Segítség, itt az influenza!

Minden évben eljön a nagy pillanat, amikor a hírolvasók közlik velünk: nyakunkon az influenza! Ilyenkor ki-ki – vérmérséklettől függően – bepánikol, gyógyszert halmoz, vagy éppen vállat von. Mi most azt járjuk körül, mit tehetünk a megelőzésért, és hogyan védjük meg akár közösségbe járó gyerekünket.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. Nem csak közvetlenül: az aktuális vélekedés szerint akár 4-5 órán keresztül is ott marad a vírus a tárgyakon. Mindegy, mit teszünk, a vírust szinte lehetetlen elkerülni. Hacsak fel nem vértezzük magunkat ellene.

A védőoltásról

Sokan elfelejtik, hogy az influenza ellen beoltott személy is fertőzhet. Gyerekünket védve tehát ne küldjük családtagjainkat rohanvást a háziorvoshoz védőoltásért, hacsak nincs olyan egészségi állapotuk, ami indokolná azt. Krónikus betegségben szenvedők, vagy bárki, akinek legyengült szervezete nem bírná ki az akár 3 napig is tartó magas lázat, a legoltásellenesebb háziorvosok szerint is jobb, ha beoltatják magukat.

Otthoni tippek

Mégis vannak lehetőségek, amelyek segítségével lecsökkenthetjük a betegség megjelenésének esélyét.

Az első, és legfontosabb, a gyakori kézmosás. Érdemes beszerezni az egyszerű antibakteriális szappant otthonra, és legyen természetes, hogy amint belép az ember az ajtón, irány a mosdó. Ezt a gyerekekkel is meg kell tanultatni, hiszen elejét vehetjük a bölcsiből/óvodából/iskolából magával hozott bacilusok otthoni terjedésének (3 év alatt azért még kerüljük az antibakteriális kézmosót, vegyünk számukra kifejlesztettet vagy használjunk sima szappant!). Az antibakteriális kézmosó bio verziója a folyékony kézmosóba cseppentett ezüst-kollodid vagy a grapefruitmag-kivonat.

Gyakran cseréljük a törölközőket (nem öko-megoldás: papírtörlő).

Fontos a lakás gyakori szellőztetése. A lakás gyakran „fogdosott” pontjait is fertőtleníteni javasolják a hozzáértők: a kilincsek, játékok, telefonok, számítógép-billentyűzetek és a kapcsolók napi letörölgetése ajánlott. (Használhatunk narancsolajat, de szintén „bio” megoldás például az itthon is kapható Bentley organikus termékei (van kifejezetten gyerekjátékra való spray, de hardcore vegyszerrajongók használhatnak Domestos törlőkendőt is).

Mivel a kórokozók a szájban tenyésznek, amíg a „támadáshoz” elég erőt gyűjtenek, sokat segít a gargalizálás és a száj fertőtlenítése is.

Illóolajos védelem

Lehet a lakásban párologtatni is, akár illóolajokkal: citromfűvel, borsmentával, kamillával. Figyelem: egy éven aluli gyerekek közelében az allergizáló hatás miatt tilos az illóolajos párologtatás! Borsmentát három évesnél fiatalabbak környezetében nem ajánlott használni.

Van ugyanakkor kifejezetten olyan összetevőket tartalmazó illóolaj-keverék, amely nemhogy allergizál, de kifejezetten a gyerekek közösségbe járásakor védi a kicsit a fertőzésektől. (Illóolaj és illóolaj között is ég és föld a különbség, erről hamarosan írunk még!) A PanArom Leo varázsolajából reggelente kell 4 cseppet a gyerek mellkasára és a hátára tenni, és ez, immunerősítő hatása miatt jelentősen csökkenti majd a fertőzések elkapásának veszélyét.

A háziorvos mondja

Háziorvosunk tanácsa volt még immunerősítésre a D-vitamin (az egész családnak), illetve a Flavantic Ananász-Homoktövis illetve Instant Bodzabogyó kivonata. A szakember szerint, ha ezeket, és heti 1x egy fél adag Oscillococcinumot szedünk, komolyabb betegség nélkül átvészelhetjük az influenzás időszakot.

Egészségesen étkezni

Nem szabad persze lebecsülnünk az egészséges étkezés jótékony hatásait sem. Az immunrendszert erősítő zöldségek között vannak a káposztafélék, a sütőtök, a cékla, a sárgarépa, a feketeretek, a fokhagyma, a vöröshagyma, vagy éppen a reszelt torma.

Végül

A fenti ötletek a megelőzést szolgálják, és csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. Betegség esetén viszont fontos orvoshoz fordulni és követni javaslatait.

Jó egészséget!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek