SZÜLŐSÉG

Minden fiús anya rémálma

2011. január 10., hétfő 16:21 |

A fitymaszűkület és az annak megszüntetését célzó beavatkozás az, aminek említésére sok férfi együttérző. Megdöbbentő, hogy nincs kialakult orvosi álláspont arra nézve, hogy mit kell tenni, ha a kisfiúnknak ez a problémája.

Első gyerekem fiú. Lányos családból származom, ezért eleinte nem mértem fel, hogy a doktornő hümmögésse kukivizsgálat közben aggodalomra ad okot. Attól sem kaptam szívbajt, amikor minden alkalommal, szinte a baba pár hetes korától elmondta, hogy kétéves koráig ráérünk ezzel foglalkozni. Két év, az sok idő, én pedig vártam a csodát, mert ugye a fitymaszűkület magától is megoldódhat.

Nem húzogatjuk

Abban egészen az elején megállapodtunk, hogy nem húzogatjuk a bőrt, egyrészt, mert egy éves koráig fontos védelmi funkciót tölt be, nem engedi be a fertőzéseket, másrészt pedig többet ártanánk vele, a mikrorepedések később akár meg is nehezíthetik a dolgot. Többször nekifutottam, hogy kiműveljem magam a témában: szakkönyveket tanulmányoztam, fórumokat, cikkeket, olvastam a neten, beszéltem a védőnővel, a doktornővel és más orvosokkal is. Ez pont arra volt jó, hogy teljesen összezavarodjak, pánikrohamot kapjak, vagy éppen megnyugodjak, hogy van még időnk.

Megdöbbentő, hogy nincs kialakult orvosi álláspont arra nézve, hogy mit kell tenni, ha a kisfiunknak szűk a fitymája. Azt megértem, hogy az orvosi beavatkozás többféle lehet, mert a probléma is többfajta, és minden eset egyedi, de az, hogy az alaphelyzetre lehetetlen egyszerű és értelmes választ kapni, kétségbeejtő a kezdő fiús anyuka számára. Ahány szakember, annyi álláspont létezik: van, aki a korai megoldás híve, van, aki legyint, és azt mondja, elég 2-3 éves korban foglalkozni a témával. Van, aki arra biztat, húzogassuk egy kicsit minden este a letapadt bőrt (krémmel vagy krém nélkül?), van, aki ezt kifejezetten tiltja. Elég a témát megemlíteni gyerekes körökben, és záporoznak a horror sztorik.

Kitágít, visszahúz

A két év nagyon gyorsan eltelt, már éppen elkezdtem magam lélekben felkészíteni, hogy a mi esetünkben bizony nem fog magától megoldódni a szűkület, de végül mégsem az idő hajtott el az orvoshoz, hanem a "ballooning" jelenség, vagyis a pisilés közbeni fitymafelfújódás. Azonnal orvoshoz fordultunk, aki jól leteremtett, hogy miért nem jöttünk hamarabb - szerinte másfél éves korban túl kellett volna esnie a gyereknek a beavatkozáson. Köszönöm, most már ezt is tudom. A később történtek fényében osztom is e véleményt, csak éppen senki nem volt, aki ezt közölte volna velem előre, időben.

Az altatásos műtétet és a körülmetélést eleve kizártuk. Tiltólistás volt még a "visszarántás", de szerencsére erről az orvos is hasonlóan vélekedett. Maradt a "beavatkozás", ami nem érzésteleníthető, mert az egyetlen lehetséges módja az érzéstelenítésnek (injekció) fájdalmasabb, mint maga a művelet. Bécsből rendeltünk érzéstelenítő krémet, ami valamennyire képes beszivárogni, majd remegő kézzel, görcsölő gyomorral, az egész napot átparázva (gyerek bölcsiben, hogy ne ragadjon át rá az idegbaj) érkeztünk meg a rendelőbe, majd 10 perc múlva mosolyogva távoztunk.

A mit sem sejtő kisfiút le kellett fogni, ezt érthető módon utálta. A gyakorlott kezű orvos egy csipesz, és a keze segítségével kevesebb, mint egy perc alatt határozottan, de óvatosan visszahúzta a bőrt, és megoldotta a rettenetesnek tűnő problémát. Volt egy kis kiabálás, és néhány csepp könny, de nem komolyabb, mint egy közepes intenzitású játszótéri küzdelem után. Nem folyt vér, nem keletkezett seb, nem volt vágás, nem volt ráncigálás, visszarántás, az egész dolog békében zajlott, és sokkal kevésbé volt borzasztó, mint elképzeltem. Előre jelezte az orvos, hogy meg kell majd ismételni a dolgot, mert nagyon szűk a bőr. A következő alkalomig nem volt semmi dolgunk, nem szabadott a megkínzott testrészhez nyúlni, főleg nem húzogatni.

Horror

A horror otthon, az első pisiléssel kezdődött, és négy napig tartott. Az első két napban a kisfiam szinte egész nap a karjaimban jajveszékelt. Csípett a pisilés, és ezen a ponton megértettem, hogy miért volt rossz az időzítés: 2 évesen és 3 hónaposan van annyira tudatos egy kisgyerek, hogy visszatartsa a vizeletét, ha az fájdalmat okoz. Annyira viszont még nem érett, hogy megértse, nem fog annyira fájni, ha kiengedi. Három napon át szorongatta a kikivánkozó pisit, az egy-két kiszivárgó csepp pedig állandó fájdalmat okozott. Dráma volt. Rettegtem a továbbiaktól.

A negyedik nap enyhülést hozott, végre a kis- és nagydolog is viszonylagos rendben távozott, már nem rettegett a gyerek a vécére menéstől. Erre mehettünk vissza második körre. Legnagyobb meglepetésemre a kisfiam - teljes tudatában annak, hogy hova megyünk, és ott mi vár rá - mosolyogva üdvözölte az orvost.

30 másodperc volt a művelet, az azt követő napok pedig sokkal könnyebben teltek. Pelenkába nem, csak bilibe, vagy még inkább a kádba volt hajlandó a kishapsi kiengedni az égető pisit.

Hálásan köszönöm

Harmadszor is vissza kellett mennünk, de ez már nem járt idegeskedéssel. Mindannyian tudtuk, hogy miért megyünk, és hogy ezzel véget is vetünk az ügynek. Visszatekintve azt kell mondanom, hogy három dologban szerencsénk volt: (ajánlásra) nagyon jó orvos kezei közé kerültünk, én pontosan tudtam, hogy mit nem fogok engedni, az orvos és az én elképzeléseim nagyjából egybeestek. Fájdalmas, de elkerülhetetlen volt a dolog, a kimenetele teljes mértékben pozitív: a szűkület megoldódott, a gyereket semmilyen maradandó trauma nem érte - elkerültük a legnagyobb félelmemet, hogy az esti tisztálkodás hosszú évekre drámává fajul, mint sok esetben, és bónuszként még szobatiszta is lett a kishapsi, 2 és 1/4 évesen, a tél közepén.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.10 20:32:25sárga nyúl

  Táplidérc, nem kínos a nők előtt, hogy be van vágva?

 • 2011.01.10 20:35:10sárga nyúl

  Bocs, Láp...lidérc. :D

 • 2011.01.10 20:39:43drpedro

  Sajnálatos tény, hogy az interneten mindenféle orvosi információ szűrés és ellenőrzés nélkül megjelenhet. (sok butaság van az előbbi kommentek között is). Ez időnként rendkívül megnehezíti mind a szülők, mind a hozzáértő szakorvosok helyzetét.
  A Magyar (és -döntően- a nemzetközi) Gyermeksebész Társaság(ok) ajánlása a témában egységes, ezt a hozzáértő szakorvosok jól ismerik. Egyébként igen-igen banális, könnyen orvosolható problémáról van szó.
  Azt tanácsolom, hogy bizonytalan esetekben ne ismerőstől-szomszédtól-sőt védőnőtől, hanem hozzáértő gyermekszakorvostól kérjenek véleményt.
  Dr.VP - Gyermeksebész

 • 2011.01.10 20:49:19Alexis Colby from the Lex- Dex corporation (Dex Dexter nöje)

  kifejtené bövebben álláspontját drpedro?

 • 2011.01.10 21:08:33mandy79

  Kedves cikkíró!

  Elküldenéd az orvos elérhetőségét? Ugyanazzal a problémával állunk szemben...

  Köszönöm!

 • 2011.01.10 21:08:39Brüki

  Lehet hogy a Gyereksebész Társaságok ajánlása egységes (gyakorlatban már nem vagyok benne biztos, hogy minden gyereksebész/urológus tud is róluk), de ez felnőtt esetben ha igaz is, akkor sem tud róla minden sebész/urológus... ez viszont biztos ( személyes és családi érintettség kapcsán tudom ezt mondani ). Persze lehet hogy ennek csak az az oka, hogy az orvosok túlterheltek, kevés az orvos, kevés idő jut egy emberre.
  Másrészt alapból a gyerekorvosok találkoznak a kis beteggel, és ők is össze vissza beszélnek néha... lehet hogy zaért mert a gyerek-háziorvosoknak sem kötelező a szakmai tövébbképzés, ugy ahogy a felnőtt háziorvosoknak sem, és így minél idősebb egy háziorvos, annál kevésbé kompetens?
  Nah jó ez már politika, leállítom magam.

 • 2011.01.10 21:41:02Meedina

  Nekem is az elérhetőségre lenne szükségem. Előre is köszönöm.

 • 2011.01.10 21:41:27griiischdoov

  hát, bevallom rettegve kattintottam ide, és nem is nyugodtam meg teljesen.
  nálunk családi vonás eza probléma, de kiskoromban úgy ítélték h amjd kinövöm...nem nőttem, ellenben tisztán emlékszem h anuykám akkor is csinálta nekem amikor már 3-5 éves voltam...azóta nem ért olyan trauma, természetesen eszem ágában sem volt később magamnak csinálni, emrt bennem volt a félelem amit akkor éreztem amikor anuy már vizezte be kezét h na mutasd csak...aztán jött a polirozás téma, és nekem érdekes módon mindenféle hátrahúzás nélkül sikerült elmenni.. tovább megyek..még a szex is megy. eleinte óvszerrel, msot már anélkül is.. ennek köszönhetően nyúlik a bőr is. hozzáteszem, nem akarok emgfertőzni senkit, már látszik annyira a makk h a nagy részét mosni lehessen.
  az kimaradt h anuykám kb 12 évesen is elvitt dokihoz, ezzel sikerült megint eltántorítani brmiféle huzogatástól. egy 12 éves kölöknek több idegen ember előtt doki keze által felrántani a szűk fitymát, dagadó makkot képezve, nem éppen jó...
  igazából most már szívesebben mennék neki bármilyen dolognak, főleg h valaki írt bemetszést, de könyörgöm anuykák, ne várjatok ezzel addig amíg tudatosabbak leszünk.. nem jó

 • 2011.01.10 21:52:04Parajpuding

  Különbséget kell tenni letapadás, szűkület, vagy e kettő kombinációja között. Mindenesetre jobb előbb, mint később. Én azt javaslom: irány a Heim Pál urológiája. Letapadásnál, kisebb szűkületnél az orvos - a szülő döntése szerint - határozott mozdulattal megszünteti a problémát, vagy kenőcsöt ír fel és lehet otthon kenegetni-húzogatni.
  A műtét hosszadalmasabb és a gyermek szempontjából nagyobb és hosszabb trauma.
  Nem érdemes halogatni, de azért ez nem akkora ügy, mint amekkorát sok fiús (főleg első gyermekes) szülő csinál belőle.

 • 2011.01.10 22:00:15mike-kulas

  nem értem a parát. Hagyjátok már szegény kölköket. Nekem 12 évesenjött fel először, meg is mutattam a havernak, hogy nézdmá kiesik a makkom, mire ő felröhögött, hogy ezt mikor mostad meg utoljára?? Kicsit cuccos volt alatta, mert értelemszerűen addig nem tudtam megmosni. Azóta viszont nagyonis :)))

 • 2011.01.10 22:07:44vadd

  Az én fiamnak is szűkülete volt, a gyerekorvos a beavatkozás előtt nekünk szteroidos krémet írt fel - amitől én nem ódzkodom (csak mert nyunyóka írta feljebb, hogy ő ezt nem szerette volna), ugyanis ha az előírások szerint használod, akkor nem árt. Elismerem, félelmetesen hangzik, hogy szteroidos, de számos komoly betegséget képes gyógyítani a megfelelő módon és mennyiségben. Szóval mi ezt kaptuk, és jelentem, 3 hét leforgása alatt megtörtént a csoda: hátra lehetett húzni a bőrt! Pedig előtte volt 'balloon' rendesen. Úgyhogy azóta is boldogság van, mert a fütyi tökéletes lett, úgyhogy megúsztunk némi fájdalmat és többnapos sírást, amikor csíp a pisi. A krémet csak ajánlani tudom.
  Amúgy meg teljesen egyetértek, hogy ebben a témában tökéletes a zűrzavar - legalább annyira, mint amikor a cipőt kell választani a gyereknek:) (támassza a sarkát, vagy ne, legyen emelt a talpa itt vagy ott, stb.)

 • 2011.01.10 22:08:18repecs

  drpedro már miért nem irja le? vagy ad egy linket vagy telefonszámot? Ennyi erővel én tudom mer orvosvagyok de nem irom le hanem keresetek egy orvost. Ez igy nagyon hasznos.

 • 2011.01.10 22:10:10Turp

  Kedves Lillácska nekünk ugyan ezek a problémáink vannak,kérlek küldj elérhetőséget az orvoshoz.Előre is nagyon köszönöm a kisfiam nevében:)

 • 2011.01.10 22:13:28nagykalács

  kedves anyukák,
  én harmincas pasi vagyok és nagyon felhúzott ez a kedveskedő inci-finci kis cikkecske, ami komplett hü...lyeség
  nekem is hasonló problémám volt, és engem is hordott anyukám dokihoz huzogatásra ami rohadt szar volt
  de végül is nem volt vágás, akkor...
  de a pubertás alatt az embernek mindene megnő
  a fityma is de ami eleve szűk volt az nem eléggé
  úgyhogy soha nem bocsátom meg anyámnak hogy 20 évesen kellett műtőasztalra feküdnöm, hogy a doki kb 20 injekcióval érzéstelenítette a farkamat meg a makkomat (ezt külön), utána még 3 hétig iszonyúan szenvedtem, nem mertem aludni (spontán merevedés), nem beszélve a csajok lesajnáló pillantásáról 17 évesen meg utána egy darabig(persze lehet hogy a mostani kdnps időkben ez még trendi is lesz)
  anyámék legalább egy kocsival kárpótoltak, mert belátták hogy elcseszték, hogy nem 1 évesen csináltatták meg
  úgyhogy a francba a krémekkel meg a huzogatással, csiklót lehet esetleg krémezgetni, a farkat nem érdemes

 • 2011.01.10 22:14:34ropsch

  Mortal Vombat: nálam is pont így volt :)

 • 2011.01.10 22:21:42tcom

  Láplidérchez hasonló volt az én esetem. Örülök, hogy nyiszálás volt 20 évesen, azóta semmi problémám. Igaz, 5 feles után voltam csak képes elmenni az SZTK-ba, majd a 3. műtétre szedtem össze a bátorságom, de megérte.

 • 2011.01.10 22:35:29tcom

  Nagykalács!

  Én sem hiszem, hogy az eleve nagyon szűk fityma jobb lesz később, sőt rosszabb. Én sajnos nem kaptam autót, így nem kárpótolt senki kb.4-5 év élvezet elmaradásától, szorongástól, 20 év fájdalmától.
  Maga a műtét borzalom volt, helyi érzéstelenítéssel. Mondjuk az érzéstelenítést már nem is nagyon éreztem a jódos leöntés után, csak a fél liter vizet, amit fél perc alatt kiizzadtam.

  Szóval én nem utasítanám el minden áron a korai metélést. Habár a kisfiam is örökölte, de neki úgy tűnik a folyamatos, napi hátrahúzástól szépen csúszik. Nehéz egy szülőnek a metélés döntést meghozni.
  A gyereknek meg kb. 18-20 éves korára jön meg a bátorsága, elszántsága, és a belátása, hogy evvel nem élhet élete végéig.

 • 2011.01.10 22:38:40kyskalacs .

  nagykalács örülök hogy inspirálóan hatok :)

 • 2011.01.10 22:39:39Kelly és a szexi dög

  Anyukák, az enyémet is lehet húzogatni! :)

 • 2011.01.10 22:41:22kyskalacs .

  Kelly huzogassa anyád! :DDDD

 • 2011.01.10 22:47:34nagykalács

  tcom,
  ne halogasd, én annak idején két dokinál voltam, az egyik megnézte a másik műtötte (plasztikai sebész urulógus, hogy szép legyen, mert felnőtt korban már nagy az esztétikai kockázat is - halogató anyukák listen again!)
  és mindeketten azt mondták, hogy akinek valaha problámája volt, letapadás vagy bármi, annak nyisszantás nélkül SOHA NEM LESZ 100%os, akármilyen jó is a marketingje a huzogatáspártiaknak, senki nem beszél szívesen a reszelés közbeni feszítő érzésről, esetleg vérzésről...

  kyskalács respect

 • 2011.01.10 22:50:00annus731211

  Nálunk is azt mondta a gyerekorvos, hogy nem kell húzogatni. Azért tuti ami fix félévente megkértem, nézzen rá. Aztán a 18 hónapos kontrollnál elbizonytalanodott. Beszéltünk egy urológussal, aki azt mondta, várjunk amíg szobatiszta nem lesz, és akkor vigyük el hozzá. Ha gáz van - úgy tűnik nincs, mert nem "présel", stb. - megoldja, ha nem, áldása ránk. A mi ismeretségi körünkben is sok kisfúinak van ilyen panasza, és mindenki másképp oldja meg (EMLA krém, visszarántás stb.). Jah, és én - mindenféle vallási előzmény nélkül - körbe akartam volna metéltetni születése után a fiamat, mert már akkor sokat olvastam és hallottam erről a problémáról. A család nem engedte... Mert ki tudja, mit hoz az élet... De ha ne adj isten odakerülünk, és nincs más megoldás, nem húzogatunk, meg kenjük sztreodios krémekkel, vágunk.

 • 2011.01.10 23:15:56tcom

  Annus731211!
  "Mert ki tudja, mit hoz az élet..."

  Ez szörnyű! Azon kell a 21. században aggódni, hogy a körül metélt nemiszervünk miatt egyszer még valami mélymagyar kiszelektál minket. Ahogy most kinéz, ez meg is történhet még egyszer a mi életünkben is.
  Szerencsére egy tizen-huszonévest sem érdekel, annál inkább a rövidtávú nyereség. =;-)

 • 2011.01.10 23:19:48tcom

  Nagykalács!

  Nekem nincs szívem (feleségemnek annál kevésbé) kitenni a 4 éves fiamat ennek. És még az is előfordulhat, hogy még is jó lesz neki.
  Ha pedig nem, akkor szidhatja majd 20 évesen e fejünket, de akkor a saját döntése lesz. És nem fog belehalni akkor sem.
  De elviekben egyetértek veled.

 • 2011.01.10 23:19:57Mufurc42

  Sziasztok!

  Magam is érintett voltam az ügyben, mint szenvedő alany. A szenvedő itt szó szerint értendő.
  Nekem nem volt semmi előzmény, egyszerűen csak lett. Azt a kínt, ami utána következett visszarántás címszó alatt, senkinek sem kívánom. Persze közölték, hogy hisztis vagyok, és ne nyávogjak. 24 óra pokol volt mire kórházba kerültem, és lenyesték. Közben átestem három visszarántáson.
  Mélyen tisztelt Szülők! Ha van bennetek egy szemernyi szeretet fiatok felé, akkor azonnal viszitek metéltetni, és nem krémmel, vagy egyéb huncutsággal próbálkoztok. Tiszta, gyors, nem fáj (!), és higiénikus is. Ne hezitáljatok! Bátran vágjatok bele! A gyerkőc egyszer még nagyon hálás lesz nektek!

 • 2011.01.10 23:29:42tcom

  Mufurc 42!

  A metélés sem leányálom. Pláne az azt követő pár 7. Seb, varrat szedés, érzékenység...De a szenvedésnek vége evvel.

 • 2011.01.10 23:55:30nagykalács

  tcom
  elviekben én is egyet kell értsek veled, 4 évesen már túl nagy trauma lehet a tortúra, amely ráadásul a gyerek mostani nézőpontjából tökéletesen érthetetlen és érdektelen ok miatt következne be
  sajnos te és a fiad a huzogatáslobbi áldozatai vagytok
  remélem ha majdan esetleg a fiú saját döntésétől vezérelve sor kerül egy beavatkozásra, az problémamentes lesz
  (még egy megjegyzés: nekem a műtét előtt is hátrahúzható volt a fitymám, talán a gyerekkori orvosi huzogatás eredményeképpen, az orvosok is jóformán csak merev állapozban tudták detektálni a gondot, mégis rohadt kellemetlen volt rendeltetésszerűen használni)

 • 2011.01.10 23:58:39magno10

  Nekem is szenvedés volt a műtét után az első pár hét meg a pisilés csípett. De tényleg utána semmi gond vele. Mondjuk varratot nem kellett szedni szépen kipotyogott csak kamillás fürdővízben kellett áztatni magamat. És tényleg tiszta és higiénikus.

 • 2011.01.11 00:39:04akkorisajuditvoltam

  Sziasztok,
  A sok felmerült kérdésre való tekintettel készül egy cikk amelyben egy gyereksebész professzor mondja majd el az ő véleményét a dologról (ha belemegy, megírjuk az ő nevét is, mert ő végezte a cikkíró kisfián - és az enyémen is - a beavatkozást). Amit előre jeleznék: az ő véleménye szerint a gyereket másfél éves korában el kell vinni a sebészhez ha kicsit is gyanús, így elkerülhető bármiféle trauma! Minlél később kerül orvoshoz a gyerek, annál valószínűbb, hogy később emlékezni fog a kellemetlen élményre (és annál valószínűbb, hogy a dolog kellemetlen is lesz).
  Nekünk amúgy a gyerekorvos még egy héttel az esemény előtt is azt mondta, nem kell vinni a gyereket sehova...

 • 2011.01.11 00:56:26Buendiák

  Gyerekkoromban nekem is volt ilyen. A "ballon" nem veszélyes, arról van csak szó, hogy ha a pisisugár nem a nyílás irányába mutat éppen, hanem belülről a vékony bőr irányába, akkor a nyomás egy kis dudort képez, ahogy a sugár visszaverődik. Nincs ebben semmi ártalmas, minden fitymával rendelkező pasi kipróbálhatja :)
  Én 14 éves koromban, miután hozzáfértem pár szexújsághoz, rájöttem, hogy nekem nem húzódik le, pedig kellene. Egyik éjjel, dacolva a nem túl nagy fájdalommal, lassan lehúztam. Nagyon elégedett voltam, de aztán a piszkálás hatására merevedésem lett. Na, az akkor nagyon fájt, mert a hidraulikus tágítás tovább tágította az amúgy is megfeszített bőrt. Ráadásul megijedtem, hogy úgy marad, mert nem tudtam visszahúzni az eredeti állapotába. A pánik aztán megszüntette a merevedést és megmenekültem :)

  Ja, a családban több orvos is volt, egyiknek se tűnt fel a dolog 14 éves koromig...

  Sőt, anyám elvitt kb 7 éves koromban egy orvos barátunkhoz, mivel a bal heregolyóm lejjebb volt, mint a jobb. Vizsgálgatott, hümmögött, majd azt mondta, ha nem növöm ki, akkor majd műteni kell. Szerencsére pár évvel később láttam egy műsort Michelangelo Dávidjáról, melyben megemlítették azt az érdekességet, hogy Dávidnak a jobb heréje van lejjebb, pedig minden férfinak a bal, mégpedig azért, hogy a combok ne üthessék össze őket.
  Az orvos barátunk, aki mindezzel nem volt tisztában, azóta akadémikus lett...

 • 2011.01.11 02:35:14brain drain

  Na pontosan ez itt a baj, a pánikrohamos nő, aki mindentől be van xarva. Ez esetben is az anya kreálta a problémát, azzal, hogy ráparázott egy hétköznapi dologra, de ugye orvoshoz derogált a gyereket vinni, mert nehogy már olyan ember is lássa a dolgot, aki ért hozzá és percek alatt cselekszik. Neeem, neeem, inkább elolvasott pár hülyéknek való blogot, ahol még sokkal több frusztrált van, és még jobban bepánikolt. Pedig egy kisfiú is férfi, azaz lehet vele beszélni értelmesen, és el lehet magyarázni neki, hogy ettől neki jobb lesz, meg fogja érteni.

  Jó lenne ha minden blogban kiírnák, hogy mindent csináltass szakemberrel különben pórul jársz.

 • 2011.01.11 03:24:34XEP

  ropsch, Mortal Vombat: +1.

 • 2011.01.11 03:25:27Ralesk

  @torissrac „Amúgy ha fiad fürdés közben hátra tudja húzni a fitymát, hogy a rossebbe lehet "ballon" pisiléskor? Ballon csak a szinte teljesen beszűkült - hátrahúzhatatlan - fityma esetében van.” – Nekem sose volt szűk, 4-5 évesen simán hátra lehetett húzni és bezony ballonozott amikor kicsi voltam.

  @Brüki a letapadásos dologgal. Nálam az volt, nem pedig szűk, és szépen fokozatosan lett visszafejtve, nem hirtelen (így is fájt mint az atyaúristen); ugyanakkor ismertem egy srácot gyerekkoromban akinek többször is hirtelen szakították fel a letapadást és többször (ha lehet még rosszabbul) újra összeforrt.


  ----

  Egyébként ha tud pisilni gond nélkül, tessék békén hagyni, jó lesz az idővel, főleg ha a kölyök nincs arra nevelve hogy szigorúan tilos a micsodáját babrálni. Az esetek *túlnyomó részében* pedig a nyújtogatás (hátra- vagy előre húzás) hatására szépen nagyobb lesz a nyílás; rosszabb esetben kis szteroidkenőcsös rásegítéssel. Egyébként meg felnőttkorban is kezelhető műtét nélkül (tucatnyi ember lehetne a tanúm), szintén az elenyésző számú durva (hegesedéses, egyéb abnormalitással rendelkező) esetet leszámítva.

  Húzogatáslobbi XD Tetszik, azt hittem ilyet csak a metélt Amerikában mondanak az emberek. Inkább mondanám, hogy metéléslobbi, elvégre ti terjesztetek egy, a normálistól eltérő állapotot.

 • 2011.01.11 05:52:54Rasid al-Maghribi

  Az azért megvan a kommentelőknek ugye, hogy a világ nagyjából kétharmada nem küszködik ezzel a megoldhatatlannak tűnő problémával, mert igen bölcsen újszülött korban megoldják a kérdést? :-)
  És Laár András mondása, miszerint "akkor érzek örömet, ha cibálom a börömet" sem feltétlenül igaz, bőr nélkül tuti jobb buli :-)
  A posztban határozottan tetszett a "Bécsből hozatott érzéstelenítő krém", ez nagyjából mindent el is mond a gondos anyuka életfilozófiájáról, problémakezeléséről, és a probléma valódi nagyságáról.
  Emberek remélem nem mindenki ilyen, mint ahogy az indexen látszik, mert akkor az európai civilizáció lábon fog elszáradni évtizedeken belül.

 • 2011.01.11 08:06:31Jerky_Master

  körül kell metéltetni.

 • 2011.01.11 08:11:11mucsinyuszi

  A férjemnél gyerekkorában a brutális visszarántós módon oldották meg, de még ma is emlegeti, hogy mennyire fájt és nem tudott pisilni (nem mert inkább), mert csípett. Ekkor jött az anyukájának a mentő ötlete, hogy akkor meleg vizes lavórban pisiljen, és lám, a gyerek végre el merte engedni magát. Még most mondja, hogy mennyire hálás érte az anyukájának. A testvérem gyermekénél szintén ez volt és ugyanezt javasoltuk neki, bevált!

 • 2011.01.11 08:57:51gigicske

  Ráadásul a körülmetélt faszik hosszú- és rövidtávú csajai kevésbé lesznek méhnyakrákosok.
  Szerintem is újszülött korban túl kell rajta esni.
  Ha meg megszakad a szíved a fájdalmától akkor nem kell gyereket vállalni és hozzá túlérzékenynek lenni. Nem olyan jó érzés a gyerekeid vádaskodásait hallgatni tinédzserkorban és utána, hogy mit mulasztottál el. Főleg egy ilyen érzékeny témában.

 • 2011.01.11 09:27:16Alfiel

  Egyetemista koromban körülmetélődni nem volt leányálom. Amúgy tényleg nem véletlenül vezették be annyi kultúrában. És a túrót is inkább a csobánok csinálják az esztenán, ne sapka alatt köpülődjön. NYISSZ!

 • 2011.01.11 09:35:15BelaVak

  Biztos en vagyok az erzeketlen ferfi, de fulkiszurastol kezdve minden hulyeseget a szulok halal nyugodtan megcsinalnak a gyerekukkel.. Pont egy ilyen kerdes az, amit minnel elobb meg kell oldani, es annal jobb lesz.

  Mi a rizikosabb? Ket het fajdalom vagy mondjuk a kisrac 20 eves koraig retteg a merevedestol, es elete vegeig ez be is hatarolja a szexualitasat?

 • 2011.01.11 10:21:42Puszpanya

  Az anyukák szerintem nehezen döntenek olyan tárgyban, amiről semmi tapasztalatuk nincs. (mennyire fájdalmas a lenövés)
  Miért nem áll a sarkára ilyenkor az apa, és mondja meg kerek perec, h édes fiam (csajom, asszonyom), márpedig a gyereket jövő kedden elviszem az uru-guruhoz és nem hagyom, h keresztül menjen azon, amin én (vagy a Béla haverom), mert ezt a problémát meg kell oldani? Vagy ternészetes, h az anya dönt mindenben?
  Nekem nincs fiam, így fogalmam sincs, h mekkora problémát jelentene a mi életünkben. Egyet tudok, h a húgom fiának az egyik heréje nem szállt le, és 3 orvos 4 félét mondott. A húgomnak meg ahhoz az állásponthoz volt könnyebb igazodnia, h nem kell beavatkozni, majd meglátjuk. A mikorra kell meglátni a dolgot már megint nem volt behatárolható egyértelműen. Ő belenyugodott, h MAJD meglátjuk, nekem a hajam hullott.

 • 2011.01.11 10:57:03kyskalacs .

  nagyon aranyos a képen az a baba. kicsit yoda mesteres-mint az enyém volt.

 • 2011.01.11 12:33:415perc

  Ha nem erős a szűkület és nem nagy a letapadás, akkor kamasz korában megoldja a kölyök és tényleg rőszak nélkül kitágul. Tudom. Örülök, hogy nem nyiszáltak, nem matattak, nem húzogattak.

 • 2011.01.11 13:51:38Ralesk

  @Rasid al-Maghribi: Köszönjük a tévinformációt, de újszülött korban kb. csak az izraeliták és az angolszász befolyású világ egyes részei (USA, Kanada, Dél-Korea, de már az USA-ban is kb. „csak” 50% az újszülöttkori műtöttek száma és erősen csökken) csinálják, a muzulmánok leginkább kisgyermekkorban vagy a korai tinédzser években. Pár kultúra, mint pl. a filippinók pedig mint a felnőtté válás egyik lépéseként.

  Na most ez így erősen nem a világ kétharmada még úgy sem, hogy ha beleszámolom azokat is, akik valamiért később. Európa nem, Dél-Amerika nemigen, India, Kína, Japán szintén nem, a fekete Afrika nagy része szintén nem.

  Még a Wikipédia szerint is a helyes adat inkább az, hogy a férfiak több, mint 2/3-a nincs körülmetélve a világon.

 • 2011.01.11 14:16:47oliv08

  Mindenhol más az álláspont. Nálunk az egészséges kukacnál! fürdésnél nem erőltetve, ameddig lehet, fel kell húzni a bőrt és megmosni.

 • 2011.01.11 15:09:06jutka2923

  Nem értek sok mindent...mielőtt fiam született utána néztem ezeknek a kérdéseknek, gondoltam, ha megszületik nem lesz gyomrom hozzá. Teljesen ellentétes véleményeket olvastam orvosoktól! a témában. Azt mondták miután megszületett, hogy szörnyű a helyzet, többen rákérdeztek tud-e egyáltalán pisilni. 2 évesen már meg akarták oldani a "gondot", de nem engedtem. Most 3 éves lesz és 2 hónapja tartó esti neogranormonos nagyon óvatos, nagyon lassú ütemű húzogatás után minden megoldódni látszik. úgy érzem ezt a műtétet is olyan rutinná akarják tenni, mint a gátmetszést például.

 • 2011.01.11 16:09:36zanzibar

  A fitymaszűkületet rendbe kell tenni, ahogy orvosilag már kezelhető! Mindazon anyukák, akik azt hiszik ráér ez, jó ha tudják, hogy óriási szexuális problémáknak teszik ki a fiukat, az egészségügyi problémák mellett. Ajánlott irodalom: Fiktoria Fraser / Stefan Zweig: Maria Antoinette. XVI. Lajosnak fitymaszűkülete volt, több, mint 10 évig (!)képtelen volt elhálni a házasságát. Végül a sógora beszélte rá a műtétre.
  A körülmetélés nem ördögtől való egyébként. Az USA-ban volt egy időszak, amikor rutinszerűen már a kórházban megcsinálták az újszülött kisfiukon, külön kellett szólna, ha valaki nem akarta. A britt orvosi protok is támogatja.

 • 2011.01.11 18:36:27Route66

  Kedves Zanzibár és többiek. Azért az, hogy velem együtt 7 olyan hozzászóló volt itt, akinek kamaszkorában is fitymaszűkülete volt, de lényegében szép lassan magától megoldotta, az eléggé aláássa a metélés-vágás melletti érveket nem?
  A gondolatától is írtózom annak, milyen lenne, ha nem lenne fedett a makkom. 14 éves koromban még ernyedt állapotában is nehéz volt visszahúzni, masztival treníroztam (és elvélveztem fedett makkal), és az első szexuális együttlét során csúszott vissza. Azóta is imádom és élvezem a szexet, minden formájában. Merev állapotában még most sem könnyű visszahúzni rá a bőrt, de sokkal kevésbé zavar, mintha félmeztelenül himbálózna egész nap az alsónadrágban. (Immár 30+ évesen.)

 • 2011.01.12 10:03:31mzs

  Teljesen felesleges mindenki saját élettörténetét elolvasgatni, és abból megpróbálni levonni a tanulságokat, mert mindenki más, minden férfi másképp működik.
  Az meg, hogy a dokik is mást mondanak, szerintem egyrészt szégyen, másrészt ők se biztosak a dolgukban és a saját elveikben, épp fentiek miatt. Van, akinél helyrejön a letapadt bőr, van, akinél műteni kell. Van, akinél a ballon kicsi és jelentéktelen, mégis műtik, és van, akinél meg súlyosnak tűnik, de krémmel megoldható.

  Senki nem tudja előre, hogy a fia fitymája hogy fog kinézni 20 évesen, és hogy fog működni.

  Jutkának is igazat adok, hogy rutinműtétté akarják tenni ezt is, mint a gátmetszést, de Puszpanyával méginkább egyetértek: mi, anyák, sose fogjuk megérteni, milyen lehet letapadt bőrrel szexelni, pisilni, vagy tizenévesen műttetni, ezért nagyon fontos az apukák véleménye.
  Én akkor kértem meg a páromat, hogy nézze már meg a kisfiunk fitymáját, amikor a keresztanyám (csecsemősnővér), az anyám, és a gyerekorvos is halálba idegesített azzal, hogy nemsokára a sebészeten fogunk kikötni a gyerekemmel, mert képtelenség felhúzni a kukiját. A párom fürdés után szépen nekiállt, és lassan, óvatosan, gyönyörűen felhúzta, a kisfiam meg se nyikkant, tehát nem fájt neki. Anyósom szerint neki ilyen szűk, de ha nem okoz problémát, ne nyúljunk hozzá.
  Az utóbbi pár napban látok enyhe ballonosodást, de ennek ellenére vastag sugárban pisil. A gyerekorvosnak ha megemlítem, azonnal sebészetre fog küldeni, az biztos, úgyhogy nagyon szeretném én is megtudni a cikkíró orvosának elérhetőségeit, bárhol is legyen az országban. Mert itt Miskolcon bunkók a sebészek (volt már ott dolgunk, iszonyatos hangnemben beszéltek velem...).

 • 2011.01.12 21:46:56private

  Tudom,hogy nem egyenes ágban kapcsolódik a betegség amiben részem volt,de nagyon közel áll!
  Ha valakit érdekel,külső húgycsőnyílás szűkület(meatus stenosis)részletei(megjelenés,tünetek,diagnózis,érzéstelenítés,műtét,utókezelések,időtartam)szívesen megosztom másokkal is,sajnos ha már beleestem,ismerője vagyok a problémának!
  20 és fél éves koromban végezték el a kb.30 percig tartó,nagyon fájdalmas beavatkozást.
  Azért írok,mert talán van más is,aki ismeri a betegséget és attól esetleg én is kérdezhetek,véleményt,illetve tapasztalatot cserélhetünk!Köszi.

 • 2011.01.13 10:07:39jutka2923

  Kitűnik a válaszokból, hogy mennyire nem egységes az álláspont, de mégis mennyien érintettek benne. Azt gondolom, hogy több emberen kellene végigkövetni a változásokat, ahhoz, hogy helyesebben tudjunk ítélni adott helyzetben, mert a műtéttől bármilyen banális is, mindenki meg szeretné kímélni a gyerekét és valljuk be magát. Különböző életkorban képes megoldódni a probléma magától, de honnan tudjuk meg fog-e? Azoknak, akiket 20 éves koruk körül műtöttek milyen "állapotban" voltak korábban? Adott állapotból milyen "fejlődésen" lehet, kell átesni a megoldásig? nyilván sokkal nehezebb szemmel követni az eseményeket, apró lépéseket alkalmazni, mint ráhúzni mindenkire a rutint és elmondani: na, ezt is megoldottuk 3 nap alatt túl voltunk rajta.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta