SZÜLŐSÉG

A hajlam a depresszióra születés előtt kialakulhat

2011. január 14., péntek 18:30

A születendő gyerek a szülők elvárásainak szeretne megfelelni. Ha például mindkét szülő lányt vár, de fiuk születik, esélyes lehet, hogy homoszexuális lesz, legalábbis ezt állítja az Újjászületés-tréning egyik terapeutája, akivel a születés előtti idő traumáiról beszélgettünk, és arról, hogyan lehet a rossz programokat felülírni.

Minden esemény és érzelmi tapasztalat, amit a fogantatástól a születés utáni néhány napban élünk át, megmarad az emberi információs rendszerben.

Nem mindegy, min megy át egy magzat

Már a teherbeesés körül nagyon sok akadály és program működik a személyekben. Érzelmi gátlások, családi programok, ellenállások akadályozhatják a fogantatást, vagy éppen ellenkezőleg, a fogamzásgátlást.

Az Újjászületés-tréningről az egyik szervezővel, Dobos Andrea Beátával beszélgettünk, aki meditációs tanár, születés- és transzlégzés terápiákat tart.

„A születés körülményeinek sokkal nagyobb a jelentősége van egész életünk szempontjából, mint gondolnánk. A traumáknak hosszú távú negatív hatása van az életminőségre. A születés-tréningen visszamegyünk a testben elraktározott emlékekig, a fogantatás alapenergiájához nyúlunk vissza, hogy hozzáférjünk a kezdeti, igen nagy energiatartalékainkhoz."

„A szülés újraélésével és a szülőcsatornán való áthaladással pótolhatjuk hiányzó élményeinket (pl. csássármetszés esetén), illetve oldhatjuk szexuális problémáinkat, együttműködési nehézségeinket."

A tréning minden bizonnyal abban tud segíteni, hogy korábban nem látott összefüggésekre tud rávilágítani.

A legtöbb probléma az első szakaszban gyökerezik

Annak érdekében, hogy könnyebben lehessen foglalkozni az élmények feldolgozásával, a folyamatot négy szakaszra bontják. Minden szakaszban beindulnak tudattalan vagy félig tudatos programok.

A négy szakasz:

1. szakasz: A fogantatástól a születési görcsökig tartó szakasz
2. szakasz: A születési görcsök időszaka
3. szakasz: A végighaladás a szülőcsatornán
4. szakasz: A gyermek elválása az édesanyától a köldökzsinór elvágásáig

A terapeuta szerint a problémák nagy része az első szakasznak nevezett tapasztalati mezőben gyökerezik. Ide tartozik például, ha a szülők közömbösek a gyermek megszületése iránt, vagy ha egyáltalán nem kívánták a gyermeket.

Ilyen helyzet az is, amikor a szülők más nemű gyereket kívánnak, mint amilyen megszületik. Ha például a szülők döntöttek, hogy fiút szeretnének, de lány születik - ekkor a fogantatástól beindul ez a program, aminek a csecsemő meg akar felelni.

Például amikor kislány születik, és az édesapa lányt kívánt, de az anya kisfiút, akkor a lánynak jó lesz ugyan a kapcsolata a férfiakkal, de az a probléma alakul ki, hogy nehezebben tudja magát azonosítani, mint nő.

A lány, akit az édesanyja fiúnak várt

Ez érdekes kijelentés. Arról, hogy milyen példával tudná alátámasztani, hogy az a lány, akit az anyja fiúnak várt, kevésbé tud majd egészséges kapcsolatot kialakítani férfiakkal, megkérdeztük Dobos Andrea Beátát.

„A lánygyermek, aki az anyukájától a nőiességében nem kap megerősítést, később, felnőttkorában bizonytalanná válhat a saját nőiességében. Bár apja elfogadása révén tud ismerkedni férfiakkal, de mivel sérült a saját nőiségének a képe, ezért a férfiakkal csak rövid kalandokba keveredik. Gyakran panaszkodnak az ilyen mintával rendelkező nők, hogy a férfiak csak kihasználják őket.”

A terapeuta szerint a fiúnak várt lányra jellemző lehet, hogy gyorsan ismerkedik, de nem tud kapcsolatot fenntartani. Nincs önbizalma, nem hisz a saját szépségében. Időnként arról panaszkodnak az ilyen típusba tartozó nők, hogy az első szexuális alkalom után a férfiak elhidegülnek tőlük. Nem képesek a nőiességükben és a kapcsolataikban fejlődni, és tipikus áldozataivá válnak a Casanova típusú férfiaknak.

Egy újabb homoszexualitás-elmélet

Beszélgetésünkben egy újabb, különös öszefüsggés következett. „Amikor kislány születik, de mindkét szülő fiút szeretett volna, akkor lehetséges, hogy férfias alkat és viselkedés alakul ki. Ezek a személyek felnőttként gyakran homoszexuális útra térnek, és a kapcsolatban az aktív szerepet töltik be. Az ilyen nőkre a férfiak nem kíváncsiak, és ők sem kíváncsiak a férfiakra"- mondta Dobos Andrea Beáta.

A homoszexualitás okairól már jó néhány tanulmány készült, ezek közül vannak genetikai elméletek, és vannak a magzati állapothoz visszanyúló gondolatok is, de a tényleges igazságot e téren nem tudni. Megkérdeztük tehát Andreát, honnan ered az a tapasztalat, hogy a leszbikus hajlam összefügghet a szülők elvárásaival a gyerekük nemét illetően.

A gyerek programja: megfelelni a szülői elvárásnak

„Klinikai tapasztalatokból ered. Az összes hatás a transzperszonális terápiákban vezethető vissza. A szülők elvárásai, mint programok indulnak be a gyermekekben a szülés után. Ha a szülők nem képesek megváltoztatni valamilyen érzelmi okból az ellentétes elvárásaikat, akkor a gyerekek tudattalanul az ellentétes nemű elvárásoknak szeretnének megfelelni. Például, ha mindkét szülő fiút vár, akkor a lányból fiús felnőtt lehet, aki a nőkhöz vonzódik, látensen vagy manifeszten leszbikus viselkedést mutat, bár lehet, hogy ezt nem érzi énazonosnak. Ez igaz a hasonló okokból homoszexuálissá váló fiúkra is. Ismerek olyan eseteket, amikor több azonos nemű gyerek után ismét fiú vagy lány született, és a fiatal gyerekkorában az ellentétes neműekkel azonosult, utána viszont csak az azonos neműekkel lépett szexuális kapcsolatba.”

A depresszió magzati korra visszavezethető okai

Végül egy szintén gyakori problémára tértünk rá, mégpedig a szülői bizonytalanságra, illetve közömbösségre.

„Amikor a szülők bizonytalanságot éreznek a gyermekkel kapcsolatban, az bizonytalan modelleket alakít ki önmagával vagy a nemével kapcsolatban. A szülők gyermekkel szembeni közömbösségének a következménye, hogy a személy önmagával kapcsolatos közömbösséget alakíthat ki. Nehézzé válhat számára a szeretet érzésének átélése, mind az adás, mind a szeretet elfogadásának tekintetében. Többször szomorúság és depresszió érzése alakul ki vagy önmagával, vagy másokkal kapcsolatban."

A terapeuta tapasztalatai szerint amikor egyáltalán nem akarnak gyereket a szülők, a gyermekben tagadásos ellenállás alakul ki az egész élettel szemben.

A szülők gyerekvárással kapcsolatos fantáziáin túl természetesen az is nagyon fontos, hogy a magzat milyen fizikai és lelki tapasztalatokat szerez a méhen belüli állapotban, illetve, a társadalmi és környezeti tényezők hogyan befolyásolják az anya fizikai és lelki állapotát.

„Az anya és az apa minden gondolata, szóbeli és cselekvéses viselkedése hat a születendő gyermek testi, lelki, mentális, sőt morális viselkedésére. Alapvetően megalapozhatók a gyermek szokásai és választásai a mindennapok és az ízlés minden területén."

A folytatásban arról lesz szó, hogy a terapeuta tapasztalatai szerint milyen esetekben lehetséges, hogy a gyerek nem akar megszületni és hogy hatnak a magzatra a szülők kapcsolati válságai, valamint az anya szélsőséges lelkiállapota.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.15 08:32:35kitszune

  Szerintem is igaz, hogy a születendő gyerek egész életét meghatározza az anya pszichés állapota.Pl egy asszony aki második gyermekét várta, a terhesség végén a férje agyhártyagyulladásban megbetegedett, 3 hétig élet-halál között lebegett..az anya minden nap arra gondolt, hogy mi lesz vele, ha a férje meghal? A magzat agya ugye már kifejlődött, tehát az asszony aggódását a gyermek is átérezte..a befejezés szerencsére happy end lett, az apa meggyógyult éppen azon a napon tért vissza az életbe, tudata visszajött, amikor a kislánya megszületett..a gyermekből egészséges, de rettenetesen érzékeny felnőtt lett, aki később pánikrohamokkal hozzám fordult..

 • 2011.01.15 12:23:31szivecskevirág

  Érdekes cikk. Az jutott eszembe, régen (középkor,stb...), mikor még nem volt tudományos kutatás és nem is lehetett,csak tapasztalatra támaszkodtak, akkor is vigyáztak arra, hogy a várandós anyuka csak szép dolgokat lásson-lehetőség szerint. Talán már akkor is éreztek efféle dolgokat.

 • 2011.01.15 13:32:17vuvuvu2

  A felvilágosodás kora, a racionalizmus egyre nagyobb mértékű térhódítása sokat adott az emberiségnek (technikai fejlődés, ipari forradalom stb.) de nagyon sokat el is vett. Mert nem minden magyarázható meg az értelem erejével. Egyre több szakirodalom jelenik meg arról, hogy a méhen belül töltött magzati időszak hogyan hat a gyermekre és ezt a lelki gyógyításban is figyelembe veszik. Láttam pl. egy könyvet amit tervezek elolvasni "A méhen belüli sebek gyógyítása" címmel.

 • 2011.01.15 21:49:27retinax

  Kitszune: és mennyi pánikrohamos ember van, akinek az apja nem feküdt agyhártyagyulladással, amikor ő magzat volt. És mennyi stresszes terhesség van, ahol nem lesz pánikrohamos a gyerek!
  Maradjunk abban, hogy ez ilyen ezoterikus maszlag, igen kevés tudományos bizonyítékkal. Hinni ugyan lehet benne, de azért ne soroljunk már "én is ismerek egy olyat" jellegű "bizonyítékokat". Ezek mind-mind vagy igen, vagy nem jellegű érvek és sztorik. Szerintem meg a gyerek attól lesz valamilyen felnőtt, amilyen hatások a kinti világban töltött életében érik. Arra kéne vigyázni. Nem ordítozni vele, meg kikapcsolni otthon a tévét. Csak az sokkal nehezebb, most normális szülőnek lenni, mint a magzati, "jaj, nem tehetek arról, ami terhesen ért, de tessék belőle kikúrálni" terápiára vinni.

 • 2011.01.17 23:05:57seeely

  Számít az is, amit születésed után kapsz, de szerintem az is, amit még előtte.Csak azt nehezebb neked kezelni, mert nem is tudsz róla.Ez pont olyan, minthogy a pici gyerek is érzi, ha a szülei közt nincs minden rendben, még akkor is, mikor nem is tudja, hogy ki ő.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta