SZÜLŐSÉG

Alkupozícióban: a gyerek

2011. január 24., hétfő 18:38

Nálunk van egy főszabály: a gyereknek legyen jó. Ez az alapállás, és amennyire csak lehet, ezen irány mentén éldegélünk. Ahogyan Manócska cseperedik, egyre több helyzet adódik, amelyekben válaszút elé érkezünk: ez még belefér-e, vagy itt az idő megálljt inteni. Nem is olyan egyszerű következetesnek maradni, miközben a főszabály változatlan.

Fotó: Botykai Zsolt
Fotó: Botykai Zsolt

Gyereke válogatja, a mi Manócskánk elfogadó és megértő fajta. Vannak persze ügyek, amelyben kőkeményen képviseli érdekeit, de alapvetően meggyőzhető. Mire elérte a négy éves kort, többé-kevésbé megtanulta, hogy az akaratérvényesítésnek megvannak a különböző alapszabályai. Azonban – szerencsére – ma már ő is aktívan részt kíván venni az élet szervezésében. Kér, javasol, és amit istenien tud: alkudozik.

Az alkudozás normális tevékenység: a gyerek szeretne valamit, és bár tudja, nagyjából mi és hogyan fog történni, még egy kis szeletet a maga kívánsága szerint alakítana. Sőt, új ötletekkel áll elő. Az a gyerek, aki ezt nem teszi, gyanús. Kérdezzük meg minél többször: te mit szeretnél? Ha megszokja, hogy önálló gondolatai lehetnek, amelyekre kíváncsi a környezete, ügyesen megtanulja azt is, elmondhatja a véleményét. Még ha nem is lehet minden mindig úgy, ahogyan szeretné. Minden gyerek így kezdi, csak a rendszeres elutasítás és „anya/apa megmondta, és kész” típusú hozzáállás éri el, hogy aztán mindegy legyen neki, mi történik. (Vagy ellenkezőleg, folytonos ellenállásba vonuljon vissza.)

Üzlet

„Ilyen még nincs otthon!” Az érv tökéletes, lehetetlen megcáfolni. Mégsem fogjuk megvenni, számos okból. Az egyik, hogy nincs annyi nap, hogy mindent felfedezzünk a játékszoba rejtekén, amivel érdemes játszani, ezért a felhalmozás helyett a feldolgozás a jelszó. Úgyhogy javaslatunk szerint ez most itt marad. – De nekem erre szükségem van (az idézet szó szerinti). Ajaj, ez nagy fegyvertény. Lelki szemeim előtt egy nyaralás képei. A vödrök, lapátok, gumilabda és felfújható vízimajomkészlet felvásárlása után Manócskának beakad valami apróság. Hiába a szép szó, nem tágít. Mi sem. Végeredmény: a gyerek üvöltve dobja magát a földre, és keservesen sír. Várunk, mosolygunk. Ő egyre hangosabb. Már többen minket néznek, várván a végkifejletet.  Már hajolnánk inkább, fognánk a hónunk alá, és mennénk kifele, de egymásra nézünk, és értjük: vízválasztóhoz érkeztünk. Várunk tovább. – Gyere, Babu, nem vesszük meg, menjünk a partra, játszunk, stb. Felesleges próbálkozás. Ekkor úgy teszünk, mintha elindulnánk, köszönünk neki. Én a termékpolc elejéhez megyek, elrejtőzöm, a párom hátul ugyanezt teszi. Utolsó energiákkal sír a gyerek. Nézzük. Egyszer csak felnéz, nem lát, megszeppen. Felül, szipog. Előlépek, megállok. Feláll. Közelebb megyek, még egy kicsit, és elindul felém. – Minden rendben? Átölelem, magához szorít. - Nincs semmi baj, gyere, menjünk. Soha többé nem tesz ilyet.

Lefekvés – amikor Füles orrához ér a nagymutató

„Még nincs sötét. Majd akkor szeretnék az ágyikómba menni, amikor a Napocska elment aludni, és jön a bátyja, a Holdacska, és ő vigyáz az álmomra” – sorolja. Ma otthon vagyok egész nap, szívesen tölteném vele még a pihenőidőt is. De tudom, este nyűgös lesz, ha nem piheni ki magát. Nem vállalom az ezzel járókat. – Hiszen olyan nagyot sétáltunk a kutyákkal, szánkóztunk a templomdombon, jót ettünk. Ránk fér egy kis pihenés, meglátod milyen jót fogsz szundikálni. – Jó, de még előtte játszunk egy kicsit? Játszunk. Ránézek a játékszoba falán lévő, Micimackó, Tigris, Füles és Malacka képével díszített faliórára. Adok még magunknak tíz percet. – Még egy kicsit játsszunk! Vegyél fel, megmutatom, meddig! Ölbe veszem, és húsos kis ujjacskájával mutatva mondja, ameddig a nagymutató Füles orrához ér, addig! (Az még öt perc.) Rendben, mondom, de aztán nincs több alkudozás... Az ágyban vidáman hallgatja a mesét, majd miután adnám a puszit, nyekeregni kezd. – Nem akarok szundikálni...– Jó, akkor csak maradj az ágyikóban egy kicsit. Pár perc múlva alszik, mint a tej.

Este ugyanez, más variációban. Már az ágyban: -– Nem vagyok álmos. – Nem baj kicsim, nem kell aludnod. – Még egy mesét szeretnék! Plusz háromig elmegyek. Utána jóéjtpuszik – Mit csinál a Holdacska? – Amikor Napocska nagyon elfárad, mert egész nap dolgozott, elmegy pihenni, Jön Holdacska, bekopog hozzá, kipp-kopp. Nagyon fáj a lábam, a derekam, megsimogattam a virágokat, a madárkákat, Manócska orrát, és nagyon elfáradtam, mondja Napocska. Én dolgozom egész éjszaka, vigyázok Manócska álmára, mondja Holdacska.– - Fenn maradhatok egész éjszaka, mint Holdacska? – Persze, és rókatáncot is járhatsz. Ettől megnyugszik, és öt perc múlva már egyenletesen szuszog.

Hétköznap reggel – előbb készítsd ki a müzlimet

– Előbb készítsd ki a müzlimet, addig még becsukom a szemem egy picit. – Ugye, az este nem akartál lefeküdni, mondtam, hogy álmos leszel reggel. – Nem vagyok álmos, csak becsukom a szemem. – Rendben, még öt perc, és aztán öltözünk, jó? – Jó. Azután persze megint keltegetni kell. Csukott szemmel kérdi: „már kikészítetted...?” Az öltözködésnél újabb menet kezdődik. – Vedd fel szépen a ruháid! – Mi következik? (Közben a nadrágot húzza a pizsamagatyóra. Huncut szemmel vizslat). – Te, megharaplak! – Jó, de nem tudom egyedül... – Dehogynem tudod, már a múlt héten is tudtad. – Elfelejtettem. Csak a zoknit tudom egyedül. Látom, hogy miközben szinte már mindent egyedül akar csinálni, az öltözködéssel nem bír megbarátkozni. Ez a kivételek közé tartozik nála. Beindul az alkudozás, ő áll nyerésre. Napok óta. Ebben nem tudok következetes lenni, és bármit mondok, nem hat. Érzem, hogy utolsó érvem is halovány. – Az oviban már mindenki egyedül öltözik. Semmi. Felöltöztetem...

Indulás – nem akarok menni

Mosolyogva ébredünk, vegyes-párosban öltözünk, reggelizünk. Már adnám rá a cipőt, amikor leül a földre, görbül a száj. – Nem akarok oviba menni.

Istenem, segíts! Amikor szeptemberben a középsősök háromnegyede újra kezdte, amit az elején, azaz úgy kellett kicsavarni anyja karjai közül őket, miközben olyan hangot hallattak, mint akit nyúznak, büszkeség dagasztotta mellem. Manócska ezt kiscsoportos szoktatós korában sem csinálta. Csak ne most kezdje el - fohászkodom. – Az oviban a játszótéren fogtok játszani a többiekkel, autóztok, rajzoltok, nagyon jó lesz. – Nem akarok... – Mehetnénk a motoroddal, jó idő van... – Játsszunk még előtte egy kicsit - kéri. Elkésünk pár percet, az biztos, gondolom. –Jól van, egy picit.... – Visszafordul a terem ajtajából. – Még nem adtam puszit. – De, már adtál, háromszor, menj szépen, meghallgatom, hogyan köszönsz. – De te jössz értem délután? – Nem, ma apa jön érted, én sokáig dolgozom. – Mit dolgozol? – Menj szépen, ha hazajöttem, elmesélem. Érezd jól magad. – Még egy puszi. – Gyere.

És aztán, végül, mikor már ő is érzi, elfogyott az időnk, hősiesen belép és nagyot köszön: – Jó reggelt!

Könnybe lábadt szemmel lépek ki az óvoda ajtaján.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.24 21:17:08mystic83

  Itt a másik szobában egy 11 hónapos szuszog alig vártam, hogy beszéljen, szaladjon, megnőljön, eddig:) Ezek nehéz csaták, maradnék még a dádá-nál meg a mamamam-nál így is iszonyat fáradt vagyok nem tudnék még ilyen csatákat ilyen nyugodtan és megfontolva vívni.Elismerésem minden anyukának.(magamnak is:) Off: Mikor múlik el, hogy az ember ilyen borzasztó fáradt a nap végére? Mert majd egyszer e mellett még dolgoznom is kéne előre tartok tőle, hogy teljesen zombi leszek, vagy csak én nem csinálok jól valamit..

 • 2011.01.24 21:38:57rádissütanap

  mystic83 off.
  elmúlik. viszont az is elmúlik, hogy gyömöszölöd, és mindent élvez, amit csinálsz neki... mért vagy nagyon fáradt? nehezen alszik el? vagy napközben nem pihen annyit, hogy te is tudj egy picit?

 • 2011.01.25 08:36:21lizocska

  :) ez nagyon édes volt.
  nekem már kamaszok a gyerekeim, de most olyan jót nosztalgiáztam.
  nekem mindig okosító puszit adtak az oviban, hogy gyorsabban tudjak dolgozni, és időben visszaérjek értük. (persze amúgy is visszaértem, de így ők is "tettek" értem - és az ügy érdekében - valamit)
  mystic83: elmúlik, a fáradtság vele jár, de ha nagyon krónikus, lehet, hogy beszélni kéne a háziorvossal (lehetsz egyszerűen vérszegény is, jobb kideríteni)

 • 2011.01.25 11:24:23mystic83

  rádissütanap:este 8-tól alszik reggel6-7-ig közben mostmár csak kétszer kel iszik teát és alszik vissza néha nehezen néha könnyebben.Eddig óránként kétóránként kelt főleg amíg szoptattam.De mostmár sokkal jobb.Napközben kétszer alszik negyven percet próbáltam vele aludni de mire én mélyálomba kerültem ő már ébredt is, és még rosszabb volt így tovább vinni a napot mint ha nem is aludtam volna.De nem panaszkodom van aki azt modja átalussza az éjjelt a gyerek aztán mikor rákérdezek ez mit jelent kiderül, hogy 22-től hajnal négyig hát nekem az nem az egész éjjel.Végülis sokat alszik éjszaka lehet nem tudja az ébreszgetésektől kipihenni magát a szervezetem meg biztos van vitaminhiányom is ha csak én viselem ezt ilyen nehezen.

 • 2011.01.25 11:30:27Puszpanya

  mystic,
  Próbálj ki egy magnézium kúrát. Bajod nem lesz tőle, nekem sokat segít, mikor hullának érzem magam. Meglepő, de már az első szemtől kisimulnak a ráncok az agyamon...

 • 2011.01.25 12:00:51akkorisajuditvoltam

  Puszpanya,
  mehet a magnézium szoptatás alatt is? Én amúgy a két gyerek mellett pont ma kaptam meg a bölcsiben, hogy "a gyerek nem fejlődik elég gyorsan, biztos nem foglalkozunk vele eleget..." pffff.

 • 2011.01.25 12:47:47rádissütanap

  mystic, puszpanya: lehet, hogy általános kimerültség, semmi más. ezt a magnézium-kúrát én is kipróbálom.
  mire a cikkbéli négy éves kort eléri a kicsi, olyan könnyedén fogsz egyszerre mosogatni, főzni, mosni, fél kézzel megírni egy levelet az elmünek, hogy ihaj! ja, közben még egyszerre beszél hozzád minden családtag, és te mosolyogva felelsz, megoldasz :-)))

 • 2011.01.25 13:46:49mystic83

  Oké, köszi megpróbálom. Kezdtem actival multival cetebével, aztán omega 3-at szedtem mert azt mondták azért van mert a gyerek szürkeállománya megette az omega 3 tartalékaimat:) A vasat nem igazán tudom szedni.Jöhet a magnézium, és pezsgőtabletta vagy maga a gyógyszeralakzat legyen?

  rádissüteanap: kéne még két kéz meg még legalább egy fej:) de mindig csak a nőnek kell hatfele szakadni..következő életemben pasi leszek az 1000000%:)

 • 2011.01.25 14:25:16Puszpanya

  Szerintem bármilyen magnézium jó. Nekem egy sima Naturlandos magnézium citrátom van (gyógyszer forma).
  Judit,
  A kísérőjére az van írva, h terhesség és szoptatás időszakában mellékhatása nem ismert. Azért kérdezz rá a gyógyszerérsznél. (Egyedül vesebetegeknek nem ajánlják a szedését.)

  "a gyerek nem fejlődik elég gyorsan, biztos nem foglalkozunk vele eleget..." pffff."

  Mondd meg, h pedig isten bizony otthon folyékonyan olvas és 1000ig fejben összead-kivon.

  Érdemes meghallgatni persze a külső véleményt, mert rávilágíthat valamire, amit mi szülők nem látunk. Így, ha véletlenül van bármiféle gond/elmaradás valamelyik területen, még időben fejleszteni lehet.

 • 2011.01.25 14:33:02Puszpanya

  Nekem Naturlandos Magnézium citrátom van. (gyógyszer) Nem vényköteles, és az van a kísérőre írva, h szoptatás alatt nem ismert mellékhatása. (gyógyszerész szerintem megmondja a patikában)

  "a gyerek nem fejlődik elég gyorsan, biztos nem foglalkozunk vele eleget"

  Mondd meg, h pedig otthon folyékonyan olvas és 1000ig fejben összead/kivon.

  Mondjuk, ha kifejtette, miben van szerinte elmaradása, néha érdemes belegondolni, mert kívülről néha jobban látnak, mint mi szülők belülről. De szerintem csak rossz napja volt, így Neked is azt csinált.

 • 2011.01.25 14:34:07Puszpanya

  Bocs a kettőért, de nem adta ki rögtön, azt hittem, elveszett az első... :D

 • 2011.01.25 14:55:35Puszpanya

  Még egy érdekesség: ma megkérdeztem a gyerek dokinénijét, és azt mondta, h ha nem kell neki multivitamin, mert tök felesleges. Viszont adhatom neki a D. új joghurtját, amit most reklámoznak és kalciumozott. Jó lenne ezekről a joghurtokról is valami hozzáértő cikk, mert annyi van. Gyerek, nem gyerek meg összekeverős, meg ilyen/olyan.

 • 2011.01.25 18:24:57akkorisajuditvoltam

  Puszpanya, joghurtos cikk jó ötlet, beszélünk a szakértővel. Az új joghurtra ugyanis ez van ráírva: "Fogyasztása csak 10 év felettiek számára javasolt, maximum napi két pohárral." !!!

 • 2011.01.25 19:59:30Puszpanya

  :D Igazad van, köszi! No erre nem gondoltam, h el kell olvasni egy joghurt oldalára írtakat. (az összetevők már nem érdekelnek, mert vagy sokkol a sok "E", vagy letagadják a felét...)

 • 2011.01.25 20:42:48mystic83

  Cebion és Béres csepp kombóhoz mit szóltok? Minehol ezt olvasom, hogy ezt kapja a gyerek én meg nem adtam még neki a kötelező dolgokon kívül semmit, de most elgondolkoztam, hogy már kéne. Védőnőtől hiába kérdezek bármit "majd anyuka eldönti"..Áááá nem is engedem már be minek felesleges.Ez nem ide tartozik bocs csak kikívánkozott:)

 • 2011.01.25 22:20:06Puszpanya

  Nem vagyok orvos, így csak az olvasottakra, a dokikra meg a hitemre tudok hagyatkozni. Úgy tűnik, h a dokinénimnek az a véleménye, h ártani nem árt, de különösebben nem is használ. Szerinte, ha beteg van a családban, Cebionnal lehet támogatni a gyereket. Ha közösségbe jár a gyerek, akkor szokták javasolni a multivitaminokat.
  Mások szerint meg elég, ha az ember a gyerek vízébe belenyom egy citromot majd minden nap.

 • 2011.01.26 12:01:23Puszpanya

  :D Én utálok minden oltást és gyógyszert. Csak akkor szedek, ha már muszáj. Viszont a rokonság néhány tagjának az a véleménye, h ma már aaaaannyira jó multivitaminok vannak, h tuti a gyerek nem lesz szép/okos/mittoménmi, mert nem kap vitamint. Így néha megingok és hajlok a vitamin felé. De most pár hónapra megint nyugi van. :D

  Nálunk: a kiscsaj nyüglődik a 18 hónapos oltás után. (Átbeszéltük a dokival, h apja eléggé beteg, lehet, h a gyerek is már lappang, de azt mondta, h ennél az oltásnál nem számít annyira.)
  Lehet, h a lányom fordítva működik. A semmi oltásoktól bekrepál, a szívatósokat meg simán veszi. Nem is zavarna, ha nem pont ma este mennék fogorvoshoz. Isteni lesz egy lázas/nyűgös gyereket magammal cimbálni. (mondjuk még nyűgösen is egy angyal a gyerek.)

 • 2011.01.26 22:23:54kyskalacs .

  az enyém is az. csak ezt nem lehet hangoztatni, mert úgy sem hiszik el vagy lebezzeganyáznak.
  mellesleg az ilyen gyerekek mellett könnyü annak lenni.

 • 2011.01.27 09:48:25rádissütanap

  minden gyerek angyalként jön a világra.
  aztán.... :-))) találkozik az itteniekkel :-)

 • 2011.01.27 11:17:03mystic83

  Puszpanya:köszi, lehet csak veszek akkor legalább a cseppeket ártani nem árt.

  badabum: azért nem próbálkoznék , hogy negyedjére összejön-e a jó alvó gyerek:) Szerintem még testvére se lesz, csodállak hogy ennyi energiád van.

  De tényleg nem panaszkodom,ezt az esti kétszeri kelést már ki leht bírni másé óránként kel még mindg az enyém már legalább azt kinőtte..

 • 2011.01.27 12:00:50Puszpanya

  mystic,

  A lányomnak a Cebiontól megy a hasa... (csak azért írom, h ne lepődj meg.)

  A másik, h nem tudod megoldani, h más keljen a gyerekhez legalább péntek éjszaka? Te meg hetente egy éjszakát végig tudnál aludni. (nekem sokat számított)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta