SZÜLŐSÉG

Én Vagyok az Apád - Homo Erectus

2011. január 21., péntek 18:56

Igen, újabb evolúciós mérföldkőhöz érkeztünk. Jéről mostanáig nem tudtam sok újat mondani, mert nem volt mit. Cuki volt, meg édes, meg zabálnivaló, aztán ennyi. Vagy fogta az ember, vagy lerakta valahova, és ott elvolt. De most! Már nem növényke vagy állatka, hanem két lábon álló ember. Kis segítséggel persze.

(előző rész)

Mi lesz már?

Minden egyes fejlődési szakasz elérésének pontosan meghatározott ideje van. Valószínűleg csak azért, hogy az ember gyorsan és könnyen a lehető legmélyebben átadhassa magát aggodalmainak. Jé is nehezen szánta el magát arra, hogy megforduljon, de szerencsére azért a megszabott csak összejött. Persze van egy kritikus határ, amikor tényleg lehet aggódni, és akkor kell is tenni valamit. Mi még időben voltunk, de azért elkezdtük finoman tornáztatni meg ösztökélni. Jókat rötyögött, hagyta magát, de nem nagyon tett a dologért semmit. Egyrészt kicsit féltünk, másrészt meg egy kicsit örültünk, hátha egy kicsit lassabb, nyugodtabb lesz mint Eff.

Állás,  megállás nélkül

A megfordulás után jó darabig nem is nagyon csinált mást. Amikor már tudott ülni valamennyire, akkor időnként egy kicsit betettük az etetőszékbe, hogy szokja a helyzetet. Élvezte is, lóbálta a lábát. Néhány hete pedig komolyan beindult. Hihetetlen távolságokat tesz meg kúszva. Gondolom sokan ismerik ezt a videót. Hát pont ilyen. És nagyon fel akar állni. Kapaszkodik az ember kezébe, felhúzza magát, és röfögő hangokat hallatva egész sokáig áll. Sőt, a járókában majdnem képes egyedül is végrehajtani a mutatványt, ha pedig talpon van, akkor jó sokáig úgy is marad, és mivel a korlát teteje épp a szája magasságába esik, a rágóka funkcióját is betölti.

Nehéz ketrecben tartani

Az az igazság, hogy már nagyon utálom a nappali felét elfoglaló járókánkat, és hála az égnek úgy néz ki, nem is marad már sokáig. Á. gyakran sóhajtozik, hogy: jaj, mennyivel könnyebb volt Effel. És ez még igaz is. Majdnem másfél éves koráig be lehetett tenni, legalább reggel fél-egy órára, és addig Á. legalább nyugodtan fürödhetett vagy csinálhatott akármit. Hát Jé meg már most alig akar benne maradni. Nem csoda, mert Eff odakint ninja mozdulatokat végez és üvöltve rohangál. Ami elég vonzó programnak tűnhet 9 hónaposan. Így a leggyakrabban kivesszük, és Jé is beszáll a harcba, ha a kezét meg a lábait mi mozgatjuk.

További lépések

Jé életében a felálláson kívül is nagy változások vannak. Nincs több anyatej, csak reggel meg este kap tápszert cumiból, így hát eszik mindenfélét – bugyborékolva fröcsköli, mert erre is most jött rá, és jó mókának tartja. Ráadásul van egy foga, és jön a többi is. Emiatt éjszaka néha sírva ébred, pedig már átaludta az éjszakát mostanság. Ilyenkor kenegetjük a fogát, és az be is vált. Mi a borostyános megoldást nem próbáltuk, valószínűleg nem is fogjuk már, így fogalmam sincs, valóban van-e benne valami. És természetesen iszonyatosan folyik a nyála. Néhány gramm híján 9 kilós, így végre gyerekülésbe lehet ültetni a kocsiban, ami nagy megkönnyebbülés. Főleg így télen nem volt egyszerű beszenvedni a hordozóba. Szóval ez sok kis lépés egy kis embernek, de ... nekünk is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.22 06:30:52gmirtill

    Tök jó, ahogy írsz. Mi is 9 hónaposak múltunk, és pont ezeket éljük át a kicsivel. Nálunk is a nagylány irtó nagy vonzerő, így a kicsi idő előtt lábra kapott és próbál rohangálni a nagy után. Több kevesebb sikerrel. És igen, a hordozót már mi is rüheltük és nagyon örültünk, hogy végre előre nézhet a csöpp, na meg mi is látjuk, mikor lövi ki a cumiját hogy ordíthasson:-) Arról már nem is beszélve, hogy könnyebben elszórakozik, akár magában is, most hogy mászkál. Csak épp a lakás nappalija lett a járóka 40 négyzetméteren, elbarikádozva. A nagylányom csak játszótérnek hívja, ha megjön az oviból, már mondja is "na megyek a játszótérre játszani pankával":-)

  • 2011.01.22 14:07:05Puszpanya

    A lányomat kb. 6 hónapos koráig lehetett egy légtérbe szorítani, de a járókában már nem maradt volna meg. A konyha volt sokáig elzárva előle, de mióta (viszonylag) stabilan jár, már onnan is reménytelen kizárni. Inkább próbálom megtanítani, h mire vigyázzon. A WC és fürdő ajtót viszont szemrehányóan csukja magától, mert ebbe a két helyiségbe nem mehet egyedül.

  • 2011.01.22 22:24:05kyskalacs .

    a baba nagyon aranyos a képen. azok a húsos karok :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta