SZÜLŐSÉG

Izgalmas meseopera a Bárkában: remek alkalom a klasszikus zene megismertetésére

2011. január 5., szerda 18:49

A Bárka Színház bebizonyította, hogy a gyerekek nyelvén is ért: a társulat december 17-én mutatta be Szabó Borbála és Dinyés Dániel Párkák című meseoperáját. A mesét és a mitológiát keverő előadás arra is remek alkalom, hogy a kisebbek a többségük számára szokatlannak számító opera műfajával is megismerkedhessenek.

Jómagam azon szerencsések közé tartozom, akiknek az általános iskola felső tagozatában megadatott, hogy évente legalább 4-szer-5-ször eljussanak az Operába: így még viszonylag korán sikerült magamba szívnom ennek a sokak számára elviselhetetlen, mások számára viszont imádott műfajnak a szeretetét. A Bárka Színház legújabb bemutatójának, a Párkáknak a rendezője, Göttinger Pál maga is hasonló gyerekkori élményekről számol be a színház kiadványában: annak idején hozzá hasonlóan mi is merészek voltunk, és az akkor még kevésbé szigorú biztonsági rendszer könnyedén lehetővé tette, hogy a szünetekben beosonjunk a színészbüfébe, egy-egy énekes öltözőjébe, ahol – ha szerencsénk volt – még autogramot is kaptunk.

Három bajkeverő története operában elmesélve

A Párkák című meseopera megalkotása közben nem titkoltan az is hajtotta a szerzőket, hogy a mai gyerekekhez – akiknek tetemes része még nemigen került közvetlen kapcsolatba ezzel a műfajjal – izgalmas történetbe csomagolva, az ő fülükre kalibrált dallamokkal hozza közelebb az operát. Persze nem egy 4 órás nagyoperát kell elképzelni, egy 40 és egy 30 perces felvonás alatt bőven lezajlik a cselekmény, amelyben Zeusz lányai, az életekről döntő párkák egy kicsit a feje tetejére állítják a világot (beleértve az Alvilágot, az emberek világát és az égi világot), ami persze a végén visszabillen a rendes kerékvágásba.

A Párkák az emberi életfonalak felelősei: a jóságos Klárika/Klóthó (Varjú Olga) fonja őket, feladatkörébe a születés tartozik, Lenke/Lakheszisz (Varga Anikó) sodorja a szálakat, azaz ő szövi tele élményekkel az életet, míg Andika/Atroposz (Spolarics Andrea) a szálak elvágásáért felel, a halált hozza el. Nem is annyira meglepő, hogy a három egészen különböző jellem sohasem ért egyet, ebből kifolyólag pedig előbb-utóbb kész a galiba: az öregasszony, Grüllé gyönyörű, fiatal lánnyá változik, a Hádész Henrik (Gados Béla) üstjében fortyogó ifjú, Küón (Telekes Péter) pedig éppen őt szemeli ki, hogy egy gyilkosság révén megmeneküljön az Alvilágból. Segítőtársul Abu (Kálid Artúr), a profi bérgyilkos szegődik mellé, de közös szerencsétlenkedésük hullák helyett inkább sok nevetést eredményez.

Átváltozás, alakváltás és nyíltszíni izgalom

Zeusz Zoli bácsi (Seress Zoltán) természetesen rögtön szemet vet a megfiatalodott Grüllére, ám mivel csak földi testben környékezheti meg, jó pár szereplő testébe belebújva igyekszik elcsábítani. A pörgős jelenetekkel és izgalmas fordulatokkal teli mese több szempontból is érdemes a figyelemre. Egyrészt, mert a gyerekek – ha csak nagy vonalakban is, de – kapnak némi képet a mitológiai viszonyokról (de egyáltalán nem olyan mértékben, hogy unják is), másrészt pedig az egyes szereplőkhöz kötődő zenei műfajok, dallamok felvillantása segít rávezetni a gyereket, hogy hogyan is működik egy opera. Hogy hogyan tér vissza egy-egy fordulat, ami egy adott szereplő megjelenését jelzi, illetve egy konkrét érzelmet takar.

A színház egyébként olyannyira partnerként tekint a gyerekekre, hogy a bemutató előtti hetekben felhívásban buzdította őket, tervezzenek jelmezeket az előadás szereplőinek, illetve látogassanak el a próbákra. A rengeteg pályamunka közül néhányat a Bárka kávézójában állítottak ki, és dicséretes módon azokat díjazták, amelyek láthatóan gyerekkézből kerültek ki. Az első helyezett Kühn Péter 7 éves létére olyan egyedi és megismételhetetlen alakokat álmodott a rajzlapra, hogy csak egyetérteni tudunk a döntéssel.

A Párkákat bátran ajánljuk azoknak, akik szeretnék gyereküket egy kicsit közelebb vinni a kortárs - ezáltal közvetve pedig a hagyományos - klasszikus zenéhez, és nem félnek megpróbálni. Ez az előadás is bizonyíték arra, hogy ez az egész egyáltalán nem ördögtől való: de nem árt még idejében ráhangolódni.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta