SZÜLŐSÉG

Drogmese gyerekeknek

2011. január 25., kedd 07:47

Annyira, de annyira féltjük gyermekeinket minden rájuk leselkedő veszélytől. Ezek közül is a drog tűnik az egyik legrémisztőbbnek. Az általános iskolások nagy százaléka már kipróbálta a drog valamelyik formáját, a para nem felesleges.

drog

Egy nyugalmasnak induló napon becsöngetett hozzánk Luca (16), lerogyott a konyhaszékre, és elkezdett zokogni. Egy iskolai razziakor füves cigit találtak nála, nem is egyet. Most biztosan mindennek vége. A szüleivel nem mer vagy talán nem akar találkozni, ezért jött hozzánk. A lányokkal éppen vacsorázunk. A kicsi 4, a nagy 6 éves, látják a kétségbeesett arcokat, és kíváncsi szemekkel néznek, hogy akkor most mi van. Luca velünk eszik, és ez aztán így is marad egy pár hétig (persze a szülők hozzájárulásával). „Anya, mi történt?” – ismételgetik a csajok. És mi, felnőttek úgy döntünk, hogy elmondjuk az őszintét, úgyis hallják, hogy mit beszélünk. Szóval az történt, hogy Luca füves cigit szív, amitől sokkal szebbnek látja a világot és aztán újra és újra ebbe a világba vágyik, és már nem érzi jól magát enélkül és igen, sajnos beteg lett. Látom, hogy mindent értenek. Ha valaki füves cigit szív, az egyszerűen rossz.

A hirtelen jött magyarázatból aztán évről évre tudatosított emlék lesz Lucáról, a drogról, kisírt szemekről, egy veszélyről, amit el lehet kerülni. Nem csavarodok a témára, de küzdök a rém ellen, és megragadok minden alkalmat, hogy erről beszélgessünk. És alkalom adódik sajnos elég, bőven. Egy idő után már ők hozzák haza a történeteket a suliból, a Moszkva téri kába fiatalokról, ismerősökről, akik a drog rettenetes bűvöletébe kerültek. Rendesen megbeszéljük, mondhatni elcsámcsogunk a szereplőkön. Például gyakran látunk egy srácot, lehetne modell, szupersztár vagy bármi más, mindig nagy bandával mászkál, igazi vezér. Állítólag dealer.

Több év eltelt már azóta. A lányok épp' a közelmúltban reklamálták, hogy miért nem beszélek a füves cigiről a 8 éves öccsüknek, merthogy ideje lenne, nehogy elkéssünk! Igazuk van, majdnem elaludtam. Egyáltalán, számít bármit is, hogy miről mesélünk? (A félreértés elkerülése végett pontosítok: beszélgetünk.) Mindenesetre nem hagyom ki a drogmeséket, de kizárólag nappalra tartogatom...

Éva

P.S. Kedves Luca! Mindent köszönök!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.25 19:29:25maim

  A szomorú valóság az,hogy a diszkótragédia estéjén
  a belváros kellős közepén tanúk szerint is harapni
  lehetett a "katit" a levegőben.Hogy fordulhat elő,hogy egy engedély nélküli rendezvényen úsznak a tinik a drogban?Felelős itt mindenki:az állam,a
  szülők,a gyerekek,a tanárok.Ezek a fiatalok már harminc éves korukra szétdrogozzák a memóriájukat,az agyukat,az életüket.Első körben a
  családban dől el a dolog.Aztán a baráti körben,mert ha a gyermek nem tud,vagy nem mer nemet mondani,könnyen belecsúszhat egy függőségbe.
  És a szülőknek is kell tudni nemet mondani és tiltani,mert van,hogy az életét mentik meg a gyereknek egy nemmel.

 • 2011.01.25 19:57:01Puszpanya

  Nehéz kérdés ez! Mármint a tiltás. Mivel az egyik haverjánál matek dogára felkészülés címén is drogozhatnak.
  Sajnos tény a bp-i éjszaka tele van drogokkal, részeg tinikkel és "szexéhes" 14 éves lányokkal. Véleményem szerint ezt a WB ügyet egy kicsit felfújták. (Persze nem vitatom, h borzalmas tragédia volt!) Ha másra nem, arra "jó" volt, h a szülők felébredjenek.
  De szerintem a 7végi bulik után detoxon, árokparton, parkban padon kikötő emberkéket is ugyanúgy áldozatnak kellene tekinteni majdnem olyan fajsúllyal, mintha túllőték v. túlitták volna magukat.
  Egy ismerősöm mentőzött, s főleg drogos esetei voltak. Elképesztő dolgokat mesélt. Amely esetek persze kizárólag csak a szomszéd gyerekeivel fordulhattak elő, mert a mi gyerekeink nem OLYANOK.
  Csak remélni tudom, h mire a lányom felnő, már más világ lesz. ( s most nem arra gondolok, h lesznek sokkal olcsóbb, de mégis ütősebb drogok)

 • 2011.01.26 16:39:36Apafarkas

  drog, alkohol, egy különbség van, hogy az első olcsóbb...

 • 2011.01.26 20:37:24rádissütanap

  apafarkas: nem. nem ez a különbség. a drog MINDIG az agy örömközpontjában fejti ki hatását. ráadásul beégősen, azaz pecsétszerűen. az alkohol nem oda hat, nem úgy. utóbbi eltol a szervezetben bizonyos reakciókat, folyamatokat, amiket ha fájdalmas is, lehet korrigálni. a drog töröl, ez a nagy baj. nem lehet pótolni, amit tönkretesz az örömközpontban. ezért érzik a drogosok borzasztóan magukat. persze, az alkoholisták is, de CSAK egy darabig. a drogos élményvarázsát NEM lehet visszaépíteni. sajna, ez a baj. ezért nem hozzuk egy kalap alá.

 • 2011.01.28 14:12:15400m

  Jézusom!
  "Szóval az történt, hogy Luca füves cigit szív, amitől sokkal szebbnek látja a világot és aztán újra és újra ebbe a világba vágyik, és már nem érzi jól magát enélkül és igen, sajnos beteg lett."
  Mi vaaan?
  Luca nem beteg lett ahogy olvasom, hanem füves cigit találtak nála. Ilyen hülye történeteket kitalálni!
  Természetesen nem szabad drogozni, ezt kell mondani minden szülőnek. Fognak füvet szívni a fiatalok? Igen, a 90% ki fogja próbálni. Nem, lesz tőle függő, nem lesz BETEG.
  Nem fog Heroinozni, vagy kokozni, csak egy kis százalékuk szerencsére. De aki mégis függő lesz, az nem azért, mert az anyukája nem szólt neki, hogy nem szabad.
  Sajnos van egy olyan időszaka a kamaszkornak, amikor a szülőnek szinte semmi ráhatása nincs a gyerekére. Muszáj a "csordával lenni".Aztán ez elmúlik, mindenki felnő, de addig egy-két füves cigi nem a világ vége.

 • 2012.04.15 08:41:14hubozso

  400m!
  A kis százalék nem számít csak az egy gyerek!
  Nem lehet tudni, kinél milyen hatása lesz a drognak, és az első füves cigi élmény továbbmegy függőségben, vagy egy "szép" emlék marad (már ha szép)! A függőség lényege ez, ha valamit nem kap meg az illető, akkor hiányzik neki és egy idő után már nem a kellemes érzés fog neki hiányozni, hanem a kiváltó anyag! Igen, tehetnek érte a szülők, mint a cikk írója leül a srácaival és beszél a jelenségről, felkészíti a gyerekeit az élet várható hatásaira! Ez nem csak a drog! Egyébként, ahol egy társaságban fű van, ott nemsokára előkerülnek más anyagok is!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta