocain kenőcsöt.

Van, hogy a visszarántást említi az orvos, ezt többnyire negatív előjellel, ugyanis olyankor az érzékeny hámréteg akár be is szakadhat, további fájdalmat okozva az amúgy is érzékeny területen. Felmerülhet még az úgynevezett „szondás megoldás”, amely esetben egy fém szondát vezet az orvos a makk és a fityma közé, így választva szét őket, erre fitymaszűkület esetén lehet szükség az orvos döntése alapján.

Fitymaszűkület esetén szokták javasolni a szteroidos kenőcsöt, amely a szteroidok a bőrt elvékonyító (mellék-)hatását kihasználva segít ilyen esetekben. Ezek (mint a Ftorocort, Pimafucort,  Advantan és a többi) hosszantartó használata nem javasolt, legfeljebb 2-3 hétig szabad alkalmazni őket. Fontos! Ezen szteroid tartalmú krémek alkalmazása KIZÁRÓLAG fitymaszűkületen segít, a letapadáson nem.

A hámfosztott terület akár egy hétig is minden pisilésnél fájni fog, és bár néhány napig nem lehet hozzányúlni, utána esténként már be kell kenni a kenőccsel (vagy követni az orvos utasítását, ha másképp rendelkezik). A fityma rendszeres hátrahúzása ezt követően a napi rendszeres tisztálkodás része kell, hogy legyen, így elkerülhető az újbóli visszatapadás. Nagyon fontos a habfürdő és más mosdószerek alapos leöblítése, amely szintén megakadályozhatja az előbőr visszatapadását.

Kihez forduljunk?

Első körben természetesen a gyerekorvosnak kell megmutatni, de ha begyulladt, vagy „gyanús” a dolog, keressünk fel egy gyermeksebészeti vagy urológiai szakrendelést, netán gyermektraumatológiát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.28 19:32:57kultúrpesszimista

  fúj, de pocsék kisbaba... rémes! álmomban ne jöjjön elő.

 • 2011.01.28 20:21:49Keehaar

  pocsék kisbaba? te szerencsétlen. hát neked inkább ébren se jöjjön elő egy sem.

 • 2011.01.28 20:38:34kultúrpesszimista

  Keehaar, örülök, hogy felgyorsult a pulzusod. Higgadj le, teázz. Nem áll jól neked ez a péntek esti láz a korodban...

 • 2011.01.28 20:46:41Ezt Nóra mondja:

  Eszméletlenül jó a fotó.
  A cikkhez pedig - nekünk kb. két éves volt a fiam, amikor szondával, egy nagyon profi, gyors mozdulattal szétválasztotta a gyerekorvos a letapadt fitymát és a makkot. Utána csípett a gyereknek a pisilés kb. 1 napig - és ennyi volt, túl lehet esni rajta.

 • 2011.01.28 20:55:04subidubidúúú

  Az én fiam 10 hónapos volt, amikor a letapadását megcsinálta a doki. Nem akarta, mondván várjuk meg a szobatisztaságot. 2-3 szor begyulladt, döntöttem, hogy vagy megcsinálja neki, vagy viszem apámhoz, aki sebész. Vállalta, adott egy kenőcsöt, amivel előtte 1 hétig kenegetni kell, hogy felpuhuljon. Mire lefektettem a gyereket és elkezdtem lefogni, már kész is volt, kb 5 másodpercig tartott. A gyógyulási idő pontosan 6(!)óra volt, és kész. Ezt azért tudom, mert ennyi ideig sírt, amikor jött a psis. Miért kellett volna megvárni a szobatisztaságot????? Szóval, akit érint a dolog, essen túl rajta.

 • 2011.01.28 21:00:20kyskalacs .

  aranyos a kisgyerök a képen, csak idétlen arcot vág.

 • 2011.01.28 21:05:10marketingmunkás

  ez egy gyönyörű fiúbaba, aki nem ezt mondja, még csak képen látott gyereket.

 • 2011.01.28 21:10:25Irise

  Mi koze a traumatologus sebesznek a fitymaszukulethez??? Miert nem urologust vagz gyermekorvost kerdeztek?

 • 2011.01.28 22:06:32gaijin

  nem volt két éves a fiunk, amikor elég csúnyán begyulladt neki. a háziorvos hozzá se mert nyúlni - vigyük szakorvoshoz.
  először egy urológus doki nézte meg, de a gyulladás miatt nem merte felhúzni ő sem. gyermeksebészt javasolt, mert szerinte annyira szűk, hogy ezt vágni kell. ez pénteken történt. a gyereksebész pedig csak kedden és pénteken (?) rendelt (szombathely).
  addig az urológus javaslatára tetrannal kenegettük és kamillával mostuk. azt is javasolta, hogy egy kis fecskendővel próbáljunk a fityma alá egy kis kamillát fecskendezni, ha nem fáj a kiskomának. nem is volt ezzelí se gond, mert a ballooning már játszott előtte.
  ezek segítettek: keddre, mire a sebészhez mentünk gyakorlatilag tünetmentes volt. mi meg készültünk a vágásra

  kedden, az ambulancián a probléma leírása után, azt kérte a 'hentes', hogy fektessük fel a gyerek az asztalra, hogy megnézze és kért, hogy fogjuk meg, hogy rendesen lássa. majd se szó, se beszéd, se érzéstelenítés, feltépte a fitymáját. a fiunk visított, mint a malac. mi a döbbenettől meg se tudtunk nyikkanni.
  aztán megkérdezte a hentes, hogy esténként ki fogja majd felhúzni neki és tisztogatni. a feleségem meg sem bírt szólalni. mondtam, hogy én.
  ok, mutatom, hogy csinálja. ismét felhúzta -ekkor már sokkal könnyebben ment- és mutatta, hogy parafinos vattával hogyan kell körben tisztogatni, majd visszahúzni, megbizonyosodva, hogy a fityma nem szorult-e a makk alá.
  mutassa, mondta, hogy fogja csinálni. csináltam. ok, jó lesz. ha berepedne, begyulladna, visszatapadna menjünk vissza.

  azóta minden ok. a kölyök is túltette magát rajta, azóta nem reped nem gyullad be, nem tapad vissza.

 • 2011.01.28 22:10:19marketingmunkás

  gaijin, te jó ég, szegény kölök! nem értem, hogy hogy felejtik el, gyerekekkel dolgoznak, az istenért.

 • 2011.01.28 22:17:01Urodoki

  ez most komoly? egy traumatologus sebész főorvost kérdeznek meg??? miért nem egy urologust vagy egy gyermeksebészt, akik tényleg nap mint nap találkoznak ilyen kicsikkel, és nem utolsó sorban értenek is hozzá ?????

  ez olyan, mintha egy szemészt kérdeznének a hasfájás okairól...

 • 2011.01.28 22:23:04akkorisajuditvoltam

  kultúrpesszimista és Santuzzo,
  ezt a stílust kérlek ne a nyilvánosság előtt vigyétek, vagy legalábbis ne itt... az ilyen és ehhez hasonló személyeskedő kommentek ki lesznek moderálva.
  üdv,
  judit

 • 2011.01.28 22:40:18deflorator

  Ennyire kevés a kattintás, már megint fitymához kell folyamodni? Hasonló cikk lehetne arról, hogyan mosdassuk a kislányunkat, hogy ne lyukadjon ki a szűzhártyája...

 • 2011.01.28 22:50:37kultúrpesszimista

  tessék, lehet moderálni, hajrá... ha csak erre futja... de közben tessék emlékezni arra, hogy ha valakihez olyan stílusban szólnak, ahogyan hozzám, az ne várjon kenyeret válaszul.

 • 2011.01.28 23:38:21mspoppy

  74 komment itt már olyan komoly érdeklődésnek számít, hogy újra le kellett rágni a két héttel ezelőtti csontot?

 • 2011.01.29 00:10:13Santuzzo

  "kultúrpesszimista"

  Szánalmas vagy..... Remélem egyszer felnősz és meglepődsz magadon....

 • 2011.01.29 13:49:15Puszpanya

  Azért reményeim szerint egy traumatológus sebész főorvos csak elbír egy ilyen mélységű problémával...

 • 2011.01.29 17:14:37Kísérletinyúl

  én még mindig kínlódok szegény gyerekkel,pedig 3 hónapja volt a műtét
  pedig olyan jól tűrte és utána a kétheti kamillázást is,mert nekünk azt javasoltak rá és be is vált
  csak azóta is van olyan,hogy feldagad a makk és nem tudjuk a bőrt visszahúzni és hiába mutattam a körzetinek,azt mondta semmi érdekes és írt egy kenőcsöt
  hát,ha ő mondja... :(
  már előre rettegek a következő fiú miatt..lehet hogy nála megfogadom anyósom tanácsát és már egész kis korától húzgálom majd
  eddig azt mondtam,ez hülyeség,de már nem vagyok benne olyan biztos

 • 2011.01.29 17:35:41Bato

  Mi a gyerekorvos és gyereksebész tanácsára megcsináltattuk a 4 éves fiamnak a fitymale-tapadás "műtétjét. Ma már bánom. Teljesen más okból a férjem nagybátyja, aki urológus, megvizsgálta a kisebbik fiamat és valahogy szóba került a nagyobbik műtétje is. Na, amit kaptunk tőle, azt nem tettük zsebre. Véleménye szerint ez egy új dili a gyereksebészek és a gyerekorvosok körében. Szerinte a gyerek 6 éves koráig semmit sem szabad csinálni a gyerekek kukijával, kivéve, ha panaszt (pl gyulladás) okoz. Huzogatni sem szabad.Amúgy a magyar orvosok körében elég komoly szaktekintéjnek örvend. Abban pedig teljesen igaza van, ha valaki nem biztos ebben, akkor ne gyereksebészhez, hanem gyerek urrológushoz vigye a gyerekét.

 • 2011.01.29 20:05:19Puszpanya

  Csak azért, h kötözködjek: ha ilyen közeli rokon, miért nem ő véleményezte a nagyobbik gyerek műtétét?

  Nekem úgy tűnik, h kinek a pap, kinek a papné. (uro vs. sebész) A nőgyógyászom pl. nagyon jó sebész is. Nyugodt is voltam, mikor a szikével közelített.

 • 2011.01.30 09:18:34Krumpli Bogart

  Hála istennek lányaim vannak. Azt szeretném tudni, hogy a természeti népek hogyan oldják meg ezt a problémát? Erről sehol nem lehet olvasni. (Tudom, legtöbben metélnek, de azok, akik nem teszik?!)

 • 2011.01.30 10:55:27Dizzy Gilespie

  nekem tetszett, hogy a múltkori felvetésre most írtak egy komolyabb ciket is, ti mindent csak szarozni tudtok?

 • 2011.01.30 21:26:09Bato

  Mert ez a közeli rokon kb 300km-re lakik. A kisebbiket viszont teljesen másból kifolyólag neki kellet megvizsgánia...
  Amúgy a gyerekorvos elég alaposan ránkijeszett a nagyobikkal kapcsolatban.

 • 2011.02.02 13:53:50Édanyu

  Éppen tegnap voltam 4 éves fiammal a státuszvizsgálaton (magasság, súly, pulzus, tudjátok) és a doktornő két dolgot észrevételezett a gyereken. Egyik a pocakja alatt egy nagy (lencsényi is simán van) nem kidudorodó, de sötét anyajegy, azzal menjünk bőrgyógyászhoz, megyünk is.
  Másik, hogy letapadása van, ezt én őszintén nem is vettem észre (most hogy mondta és jobban megvizsgáltam, tényleg), mert mi fürdésnél amennyire engedi, csak a tisztálkodás végett hátrahúztuk mindig a bőrt (magának is tudja már), de avíz alatt, ott meg nem láttam úgy. És én ezzel elkönyveltem, hogy hátrahúzható, oké a dolog. Erre a letapadásra nem figyeltem, hát ez van. Dokninéni azt mondta, ad haladékot, figyeljük, lassan változik-e, ha nem, akkor le kell választani, asszem a szondás megoldást mondta...
  Amúgy még nem volt másfél éves, mikor mi is vittük egyszer a Heim Pál ügyeletre hétévégén, mert csúnyán begyulladt neki. Ott meghúzták, kijött egy csomó genny alóla szegénynek. Jól bebetadinozták és mehettünk haza, aztóta rendben volt a kuki, csak most derült fény a letapadásra.
  Ez van. Remélem magától történik valami, leválik csak úgy... Nem szeretném azt a szondás dolgot...

 • 2015.02.23 11:47:25Semerreretyó

  mert a fiús apák örülnek neki? mi ez már megint? miért nem a "fiús SZÜLŐK rémálma"? vagy az apák le vannak tojva magasról? szokásos öntömjénezése a nőknek, csak mert nekik van méhük.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta