SZÜLŐSÉG

A gyerekek állandóan teszteltek

2011. január 27., csütörtök 08:23

„Állandóan felzabáltam a kölykök csokiját, de legalább megpróbáltam nekik nem műanyag joghurtot adni” - következő beszámolónk gazdája Dániel (34), aki a szépséges Franciaországban törölgetett taknyos orrokat, ezzel is alátámasztva, hogy az au pairkedés nem csak a nők privilégiuma. Egy férfinak talán könnyebb kordában tartani a megvadult gyerekeket, és sok tekintetben jobban viseli a megpróbáltatásokat, mint női kollégái… vagy mégsem?

Hat hónapot töltöttem Párizsban au pairként, még az információs forradalom hajnalán, ha jól emlékszem, 96-ban. Ekkor még a videó volt a menő, internet se volt nagyon, vagy nem olyan módon, mint ma. Egy cég közvetített ki: felhívták az anyukát, és másnap mentem bemutatkozni a családhoz. Az ismerkedés fél óráig tartott. Egy 7 éves fiúra és két 3 éves ikerpár lányra kellett ügyelnem. A nő megkérdezte, hogy csináltam-e már ilyet, mondtam, hogy nem, erre mégis úgy döntött, hogy jó leszek. Elmondta, hogy miket kell még csinálnom (kaja a gyerekeknek, rendrakás, tanulás a nagyobbikkal, vasalás, ruhák összehajtogatása, mosogatógépbe pakolás). Kaptam egy fürdőszoba nélküli, 10 négyzetméteres manzárdszobát, szerencsére külön házban - pottyantós wc a folyosó végén, jelképes fizetés, bérlet a tömegközlekedésre, fürödhettem a családnál, kajálhattam a gyerekekkel.

A jutalomcsoki hasznos stratégia

Másnap már én mentem a gyerekekért az iskolába/óvodába. A némber el se kísért. A nap így egykor kezdődött és este nyolc körül fejeződött be, amikor az anyuka hazaért: begyűjtöttem a kölköket a suliból/oviból, ha jó idő volt, kicsit hagytam őket játszani a parkban. Aztán haza, kaja be a sütőbe: kétféle kaját adtam, grillcsirkét vagy beaf steaket (amit persze a kicsik rühelltek, mert véres és rágós), illetve tésztát. Semmi gyümölcs vagy valami normális étel - ez ment 6 hónapig, amíg kint voltam, de gondolom az előttem és utánam ott dolgozó is ugyanezt tette. Közben lefürdettem a kisebbeket, és pizsibe bújtattam. A nagyobbik már egyedül is megtette ezt. Terítés, kaja (ami 3 gyerekkel elég macerás), utána kiosztottam a jutalomcsokit, majd leszedtem az asztalt, minden be a mosogatógépbe.

Az apuka alsógatyáit is kivasaltam

Ezután jött a rendrakás a kölkök szobájában, elvileg utána át kellett volna néznem a nagyobbikkal a háziját, de ez sosem történt meg. Kíváncsi lennék, mi lesz azokból a gyerekekből. Általában beültettem őket a tévé elé, hogy addig se macerálják egymást, de persze állandóan veszekedés volt, hogy mit nézzenek. A nagyobbik Conan a barbár-t vagy valami hasonló marhaságot akart, amit persze már kívülről tudott, a kisebbek meg a Walt Disney-filmekért voltak oda, amiket szintén kívülről tudtak. Játszani nem nagyon lehetett velük, legfeljebb rajzolni, kifestőzni a kisebbekkel. Közben kivasaltam a család ruhatárát, beleértve a konyharuhákat, az apuka alsógatyáit és a némber melltartóit. Ezzel kábé el is telt a délután, úgy emlékszem. Aztán befutott muter, körülbelül 5 perc múlva le is léptem.

Állandóan felzabáltam a kölykök csokiját

Kint tartózkodásom alatt a férjjel nagyjából háromszor találkoztam, ő úgy időzítette a napját, hogy csak akkorra érjen haza, mikorra a gyerekek már alszanak. Ha még fent voltak, a fater kiosztotta őket (üvöltött velük, de azt hiszem, valamilyen testi fenyítés is volt). A hétvégéiket bevásárlóközpontokban töltötték, a pasi gyakran lelépett vidékre. Amivel trükköztem: állandóan felzabáltam a kölykök csokiját, de legalább megpróbáltam nem műanyag joghurtot adni nekik, hanem igazi gyümölccsel feldúsítottat - nem ették. A legdurvább eset az volt, amikor az egyik kölyök az ötödik emeleti lakás teraszáról kimászott a tetőre. De szerencsére visszajött. Még észrevettem egy érdekes jelenséget: a bébiszitterhez szokott gyerekek állandóan azzal jöttek, ha valamit megtiltottam nekik, hogy nekik ehhez joguk van, plusz állandóan teszteltek, hogy meddig mehetnek el valamivel. Rafináltak voltak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.27 10:37:37kitike

  Úristen... kerek szemekkel olvastam. Sem a bébicsősz, sem a szülők nem lehetnek magukra büszkék.

 • 2011.01.27 12:20:15Puszpanya

  :D Nekem is nagyon fura írás. Az a baj, h paródiának nem elég jó.

 • 2011.01.27 12:24:51maim

  Jézus segíts!Eddig azt gondoltam,hogy diszkriminálok azzal,hogy férfiemberre nem bíznám a gyerekem,mostmár nem gondolom.
  Ha szittert kéne választanom,nagymama korú,teltkarcsú/szeret főzni és etetni/legalább két unokával rendelkező személy jutna eszembe.Fiatalember semmiképp sem.

 • 2011.01.27 12:34:07kitike

  Én juharszirupra rábíznám, de egyik szemem rajtuk lenn ;) Amúgy nyilván a fiú nem tudta megváltani a családot, és lehet, hogy belerokkan lelkileg, ha túlzottan a szívén viseli a sorsukat. De tényleg érdekes lenne, mi van most velük!!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta