SZÜLŐSÉG

Mi legyen az első falat az anyatej után? Hozzátáplálás 1. rész

2011. január 6., csütörtök 07:55

Amikor Ádám öt hónapos lett, elkezdtem stresszelni azon, hogy hamarosan mást is kell neki adnom, mint tejcit. Ajajj, gondoltam, és pánikszerűen olvasni kezdtem, könyvet, blogot, szórólapot, hogy vajon mit is kell tenni, meg hogyan, és különben is. Valamiért sehol nincsen ez egzakt módon leírva, és én hiába mentem a védőnőhöz, amit ő öt percben ledarált, valahogy sehogy sem bírt logikusnak tűnni. Aztán egy másik védőnőnél, egy súlyos jegyzeteléssel töltött látogatás kezdte eloszlatni valamelyest a homályt, és szépen lassan elkezdtem érteni, miről is szól ez az egész. Megpróbálom a lehető leglogikusabban leírni, de ha nem sikerült, szóljatok!

food

A most divatos* ajánlások szerint, ha lehet, a babát minél hosszabb ideig érdemes szoptatni. (Hogy pontosan meddig, azt kinek-kinek kedve dönti el: én egyévesen hagytam abba, mert azt nem szerettem volna, ha a már beszélni tudó gyerekem a játszótéren rángatná a pólómat "cici! cici!" felkiáltásokkal. Ha valaki előbb hagyja abba, az sem gond, ha később, szíve joga). Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egyéves korig tartó szoptatást javasol, de ez elsősorban a fejlődő világokra vonatkozik az ottani limitált higiénés és táplálkozási lehetőségek miatt.) Ugyanakkor hat hónapos kortól javasolt megismertetni a babákat új ízekkel, és a szilárdabb táplálékkal, hogy később könnyebben elfogadják azokat. Hozzátáplálásról tehát körülbelül hat hónapos kortól beszélünk. (Megint hozzátenném: ha valaki ilyen-olyan okokból ettől némileg eltér, az nem gond, a lényeg a sorrenden, nem a napi időzítésen van!) És, hogy miért olyan fontosak ezek az alapok - mert bármely korainak is tűnik, ez az időszak felel a későbbi problémákért: allergiák kialakulásáért, rossz étkezési szokások rögzüléséért, elhízásért, stb.

ALAPSZABÁLYOK:

A sorrend: 1. gyümölcs 2. zöldség (ha hamarabb kezdjük, mint 6 hónap, az orvossal/védőnővel egyeztetve szóba jöhetnek a különböző gabonafélék gluténmentes (pl. rizs) vagy gluténtartalmú (búza, rozs, zab, árpa) verziói.

Idő

Minden étel kipróbálása pár napon keresztül történjen, hogy egyértelmű legyen az esetleges érzékenység/allergia (tehát: 3 nap - egyfajta zöldség/gyümölcs, utána jöhet a következő)
Ha valami nem ízlik a babának, ne erőltessük! Próbáljunk valami mást, és később vissza lehet térni a nemszeretem ételre.
Idő2: minden ételt először a délelőtti szoptatás után, kóstolásképp érdemes adni - sosem este vagy késő délután, ugyanis ha este/éjszaka jön ki bármilyen allergiás reakció, azt esetleg nem látjuk.

1. lépés

A hozzátáplálást otthon az almával szokás kezdeni: könnyen emészthető, könnyen hozzáférhető - és jellemzően finom, magas tápanyagtartalmáról nem is beszélve. Az első a leghosszabb szoktatás: 5-6 napon keresztül tart, mikoris egy-egy frissen felbontott alma (lehetőleg bio, vagy legalábbis megbízható forrásból** származó) LEVÉBŐL első nap 3-4 kanállal kóstoltatunk a babával a délelőtti, vagy a kora délutáni szopi után. Minden nap egy picivel többet adhatunk a babának, ha ízlik neki.
A biopiacon árulnak úgynevezett "babaalmát", nem feltétlenül érdemes elhinni - a lényeg, hogy inkább a finomabb, édesebb almát válasszuk elsőként - de ezért nem kell külön vagyonokat fizetni.

2. lépés

Jöhet ugyanígy az alma pépesítve: kb. 1 ujjnyit (kb. 30ml) egy pohárba lereszelünk, lehetőleg üvegreszelővel, anyunál/nagyinál még talán megvan, amiben te ettél :))) Ha már figyelünk az oxidációra (ezért az üvegreszelő), akkor legyen a kiskanál is műanyagból. Ez mehet további 1-2 napig, szintén ugyanabban az időben, a délelőtti vagy délutáni szoptatás után.
2b. A 2-3. napon lehet váltani az időzítést szoptatás ELŐTTre, az adagot folyamatosan emelve, tehát már kb. fél almát eszik majd a baba.

3. lépés - ÚJ GYÜMÖLCS BEVEZETÉSE

- Először bármilyen új gyümölcsöt almába keverve adj, és akkor a babának sem lesz annyira szokatlan az íz.

- Az új íz bevezetése minimum két napig tartson!

- Az új gyümölcsök idénytől függnek: nyáron például meggy, akár héjastól, majd cseresznye (a cseresznyét forró vízben mosni, majd hámozni kell, jó program, bele lehet vonni a nagyikat!), azután lehet például variálni a hármat.

MILYEN GYÜMÖLCS?

Őszibarack, nektarin, szilva, ringló, ribizlilé (figyelni a hámozásra és persze a magokra!), sárgadinnye, körte, majd a déligyümölcsök, a narancs és a banán jöhetnek.
Kerüljük a hisztamint tartalmazó gyümölcsöket, így a málnát és az epret!

Példa:

10 napig alma (lé, majd pép, a mennyiség növelésével előbb szopi után, majd két szopi előtt vagy között)
11-12. nap: alma-meggy
13-14. nap: csak meggy vagy alma-meggy
15-16. nap: alma + (hámozott) cseresznye
Minden nap fél-egy ujjnyival növelve a mennyiségeket a 20. nap környékén már másfél-kétdeci pépet eszik a baba. Ha ízlik neki, akkor nem csak a délelőtti, de a délutáni szopi előtt is be lehet vezetni a gyümölcsevést.

Ezek ugye trendszerűen változnak a legújabb felfedezések, és igen, lobbik hatására, úgyhogy ezért van az, hogy a tíz, vagy akár az öt évvel ezelőtt szülő anyák másra esküsznek, mint amit mi hallunk - én mindenesetre a mai kor "divatját" követem :)
** a megbízható forrás lehet a családi kiskertészet, lehet a piacon egy olyan néni/bácsi, akihez gyakran jársz, és megbízhatónak ítéled meg - ha már nem először vásárolsz valakinél, és mondod, hogy pici baba első falataihoz kell, általában oda szoktak figyelni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.06 10:07:59kerekbilincs

  hát én a meggyet is forráznám. pont a cseresznyével párban elég sok trutyi van a héján, ami a felnőtt gyomornak is akkor nem árt, ha nem iszunk mellé vizet (ne híguljon a pH2). de az írás okés. azt ne felejtsük el, hogy konkrétan a vastartalékok kimerülése miatt KELL elkezdeni legkésőbb 6 hós korban. bár ha jól megtanulja az ember lánya, a kritériumokat (allergén kerülés, majd hogy kell fokozatosan adagolni az allergéneket), az egész egyszerű. tejjel valóban érdemes 1 éves korig várni, szóval én kerülném a tejpépeket és a nem HA tápszereket is (hiába írják, babatej, csak demineralizáltak, nincsenek hidrolizálva a fehérjék). a gluténnal viszont nem jó 1 éves korig várni - sztem.

 • 2011.01.06 10:34:00vadliba1

  Nem javaslom az üvegreszelőt, nekem két gyerek mellett volt - letörött a reszelő foka. A jó minőségű műanyag előnyösebb.

 • 2011.01.06 11:11:35babbs

  Na ,én ettől a tudományos,szabályokkal teli hozzátáplálástól kapok frászt.Miért nevel mindenki manapság könyvből gyereket?Annak idején az alma után közvetlenül jött a vasárnapi húsleves betét,senki nem nézte ,hogy mi gluténmentes,HA(jesszus)stb,stb.Hogy mi?Deminerizált?Hidrolizált?Atyaég!
  Ezért olyan sok ma az allergiás gyerek,mert mindent megvonnak tőlük,nem találkoznak kosszal ,bacilussal,aztán ha az már elkerülhetetlen,a szervezet azt sem tudja mi az.
  Én 5 hónapos korától szinte mindent adtam a babámnak,ami kapható volt a zöldségesnél,és egyiket sem 4-5 napig,a fene se akarja mindennap ugyanazt enni.Ami nem ízlett neki,azt nem erőltettem,vagy kevertem hozzá olyat,amit szeret.

 • 2011.01.06 11:46:33tündérborsó

  igazad van. anno (26 éve) mikor már anyám nem tudott szoptatni, kaptam a tejbedarát, meg a parizert kiflivel. elmajszoltam egész nap. oszt mégis felnőttem :)
  sőt, már nekem is van babám, és frászt kapok, hogy mit szabad is mit nem.

 • 2011.01.06 12:26:37horkinca

  babbs, tündérborsó
  persze, nem kell betartani a szabályokat, fel lehet nőni kiflicsücskön, meg minden.... de nem mindenki olyan szerencsés, hogy a helytelen hozzátáplálást megússza következmények nélkül.
  Az öcsémen 22 évesen jelentkeztek a glutén, tojás allergia és tejcukor érzékenység tünetei, ami a helytelen hozzátáplálásra vezethető vissza (anyukámnak elapadt a teje, és a az akkori tápszerek meg ki tudja miből voltak (tesómat meghányatták) + a gyerekorvosnak/védőnőnek meg pont mindegy volt, hogy mi van tesóm gyomrában.
  Tesóm felnőtt fejjel majdnem belehalt ebbe a "tökmindegy" hozzáállásba.
  A koszevésnek és a bacilusoknak, ha jól tudom, pont semmi köze nincs az allergizáló ételekhez.

 • 2011.01.06 12:33:19tündérborsó

  lehet, hogy szerencsém is volt. ki tudja?
  de az miért van, hogy az összes ismerősöm babája, aki tápszert kap, a legjobbat sat, hasfájós?
  jó, én sem adok neki aprómagvas gyümölcsöt, de attól kapok frászt, hogy itt azt írják, hat hónaptól ehet mittudomén paradicsomot, máshol azt, hogy csak 8-12 hónaptól, meg most ehet gabonát, vagy nem?!
  kell neki a fehér liszt vagy nem? a gyerekorvosok is tök más véleményen vannak. na most?
  átálljunk a fényevésre? :D

 • 2011.01.06 12:58:10Puszpanya

  A lányom nagyon jó evő. Szinte mindent megeszik, ha engedném akkor csak paprikás szalámit rágcsálna vacsorára. (másfél éves)
  A kezdet nem volt ennyire egyszerű, ugyanis a dokinéni rajtam röhögött, h milyen szarul főzhetek (mert a répához nagy tudomány kell ám), mivel a lányom kezdetben csak és kizárólag az ízetlen babakonzerveket ette meg. De erre rá kellett jönnöm. Már nem emléxem mennyi volt, mikor rákérdeztem a dokinéninél, h hallott-e már olyat, h a baba nem eszi meg az almát/répát. Nézett nagyot, h pedig már kellene neki és elütötte a kérdést azzal, h tuti rosszul csinálom. Jah, a répa főzést.
  A reszelt almát is köszönte szépen, de nem kérte. Egészen addig, amíg egyszer az ölemben ülve a két kis fogát sikeresen bele nem akasztotta az én almámba. Aztán csak szívta szopogatta sikongatott hozzá.
  Kínomban vettem meg az első üveges kaját, az bejött. Pedig vacak ízetlen volt.
  No de aztán hamar leszokott a konzervről és azóta boldogan gyömöszöl magába mindent, amit szabad. A húslevest már édesen esszük, mert egy csomó répát kell belefőznöm, h nekünk is jusson.
  Amit nem kapott még: mák/dió/ribizli/málna/tej. Bár napi 1 túró rudit tol, meg egy csomó gyanús dolgot, amiben tejhez hasonló van, de mégsem az. A tojással kivártam amit ki kell. A csirkemáj kiüti sajna. (bár egyre kevésbé)
  S a nagy rejtély, h bár a mandarint kétpofára eszi (napi 5-6 egész), a narancs kiüti a hátát.
  Összességében nem paráztam túl, de nem is etettem fejem szerint.

 • 2011.01.06 13:02:50Puszpanya

  A tejjel kivárjuk a másfél éves kort, mert mit tudom én. HA-s tápszert eszik születése óta. Mert majdnem annyi, mint a nem HA-s. Ha meg véletlen jobb is a HA-s akkor csak nyertünk.
  Még egy dolog: a lányom gyakran az ebédnél nem evett jól az elején. Próbáltam beletuszakolni a kaját, mert tuti "éhenhal" az a szegény gyerek, mígnem "éhesen" letettem aludni. (ez főleg akkor volt jellemző, mikor a de. alvást elhagyta, de ma is előfordul)Csodák csodája a nyugodt gyerekkel alvás után könnyen lehetett kísérletezni meg később kanállal/villával enni tanítani.
  Persze lehetett volna annyi eszem előtte is, de ugye a délben ebédelni KELL a gyereknek irányelv felülírta logikus gondolkodásom. (s még mennyi minden másban is) Néha csak röhögök magamon.

 • 2011.01.06 13:08:40Puszpanya

  A tej-kérdés nálunk a következő pont. A dokinéni/védőnéni szerint 3,8as alatt ne adjuk majd, mert az csak víz. A 3 unokás "szomszédnéni" szerint meg jó híg 1.5es tejnél sűrűbbet nem adna az unokának. (nagyon szegények, a lánya a kisfiát, aki most 1 hónapos, születése óta 3/4es tejjel eteti)
  Szóval ez is nagy kérdés. Meg az is, h melyik gyártó teje a legjobb ma?
  (én nem iszom tejet, így tej-kérdésben nagyon nem vagyok otthon. Fehér-fehér oszt ennyi.)

 • 2011.01.06 13:36:50akkorisajuditvoltam

  Sziasztok,
  én személy szerint azért tartottam fontosnak Ádámnál ezeket a"szabályokat" (iránymutatásnak gondoltam akkor), mert hozzánk és a mi gyerekkorunkhoz képest ők most sokkal több veszélyes anyagnak és szennyeződésnek vannak kitéve. Ha más máshogy neveli, hajrá. Én is máshogy szoktatom már picit a második gyerkőt, de elsőre jól jött volna egy olyasfajta segítség, mint amit itt leírtam.
  A fokozatosság elve - legyünk tudományosak picit - pedig azért fontos, mert a babák emésztőrendszere még nincs különösképp köszönőviszonyban a birkapaprikással. Ezért kell szoktatni. Van gyerekgyomor persze, amelyik elbír ezzel félévesen - de nem ez a jellemző. De tudjátok mit, erről úgyis írok a következő cikkben!:) Nemsokára.
  judit

 • 2011.01.06 13:40:46akkorisajuditvoltam

  Puszpanya - :))) nálunk is ez volt, főzhettem bármi feje tetején pörgőset, a legjobbnak a gyerek sokszor tényleg a konzervkaját tartotta.

  Tündérborsó - abban meg neked van igazad, hogy nem feltétlen egyértelmű, mi a jó - ezért is kezdtem azzal, hogy A MAI DIVAT SZERINT. Ausztriában például abszolút támogatják a gluténtartalmú kajákat már féléves kortól. Nem tudni, mi az igazság, erre az ember kisgyerekkel hamar rájön. Add neki azt, amit te a legjobbnak érzel. Ha a gyerek hasa fáj tőle, adj neki mást.

  De azért csak segít az, ha van mire támaszkodni, mitől eltérni, nem?

 • 2011.01.06 13:56:58tündérborsó

  első gyerek, persze, hogy összezavarodik az ember lánya a sok kért és kéretlen tanács és szabály láttán. pl. körte. még nem mertem adni neki, 8 hónapos lesz, a védőnéni szerint 6 hósan már ehet, apósom javaslatára vártam még egy hónapot, vett egy üveggel,amire 4 hó van írva, a nagymamám azt mondta ne adjak neki, mert nagyon rostos. hehe.
  a szilvát nem kérdeztem meg senkitől csak adtam neki. imádja. két pofára tömi.
  csak jól akarom csinálni. de a párom már rámszólt, hogy minek ez a feszkó a kaja körül? :D

 • 2011.01.06 13:58:57tündérborsó

  ja és tudom, hogy az sem volt normális, amit anno velem csináltak. azóta is utálom a parizert :)
  a két szélsőségtől kell óvakodni. tudom, csak nekem is nehéz betartani

 • 2011.01.06 15:07:21Doryyka

  Horkinca: és 21 és fél évvel később biztos attól lett allergiája? Engem pl. annak idején kiütött a tehéntej, az mondták, korai volt. Nem tudom, pontosan mekora voltam. De a mai napig meghalnék, ha nem ihatnék tejet.

 • 2011.01.07 03:23:55voroske

  Csak pontositaskeppen a WHO a babak KET eves koraig javasoljak a szoptatast mindenhol. A fejlodo (elmaradt) orszagokbban ennel tovabb is javasoljak.
  A javaslat szerint a legjobb ha acsecsemoknek az elso 6 honapban (180 nap ) kizarolag anyatejjel vannak taplalva. 6 es 12 honapos kor kozott a babak energia szuksegletenek legalabb a fele jo ha anyatejbol szarmazik. 12 es 24 honapos kor kozott az gyermekek energiaszuksegletenek az egy harmada jo ha anyatejbol jon.
  Forras:
  [link]

 • 2011.01.07 14:05:27kerekbilincs

  babbs, én nem verném a mellem, hogy nem tudod, mi miért... tényleg gáz.

 • 2011.01.07 15:30:06donna

  csak halkan jegyezném meg, hogy a gyerek un. kiskönyvében van táplálási útmutató, legalábbis amit pest-megyében adtak, abban van, 0-tól 2 éves korig, hóra lebontva, még a szükséges folyadék mennyiség is meg van adva, milyen gyümi, milyen magvak, tej, tojás stb, minden

  azért azt végigolvasva elkerülhető lett volna a pánik, csak két oldal!

 • 2011.01.07 18:00:22babbs

  kerekbilincs,szerintem meg az a gáz,hogy a kommented olyan ,mint egy tudományos értekezés.
  sajnálom azokat,akiknek erről szól a gyereknevelés,a babájuk gondozása.folyamatos para,gyötrődés,hogy úristen ,most akkor nem lesz baj,ha két nappal előbb adtam neki almát ,mint ahogy az írva vagyon?És akkor ez még csak 1 téma...
  Nekem szikra kétségem sincs,hogy a lehető legjobb anyja vagyok a gyerekemnek,mert ÉRZEM,hogy mi a jó neki.

 • 2011.01.07 19:55:02Farkasokkal táncoló

  Azért ennyire nem bonyolult ám egy gyereket felnevelni... mindenki annyi aggódnivalót épít bele amennyit akar.

  Én a 2. vh. után születtem, anyámnak nem volt teje, viszont az idegen anyatejet nem ettem meg, őszintén szólva a franc se tudja végülis miken nőttem fel, gondolom almán, babon, tehéntejen, teán meg kenylrhajan - mit gondoltok akkor mit lehettt kapni a boltokban egyáltalán??? Egy citrom megszerzése is csak pult alól lehetett. És mégsincsen semmi baj a gyomrommal meg nem is vagyok allergiás.

  Az, hoyg valakinek 22 éves korában előjön ez az allergiája, az egészen biztosan nem annak köszönhető, hogy annak idején korán hozzátáplálták. Ami 20 évig nem okoz kárt, az nincsen is. (Kivéve a laktózallergiát, mert az egyszercsak telítődik, mint a pohárból kifutott víz, és akkor... De ez mindannyiunkkal megshet, anyámon pl. 70 éves korában tört ki.)

 • 2011.01.08 10:05:48tündérborsó

  donna, amit baranyában adtak, abban nincs.

 • 2011.01.08 10:15:17bejo

  Tudom, hogy elsősorban a szülőtársak véleménye miatt olvassátok a blogot, én is, de engedjétek meg, hogy egy kicsit "szakmázzak".
  Egy csecsemő életkorának nem megfelelő táplálása egészségügyi kockázatot rejt(het) magában. Ahogy Judit is írta, a bélrendszerük áteresztőképessége igen nagy, a szerveik még nem kifejlettek, nem úgy működnek, mint egy felnőtt ember. Egyszerűen törékenyek és hihetetlenül érzékenyek. Sőt, a hozzátáplálással az ízpreferenciáját is lehet befolyásolni a babának.
  Személy szerint szülői kötelességemnek és jogomnak érzem a tájékozódást, hiszen egy esetlegesen kialakuló betegség anyagilag és lelkileg is megrázó az egész családnak.
  Lehet, hogy közhely számba megy, de az egészség megőrzése befektetés, és nevezzük "trendnek", "divatnak", vagy akár a tudomány mai állásának, mindezek lehetővé teszik a preventív gondolkodást.
  Judit: őszintén gratulálok, hogy egy ilyen bonyolult témát bevállaltál, és fontos szempontokat kiemelve érthetően összefoglaltál (és ez még csak a kezdet).
  Én jelenleg egy osztrák könyvkiadónak dolgozom, a munkám abban áll, hogy a csecsmőtáplálásról szóló könyvüket magyarra fordítom és a magyar gyakorlatnak, irányelveknek megfelelően átdolgozom. Az utóbbi egy évben rendesen beleástam a hazai és nemzetközi protokollokba, jogszabályokba és olvasóként a következőt szűrtem le:
  - ahány nemzet, annyi szokás, de alapvető nemeztközi egyetértés van abban, hogy a babát lehetőleg min. 6 hónapig szoptassuk, a glutén bevezetése előbbre tolódott (legkésőbb a 7. hónap végén), míg a tehéntej bevezetése későbbre (12 hónapos kor után).
  - A hozzátáplálást azért kell megkezdeni, mert a kiürült vastartalékot "fel kell tölteni", cinkhez kell juttatni a babát (hús, zab, köles formájában). Mindezek felszívódását a C-vitamin elősegíti, ezért kell mellé zöldség, gyümölcs.
  ...

 • 2011.01.08 10:22:05bejo

  ... bocs, kicsit hosszú lett, de nagyon szeretném ezt nektek elmondani :)
  Ha néhány, könnyen megjegyezhető ajánlást megjegyzünk, ami az egészség megőrzése szempontjából fontos, onnantól kezdve aránylag mindegy, hogy körtét, szilvát vagy őszibarackot kap először. Ez már inkább a családi anamnézis, szokás, egyéni ízlés, szezon és érzékenység kérdése. Persze vannak gyümölcsök és zöldségek, amelyekre szinte sosem reagálnak a csecsemők érzékenyen, és vannak olyanok, amelyek sok esetben kiváltanak valami reakciót. Az előbbiekkel érdemes kezdeni (szerencsére a mi éghajlatunkon jó sok van belőlük és bőven kitartanak az első évben), utóbbiakat pedig amúgy sem muszáj enni.
  Sokszor ésszerű és érthető magyarázat nélkül kapjuk mi szülők az instrukciókat, ezért hajlamosak vagyunk diktátumként értelmezni, pedig mindennek van magyarázata. Ha esetleg nem tudjuk mit miért tegyünk, véleményem szerint legegyszerűbb hiteles forrásból tájékozódni, szakembertől. Azért vannak a (remélhetőleg) naprakész ismeretekkel rendelkező szoptatási tanácsadók, védőnők, dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek, baj esetén pedig az orvos és az allergológus.

 • 2011.01.08 10:35:09Puszpanya

  bejo, nem akarsz cikket írni?
  Annyira jó dolgokat hoztál fel, s nem azt érzem, h muszáj ezen az úton járnom...
  S Juditnak valóban nagyon jó cikkei vannak, egy élmény olvasni.

 • 2011.01.08 13:34:36fnitta

  A cikk elején olvastam, hogy a cikkíró sehol sem talált hiteles és mindenre kiterjedő összefoglalót a hozzátáplálásról. Pedig szerencsére van, méghozzá itt:[link]
  Dietetikus foglalta össze, gyakorló édesanyák kérdései alapján, szóval ez tényleg egy kézzelfogható, és hasznosítható, praktikus összefoglaló. Nekem nagyon bevált,ajánlom.
  A másik, hogy olvastam a cikkben, hogy:
  "ha hamarabb kezdjük, mint 6 hónap, az orvossal/védőnővel egyeztetve szóba jöhetnek a különböző gabonafélék gluténmentes (pl. rizs) vagy gluténtartalmú (búza, rozs, zab, árpa) verziói." EZ HELYTELEN, ugyanis éppenhogy nagyon fontos, hogy 6 hónapos kor előtt ne kapjon a baba gluténtartalmú gabonát (búza,rozs,árpa és zab tehát kilőve, marad a kukorica és a rizs)
  Tudom, hogy sokan felesleges felhajtásnak tekintik, hogy a hozzátáplálás kapcsán "szabályok" is vannak, most nem szeretnék velük vitába szállni, csak annyit mondanék, hogy ugye rosszat senki nem akar a gyermekének.. és a glutén bevezetésével tényleg óvatosnak kell lenni, mert csúnya dolgokat okozhat. (erről bővebben itt:[link]
  Remélem, néhány egészségtudatos kismamának hasznosak a fenti tanácsok. Szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra! (a miénkre sem, és a gyerekére sem)

 • 2011.01.08 13:43:33fnitta

  A cikk elején írja a cikkíró, hogy sehol nem találni mindenre kiterjedő és hiteles összefoglalót a hozzátáplálásról, de ez nem igaz, mert itt van pl ez:[link]
  Dietetikus állította össze, méghozzá gyakorló édesanyák kérdései alapján, szóval elég életszerű, nagyon használható, mindenkinek ajánlom. Nekem bevált. Receptek és mintaétrendek is vannak benne.
  A másik, hogy a cikkben azt is olvastam, hogy:
  "ha hamarabb kezdjük, mint 6 hónap, az orvossal/védőnővel egyeztetve szóba jöhetnek a különböző gabonafélék gluténmentes (pl. rizs) vagy gluténtartalmú (búza, rozs, zab, árpa) verziói."
  de ezzel vitatkozom, mert éppen az a lényeg, hogy 6 hónapos kora előtt ne kapjon a csecsemő gluténtartalmú gabonát (búza, rozs, árpa és zab tehát kilőve, marad a kukorica és a rizs) Ezt még annak is érdemes betartania, aki amúgy felesleges felhajtásnak ítéli meg a hozzátáplálás körül kialakult "szabályokat" - és akikkel egyébként most nem szeretnék vitatkozni (bejo leírta az "észérveket" már előttem) Erről bővebben itt:[link]
  Szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra. (sem a miénkre, sem a gyerekére)

 • 2011.01.08 13:44:06fnitta

  elnézést, kétszer ment el a kommentem:(

 • 2011.01.08 16:23:38tris

  szerencsére innen sem hiányoznak azok a fiatal asszonyok akik anyáikra hivatkozva nem haladnak a korral. Nem hisznek abban, hogy a tudomány fejlődik, halad előre - számos bizonyíték ellenére sem. hisz ők is felnőttek.
  pedig azóta a világ is változott amiben élnünk kell. pl. sokkal több szemetet eszünk -mert ezeket a szarokat lehet kapni a boltban. Megint volt dioxin botrány de lehetne sorolni.

  szóval a föld már nem lapos, azok akik anyáinkra hivatkoznak ha annyit megtennének, hogy elolvasnák a másik oldal érveit is és utána döntenének nem tűnnének annyira butának.

 • 2011.01.08 17:35:02tündérborsó

  azért azt nem hiszem, hogy huszonéve sokkal kevesebb szemetet ettünk volna. max nem tudtunk róla.

 • 2011.01.08 18:56:47tris

  pedig kevesebb szemetet ettünk - főleg hogy nem is nagyon volt pénze az embereknek ezekre a gyors érlelésű meg nitrites felvágottakra - már ha volt ilyen egyáltalán.
  ha nem is húsz, de 30 éve.
  most már minden szart eladnak ez a kapitalizmus - osztrákoknál ugyanarra a felvágottra 60 nap a szavatosság amire nálunk 120 - könnyű elképzelni, hogy mikor ott már lejárt idehozzák.
  meg az átcímkézésék is: azelőtt nem is volt csomagolt tartósított felvágott - a húspultban simán látszott a felvágotton ha romlott volt.
  stb.

 • 2011.01.08 20:49:36tündérborsó

  szerintem szar volt régen is, most is az. semmi nem változott :)

 • 2011.01.09 10:40:00bejo

  Nagy kérdés persze, hogy milyen forrást tekintünk hitelesnek.Nekem megnyugtató érzés, ha az info amit kapok, nemzetközi konszenzuson, friss kutatási eredményeken alapszik. Nem irigylem a szakértőket sem, kb. 2-3 évente újra kell gondolniuk bizonyos kérdéseket. Amellett nekem fontos, hogy ne egy ember állísa azt a dolgot, hanem pl. egy szakmai csoport. Irigylésre méltónak tartom
  ezt:[link]
  ezt:[link]
  és ezt:[link]

  A kutatási eredmények direkten, érthetően visszakerülnek azokhoz, akiket közvetlenül érint.
  Elvégre nem mindenki olvasgatja az Egészségügyi Közlönyt. A Magyar Gyermekorvosok Társasága persze kampányol, és személyes tapasztalatom, hogy rendkívül segítőkészek, ha az ember kérdez tőlük valamit. Mondjuk a kampányanyagaik - biztos én vagyok béna - de hozzám direkt formában nem jutottak el. Max. itt a porontyon olvastam róla.

 • 2011.01.09 10:57:16bejo

  Puszpanya: kedves vagy és tényleg no para. más tollaival azonban nem szeretnék ékeskedni. szinte minden tudásom Ingeborg Hanreich könyveiből származik, illetve a további gondolataimat ő "inspirálta".

  fnitta: örülök, hogy nem csak én látom így. A belinkelt gluténes cikkel kapcsolatban:
  a glutén manapság nagyon kényes téma. Sokan félreértelmezik a legújabb ajánlásokat, sokan túlzottan óvatosak, mások pedig könnyelműen kezelik a kutatási eredményeket. A hangsúly nem csak az életkoron van, hanem azon is, hogy ha a glutén bevezetésével egyidejűleg még szoptatják a babát, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki tolerancia. Mivel vannak tápszeres babák is, akik esetleg korán megérnek a hozzátáplálásra, esetükben még vizsgálják, hogy mikor ideális bevezetni a glutént, ez akár a 6. hónap előtt is lehet. Illetve azoknál a babáknál, akik elválasztását 6 hónapos korig, vagy az előtt tervezik.
  Az egészségügyi minisztérium aktuális szakmai protokollja pontosan így fogalmaz:
  "Gluténtartalmú szolidokat 4 hó előtt semmiképp nem, 7 hó előtt azonban mindenképp fokozatosan be kell vezetni, lehetőség szerint addig, amíg a csecsemő szopik (a legújabb ismeretek szerint ez csökkenti a coeliakia, a diabetes mellitus és a búzaallergia kockázatát)." Forrás: Az egészséges csecsemő táplálása (1. módosított változat) Szerzők: dr. Arató András, dr. Várkonyi Ágnes, dr. Várady Erzsébet
  Az általam fordított Hanreich könyv egyébként mindezt figyelembe veszi.

 • 2011.01.09 11:03:49kyskalacs .

  én rizspéppel kezdtem. elöször natur, majd banános, banán-öszibarackos izesitéssel. utána zöldségekkel, de a gyerek nem szerette, igy nem is ette. maradt tehát gyümölcs. banán, alma, körte. egyenlöre itt tartunk. 6 és fél hónapos.
  negyedik hónap után kezdtem a hozzátáplálást, mert a tápot megunta 1 hónap alatt. 3 hónapig kapott anyatejet.

 • 2011.01.11 10:30:22babbs

  Az a baj,hogy azok az anyukák,akik csecsemőjüket "egészségtudatosan" etetik,,szemrebbenés nélkül adnak a már másfél-két,három éves gyereküknek csokit,ropit ,chipset,aztán jöhet a Mcdonalds,mert az olyan jó program.Alig van olyan az ismeretségi körömben,aki ne vinné gyorsétkezdébe a gyerekét.
  Szóval nem az első 12 hónapban kellene ennyire tudományosan táplálni a gyereket,hanem folyamatosan odafigyelni.
  Tris,miből gondolod,hogy kétség kívül az a helyes amit manapság mondanak?
  Egyszer arra jutnak az okos kutatók,hogy a kv-nál ártalmasabb dolog nincs,nem sokkal később kiderül,hogy azért nem nagy baj ,ha kv-zunk,mert vannak jó hatásai is.
  Máskor kiderítik,hogy csakis margarint együnk ,aztán már azt hallani,hogy azért a vaj nem is olyan ördögtől való.És a példákat hosszasan lehetne sorolni.Száz meg száz ilyen cikket olvastam.
  Sokszor derül ki,hogy ahogy nagyanyáink és anyáink csinálták,bizony az a jó.
  Pontosan a mai ember képzeli azt,hogy mindenek felett áll,és mindentudó.

 • 2011.01.11 14:39:16oliv08

  Nagyon szívesen hozzátáplálnám a 8 és fél hóst, de nem eszik mást, csak gyümölcsöt. Mindig meghallgatom tanácsadáson, hogy kellene már a főzelék, de nem eszi meg, se az egyféléből, se a többféléből főzöttet. Szopni szeret, hizlaló tápot is kap, de félek, hogy egyre nehezebb lesz majd rávenni, hogy mást is megegyen a gyümölcsön kívül. Csak dobálom ki az ebédjét minden nap, vagy én eszem meg.
  Az új kiskönyvben nincs táblázat, a régiben (2-3 éve) volt, színes, hogy melyik hónaptól mi adható a babának.

 • 2011.01.12 13:24:45horkinca

  Doryka és Farkasokkal táncoló
  az öcsémre visszatérve... kicsinek nem volt rendben a bőre, ezt tojásallergiának tudták be, ami a korai helytelen hozzátáplálás eredménye volt. Pár évig ennek megfelelően alakították a diétáját. 6-7 évesként gyógyultnak nyilvánították, holott nem volt az. 15 évig bírta a szervezete, azután halmozottan jelentkeztek a problémák egy stresszesebb időszakban, és nagyon leépült szegény. Borzasztóan lefogyott (48 kilósra, 176 cm magas) és eléhezett, szörnyű állapotba került.
  Most már a harmincon túl van, komoly diétát tart. Minden tiszteletem az övé ezért. (Én tejcukor érzékeny vagyok, és néha elcsábulok egy-egy habos-babos süti láttán.)
  Szegény anyukám azóta sem bocsátotta meg magának, hogy csak két hónapig tudta szoptatni tesómat, és hogy hallgatott a vedőnőre, aki szerint bármi jó volt tesómnak, amit össze lehetett turmixolni.

 • 2011.01.12 17:51:16Puszpanya

  oliv08,
  a konzerv ízetlen főzeléket próbáltad? Enyém is így állt a kajához. Az ízetlen 4-5 hónaposoknak való babakaját azt nyelte. Aztán ahhoz kevertem répát meg krumplit egy idő után.

 • 2011.01.13 22:25:39tris

  babbs
  bocs, hogy csak most írok, talán nem is fogod már olvasni mindegy.
  szóval abból gondolom, amit utánaolvastam. A bélrendszer fejlettségéről egyéb dolgokról (lll. hu-n vannak cikkek who kutatásokról eredményekről)
  szóval az orvostudomány fejlődik ezt kár tagadni. van is hova fejlődnie mindig. lesz is.
  be lehet látni, hogy a baba szervezete nem olyan fejlett 4 hónaposan mint 6 hónaposan. Kevésbé fejlett két hónaposan, és más dolog 38 hétre születni mint 30. Igenis van jelentősége a hónapoknak egy magzat illetve egy csecsemő életében. A tiédben nincs - de attól még lehetsz felelős gondolkozású.

 • 2011.01.13 22:39:06tris

  babbs
  jujj ez meg olyan hülyeség, hogy a csecsemőnél nem vártál 4-5 napot "me hogy fene se enné ugyanazt"
  előtte hónapokig nem ugyanazt az anyatejet kapta ? Ráadásul a hozzátáplálás kezdetén még bőven kap anyatejet az a kanál alma négy napig simán változatosnak mondható.

  kicsit sajnálom is,hogy valószínűleg nem olvasod.

  mindegy nyilván nem lett belőle baj - és attól még lehet valaki igazán jó anyuci.

 • 2016.03.16 18:09:33nemhiszemelhogymindennevfoglalt

  Szia, én is hasonló cipőben járok most, mint ahogy kezdted az írásod.. vagy 5 oldal meg van nyitva és olvasgatok, ki mit hogyan ;) de sajnos a te bejegyzésed onnan nem is olvastam tovább, hogy alapszabályok... sőt, csak azért regisztráltam, hogy hozzászólhassak :D ;)
  Nem kötözködni akarok de tényleg! Csak kicsit átformálni az "alapszabályaidat" ;)
  Én pont azt olvastam, hogy semlegessel kell kezdeni, mert az elején 1. csak kóstoltatsz 2. nem az etetés a cél, hanem hogy a baba megtanulja jól használni a nyelvét, mert jelenleg még csak szopó mozdulatokat tud, amivel ki is löki egyből az ételt a szájából..
  Olvastam magyar cikket mi szerint az alma semleges.. öhm lehet, lehet bennem van a hiba :D de akkor is van benne gyümölcscukor.. na mindegy. Itt Angliában pl azt tanácsolják, hogy baby rice-al kezd és előbb a zöldségek, csak aztán az édesebb gyümölcsök.. Szóval ennyit az alapszabályokról.. ahány ház annyi szokás ;) Van pár zöldség, gyümölcs, ami tipikus első kaja a babának, de hogy azt milyen sorrendben adod az a te dolgod! Nem feltétlen lesz édes szájú a gyerek ha gyümölccsel kezd az ember, hiszen ezek szerint akkor egész Magyarország így nőtt fel :D viszont egy édes íz után jobban húzza a száját majd egy fehérrépára mondjuk..

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta