SZÜLŐSÉG

Már a méhben eldőlhet, hogy drogos lesz-e valaki

2011. január 27., csütörtök 18:54

Az Újjászületés-tréning egyik terapeutájával, Dobos Andrea Beátával beszélgettünk tapasztalatairól, aki meditációs tanár, születés- és transzlégzés terápiákat tart. Beszélgetésünk első részében főként a nemi identitásról esett szó, amelyet - a terapeuta tapasztalatai szerint - a szülők elvárásai nagyban befolyásolnak, mert a gondolatot a magzat érzékeli.

Most a depresszió, a droghasználat, a későbbi kapcsolati sérülések okairól beszélgettünk, amelyek a szakember szerint születés előtt keletkeznek.

Milyen tréning is ez?

„Nem csak én tartok Magyarországon ilyen tréninget, de azt nem tudom, hogy mások is alkalmazzák-e minden terápiánál, ahogy én. Családállítás keretében is tartanak, csoportban is, egyéni terápiaként is: vízben és szárazföldön. Külföldön is sokan. Ez már viszonylag elterjedt a transzperszonális pszichológia területén"- mondta Dobos Andrea Beáta.
A születésterápia eredetileg a rebirthing transzlégzés technikából ered, Leonard Orr amerikai pszichológus a 70-es években alapította ezt a gyógyító módszert. "Az általam tartott két napos tréning abban különbözik a többiekétől, hogy várandósok és párjaik is részt vehetnek rajta, mert olyan biztonságos gyakorlatokból áll. Így a babák még a születés előtt begyakorolhatják a saját születésük élményét és alakíthatják nehézségeiket a méhben. Erről még külföldön sem hallottak. Először természetesen magamon próbáltam ki, amikor 6 hónapos várandós voltam."

Ha a gyerek nem akar megszületni

Ha a szülők már a fogantatástól nem olyan nemű gyereket várnak, mint aki megszületik - vagy egyáltalán nem várták, közömbösek, vagy túl önzőek, és csak a saját problémájukkal vannak elfoglalva - ebben az esetben előfordulhat, hogy a gyermek sem akar megszületni, és császármetszésre lesz szükség.

A terapeuta szerint az ilyen okból császármetszéssel született ember a későbbi döntési helyzetekben is képtelenné válhat a választásra, vagy jellemző lehet, hogy ellenáll más ember véleményének. Megkértük a szakembert, ezt a gondolatot fejtse ki bővebben.

„Ezt Michel Odent szülésorvos a  Császármetszés című könyvében hosszasan ecseteli. Rengeteg kutatási adatot leír a császármetszés hosszú távú hatásaira. Az altatás, a fájdalomcsillapítás a magzatra is áthat és minden nehéz helyzetben ezt a segítséget keresheti, mint megoldást. Természetesen ezek nem 100 %-ig történnek meg szerencsére, de hangsúlyozni kell, hogy csak azokra az esetekre igaz - és ezt most is hangsúlyozom - amikor a szülő nem tud az elvárásán változtatni valamilyen érzelmi okból. Itt mintázatokról beszélek, nem konkrét esetekről.”

Akik tépik a hajukat, rágják a körmüket

Az itt kifejtett problémák az első szakaszban (fogantatástól a születési görcsökig tartó szakasz) keletkeznek. Ilyen problémák a szexuális zavarok, orgazmus-képtelenség, együttműködési zavarok, de a sikertelenség érzése a leggyakoribb.

A második szakasszal (a születési görcsöknél, avagy a méhösszehúzódásoknál, melyek megnyitják a méhszájat) folytattuk.

"Akiknek a második szakaszban alakult ki a problémájuk, gyakran rágják a körmeiket, tépik a hajukat, vakarják a bőrüket, vagy a fejüket beverve sértik fel önmagukat. Felnőttként e döntési bizonytalanságok gyakran megmutatkoznak. Depresszió, pesszimizmus alakul ki. Nem látnak a problémákból kiutat és megoldási lehetőségeket."

"A tapasztalatok újraidézése során átélhetjük az anyák bezártságérzését, ellenállásukat a szüléssel szemben, és érezhetjük, hogy nyomasztó sírás uralkodik rajtuk. A magzat ekkor kicsinek, erőtlennek érzi magát, akire senkinek nincs szüksége."

Drogok, veszélyes sportok, zűrös kapcsolatok

Abban az esetben, ha a harmadik (végighaladás a szülőcsatornán) vagy negyedik szakaszban (megszületés szakasza a köldökzsinór elvágásáig) élt át nagy nehézségeket az anya és a magzata, majd utána elviszik a csecsemőt, akkor abban a gyerekben nagyon erős magányosságérzés alakul ki, szomorúvá válik, mert az együttérzést és a megnyugtatást nem kapta meg. Későbbiekben a gondolkodásra is nagymértékben hat ez a tapasztalat. Nem hiszi, hogy hatékonyan tud helyzeteket megoldani.

Pesszimisztikus és szkeptikus gondolkodás alakul ki, mindenben a negatív oldalt veszi észre. A valóságból való meneküléshez vezethet ez a szemlélet - droghasználat, veszélyes sportok, szado-mazo partnerkapcsolatok jellemezhetik az egyént. A harmadik és negyedik szakaszban jelentkező problémák befolyásolják az orgazmus átélésének képességét.

Ha fájdalom jött létre a szüléskor, akkor a szexualitásban is szükség lesz a fájdalom átélésére és a perverz szexuális élményre. A harmadik és negyedik szakasz fájdalmas élményének a következménye a későbbi életben való bénultságérzés, amikor a személy nem akar semmit csinálni, mert fél, hogy valami rossz történik. Napokig tartó alvások jellemzik. Az ilyen csecsemők sokszor bénultnak tűnnek már a szülőszobában is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.27 19:51:20retinax

  Úristen, ennyi ezoterikus hülyeséget összehordani egy cikkben!
  És most mondd el, jó lovag, hogyan lehet marhavesével földrengést megelőzni!
  Remélem, jó biznisz, és sok első gyerekét váró terhes nő megveszi. Olyan hosszú az a kilenc hónap, valamivel ki kell tölteni a várakozást. Ha hülyeséggel, sebaj, csak fizessék ki.

 • 2011.01.28 10:38:05Temptation

  Ez a sz*rhalom ,amit összehordott az "író", azért veszélyes, mert van aki benyeli. A mai kismamák amúgyis túl vannak paráztatva, ezért erkölcstelen dolog, még -a reális veszélyeken túl- hazugságokkal is tömni őket. Ebből meg üzletet csinálni pláne erkölcstelen, etikátlan dolog.
  Mert mi van akkor, ha egy vágyott gyereket mégis császárral kell megszülni? Akkor bemagyarázzuk az anyukának, hogy "nem, Te valójában nem akartad azt a gyereket!", amivel aztán őt depresszióssá tesszük, pl.? A baba meg ott lesz egy depis anyával, aki képtelen ellátni?
  Vagy ha a kamasz gyerek majd drogos lesz, akkor megvan a felmentés, mert nem a nevelés hiánya okozta, hanem ez "eleve elrendeltetett?"

  Lehet hogy a sok ilyen álezotériában fetrengő önjelölt "tudós szakemberekkel" azt kéne csinálni, mint Romániában a boszorkányokkal: elismerni őket, hogy utána remekül meg lehessen adóztatni.Mindjárt kevesebben lennének, ami mindenkinek jó lenne.

 • 2011.01.28 15:44:09Malaika

  felhaborito. mar megin a csaszaros anyukak ellen tamadnak. egyszeruen nevetseges. a sok nemkivant baba akik egy bokorban megszuletnek aztan az anyjuk agyoncsapja oket???? nem kivan nemu gyerek?? en sokaig rettenetesen sajnaltam h a masodik gyerekem fiu lett nem lany. most 3 eves es olyan fius amilyen csak lehet valaki.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta