SZÜLŐSÉG

Kilók szülés után - második rész

2011. január 3., hétfő 08:13

Ó, azok a nagy fogadalmak, mi mindent csinálunk majd másképp a második terhességünk idején, mint az elsőnél! Hogy mi mindent csinálunk jobban, okosabban... Én például több pihenést, konkrétan alvást irányoztam elő, és kevesebb felszedett kilót.

(első rész)

mérőszalag

Évekig meg voltam győződve arról, hogy amikor az első babámat vártam, nem voltam kívánós. Volt, hogy hirtelen megéheztem, de valahogy úgy emlékeztem, hogy ez azért nem volt egy szélsőséges érzés. Aztán a férjem egy napon nem bírta tovább az évek óta tartó hallgatást és felvilágosított, hogy de bizony. Emlékeztetett néhány esetre, mint például amikor a szilvásváradi kirándulás a mozgó édességárus keresésébe fulladt, mert az út elején megláttam őt, nagy taligájával és rengeteg nassolnivalójával, de akkor még ellenálltam. Aztán 10 perc múlva vissza kellett fordulnunk, mert akkor már 9 perce nem bírtam elszakadni a kókusztekercs gondolatától. Nem az a házi fajta volt ráadásul, hanem az a jó szappanízű, amit egyszer megkóstoltunk gyerekkorunkban és soha többé nem vágytunk rá, kivéve akkor, várandósan, szem elől tévesztve az árust. Órákig kerestük a taligát, mire végre meglett és jól megtömhettem magam azzal a műanyag borzalommal, még most is végig fut a hátamon a jeges borzongás az ízére gondolva, de akkor maga volt a mennyei manna. Azután azt is felidézte a férjem, amikor háromszor, sőt egy alkalommal négyszer is képes voltam sorbaállni a különböző bevásárlóközpontok különböző étkezdéinél mákosgubáért, mákostésztáért, mákoskifliért stb... (ezt hallva tűzte közbe a fiam négyévesen, fanyar arccal: „Ja, emlékszem, nekem meg az a sok mák mind a fejemre potyogott!”)

A hallottak hatására nagymamám sem bírta magában tartani az emlékeit, bár ő büszkén mesélte, hogy a palacsintájából egyszer tizennégyet ettem meg együltő helyemben, erre sem emlékeztem. De hittem neki, és akkor meg is könnyebbültem, áááá, szóval így jött össze 9 hónap alatt az a huszonakárhány kiló, hát a második babavárásnál majd másképp lesz. Vannak arról hiedelmek, hogy min múlik, mit kívánunk várandósan, de elég könnyen cáfolhatók. Mondják, hogy a kismama arra vágyik, amire szüksége van a szervezetének, de számomra elég nehezen felfogható, miért lenne hasznos a mák, illetve a cukor. Azt is mondják, hogy aki fiút vár az édeset, aki lányt, az sósat és savanyút kíván, de megszámolni sem tudom, hány ellenpéldát tudnék erre a bölcsességre, én két kisfiú édesanyjaként az első terhességemnél édeset, a másodiknál inkább sós dolgokat kívántam. És megint roppant egészségeset, vajas, párizsis zsemlét. Na ebből vagy hatszázat megettem a kilenc hónap alatt.  De kevésbé bizonyult veszélyesnek, mint a mákosguba, mert ezúttal nem értem el 20 kiló pluszt.

Hiszünk a genetikának, hogy hajlamosak vagyunk a hízásra, hisszük, hogy a hormonok nem engedik, hogy elinduljanak lefele a kilók, és biztos, hogy nagyon különbözőek vagyunk alkatilag, de a történelmi visszaigazolások szerint ez leginkább a magunk számára gyártott vigasz, hiszen a világ szomorúbb részein akik nem esznek sokat, nem híznak terhesen sem, szoptatás közben sem, de ebbe most inkább ne is gondoljunk bele mélyebben. A világ vidámabb részein viszont azt tapasztalták a nőgyógyászok, hogy a fiatal korban elkezdett sport sokat segít abban, hogy szülés után hamar visszakapjuk leánykori alakunkat, vagy valami nagyon hasonlót, mert izmaink, bár a terhesség alatt sokat lazulnak, jóval hamarabb visszanyerik feszességüket, mint a sportot hajadonként nem kedvelő anyukáké.

A jó meleg nyáron született baba ugyanakkor nagy segítség azon anyukáknak, akiket feszélyez a túlsúlyuk. Főleg, ha van egy-két testvérkéje. Hiszen akkor garantált, hogy nincs idő tévé előtt nassolni, kényelmesen ülve ebédelni, heverészni, lustálkodni. Ugyanakkor az első hetek hasszorítója 40 fokos hőségben különösen hatékony. Az a néhány falat megmaradt reszelt alma vagy főzelék, amit állva, futva magába tud tömni a mama, nem nevezhető kalóriabombának. Aki pedig jobban szervezi az életét és jut ideje magára is, az talán egy kis sportot is be tud préselni a napjaiba.

Van aztán az, aki a terhesség alatt felszedett kilókat a szoptatás alatt nemhogy leadja, de túl is megy azon. Ne higgyük, hogy az olyan sokkal jobb! Egyik barátnőm teljes teljes ruhatárat volt kénytelen cserélni, mert a napi háromszori bőséges étkezés ellenére minden leesett róla, ami korábban jó volt rá – beleértve a húszévesen hordott farmerját. (Apropó, tudja valaki, hogy van az, hogy mi, nők hogy vagyunk képesek megőrizni olyan ruhadarabjainkat, amelyek csak a legextrémebb esetekben lesznek még jók ránk valaha is?!) Hogy mennyi időbe telt volna visszahízni erről a kóros soványságról, nem tudjuk, mert nem sokkal ezután újra terhes lett – és most szoptat...

Akár hízásról, akár fogyásról legyen szó, a lényeg, hogy terhesség és szoptatás alatt a bevitt ételek minőségére kell a leginkább odafigyelni. És ha közben megkívánunk egy jó mákostésztát (vagy többet), hát néha engedjünk a csábításnak. Ne feledjük: ha az anya boldog, a baba is az...

Fotó: Darren Hester

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.03 12:38:42Anameridián

  Hát én nem tudom, de mindig ezen a súlytöbbleten megy a para. És aki hízni szeretne??? Azzal mi van? Csak nyíg jódolgában, hogy milyen vékony?
  Nem gondolom, hogy ez így lenne. 18 kg-ot kaptam fel a terhesség alatt az alig 46 kilómra. Istenien csinos, formás, kívánatos voltam. Sajnos a kórházból mindössze 52 kg-val jöttem haza, ami a napi 8-10 szoptatásnak köszönhetően 1-3 hét alatt visszatért az eredeti súlyra. Jelenleg 18 hónapos a lányom, még szopik, szépen, normálisan gyarapodik, de én alig vagyok 42 kg. 167 cm magassághoz. Iszonyat. Csak mellem van (mindig is volt), de se segg, se comb, se has, semmi...csak a csontok...pedig eszem. Ezzel mi a teendő????

 • 2011.01.03 12:48:51bjuli

  Kedves Anameridián!
  Sokkal több embernek probléma ez, mint az emberek gondolnák, ezért is írt dietetikusunk már erről itt, a Díványon. Próbáld ki, hátha bejön :)
  [link]

 • 2011.01.03 13:09:04Anameridián

  Kedves bjuli! Köszi a linket, mindenképp elolvasom!
  Nem gondoltam volna, de azt kell mondjam, lassan belejöttök ebbe a dologba, egyre jobb cikkek vannak itt is, szóval továbbra is így, hajrá!

 • 2011.01.03 14:08:48bjuli

  Anameridián :) Ez elsősorban új szerkesztőnk, Judit érdeme, mi is büszkék vagyunk rá, nagyon köszi :)

 • 2011.01.03 14:24:38Nojem

  A mák tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, az biztos, hogy magas a vastartalma, van benne magnézium és kalcium is. Én is kívántam a mákos dolgokat a várandósság alatt, szóval jó az! :)

 • 2011.01.03 14:33:06Borcsika

  A hízás mindig is központi téma. Nagydarab vagyok, sőt szerinte dagadt is, és ha valaki meghallja, hogy van gyerekem, az első kérdése, mennyit hiztam. 20 kg-t, de abból 16 volt a víz, ami bennem pangott itt-ott ödéma formájában. sok bajjal nem járt, csak fogni nem tudtam a kezeimmel, mert a mozgató idegeket nyomta az ödéma. és pokolian fájt. a műtéti beleegyező nyilatkozatot úgy írtam alá, hogy ráhajtogattam a tollra az ujjaimat. A szülés utáni 3. héten jobban néztem ki, mint előtte. Aztán jöttek fel szépen a kilók, és kezdek kerekedni. És most, úgy néz ki, újra kopogtat a gólya (legalábbis remélem, bár bizonyossága még nincs, de úgy sejtem), és aggódom, hogy nehogy rámtörjön a zabálhatnék (férjem szeint megy a nasi, de én észre sem veszem, csak amikor rámpiríta - nem bántón, a sajáát érdekemben), mert akkor menthetetlenül megdagadok. Majd meglátjuk, beszámolok róla.

  Annak örülök, hogy kezdi visszanyerni korábbi önmagát a Poronty itt a Díványon. Reméljük visszaszállingóznak az emigránsok is a Bezzeganyáról.

 • 2011.01.03 17:05:34sony

  Mák, meggy, dió és paradicsomos húsgombóc. Ebből állt össze mind a 3 lánykám :) A pékségben előre köszönnek :)

 • 2011.01.03 19:33:58kyskalacs .

  Anameridián én hasonló cipöben voltam. 164cm 47 kg-val estem teherbe + 35 kg-ot kaptam magamra. szülés után 6 hónappal most 52kg vagyok-én is parázok hogy tovább fogyok igy eszek akkor is ha nem kell :)

 • 2011.01.03 21:44:58retinax

  Rajtam meg itt ragadni látszik az a hat kiló plusz. És még csak csúnya se vagyok miatta, természetesen :D.
  Mondjuk még nem adtam föl végleg, csak mindig eltolódik az időpont, amikorra feltétlenül le kell mennie, közben meg már a kicsi is másfél éves.
  Milyen szép szó is a megasszonyosodás :D. Nem meghízott, dehogy, megasszonyosodott!

 • 2011.01.04 03:41:41voroske

  Bar azelott nem szerettem a banant , terhesseg alatt banat megorultem ha nem ehettem napi sznten banant. Nem tudom mi volt elobb a tyuk vagy a tojas, de a most 2 eves fiam is imadja banant. Azonkivul en meg a borzaszto csipos kajakert voltam oda meg a terhesseg alatt, pedig el9tt meg az icipicit csiposet se birtam megenni. Emlekszem egyszer a parommal elmentunk egy etterembe es rendeltunk kettonknek egy 20 db-bol allo csirkeszany talat es persze a legcsiposebb fajtabol. A parom evett talan 2-tot aztan vervoros fejjel elkezdett csuklani az erejetol. A 6 honapos terhes kis felesege meg ette mint a mennyei mannat.
  Egyebkent mindig elcsodalkozom azon , hogy az az altalanos nezet, hogy terhesseg alatt huszonpar kilo az az undorito extrem elhizas esete.
  A kisfiam teli gyerek es a kornyezetem szerint nem latszott hogy vizesedtem volna. ennek ellenere 1 hettel a szules utan 21kg-val voltam kevesebb mint szules elott. Ennel egy picit tobbet hiztam, dehat gondolom a szoptatos J kosaras (nem nem eliras) mellem is ludas volt a dologban. ;)
  Szerencsere nem Magyarorszagon voltam terhes, mert tuti a vedonok mar halalra szekaltak volna a hizasom miatt, itt meg egy szot srm szoltak. Mivel a 9 honap allatt minden leletem tokeletes volt, innentol kezve az kismama maganugye hogy felszed-e vagy sem par plusz kilot avagy sem.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta