SZÜLŐSÉG

Iskolaválasztás 2. - A legeslegjobb suli

2011. január 13., csütörtök 18:42

Gombóc Artúr jut eszembe, aki mindenféle csokoládét szeret. Neki teljesen mindegy, jöhet a tej-, ét-, mogyorós, ostyás, rizses, töltött vagy töltetlen csokoládé. Így vagyok én a sulikkal. Kevés kivételtől eltekintve mindegyiknek látom az előnyeit.

(előző rész)

Fotó: Silke Gerstenkorn
Fotó: Silke Gerstenkorn

Lelki szemeimmel előre tekintek, tudom, nincs messze az idő, amikor középiskolát választunk. A jó középiskola belépője pedig a jó általános iskola. Mostmár aztán nem vádolhatom magam azzal, hogy nem vagyok egy tudatos anyuka. A középiskola lehet 4, 6 vagy 8 osztályos, és ha például az utóbbiba szeretne majd a gyerek járni, akkor az első osztállyal már a gimit, sőt, elgondolni is rettenetes, egyenesen a továbbtanulást befolyásoljuk.

Vannak aztán a tagozatos sulik. Egyik jobbnak tűnik, mint a másik. Egyes tanítók úgy vélik, hogy szinte születésünkkor megmutatkozik a gyermekeink tehetsége, nem korai tehát, ha eldöntjük, milyen tagozatra járjon a mi kis elsősünk. Az angol a legtutibb szak, ez Magyarországon még mindig jó befektetésnek tűnik. Csak reménykedem, hogy a választott sulinkban nem félévente cserélődnek majd az angoltanárok. A sporttagozat is jól hangzik, főként egy olyan energikus srácnak, mint a mienk, de félő, hogy a napi edzések mellett sosem tanul meg írni és olvasni. A zenei tagozat is jól hangzik, ha nem is lesz zeneművész a gyerekből, de a fegyelmet és a figyelmet játékosan tanulhatja.

Vagy nézzünk inkább egy alapítványi iskolát? A tandíjért cserébe kiváló lehetőségeket nyújtanak, igaz, nem kevés pénzért, és a legtöbb ilyen sulihoz a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban órákig tart eljutni a lakásunktól.

A sulikeresgélés hónapokig tartó bizonytalanságából kezd elegem lenni, új szempontokat fogalmaztam meg, mérlegeltem, és magamban összegyűjtöttem a TOP 5 sulikeresési tippet, ami megkönnyíti a választásunkat:

1.     Legyen az iskola pár percre az otthonunktól! Ha van ilyen, akkor egészen 7.00-ig alhat a fiam, és még reggelizésre is lesz időnk. Nem beszélve arról, amikor majd elfelejtjük, hogy ünneplőben kellett volna menni, és 10 perc alatt hazarohanhatok a fehér ingért.

2.     Járjon egy osztályba a legjobb ovis barátjával! Állítólag nincs fontosabb az érzelmi biztonságnál. Milyen jó is lesz az, amikor Dávid fiam és barátja, Misike egy padban ülhetnek. Egymást erősítik, az biztos.

3.     Tágas tornaterem és iskolaudvar. Ha oktatási miniszter lennék (ami nem valószínű), akkor rendelettel minimalizálnám a kötelező tornaórák és rohangálásra szánt idő számát. Ez a mostaninak legalább a háromszorosa lenne. Hogy is lehet egy 7 éves gyereket arra kötelezni, hogy délelőtt 4x45 percet üljön fegyelmezetten a padok között? Kedves szülőtársak, érdemes kipróbálni.

4.     Angoltanulás elsőtől. Nem várok csodát, tudom, hogy sajnos nem az általános iskolában tanul meg középfokon a gyerek angolul. (Huh, de milyen sokba fog kerülni a különóra...) Egyébként meg miért is nem elég 8 év tanulás egy nyelv elsajátításához??? A kérdésem álnaiv, tudom, tudjuk a választ. Azért, mert nem jól tanítják! De én reménykedem, mert most azt játszom, hogy én vagyok a sulievő Gombóc Artúr.

5.     Kedves tanító néni. A tanító néniknek látatlanban is bizalmat szavazok, az agresszorok kimentek már a divatból, nem jó gyerekcsalogatók ebben a fejkvótás iskolafinanszírozási rendszerben.

Minden más szempont háttérbe szorult. Nem érdekel innentől, hogy hagyományosan vagy szóképekben tanul majd olvasni a fiam, hogy németet és oroszt is lehet tanulni az iskolában, hogy a drámaszakörrel szerepelhet a nemzeti ünnepeinken. Szerencsére van a szomszéd utcában egy iskola, tágas a tornaterem, szép az épület, a tanító néni szőke, kék szemű és kedves. A fiammal többször arra sétálunk, ilyenkor elmondom neki, hogy ide fog járni. Szuper hír, hogy néhány barátjával együtt kezdik a tanévet. Ez lesz a legjobb... - de ő ezt még nem tudja. Egyelőre azt hiszi, azért jár majd suliba, hogy a természetről sok-sok érdekességet tanuljon.  Megnyugodtam. Nem is értem, miért aggódtam eddig.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.13 21:38:18fda

  jó szempontok, egyetértek!

 • 2011.01.13 23:45:43Rabyn

  Pedig nem mindegy, hogy hogy tanul olvasni. A szóképes olvasás a magyar nyelvre nem annyira jól alkalmazható, mint a szótagoló olvasás.:) (Én az utóbbival fogok tanítani az biztos, a szóképes inkább az angol nyelvre használható igazán).

  De a többi szempont az jó. Hamar sikerült lezárni ezt a témát.:)

  Ja és még valami: Nem kell 4x45 percet fegyelemben csücsülni a padban (és nem a padok között). A 4 órából egy biztosan mászkálós, alkotós óra lesz. És még a matekba is bele lehet vinni a mozgást.

 • 2011.01.14 00:13:40memo

  Az én fiam most első osztályos egy kéttannyelvű iskolában. Az iskolaválasztásnál nekem is fő szempont volt a közelség, a tanító néni szimpatikussága, és az angol tanulás elsőtől. Kicsit szomorú voltam, hogy az ovis barátok másik iskolába kerültek, de már az első héten lettek új barátai a kisfiamnak.
  Én is kételkedtem abban, hogy nem fog kibírni 45 percet egyfolytában, de nem volt gond. Sőt! Ebben az iskolában csak pénteken van négy órájuk, a többi napon öt van. Ennek ellenére nagyon jó tanuló, és jól bírja az egész rendszert, nem megterhelő neki. Szerintem sok múlik azon, hogy hogyan vannak tanítva és milyen ütemben, nem pedig szigorúan a tantervhez ragaszkodva.

 • 2011.01.14 15:28:36Lottie

  8 osztályos gimnázium, 8 osztályos gimnázium, 8 osztályos gimnázim!
  Ennél hatásosabb nem létezik és nem is fog. Tanulás szempontjából tökéletes (ötödik osztálytól elkezdenek tanulni szinte az alapoktól és 12.-ig be is tudnak mindent fejezni, miközben a saját tempójukban haladnak), a tanulók együtt nőnek fel, így egy életre szóló kapcsolatok szövődnek, ráadásul azok az iskolák, ahol erre van lehetőség, általában jó hírnevűek is.
  A 6 osztályosnak nincs sok értelme, mert ott hetediktől a gyerekek ugyanazt tanulják tovább, amit az előző iskoláikban abbahagytak, függetlenül attól, hogy ki hol tartott..majd 9.-ben elkezdik elölről, mint egy sima gimiben..olyan, mintha átmentek volna egyik iskolából a másikba, de közben semmi nem változott volna.

 • 2011.01.14 16:47:01FaBRiK

  A szempontok nagyon jók, de a nyelvoktatással nem értek egyet. Az első 2-3 osztályban semmi másra nem szabadna koncentrálni, kizárólag arra, hogy a gyerek magabiztosan megtanuljon írni, olvasni és számolni. Amíg ezek nem mennek izomból, addig hiába tud a gyerek angolul.

 • 2011.01.15 09:24:52Fikamatyi

  Ha felno, az angollal nem sokra megy. Arabul vagy kinaiul kellene tanulniuk. Az orosz esetleg hasznalhato lesz meg harmadik nyelvnek.

 • 2011.01.15 10:43:43R2D2 & C3PO

  Kedves, Lotti!

  A 6-osztályos giminek az a lényege, hogy _figyelembe_veszi_ az emberi agyfejlődést. Átlagosan egy ember 12 éves korára érik meg arra, hogy absztrakt gondolatokkal is megbirkózzon. Ezt a tényt csak a 6-osztályos gimnáziumok tanterve tudja kihasználni, sem a 8-, sem a 4-osztályos gimi nem.

  Hogy ez értelmetlen? Ha nem-gondolkozó embereket szeretnél nevelni, valóban az...

 • 2011.01.15 12:56:12Rabyn

  Azért én egészen gondolkodó ember lettem, pedig sima átlagos általánosba jártam. :)
  Az általánosban is csak 6.-tól van fizika 7.-től kémia. Matematikából sem vesznek olyasmit ami túl bonyolult lenne...

 • 2011.01.15 13:42:57Rodi

  Nagyon szerencsések, akik abban a helyzetben vannak, hágy választhanak iskolát. Pl, mert több is van elérhető közelségben, vagy megoldják a fuvarozást.
  Mi egy kisvárosban lakunk, iszonyat a gyereklátszám. Többszörös túljelentkezés a bölcsődében, óvodákban, rengeteg elutasítás. Igen ám, de az iskola már kötelező. Tehát a szülők tökéletesen kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert nem a választás a lényeg, hanem hogy ha felveszik, a város melyik végébe.

  Bölcsődeválasztás: esélytelen, 1 van, 6x-os túljelentkezés.
  Óvodaválasztás: örülsz ha felveszik bárhová és nem kell csanát fizetni.
  Iskolaválasztás: beíratod a körzetesbe - körzeten kívülit úgysem vesznek fel - és örülsz, ha oda járhat, nem irányítják át a 6km-rel messzebb lévő, kizárólag autóval könnyen elérhető másikba.
  SZóval, mind szép és jó, hogy "iskolaválasztás", de azt hiszem, ez talán csak Pesten lehet, vagy valami "urban legend".

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta