SZÜLŐSÉG

Influenza - ki kell feküdni!

2011. január 7., péntek 19:59

Az őszi-téli időszak betegsége az influenza, szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek - nem érdemes azok kialakulását kockáztatni, hanem már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést.

ágyban, párnák közt

A megelőzés az influenza okozta megnövekedő gazdasági terhek miatt is lényeges, ezért az influenzát ki kell pihenni! Sajnos mai rohanó világunkban azonban sokan "nem érnek rá betegeskedni", ezért, akit a kimaradás miatti munkahelyi vagy iskolai problémák aggasztanak, annak tanácsos évente beadatni a védőoltást!

Az influenza járványos, erősen ragályos, cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség, amely szövődményei révén számos halálos áldozatot is követel minden évben.

A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt, világszerte újra és újra járványokat okoz és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a következőtől, emiatt évente kell új oltóanyagot előállítani.

Az influenza tünetei

Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.

Csecsemők és kisgyermekek esetében álmossággal, bágyadtsággal illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsonttáji fájdalommal jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.

Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában fel sem merül az influenza lehetősége.

Kezeljük lehetőség szerint

Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.

Léteznek speciálisan az influenzavírus elleni gyógyszerek, melyeket megelőzés vagy kezelés céljára olyan, a szövődmények tekintetében erősen veszélyeztetett egyéneknek javasolnak, akiket nem lehet védőoltással megvédeni.

A gyógyszer széles körben is alkalmazható terápiás céllal, de ennek jelentősége egy esetleges új, a védőoltásokban nem szereplő törzs keltette járványban lesz lényeges. Antibiotikum alkalmazására csak a baktérium okozta szövődmények esetében kerül sor.

Milyen szövődményekkel járhat az influenza?

Az influenza szövődményei lehetnek felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut heveny fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus shock tünetegyüttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcserebetegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.

Szövődmények a gyermekek esetében: a gennyes középfülgyulladásasthmafellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom gyulladás, krónikus betegek állapotromlása jöhet létre. Az influenza vírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt, ezért fontos, hogy az influenza tüneteinek első jelentkezésekor vegyük komolyan a betegséget, és pihenjük ki!

Hogyan előzzük meg az influenzát?

(Figyelem! A Poronty és a WEBBeteg.hu szakértőjének álláspontja itt nem feltétlen egyezik!) Kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás, különösen igaz ez a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, sérült immunitásúak és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Ma már fél éves kortól adható oltóanyagok is rendelkezésre állnak.

Népességszinten nagyobb járvány azonban csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kapott védőoltást. Ha már járvány van, a betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás.

(Dr. Gócs Viktor, infektológus)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.07 20:21:25retinax

  Hát igen, a szakember és a megjelenő anyag közé azért szokták beékelni az újságírót, hogy egy baba-mama blogon ne üsse homloklebenyen a gyanútlan olvasót egy olyan megfogalmazás, hogy "krónikus betegek állapotromlása jöhet létre".
  Vagy hogy érthetőbben fogalmazzak: valaki átírhatta volna ezt az anyagot, hogy ne fájjon annyira a nyelvezete.

 • 2011.01.07 20:30:25Farkasokkal táncoló

  Kéremszépen ez mindenre igaz, "aki beteg az nyögjön", ez az én időben azt jelentette, hogy ÁGYMELEG, fekvés, pihenés, sok sok citromos tea, kímélő étrend úgymint csirkeleves, kompót, piskóta, egy nap láztalanság az ÁGYBAN , egy nap felkelve, és csak ezután mehetett ki a levegőre a delikvens (én), és csak utána suli.

  Én nem emlékszem, hogy azon kívül, amikor 6 éves koromban a kanyaróból eredő tüdőgyulladás, egy tüszős mandula és egy vesemedence gyulladás kivételével valaha is kaptam volna antibiotikumot az általános iskolás éveim alatt.
  Ha beteg lettem, akkor bedugtak az ágyba, kaptam Istopirint vagy Kalmopirint, és az egész család ellenőrizte, hoyg mikor eljön az izzadás, le ne rúgjam a takarót (nagyon szar volt...)

  És érdekes módon soha nem volt szövődmény, mert KIFEKÜDTEM.

 • 2011.01.07 21:12:54Puszpanya

  Engem viszont hat lóval sem lehetett az első nap után ágyban tartani. Én a maripenes korszak gyereke vagyok, akin kvázi kísérleteztek. Olyan "jól sikerült", h azóta is csak akkor tudok belázasodni, amikor már halódom.
  Nem hiszek az oltásokban. Sajnos rossz élmény fűz az egyikhez. (igaz saját hülyeség is volt benne)
  Viszont 4 éve a párom húga lelkesen olt influenza ellen és azóta (kopp-kopp) semmi bajom nem volt. Az orrom is csak a száraz panel levegőtől van ki télen. Szóval nekem bejött.
  A gyereket viszont 3 év alatt nem oltatnám.

 • 2011.01.08 14:06:39tris

  én is maripenes (és paxirasolos) gyerek voltam - penicillin érzékeny is lettem
  sokszor csak lógni akartam a suliból, és beadtam a dokinak, hogy fáj a torkom stb. Az meg sem mert vizsgálni - rá se mert nézni a mellemre... de mindig felírta a fenti két gyógyszert ha kellett ha nem.
  most meg hetekig betegeskedtem és mégsem kaptam egy bogyót se - volt annyi esze a gégésznek, hogy vírusra nem adott
  oltásért én is megyek idén is - mondjuk tavaly felerősítette az autoimmun betegségemet - de idén már kezelnek - hátha -sajnos még mindig jobb mint a szövődmények.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta