SZÜLŐSÉG

Tippek, hogy reggel ne készülj ki a gyerek miatt

2011. január 17., hétfő 08:55

A kisgyerekes családok körében nagy feszültségek között zajlik a reggeli készülődés. A kismamák közel háromnegyede állítja, hogy a reggeli stressz része a családi életüknek, és két tipikus problémát említettek: ha a gyerek nem akar elkezdeni felöltözni és ha képtelenség vele időben elindulni. Ezekre próbál megoldást találni Dr. Futó Judit, pszichológus, aki maga is anya.

A TNS piackutató cég vizsgálata szerint a reggeli feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába. Természetesen a jelenség sokkal inkább jellemző a nagyvárosi családokra.

Dr. Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás folyamatosa velejárója a stressz. „Nem szabad elfelejteni, hogy a szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák azt, amit otthon látnak.” – teszi hozzá dr. Futó Judit az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa.

A rutin fontos a gyereknek

A gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak. Ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot. A stressz, a rohanás, a kiszámíthatatlanság, a túlzott spontaneitás a családban a konfliktusok, veszekedések alapja.

Rutinok nélkül a mindennapok minden egyes alapvető mozzanata (mikor, hol mosunk fogat, hol esszük meg a reggelit, hánykor kelünk) megkérdőjelezhető, mind-mind alku tárgyát képezi nap mint nap. Ezzel rengeteg idő, energia megy el feleslegesen. A bizonytalanság, az alku helyzet pedig állandó vitaforrás.

Az anyáknak gond az öltöztetés

A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban soroltak fel problémákat. A válaszadók 63 %-a említette az öltözködéssel járó problémákat, míg 69 %-uk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik reggelente.

A tipikus problémák: a kisgyermek nem akar elkezdeni felöltözni, öltözködés helyett inkább mást csinál, nem azt akarja felvenni, amit az anya készített ki neki.

Nehéz időben elindulni

Harmadik leggyakoribb esetnek a válaszadók az időben elindulás problematikáját említették. A gyerekek számának növekedésével a fent említett problémák hatványozottan jelentkeznek: nem akarnak felkelni az ágyból, túl lassan öltöznek, nem abba a ruhába akarnak öltözni, amit a szülő, legtöbb esetben az anyuka választ. A több kisgyermekes családokban a reggeli stressz nyilvánvalóan azért is fokozattan jellemző, hiszen az édesanyának meg kell osztania figyelmét csemetéi között, és ez még több koordinációt igényel.

Megoldások: előző este közösen válasszuk ki a ruhát

Az anyukák gyakran inkább felöltöztetik a gyereket, ahelyett, hogy valamilyen módon rávennék őket az önálló öltözködésre. Milyen trükköket vethetnek be az édesanyák a reggeli öltözködés körüli feszültség elkerülésére? Például előző este közösen kiválaszthatják a másnapi ruhákat, öltözködési versenyt vetnek be, felajánlják a kicsiknek, hogy ha gyorsan elkészül, a kedvenc ruhájában mehet el aznap, ösztönző, dicsérő szavakkal próbálják elérni a gyorsabb és hatékonyabb készülődést. A kérdés az, hogy mindezekre szánnak-e illetve tudnak-e elegendő időt szánni reggel a szülők.

A gyerek ne az utolsó pillanatban keljen fel

A pszichológus szerint a reggeli készülődéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy legyen rutinszerű. A gyermek aludjon eleget, és ne az utolsó pillanatban keljen fel. Mindig van egy-egy váratlan esemény.

Minél több dolgot készítsünk elő előző este. A pszichológus - aki maga is két kisgyermek anyukája - különböző trükköket vet be: felajánl a gyerekeknek előző este 2 vagy 3 alternatívát, amiből a kicsik választhatják ki, hogy másnap mit szeretnének viselni. Az öltözködési procedúrát meggyorsíthatjuk azzal, ha a gyerek számára minden nap valami apró, de vonzó tevékenységet helyezünk kilátásba, ha időben elkészül.

Az idő múlása azonban a gyermek számára is követhető kell, hogy legyen; „mutassuk meg az órán, hogy addig kell elkészülnie, amíg egy adott helyre érkezik a mutató, vagy kisebbeknél használjunk homokórát.” – javasolja dr. Futó Judit.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.17 09:16:10Rabyn

  Nálunk mindig a felkeléssel volt a gond. Szerintem egyszerűen emberkínzás a kicsi gyerekeket reggel 7 előtt kirázni az ágyból, márpedig, ahhoz, hogy beérjenek iskolába, óvodába, anyu-apu meg dolgozni muszáj.
  Arra javasoljon valamit a doktornéni, hogy olyankor mit kell csinálni, ha a gyerek nem azért nem akar öltözni, elindulni, mert olyanja van, hanem mert még mindig nincsen ébren, hiába van nyitva a szeme, és nem azért mert nem tették le időben aludni, hanem olyan típus, aki akkor is tízig aludna, ha este nyolckor már ágyban volt és aludt. Szvsz ezt a rutin nem oldja meg, mert akkor is lassabban fog fogat mosni, lassabban fog öltözni.

 • 2011.01.17 09:24:50dik_

  A nejem korábban járt dolgozni, ezért mindig én hordtam a gyereket oviba, iskolába.
  Nálunk sose volt gond.

  A cikkíró és a pszichológus egy dolgot felejtett el csak megemlíteni: ha a gyerek nem hallgat a szüleire, az nem az óvodába, iskolába járás / korán kelés miatt van... sokkal inkább a nem megfelelő nevelés (vagy a nevelés hiánya) miatt!

  Tehát, fiatalok: ha szeretnétek, hogy a gyermek szófogadó legyen, akkor bizony folyamatosan, az első pillanattól kezdve foglalkozni kell vele. Látok elég példát a baráti, rokoni körből, hogy ha nem vagyunk következetesek, a gyerek a fejünkre nő, nem hallgat ránk (hiszen tudja, egy kis hisztivel, ellenkezéssel mindent el lehet érni). És ha odafigyelünk rájuk, nem kell ilyen cikkekre várni. :))

 • 2011.01.17 09:34:34dik_

  Rabyn: a lányunknak elég lenne 7-kor kelnie, de pont ezért keltjük háromnegyedkor: 4-5 percig még beszélgetünk vele amíg az ágyban fekszik, kicsit lassabban reggelizünk, így van ideje magához térni. Nem kell ébredés után azonnal pörögnie a napi rutinnak - ezt még a katonaságnál is utáltam, pedig nekem nem okoz gondot a koránkelés, gyors készülődés. :)

 • 2011.01.17 09:47:10nyul777

  Rabyn
  A fiam is ilyen típus :) Én is ilyen voltam / vagyok. Egyszerűen a mai napig nem tudok felkelni...ha 7 előtt kell kelnem, akkor el van rontva az egész napom. Ha 8-ig alhatok, akkor minden rendben. Anyukám majdnem minden nap elkésett miattam a munkahelyéről.
  Szerintem erre egyetlen megoldás van: változtassák meg a magyar szokásokat, és ne kezdődjön minden 8-kor! Járjunk 9-re iskolába, munkahelyre!

 • 2011.01.17 10:46:45magyar bucó

  nyul777:

  Persze, néhány bagoly kedvvért tegyük tönkre a többiek napját.
  A későbbi kezdés későbbi befejezéssel is jár. Aki korán kezdi a napot, annak ott az egész délután. Ezt akarod elvenni a koránkelőktől?

 • 2011.01.17 12:17:35Puszpanya

  Félig off:
  Mi mhelyen 9kor kezdünk, de egy órát utazom cakk-pakk háztól-házig. Gyerek előtt fél 7kor kellett kelnem, ha be akartam érni mindig, minden körülmények között.
  A munkaidő pedig fél6ig tart, de inkább 6ig.
  Éjfél és hajnali kettő között fexem. Félbagoly vagyok csak, mert az ébredéssel nincs gondom.
  Ez az időbeosztás arra jó, h 7közben semmit ne tudjak intézni, plusz ne érjek (majd) oda a gyerekért a napközbeni tárolóhelyére.
  Én spec. rugalmas munkaidőről álmodom, ahol nem azt nézik, h szépen ott ülsz-e az íróasztalodnál kezdéstől-végig.

 • 2011.01.17 13:39:14Kísérletinyúl

  ilyenkor olyan boldog tudok lenni,hogy milyen angyali gyerekem van,vele sosem volt ilyen gond
  na majd a második biztosan bepótolja kamatostul
  mondjuk,ha az apja viszi,vele már nem olyan szófogadó,mert az apja sokkal elnézőbb,mint én
  a múltkor is közölte vele,hogy ez az alsónadrág nem megy a zoknijához azonnal cserélje ki ::)))
  szvsz van igazság abban amit dik_ írt,én is látok elég furcsaságot magam körül
  nekem azért annyiban könnyebb,hogy nem kell reggel időre mennem,az ovi a szomszédban van és mindig azzal kezdjük a reggelt,hogy kicsit odabújhat apához,de szigorúan csak 5 percre és este is mindig megkérdezem,jó-e a ruha amit kitettem :)

 • 2011.01.17 13:45:15oliv08

  Az is emberkínzás, hogy engem ötkor keltenek a kölkek. Remélem, dik, hasonló lesz a helyzet nálunk is, és a gyerek nem fogja megkérdőjelezni, hogy fel kell öltözni, mosdani és indulni.
  Áruld, el hogy lesz a gyerek szófogadó?

 • 2011.01.17 14:27:06kriszi

  Háromnegyed hatkor kelek. Mire fél hétkor felkeltem a gyerekeket (no jó, mostanában már maguktól kezdenek beállni), már minden kész, én is, meg a reggeli is az asztalon (én pedig már túlvagyok a kávémon). Dolgok előkészítése minden esetben megtörténik még este, közösen (a lányomnak ott a hajgumi is az éjjeliszekrényen, a fiamnak az oviba kiszemelt aznapi "sajátjáték" és nekem is a teljes öltözék, fülbevalóval és nyaklánccal bezárólag). És mégis... el tudnám képzelni gördülékenyebben.

 • 2011.01.17 14:30:39kriszi

  oliv, van, aki "olyan fajta", van, aki idővel beáll, és van, aki meglepetésszerűen ingázik a megfelelési kényszer (élére hajtva eltett pizsama, dicsekvés az öt perc alatt benyomott reggelivel, toporgás az ajtóban kabátban mindenki előtt) és a teljes szétesés (háromnegyed nyolckor egy szál pizsamafelsőben negyvenkét perce a kakaó fölött duzzogás) között. Fapofa, nyugalom mindenek fölött, összeszedettség, humor. És csak egyszer kell elindulni a gyerek nélkül kifelé :)

 • 2011.01.17 14:35:18oliv08

  Remélem, olyan fajta lesz. Majd nyáron trenírozom az ovira őket :)

 • 2011.01.17 14:38:30Rabyn

  Érdekes, hogy más országokban megoldják, hogy 9-re járjanak a gyerekek iskolába.:)

  Mindig irigyeltem azokat, akiknek van ideje otthon reggelizni, nekünk sosem volt. Akkor hatkor kellett volna kelni. Halál...

 • 2011.01.17 14:40:16oliv08

  Nem tudom, hogy van más országokban, de ha 9-re jár a gyerek, és 7-8 órája van egy nap, meg mondjuk edzés utána, mikor pihen és tanul?

 • 2011.01.17 15:18:25Rabyn

  Miért nálunk hogy tanul, ha 8-ra megye 7-8 órája van egy nap (bár ez csak gimisekre lehetne jellemző, általános iskolásoknak nem lehetne több 6 óránál) és még edzésre is megy?

 • 2011.01.17 17:09:32Puszpanya

  Sokáig nyomattam suli mellett a sportot. Aztán gimiben abba kellett hagynom, mert nem bírtam az esti tanulást. Főleg úgy, h 7végén meg meccsre utaztunk.

 • 2011.01.17 20:41:43Pelikan

  Itt, Irorszagban 8:50 es 9:10 kozott kezdodik a tanitas, iskolaja valogattja, hogy mikor. Eloszor 12-ig, aztan 1-ig, majd 2-ig, maximum 3-ig vannak iskolaban.
  Sok edzes, szakkor 5-kor vagy 6-kor kezdodik, igy a gyerekeknek van par roajuk kozben, mondjuk ez azzal jar, hogy mig kicsik, a szuloknek kell fuvarozni oket kozben, de van ahol van napkozi szeruseg is...
  Amugy itt is elkesnek, amikor 9:10-kor kezdodik a tanitas..., csak itt nem jar erte into.

 • 2011.01.17 20:47:30kitike

  Még otthon lebzselünk a 1.5 évessel, de ha reggel időre megyünk valahova, tuti, akkor alszik havi rekordot :D én is mindent kikészítek előre, még a táskát is előző nap bepakolom, mert reggel idegbeteg vagyok és tuti elfelejtem, de ha van időm komótosan elkészülni, akkor semmi gondom. Mindig előre dolgozom magamnak -már-már betegesen amúgy, de sokszor húzott már ki a slamasztikából ez a túlzott gondosság. Ja, és mindig van tartalék innivaló, ruha, vészhelyzetre kütyü játszani.

 • 2011.01.17 21:35:17acica

  Nálunk volt hiszti is, meg sajnáltuk is őket felkeletni. Amikor a rádióban egyszer azt hallottam, hogy milyen, jó, ha a gyereknek reggel is mesélünk, kiakadtam, hogy hogyan is képzelik ezt el. Aztán egyszer mégis kipróbáltam, hogy a hosszas könyörgések helyett (azok idejében, ha már úgy is ott vagyok), olvasok egy rövid mesét/történetet (lehetőleg olyan könyvből, amiben kép is van), nálunk ez bevált. Ők öltöznek, én olvasok, (néha rájuk szólok azért, hogy öltözzél is). Vidáman, jó kedvvel indul a nap, nincs vita, hiszti kb. 1.5 éve.

 • 2011.01.18 12:40:22oliv08

  Pelikán: és mikor készülnek a következő napra? Vagy elég 1-2 óra megírni a matekot, és mondjuk az irodalmat, törit és földrajzot bevágni?

 • 2011.01.18 15:51:28Rabyn

  oliv08: Látod itt a fő probléma. Nem kell mindennap mindenből tanulni! Másnapra kell tanulni, nem a jövőheti földrajz órára...
  Elégnek KELL lennie 1-2 órának ahhoz, hogy megírja az a szerencsétlen poronty a másnapi leckéjét és tanuljon is...

 • 2011.01.18 16:23:14oliv08

  Rabyn: általánosban, jó képességű gyereknek biztos. Ötödiktől fölfelé nem tudom.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta