SZÜLŐSÉG

Szülés 40 felett – jobb későn…

2011. január 4., kedd 07:50

Nézem a kétéves Emmát. Olyan gonddal öltözteti, eteti, mosdatja és fekteti le Ancsibabát, hogy önkéntelenül eszembe juttatja, dehogyis elhatározás kérdése az anyaság. Velünk született ösztön inkább. Apró kezecskéivel finoman megigazgatja a takarót, és zsebkendőt hoz: Ancsibaba megfázott, ki kell fújni az orrát. Ha már kétévesen kibújik belőlünk az anyuka, miért halogatjuk a gyermekvállalást?

miss polly julia with her doll. bh, brazil. 12.12.03

Már kamaszkoromban komplett focicsapatról álmodoztam

Cserejátékosokkal. Édesanyám és közöttem éppen húsz év a korkülönbség, elsőszülött gyermekeként jöttem a világra. Kereken másfél év múlva megérkezett az öcsém is. Ha elárulom, hogy három év múlva betöltöm a negyvenet, már tudjátok, amikor ő volt fiatal, ez volt a természetes. Húsz-harminc között családalapítás és gyermekvállalás. A nők főműve az otthon melegének megteremtése és a gyermekek gondozása, nevelése volt. Mielőtt azt mondanánk, igen-igen, ám abban az időben még nem csináltak a nők karriert, a férfi volt a családfenntartó, és mindenki tudta, hagyományosan mi a szerepe, elmesélek egy másik történetet is. Családi barátunk, Gizi néni hat gyermeket szült. Ráadásul abban az időben nem volt bölcsőde, gyárban dolgozott, három műszakban. Egész egyszerűen nem éltek meg egy fizetésből, az anyának is dolgoznia kellett. Mégis vállalták a gyermekeket. Míg a picik jöttek sorban, két kezükkel építgették-foltozgatták a családi fészket, és később Gizi néni még az egyetemet is elvégezte. Mi miért nem szülünk „időben”? Egyáltalán, létezik még az a kitétel, hogy „időben”? És ha igen, ma mit jelent ez?

Szerelemgyerek

Elnézve a környezetemben fellelhető gyermekeket, hát meglepődnétek, hány szerelemgyermek van közöttük. Legtöbbjük egy család kovászává vált, azaz egymást szerető emberekre ösztönzőleg hatva segített otthont teremteni, házasságot kötni. Van közöttük számos, akinek már testvére is született, de bizony válásról is beszámolhatnék. Mindenesetre a mi és anyáink életének egyik nagy különbsége mintha az előrelátásban, a tervezésben, a rákészülésben lenne. Ők úgy váltak felnőtté, hogy tudták, hamarosan férjet választanak, családot alapítanak és gyermekeket szülnek. Mert ez az élet rendje. Mi kevésbé helyezzük előtérbe ezt a célt, nem érezzük ennek természetességét, talán ma már nem ez az élet rendje. Vagy csak később ébredünk rá? Megváltozott valami. Bennünk is.

Talán mást kínál ma a világ, sokszínűbb és érdekesebb, mint negyven évvel ezelőtt volt. Egyetemre járunk, karriert építünk, utazunk, telnek az évek. Ahogy, hm, korosodunk, simulékonyságunk, ha tetszik, ha nem, kopik. Elvárásainknak egyre kevesebb férfi felel meg, és mire eljutunk a lélektani 35 éves korhatárig, amikor hirtelen mindennél erősebb vágyat érzünk a gyermekszülés iránt... Nem volt alapozás, rákészülés, nem jött egy szép, váratlan terhesség, és nincs mellettünk egy férfi, aki épp ugyanebben a pillanatban szeretne családot, ráadásul velünk. És ekkor nagy erőkkel kezdjük építeni – elsősorban magunkban – a gyermek fogadására alkalmas „helyet”.

Számos történetet olvastam, hallottam a negyven körül, negyven felett gyermeket szülő nőkről. Egy részük, az első gyermekesek vagy sportolók, vagy karrierépítők, vagy egyszerűen nyughatatlan lelkek. Azt mondják, bár ha később jött is a vágy, elementáris volt. Érdemes volt várni, kivárni. Van azonban egy másik csapat, közöttük sokan negyven felett új színt, új érzelmeket vittek a már meglévő házasságba: ajándékként élik meg a második, harmadik gyermeket, a régi-új szerelem gyermekeként. És vannak az újrakezdők, akik új kapcsolatban vállalnak a sokszor felnőtt gyerkőcök mellé ismét gyermeket. Ők látszatra is, bensőre is megfiatalodnak, és ráadásul mind azt mondják, a csepp gyermek felér egy komplett wellness-rehabilitációs kúrával. Az elsőszülött fogantatásának ideje is kitolódott, akár évtizeddel is, hát nincs mit csodálkozni, ha a beindult folyamatok késői szüléseket is szép számmal eredményeznek.

Beszéljünk a negyvenes kismamákról!

Akár első, akár sokadik gyereküket várják, bölcsebbek, megfontoltabbak és okosabbak a fiataloknál. Gyakran mondják a szakik, hogy ezért a negyven felett szülő nők gyermekei okosabbak. Negyvenig általában megéljük a szerelmeinkből és a munkánkból fakadó legnagyobb viharokat. Az élet tengerén ültünk már gőzhajón, motorcsónakon és vitorláson egyaránt, jobban megértjük, jobban beleérzünk abba, mit igényel egy másik ember, ez esetben egy gyermek. Higgadtabban kezeljük a problémákat, türelmesebbek vagyunk, és jobban, másként értékeljük az élet szépségeit, adományait, mint ifjabb társaink.

Vagyis azt akarom-e mondani, hogy vállaljunk minél később gyermeket? Ellenkezőleg! Szüljünk minél többen, minél több gyermeket! Ha úgy adódik, és át tudjuk hangolni életünk szakaszait, az első nagy szerelemből szülessen akár, mint annak a gimnáziumi osztálytársamnak, aki nagy pocakkal jött a szóbeli érettségire. Ha úgy alakul, jöjjön negyvenkét évesen, ha már túl vagyunk az egzisztenciális feladatokon. Vagy ha épp akkor érezzük meg egy férfi gondoskodó, megbízható szeretetét. Nem sorolom minden korosztály erényeit, mert tudjuk, vannak. Megváltozott életünkhöz tartozik a megváltozott orvostudomány és a társadalmi elvárások, lehetőségek, akárcsak a mi hozzáállásunk. Ez utóbbi döntsön, akár húsz, akár negyven évesek vagyunk! Hogy akarjuk, hogy szeressük, hogy vállaljuk tiszta szívünkből. Ha érezzük, hogy a velünk született, bennünk élő anya ki akar teljesedni, akkor nincs korán vagy későn. De ne szüljünk még/már, ha ez nincsen meg. (És ne szüljünk azért se, hogy ez tarsta egyben a családot. Nem fogja. A gyerek szerepe más az életben.)

Bár kamaszkori álmaim a népes családról sosem változtak, míg kerestem Ariadne fonalának végét, bizony elteltek az évek. Azért a szép, kerek, boldog családról nem mondtam le. Amint bennem megszületett a gyermek, tudom, elindult felém.

Kíváncsi vagyok, Emmának, a már most is gondos „anyukának” hogyan alakul az élete.

Akárhogy is, jó anya lesz. Az biztos.

A.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.04 08:42:31figyelmeztetés

  Szerintem a nők továbbra is folyamatosan férjhez akarnak menni és gyereket szülni, csak a férfiak nem akarnak nősülni. Miért is tennék, ha kötelezettségek nélkül megkaphatják a nőket? + Van korlátlan pornó, társadalmilag elfogadottá vált a kurvázás, stb. Régen az emberek korán házasodtak, mert ez volt a rendszeres szexuális élet egyetlen elfogadott módja.

 • 2011.01.04 09:21:03Kulics

  @figyelmeztetés
  Igen, ez is egy picinyke szelete a hatalmas világnak, amit te bemutatsz. MEg léteznek karrierista nők, akik inkább a pénzre, anyagi függetlenségre vágynak, aztán léteznek nagyon sokáig infantilis, későn érő férfiak, akik nem alkalmasak apának, meg léteznek súlyosan sérült személyiségű nők, akik szintén nem alkalmasak anyának és ezért nem is vállalnak... meg persze léteznek olyan alacsony iskolázottságú néprétegek, akiknél tradíció, kényszer stb a 16 éves gyermekanyaság... és végtelenül sokféle létezik még.
  Picit egysíkú azt mondani, hogy a "nők" férjhez menni akarnak, a "férfiak" meg ingyen pornóval elégítik ki magukat. Gondolom a te életed olyan, hogy csak ezt látod a világból, és ez esetben alaposan nézz magadba és gondolkozz el mit csinálsz rosszul.

 • 2011.01.04 09:21:44Mészáros Laci

  "Szerintem a nők továbbra is folyamatosan férjhez akarnak menni és gyereket szülni, csak a férfiak nem akarnak nősülni."

  Pál Feri emelte ki egy előadásában: az egyedülálló nők tovább élnek, mint a házas nők, illetve kevesebb közöttük a depressziós. Az egyedülálló férfiak ezzel szemben sokkal fiatalabban meghalnak és több közöttük a depressziós, mint a házas férfiak között.

  Vagyis házasodni a nők akarnak, de a férfiaknak éri meg :-)

  A házasság illetve általánosságban egy (gyerekvállalás révén elköteleződéssel járó) párkapcsolat felvállalásának nehézségeiről éppen 2010 november-decemberi előadásokban beszélt.

  [link]

 • 2011.01.04 09:24:35Mészáros Laci

  A cikk zárógondolatához visszatérve: egy kedves ismerősöm kicsi korától kezdve a fiús játékokhoz vonzódott, villanyvonat, fára mászás, bunyó. Felnőttként nagyszerű anya.

 • 2011.01.04 10:02:16ACsab

  "Okosabban kéne élni annyit mondhatok ..."

 • 2011.01.04 10:34:38shweir

  Kétféle ember van; az egyik két részre osztja a világot...
  Az elmúlt 40 évben hála a magasságos égnek, egyre kevesebben vannak.
  Nincs olyan, hogy Nő. És FÉRFI sem.
  Én pl. egy gyereket vállaltam. Se többet se kevesebbet. Lehet érte utálni, lenézni, irigyelni. Nem érdekel. Megtehetem. Egyelőre. Aztán lehet, hogy újra divat lesz megmondani a zembereknek, hogy hogyan éljenek, mi a helyes és jó MINDENKINEK.

 • 2011.01.04 10:51:54oliva

  hát, tényleg sokfélék vagyunk, és tényleg utálatos, amikor valaki megmondja, hogy ez ezért hülye, az meg azért...

 • 2011.01.04 10:53:12oliva

  ki az a Pál Feri?

 • 2011.01.04 11:10:46oliv08

  Nekem herótom volt minden kölyöktől, amíg nekem nem születtek. Most is van 1-2 ellenszenves, ahogy a felnőttek között is. Nincs mindenkiben kódolva az anyaság, babákkal sem szerettem játszani kiskoromban. Sőt, megkockáztatom, elég lett volna nekem egy gyerek is, nem mintha nem szeretném a kicsit, választani sem tudnék köztük, de eggyel jobban meglennék.

 • 2011.01.04 11:45:31Joe69

  A cikk idilli naivitását tisztelem, a kommentek már inkább tükrözik a rögvalóságot.. a csúcs az öntudatos szinglimama.

 • 2011.01.04 12:23:03deflorator

  Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy egyre több az ocsmány, elhízott ember és így nehezebb kívánatos párt találni.
  Másfelől már így is túlnépesedett a föld, nem kell erőltetni az anyaságot.

 • 2011.01.04 13:11:30Bebea

  "Beszéljünk a negyvenes kismamákról,
  Akár első, akár sokadik gyereküket várják, bölcsebbek, megfontoltabbak és okosabbak a fiataloknál. Gyakran mondják a szakik, hogy ezért a negyven felett szülő nők gyermekei okosabbak."

  Hah, Aki 40 évesen várja első kisbabáját ugyanúgy be van rezelve, mint a 25 éves, (ha nem jobban, kockázatok stb.). És majd mikor 60 évesen megy a gyereke gimnáziumi ballagására...gratula szüljetek 40 évesen, jah és hogy okosabbak nem ezen múlik szerintem...

 • 2011.01.04 13:23:55EZsL

  Több lehetőségünk van. Több mindent kipróbálunk. Tovább élünk. Valaki akar gyereket, valaki nem. Szerintem jó úgy, ahogy van. :-)

 • 2011.01.04 14:13:54Budapesti Brigaderos

  EZsL,

  Magyarul a termeszet megoldja a karrierista nok problemajat ? :D

 • 2011.01.04 14:40:25oliva

  mondjuk arról is érdemes lenne beszélni, hogy miért lesznek karrieristák a nők? nem tudom, de lehet valami oka: elvárás? ezt látják a moziban? vagy?

 • 2011.01.04 15:31:19jeanli

  A nők nem feltétlenül karrierizmus miatt dolgoznak az utolsó pillanatig, és 40 évesen vállalnak gyereket. Mindenki fél, hogy miből is neveli majd fel azt a kölköt, mert a házasság manapság nem nyújt biztonságot. Papi lelép, nincs bejelentve, nem fizet gyerektartást, mamit nem veszik fel sehová dolgozni a gyerek miatt, stbstb...
  Szerintem a 20 éves anyák kora jobb volt. Fiatalon még mindenki lazább, alkalmazkodóbb, könnyedebb, akkor még a testvérkéket is könnyű bevállalni.
  Persze tudom, hogy ez nem jön már vissza. Ez egy más társadalom.

 • 2011.01.04 16:03:29oliva

  hmm...azért ez szomorú.

 • 2011.01.04 16:11:33Borcsika

  Bebea, nagyon utálatos vagy! Én 31 voltam, amikor az első gyereket szültem, és szerintem leszek vagy 38, mire a második kibújik.
  Egy biztos, aki 40 körül szül gyereket, annál ritkábban esik meg, hogy anyuci, vagy apuci önmegvalósitani akar, és lelép a francba. Az persze jobb, mintha valaki érett fejjel gyereket vállal. Ugye?
  Mire az ember 40 lesz,addigra kibulizta magát, egzisztenciát épitett, és átadja magát az anyaságnak.
  Mindenki akkor szül, amikor lehetősége, kedve, áldozatkészsége van rá. Nem szabad pálcát törni mások felett csak azért, mert másképp alakult az életük, mint ahogy szerinted ideális.

 • 2011.01.04 16:34:27beebeer

  Mészáros Laci

  Ez nagyon érdekes, köszi a linket.

 • 2011.01.04 16:48:59édeskisvirág

  Én 38 múltam, egészség és magán okok miatt nincs gyermekem, de szeretnék...és hiszem, hogy most már meg van hozzá a méltó társam is :)
  és izgulok, meg minden, de várom!nagyon :))

 • 2011.01.04 17:01:39Bebea

  Borcsika, hát nem tudom ebben mi volt az utálatos, én inkább ésszerűnek érzem amit leírtam, (a 31 nem 40-en.... :)) de azzal egyetértek kinek mikor van lehetősége stb. de hogy ezt tartsuk normálisnak egy társadalomban az túlzás!

 • 2011.01.04 17:58:07Puszpanya

  Minden életkorra lehet pro és kontra indokot gyártani, miért jó, ha akkor jön/vagy nem jön a baba. Én egyet tudtam, h fiatalon nem szeretnék, de ha úgy jött volna ki a lépés, megtartottam volna.


  édeskisvirág,
  :D nagyon tuti dolog! Izgulni nem kell többet, mint 20évesen.

 • 2011.01.05 22:48:47malaczka

  Igen, változik a világ. És az evolúció során az ember a gyors alkalmazkodás útját választotta, ezért is maradt fenn. (Most ne boncolgassuk, hogy mit kezdtünk a csúcsintelligenciánkkal).
  Van egy elméletem az utóbbi évtizedek egyre későbbre tolódó szülési hajlandóságára. Nemrég láttam egy nagyon érdekes bemutatót a születéskor várható élettartam alakulásáról.Arról, hogy ez az elmúlt 200 év során hogyan változott. Nos, nem meglepő, hogy az életszínvonal emelkedésével nagyjából azonos arányban növekedett.
  Ebből kiindulva a mai lánygyermekek várhatóan 70-80 éves korukig fognak élni, szemben a 200 évvel ezelőtti 36-40 éves halálozási korral. Ez a szám még 60 éve is lényegesen alacsonyabb volt, mint most. Nos, ha az vesszük, hogy a szülés nagyjából az életút közepe táján esedékes, akkor ebből a megközelítésből egyáltalán nem meglepő, hogy a mai anyukák inkább a 30-as éveik közepén vállalnak gyereket, szemben a korábbi 20 év körüli anyává válással. Ez akár lehet a rengeteg szociokulturális szempont mellett egy biológiai megközelítés is. Mert azt mindannyian látjuk, hogy társadalmi szinten rengeteg oka van ennek a jelenségnek, az egyéni sorsutakról már nem is beszélve.

 • 2011.01.06 08:51:16bea-balázs

  Sziasztok! Talán még valaki elolvassa a hozzászólásomat!
  Én mind a két csoportba tartozom, mert 20 évesen szültem a nagy fiamat az első házasságomból és most 40 évesen vagyok terhes a harmadikkal! Van még egy 3 éves fiam a második házasságomból!
  Szerintem az, hogy valaki a gyerekvállalást hogy éli meg, nagyrészt függ a párjától és a családtól is!
  Két hónapos volt a nagy fiam ,mikor kirakott minket az első férjem! 15 éves koráig neveltem egyedül, aztán megismerkedtem a mostani párommal, és már jön a második lurkó is! Sosem gondoltam volna hogy még egyszer férjhez megyek, vagy egyáltalán még gyerekeket fogok szülni!!!!!!
  Örülök hogy így alakult, és sajnálom hogy nem előbb ismertem meg a mostani páromat! Ha van melletted egy férfi akire mindenben számíthatsz, akkor ne habozz!

 • 2011.01.06 10:08:12Puszpanya

  Mikor 20-30 év körüli voltam, úgy gondoltam, ha besikeredik a gyerek, megtartom én egyedül is. Aztán megszületett a lányom és azóta nagyon tisztelem az egyedülálló anyákat. (főleg akinél még a nagymama sem tud besegíteni)
  Apát nagyon nehéz találni. Van egy barátnőm, 28 éves, csinos, okos, önellátó, saját kecó...stb. S nem talál apát a születendő gyermekének.Pedig a munkája végett pasik között mozog.

 • 2011.01.15 18:03:12skizohudi

  bea-balázs! én hasonlóképp, 19 évesen szültem az elsőt, most 43 évesen a negyediket...a korait sem bántam meg soha - hogy kimaradt volna bármi is az életemből- ezt a későit - végre a 3 fiú után egy gyönyörű kiscsaj! - meg pláne!

 • 2011.01.15 18:22:31oliv08

  Kimondottan apát keres? Sztem előre nem lehet tudni, milyen apa lesz vkiből. Szeretheti a 4-5 éves gyerekeket, de a csecsemőktől irtózhat. Könnyebb lenne társat keresni. Legfeljebb, ha kiderül, hogy utálja a kölköket (azért a sajátját biztos nem), nem szül neki 2.-at.
  28 évesen nincs elkésve!!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta