SZÜLŐSÉG

Celebek az agykárosult gyerekekért - video

2011. január 5., szerda 11:30 |

Peti kétéves volt, amikor karácsony előtt pár héttel a vacsoraasztalnál félrenyelt. Pillanatok alatt történt meg a tragédia – a kisfiú légzése és keringése leállt, és bár a kiérkező mentőknek sikerült őt újjáéleszteniük, Peti a fellépő oxigénhiányos állapot következtében súlyos károsodást szenvedett. Az ő és sorstársai megsegítésére jött létre a Hajrá Peti! Alapítvány. A szervezet meghívására nem másutt, mint egy hangstúdióban jártunk, ahol Petinek a hazai zenei élet csillagai énekeltek fel egy dalt.

Varga Peti és édesanyja
Varga Peti és édesanyja

Peti ma hat éves. Visszanyerte a látását, már az orrán veszi a levegőt, de beszélni és járni még nem tud. Ahhoz, hogy egyáltalán ilyen mértékű előremenetelre legyen képes, szülei kitartásán kívül rengeteg pénzre volt szükség. A család és barátaik ekkor hozták létre a Hajrá Peti! Alapítványt, amely a befolyt pénzekből fedezni tudta Peti kezelési és utazási költségeit – így tudott részt venni többek között egy kínai őssejtkezelési programban.

Az Alapítvány ma már nem csak Petit segíti, hanem igyekszik minél több, baleset során, oxigénhiányos állapot következtében agykárosodást szenvedett gyermeknek támogatást nyújtani – pénzben, tudásban, kapcsolatban. „Nem tudni, pontosan hány gyereket, hány családot érint a kérdés – véleményem szerint legalább tízezer esetről lehet szó” – mondja el az Alapítvány elnöke, Nánási Péter, Peti nagybátyja. Azt hiszem, ki lehet jelenteni, hogy a család az életét tette fel arra, hogy segítsen a többi, hozzájuk hasonló tragédiát megélt családnak. Segítenek a gyerekek fejlesztését segítő eszközök beszerzésével, gyógykezelések finanszírozásával, mégis talán a legnagyobb segítség az, hogy jelenlétükkel megmutatják ezeknek a családoknak, hogy nincsenek egyedül.

Az Alapítvány 2008 óta működik, de már korábban is szerveztek segélykoncertet, jótékonysági akciót. Akkor még kifejezetten Peti gyógykezelésének támogatására: a 2007-es koncert fedezte például Peti második kínai őssejtkezelésének költségeinek nagy részét, melynek következtében a kisfiú állapota ugrásszerűen javult. Az idei év különösen fontos számukra – az 1%-os adófelajánlásokra számítva remélik, még több gyereknek tudnak majd segíteni. Aki tehát nekik szeretné felajánlani 1 %-át, látogasson az Alapítvány honlapjára, és jegyezze fel a számlaszámot!

De vissza a stúdióhoz! A hely tömve van neves zenészekkel és új csillagokkal: Gerendás Pétertől Schodeinde Dorkán át Bartók Eszterig, Galambos Dorinától Szolnoki Péterig 19 közismert zenész adta nevét – és hangját – a kezdeményezéshez. A zenészek nem csupán egy dalt énekelnek fel, de részt vesznek egy videóklip felvételein is, amely az Alapítványt népszerűsíti. Az énekelt dalt Petrik György, Nánási Péter és Galambos Dorina írta. Ismerőseimtől hallottam Petiről” – mondta Pély Barna, – „jelenlétemmel én is szeretnék segíteni abban, hogy felhívjuk a figyelmet az agykárosodott gyerekek megsegítésére.” A jó hangulatú stúdiófelvételen Peti maga sajnos tüdőgyulladása miatt nem tudott ott lenni, de biztosak vagyunk abban, tetszik majd neki a végeredmény. Hiszen hallva őket, mi is csak ennyit mondhatunk: hajrá, Peti!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.05 12:02:54Puszpanya

    Ez az egyik parám. Legszívesebben csak előre rágott ételt adnék a lányomnak, de ez persze lehetetlen. Ráadásul hajlamos annyit pakolni a szájába amennyi belefér.

    Szép kezdeményezés, drukkolok Petinek és a többieknek, h jusson el az orvostudomány arra a szintre, ahol a lehetetlen is lehetségessé válik.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta