SZÜLŐSÉG

Tévhitek a kismamamasszázsról: mit szabad és mit tilos?

2011. január 14., péntek 13:37

Egyszer eljött az a pillanat a várandósságom idején, amikor úgy éreztem, végem. Nem bírja tovább a derekam. Akkor a rokonok és barátok helytelenítő megjegyzései és fejcsóválása közepette felkerekedtem, és elbicegtem a masszőrhöz. Mert míg mindenki arról próbált meggyőzni, hogy a kismamákat tilos masszírozni, valahol éreztem, hogy az élet nem lehet ilyen kegyetlen és kirekesztő a várandós nőkkel. És akkor kiderült, hogy a kismamamasszázs létező fogalom.

Fotó: Thomas Wanhoff
Fotó: Thomas Wanhoff

Persze kell hozzá egy egészséges kismama, aki nem veszélyeztetett terhes. Aztán az is kell, hogy túl legyen az első trimeszteren. Nem kötelező bajnak történnie az első 3 hónapban elkövetett masszázs következtében, de jobb elkerülni a veszélyét annak, hogy egy kis felbuzdult vérkeringés nagy tragédiát okoz. Szóval, mint oly sok mindent, a biztonság kedvéért ezt is hanyagoljuk az első harmadban.

Hasat és mellkast nem szabad kezelésbe venni

Később viszont, Annus László alternatív mozgás- és masszázsterapeuta szerint, havonta egyszer tanácsos is megmasszíroztatni magunkat. "Már csak azért is, mert a testsúlyunk változása és a súlypont eltolódása miatt megbomlik a talpon az úgynevezett hármas támasz, így bizonyos izmok, ízületek túlterhelődnek" - mondja a szakértő.

Persze olyan masszőrt kell találnunk, aki igazán ért a szakmájához, azon belül is gyakorlata van a kismamák masszírozásában. Egészen pontosan tudja, mit szabad, és mit tilos. Az ugye mindenki számára egyértelmű, hogy nem szabad masszírozni a hasat és a mellkast, de nagyon jóleső és hasznos a nyak, hát, lapocka, karok, csípő, comb, lábak és vádlik átmozgatása és masszírozása.

Talpmasszázs és reflexológia nem tanácsos

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a talpmasszázs, a reflexológia is ellenjavallt, illetve minden olyan művelet, ami vérbőséget okozhat a hasban. Tilos fájdalmat okozni, mert az beindíthatja a szervezetben az oxitocin termelést, ez a hormon pedig a méhösszehúzódások felelőse. Na és egyébként is kellemes, megnyugtató, ellazító érintésekért jött a kismama.

Míg a sportolók gyúrásánál a tejsav, húgysav „felgyúrásával” hirtelen leterhelik a májat és a vesét, gyorsan meg akarják szabadítani a szervezetet a salakanyagoktól, addig a kismamáknál egy lassú, kíméletes tisztító módszert kell alkalmazni. Nem szabad belekergetni a méreganyagokat a vérbe, a nyirokkeringésbe, hiszen az eljuthat a babához is. Ez pedig – persze még jó néhány más mellett – alapvető különbség a keleti és nyugati masszázsok között. Éppen ezért a kismamák masszírozásában igen jótékonyan hatnak a thai vagy a yumeiho masszázs elemei. Nem gyúrják, hanem szépen nyújtják az izmokat, és a meridián rendszeren kiegyensúlyozzák az energia áramlását, ezzel lassan, biztonságosan tisztítják ki a lerakódott salakanyagokat.

A nyújtás nagy segítség

A nyújtás, az összehúzódott izmok megnyújtása önmagában is nagy segítség a plusz kilókat cipelő kismamának. Gondoljunk csak bele abba, hogyan védjük ösztönösen a hasunkat attól a pillanattól kezdve, hogy kiderül, vagy megérezzük, babát várunk. Ha nem is mindig feltűnő módon, de bezárjuk a testünket, hogy igazán körbevegye és védelmezze az új életet. Nincs több hányavetin szétdobott térd, már ha addig volt egyáltalán, előrébb eresztjük a vállakat, lehet, hogy csak milliméterekkel, de az éppen elég a testünknek, hogy változást észleljen, és az izmaink, ízületeink máshogy dolgozzanak, ezáltal máshogy terhelődjenek, mint addig. Annus Laci éppen ezért a nyújtó masszázson túl egyszerű nyújtó gyakorlatokat is javasol. Hozzátéve, hogy az igazán ideális az lenne, ha a nők már a baba tervezésekor felkészítenék a vázrendszerüket is a várható terhelésre.

Terhesség előtt még a csontkovácsolásnak, vagy legalább is a masszázsba oltott elemeinek is szabad a pálya. Ha valaki annyira előrelátó és gondos, hogy a várandósságra azzal is készül, hogy egy néhány alkalmas kúrával helyreteteti kicsit kimozdult csontjait, ízületeit, azaz szimmetrikussá teszi testét (azzal a biztos tudattal, hogy használatból adódóan egyikünké sem szimmetrikus tökéletesen), minden bizonnyal jobban is bírja majd a terhesség okozta feszüléseket, eltolódásokat.

Persze jut masszázs a szülés utánra is. Bár az a bizonyos hármas támasz a talpon magától helyreáll, amint megszabadulunk a megnyert kilók nagyjától, illetve visszatér a régi testtartásunk, azért néhány csontunkat jobb segítséggel helyremozgatni. Hogy mikor kezdhető el, az nagyban függ az egyéni érzékenységtől és attól, hogyan szültünk, hogyan „sérültünk”. Persze az anyatej védelmében továbbra sem szabad gyúrni, sokkolni a vér- illetve nyirokkeringést a hirtelen felszabadított salakanyagokkal. De a „részmasszázs”, vagyis finom masszírozás azokon a területeken, ahol jólesik, ilyenkor is zöld lámpát kap.

(folytatjuk)

A folytatásban részletesebben is rátérünk a kismamamasszázs technikáira.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.15 10:20:33hörrr

    Jó ez a cikk. Végre rendesen le van írva, mi miért okozhat problémát. Én is féltem a masszázstól,de eleve ramaty állapotban volt a hátam, amikor teherbe estem, úgyhogy muszáj volt valamivel próbálkozni. Szerencsére olyan mázlim volt, hogy találtam egy nagyon jó kezű, kedves masszőr srácot, aki valamilyen japán technikát alkalmaz, és tud velem mit kezdeni. Ráadásul van tapasztalata kismamákkal, sőt ők is most várják az első picit, szóval az összes nyűgöt ki lehet vele beszélni, mert ismeri:-))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta