SZÜLŐSÉG

Szülés után egy héttel dalokat válogattam: kemény volt

2011. január 7., péntek 07:42

Öt hónapos lesz Liza a napokban, húszéves édesanyja, Shodeinde Dorka most teszteli, milyen tőle távol lenni. Sokan sokat írtak már arról, vajon karrier vagy gyerek: az X-Faktorból megismert kismama jelenleg mindkét fronton helyt áll, nem is akárhogyan. Az énekesnővel beszélgettünk karrierről és anyaságról a Hajrá, Peti dalfelvételén.

Hol van Liza? Arra számítottam, itt lesz veled.

Ma volt az első nap, hogy a párommal mindketten elmentünk otthonról, és Lizát otthon hagytuk, úgyhogy izgulok egy kicsit.  Folyamatosan telefonálgatok a barátnőmnek, aki vigyáz rá, hogy minden rendben van-e – de persze rendben van. Nagyon jól vagyunk, és bár sok a kötelezettség, sokat pihenek vele.

Minden napod ilyen rohanós?

Dehogy! Vannak persze rohanós napok, fellépésre vagy máshova kell mennem, de jellemzően otthon vagyok. Olyankor csak Lizára figyelek, ami kell is, mert most már egyre többet van ébren napközben, alig egy-két órát alszik. Sokat kell vele foglalkozni, játszani. Ezért tulajdonképpen most nehezebb is, mint a verseny alatt, mert most már sokkal nagyobb, és több odafigyelést igényel, de nagyon élvezem és izgalmas. Ráadásul most kezdtük vele a hozzátáplálást, a pépeket, gyümölcsöket...

És hogy tetszik neki az új étrend?

Nagyon édes, ahogy szokja az új ízeket! A napokban kapott először almát, és vicces, ahogy az új ízre reagál: kíváncsi, tetszik neki, de azért savanyú is a dolog – imádom az arcát, ahogy összehúzza a savanyú íz miatt!

Mennyire vagy tudatos anya?

Igyekszem. Voltak olyan pillanatok, amikor leültem a net elé, és kerestem, mit szabad, mit nem, mit adhatok neki, mit nem, milyen pépek vannak. Aggódós típus vagyok, nagyon félek, hogy mi van, ha akár csak egy millivel több vizet adok neki. Ráadásul nem egy sírós baba, ez néha félrevezető.

Hogy vetted a kritikákat erről a verseny alatt? Sokszor nem arról volt szó, hogy mennyire vagy tehetséges, hanem arról, hogy mennyire vagy anya.

Már akkor voltak ilyen hangok körülöttem, amikor a tizenkettő közé kerültem. Többen figyelmeztettek, hogy nem csak pozitív visszajelzést fogok kapni, mert az emberek fele majd hazakíván.

És ezt tudtad kezelni?

Nem volt könnyű. De nekem saját magam felé is elvárásom, hogy otthon is helyt tudjak állni, az emberek véleményétől függetlenül. Nem lehet mindenkinek megfelelni. Amikor kiestem, sokan mondták azt is, hogy végre, meg hogy ideje volt. Ugyanakkor sok levelet kaptam anyukáktól, hogy csak így tovább, mutassam meg az ő nevükben is. Írták, hogy nagyon szurkolnak nekem, mert tudják, mit jelent az, hogy kismamaként ezt vállaltam. És tulajdonképpen nekem csak az számít, hogy azt látom, hogy a kislányom mosolyog és egészséges.

Életed két legnagyobb kihívása előtt álltál a nyáron. Hogyan bírtad, hogyan készültél?

Május-júniusban volt a tábor, és persze előre nem tudtam, mire számítsak, de valahogy pont úgy jött ki minden, hogy lett időm magamra és a babára. Két héttel Liza születése előtt tudtam meg, hogy kiválasztottak, akkor volt egy kis időm rákészülni. Viszont a szülés után egy héttel már mennem kellett dalokat válogatni. Ezek voltak a legnehezebb időszakok, az elég kemény volt. De tulajdonképpen jól is jött ki, mert kevesebbet stresszeltem a verseny miatt – nem volt rá időm. Ott voltam, és nem volt idő arra, hogy sajnáljam magam.

Mire gondolsz, mit hoz a jövő?

Szeretném ezt a pályát folytatni, de egyelőre még nem gondolkodom lemezen, úgy hiszem, ahhoz még sokat kell fejlődnöm. Inkább szeretnék tanulni, fellépésekre járni, bár egy saját dal nagyon jó lenne.

Milyen gyerek lesz Liza? Milyen emberré szeretnéd nevelni? Valószínűleg lesz benne egy hatalmas adag tolerancia.

Igen, az biztos, hogy nem lesz könnyű. Már most is sokat gondolkoztam ezen. Nyilván rengeteg kihívással kell majd szembenéznie, mivel sokan nem fogják elfogadni. Nehezebb a félvéreknek, mert ő nem afrikai, de nem is fehér bőrű. De nekem mindig ő lesz a legszebb. És én olyan anyatigrisként védelmezem majd, hogy ő biztonságban érezze magát.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.07 10:55:44Lee&a

  Gyönyörű az a baba! :)
  Dorkának meg nagyon kellemes hangja van, szívesen hallgatnám bármikor. :)

 • 2011.01.07 11:27:10thetriggerhappy

  hagyjuk már a parasztvakítást! a csaj matarészegen teszi-veszi magát minden második este valami buliban és le sem szarja a gyerekét. érdemes lenne megkérdezni a stábot, hogyan viselkedett a forgatás alatt, tudnának mesélni.

 • 2011.01.07 12:05:35mandro

  Ja kérem, tálalni tudni kell, és mit látok, tisztára a fajtája, kimondottan művész fajta!

 • 2011.01.07 12:19:24vakarakar

  Ha már ilyen tájékozottak vagytok, kicsivel több információt is csepegtethetnétek.

 • 2011.01.07 12:28:33kitike

  Mi az, hogy szokja a távollétet? Hát, az X-faktor alatt? Szerintem korán jött a baba, és nem látja, mennyire tőle függ a pici. Persze ezt is megszokja a gyerek, hogy káros-e, az majd később kitűnik, reméljük, nem. Olyan, mintha egy kislánnyal készült volna az interjú.

 • 2011.01.07 13:30:33Puszpanya

  Nem akartam hozzászólni, mert nincs jó véleményem a csajról, aki valójában még csak egy nagyra nőtt gyerek. Bevállalt egy gyereket (meg egy apukát), mert neki néger (félvér) baba kellett. Aztán ráébredt, h tulajdonképpen énekelni szeretne, így a gyerekére nincs ideje.
  Mindegy, az ő élete, úgy csinálja ahogy akarja, de nekem nem megy le a torkomon, ha a gyerekével akarják eladni a lemezeit. (Egyébként a hangja sem tetszik, mert szerintem hamisan énekel.)

 • 2011.01.07 13:55:33seholsevan

  Hiperceleb
  lúgot a szádba
  a fejedbe meg cenzúrát

  de csak azért, mert így csuklóból ítéletet mondasz az ember felett. Minden ember értékes és valaki. Ezt jól jegyezd meg.

 • 2011.01.07 14:30:56akkorisajuditvoltam

  Már ne is haragudjatok, de függetlenül attól, hogy más életvitele/gondolkodásmódja/etc. tetszik-e neked vagy sem - HOGY LEHET ÍGY BESZÉLNI EGY EMBERRŐL?! Ez milyen stílus? Vagy csak kényelmes az anonimitás? Attól még ember vagy te is, nem csak egy nick. Csuklóból ilyeneket mondani... Nem minősítem. Nem illik. Az a minimum.

 • 2011.01.08 10:07:25Veg_

  Hehe! Elment a régi gárda, maradtak a régi trollok :) Miért nem vagyok meglepődve?

 • 2011.01.08 16:16:02szertefoszlódívány

  Veg! A régi gárdát kevésbé trágár hsz-okért is moderálták.:)

 • 2011.01.08 16:31:01tris

  na ő még az öt hónapos kort sem bírta kivárni a hozzátáplálással.

  nagyon kevesen bírják kivárni, a többség úgy látszik hamar elunja magát (egy kisebb rész meg hiszi, hogy így jó, de a többség szerintem csak unatkozik)

 • 2011.01.09 22:01:35Zsubi

  Az interjú valóban benga, de hogy a hozzászólók ilyen köcsögségeket írjanak, az nem semmi. Dorka meg csinálja úgy ahogy akarja. A marhák meg féltékenykedjenek egy fekete faszira. Készek vagytok, mondjuk az egész dívány az.

 • 2011.01.17 22:47:17CsacskaMacska

  Szerintem nem fér össze az anyaság első 3 hónapjával az x- faktor. A gyereknek otthon van jó helye ebben az életkorban és nem egy stúdióban. Az egyetlen ember, akit kilenc hónapja ismer, az az anyja és nem más. Gondoljátok el, milyen elesett egy gyerkőc az elején, érzékszervei tompák, de az anyját állítólag már az első napokban is felismeri. Ő ad neki biztonságot. Én ott nem hagytam volna a sajátomat, pedig más téren elég lazának tartom magam.

  Én nem bántom Dorkát, de véleményem azért van, és e célból találták ki a kommentelést, ha jól tudom.

  tris, nekem is evett már ilyenkor almát a gyerkőc, és igenis én hiszem, hogy jól csináltam, mert figyeltem a gyerek rezdüléseit, és ekkortájt láttam jónak az új ízek bevetését.(kifejezetten érdeklődött az általunk fogyasztott kaják iránt, ha adtam neki kanalat, utánozott minket és sztrájkolt a cicin...) Döntésem mi sem bizonyítja jobban, hogy első pillanattól kezdve jóízűen ette a falatokat nagy mennyiségben, pedig szopizott is normálisan.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta