SZÜLŐSÉG

Az öt leghülyébb ajándék gyerekeknek

2011. január 2., vasárnap 08:51

Most hagyjuk azt, amikor édesapám úgy 12 éves koromra hazahozott egy műanyag madzag végén ugató szőrös műanyag kutyát. Igazán nem bosszúból csináltam, de pár éve apu új családjába érkezett kiskorúnak én viszont dobfelszerelést vettem, és amióta Ádám megszületett, rettegek Apu retorzió fedőnevő ajándékától. Eddig nem jött. De vannak ezeknél sokkal rosszabb ajándékok. Például az, amit a fiamnak vettünk az idén.

EGY

És még azt hittük, ez lesz a tutijó ajándék. Szép is, nagy is, gyönyörű mentőautó hordággyal sebesülttel, röntgenkészülékkel, sofőrbácsival. Mint az gyors közvéleménykutatásomból kiderült, a hasonkorú, 2-5 éves gyerekek ezzel kiválóan eljátszanak, megy a szerepjáték, a történetmesélés, gondoltam, játszunk majd kórházasdit, megmentősdit, bármit, amit a Tesz-Vesz szótárban és a többi könyvben olvasunk, és ha beindul a nénózás, hát majd csak abbahagyja a gyerek. Na nem a nénózás lett a legnagyobb baja a dolognak.

Az autón ugyanis nincs sziréna, attól nem tartottam. Amúgy is csak olyan játékot veszünk a gyereknek, amelyik ha zenél, halkítható, kiváltképp, mikor megláttuk unokatestvéreméknél a

KETTŐ

fedőnevű játékot, egy egyébiránt rendkívül jó kiállású műanyag vasalót, amelyik valami rejtélyes oknál fogva bődületes hangerővel a Jingle Bells-t trillázza. Hogy miért pont azt, senki nem tudja, viszont tekintve, hogy a gyerekek ezt telefonnak használva folyamatosan a fülükhöz tartják, gyors terelét követően a vasaló a polc tetején landolt, és onnantól kezdve valahányszor Petiékhez mentünk, rohamosztag-szerűen mentem a gyerekszobába és tettem el a vasalót.

De vissza EGYhez

Az az átok mentőautó ugyanis lendkerekes. És a mi gyerekünk nem szerepjátszik vele. De nem ám. HANEM TOLJA. Maga előtt. És a lendkerék olyan hangosan dübörög, hogy csodálom, hogy az alattunk lakó még nem kérte ki magának a Pokol Angyalai motorkerékpáros szövetség hajnali dorbézolásait. Gyerek terel, mentőautót párnába rejtve rohan a fürdőszobába, ahol Apával és néhány csillagcsavarhúzóval közösen karácsony szent estéjén szétfeszegettük a járművet, ádáz tekintettel keresvén benne a kiveendő lendkereket. És nem sikerült. Gyerek tehát időnként megkapja a mentőt, olyankor megpróbálok vele játszani, és eljátszom, hogy most kell a sebkötöző, de a mentő hangja (és a tolási technika) nem csillapodott. Sebaj. Legfeljebb rápadlószőnyegezünk a parkettára.

HÁROM

Ez Lucababa kedvenc játéka. Meg az én fiamé, ha Lucáéknál vagyunk: egy rózsaszín zsiráf/hosszú nyakú orrszarvú/rhododedron, amelyik, ha megnyomjuk a lábát, nyakát ingatva elkezd valamit énekelni, de vagy csak a vietnámiak értik, mit énekel – vagy ők sem. Olyan hangon beszél a dolog, mint egy degenerált játékbaba, és bár egyetlen szavát sem sikerült még kivennünk, az a tipp, hogy a nyelve angol, amit egy kínai kislány énekel fel, aki sem angolul, se – koránál fogva – kínaiul nem beszél.

NÉGY

Ki gondolná, hogy egy ilyen gyűjtésbe belekerül a legegyszerűbb favonat?! Szép, színes vonat, azt hittem, tökéletes lesz az én vonatimádó fiamnak. Aztán kiderült, hogy jó-jó, hogy a vonatra rá lehet rakni a lyukas fakockát és háromszöget, viszont ha nincs rajta semmi, a vagononkénti 3-3 kiálló pálca olyan veszélyes, hogy egy pillanat alatt kiszúrhatja a hadonászó gyerek szemét. Csodálom, hogy még kapható. Úgyhogy vonat ment, mi meg itt ragadtunk egy csomó lyukas háromszöggel. Meg kockával. Kéri valaki?

ÖT

Szintén fa. Még egész kicsi volt a gyerek, amikor kinéztem neki egyéves szülinapjára egy játékdobozt, minden oldala egy másik készségfejlesztő játék, óra, formakereső, rajztábla, van benne minden. De hogy a gyerek soha az életben nem fog harminc különböző formát megkeresni és bedobálni a harminc különböző lyukba, az tuti. És a tologatós meg kalapácsolós rész sem az igazi, legalábbis nekünk nem. Egy helyet azért megérdemel a listán.

Öt hülye játék. A gyerek meg még csak két éves múlt. Mi lesz itt később...?!

Ui: Természetesen ezek nem a létező leghülyébbek, csak a leghülyébbek azok közül, amit mi találtunk. Nem vettem bele a szintén karácsonyi ajándék szintetizátort, amelyik bár nagyon jó ajándék, beleépítetten is tartalmaz egy demófelvételt, amelyiken (na, mikor volt ez a szinti kapható?) Rick Astley csodás slágere szól. Más nem. Csak ez. Úgy lehet csinálni, mintha mi játszanánk. Szuper. De volt még beszélő oroszlán, amitől retteg a gyerek, vagy éppen a Pole Dancer baba, azaz a kis rúdtáncosleány, amelyről nem tudtam eldönteni, vajon hoax vagy igazi. És érdekes lesz később, vajon a tömeggyilkos GI Joe vagy az ufóölő Ben10 lesz-e a gyerek kedvence. Ha rajtam múlik, egyik sem. Remélem, rajtam múlik!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.02 10:28:20Irise

  Szerintem marhaságokat írtál.
  1. A mentőautó a fiam egyik kedvence. Rengeteg lendkerekes kisautója van és szereti őket. Zajosak - de mindenki tudja,hogy a lendkerekes kisautók zajosak. Ha a szomszédod lelke fontosabb,mint a fiad öröme, legközelebbi karácsonyra őt ajándékozd meg, ne a fiadat.

  Az 5. számú készségfejlesztő: a fiam ezt is imádná. Igaz, nekünk olyan van,hogy 18 különböző forma, de már másfél évesen simán mindet berakta a megfelelő helyre. A kalapálós játékot meg mitől imádná a gyereked, ha az anyja már a kisautónál idegrohamot kap.

  Favonat: ha jól sejtem melyikről van szó,azokkal nagyon nehéz kiszúrni egy szemet. Mi lesz,mikor először adsz ceruzát a kezébe?!Előre szedj nyugtatót:jön majd a fakard és a félelmetes papírrepülő is!

 • 2011.01.02 11:26:01Puszpanya

  Szerintem a gyerek vérmérséklete szabja meg, miből lesz vacak játék és miből nem. A szépsége a dolognak, h előre nem lehet tudni. Én pl. amíg meg nem tanultam olvasni, addig minden játék uncsi volt. Kivéve a nagypapa barkácsműhelyében a sok tiltott "játékot", és szintén a nagypapa műhelye előtti üzemképtelen autót. Én pl. csupa olyan dologgal szerettem (volna) játszani, amely a felnőtt világhoz tartozott, így tilos volt. Egyedül pláne.
  A lányom most kapott (rokonoktól) egy IQ fejlesztő DVD sorozatot, amelyről teljesen mást gondoltam, míg dobozban voltak. Ennek egy része a "beszéd" című. Ennek igen örültem, mivel a lányom szája be nem áll, de egyelőre még csak ő tudja (meg általában én), h mire gondol. (másfél éves) Az ominózus rész ígéri, h kommunikációra készteti a gyereket. Hurrá. Úgyis foglalkoztat a kérdés, mely szerint, ha egy gyerek saját nyelvét megértik a szülők, akkor később tanul meg beszélni, mint akire tojnak, így kénytelen emberül megnyilvánulni. (valószínűleg persze ez is kacsa, mint oly sok, a gyerekneveléssel kapcsolatban keringő mondák közül.)
  Szóval a DVD-n egy fia narráció sincs. :S Így válaszok sem a kérdéseimre. A lemez 30 perc képanyag, amihez a szülőnek kell történeteket kitalálnia. Szóval arra jó, mint amire bármi a körülöttünk lévő világból. Ezt csinálom napi X órában. Beszélek-beszélek-beszélek. Nekem ez egy rossz ajándék.
  Viszont a gyerek szereti nézni a DVD-t, és "kérdez" is sokat. Neki meg egy jó ajándék.

 • 2011.01.02 11:30:55Puszpanya

  A lányom a ceruzát megpróbálta a kötelező rágcsa után a fülébe gyömöszölni, majd a szemébe, s végül az orrába sikerült. Ezzel az eredménnyel nagyon elégedett volt egyébként. Valamiért, ha egy tárgy rágható, bedugható fülbe/orrba, akkor az már fél siker. Ha anya tiltja is a műveletet, akkor az maga a kánaán.

 • 2011.01.02 12:53:28Doryyka

  A rhododendron egy növény. Az orrszarvú szinonimája a rinocérosz. Na, olvasom tovább.

 • 2011.01.02 12:58:04Doryyka

  Nekem a hülye játékokrólolyanok jutnak eszembe, mint példáula szótanuló kártya. Rajta rajzolva a tárgy, aláírva a neve. A legjobb: egy szemetes, aláírva: szemétláda. Na, azóta ezt röhögöm:)

 • 2011.01.02 14:33:26MaCS_70

  Értem. Hülye ajándék az, amivel a gyerek ugyan szeret játszani, de a szülőt zavarja.

  Üdv: MaCS

 • 2011.01.02 15:36:47yeti-ufo hibrid

  Két éves?
  Mi a ragyának kell egy ekkora gyereknek ilyesmiket venni? Kiválóan elvan BÁRMIVEL, amit a kezébe adsz, és nem veszélyes.

 • 2011.01.02 16:33:53pannama

  Szerintem meg vicces, amit iirtál, tudom osztani mind az aggodalmat, mind a frusztrációt (nyilván mindkettő iirói túlzás, és a gyerekkel azért anyuka tök jól eljátszik). Nekem tetszett! A kommentelők meg miért vesznek mindent véresen komolyan már az év első napján is?! Mi lesz később?!

 • 2011.01.02 16:40:32Delfinci

  Szerintem a leghülyébb játékok mind hangosan zenélnek/nyávognak vagy bármilyen hangot adnak, valamit maguktól mennek. Pl. villogó, szirénázó kisautó, mely magától megy, és ha nekimegy a falnak, akkor visszafordul. Na ez mire jó? Hogy a gyerek nézze? Mutassanak nekem egy gyereket, akinek az jó játék, hogy nézi!
  Ugyanez vonatkozik az ugató, magától ugráló/szaltózó kutyára, stb. Na az a hülye játék!

 • 2011.01.02 18:38:50Fikamatyi

  Szegény gyerek, kretén szülei vannak. Elemes játékot nem kell venni a többivel pedig baj nem lehet, ha amúgy nem valami bóvli sz@r.
  Lehetett volna pár kép, mert így nehéz megitélni, de pl, ha a favonat az, ami nekünk is van, akkor megfelelő életkorban teljesen biztonságos.

 • 2011.01.02 18:49:57izabella

  Szomszédokról annyit, hogy nekünk másfél év mozdonytologatás után szóltak, hogy a gyerek kedvenc játéka rettentő hangos.És nem tudjuk jó időben tologatni, mert nyugdíjasok, mindig otthon vannak.

 • 2011.01.02 19:02:04fogyókúra

  Enyhén szólva is furcsa a poszt. Egy 2 éves gyereknek vettél ilyeneket??? És mivel a gyerek nem játszik vele vagy téged idegesít, ezért hülye az adott játék??? :O

  Lendkerekes kisautóból milliónyi van itthon, fiaim kedvencei, igaz, előtte megtanítottam őket arra, hogy működnek. Fa vonat és fa készségfejlesztő nagyon szuper játékok, azonban csak akkortól működnek, amikor a GYEREKET érdeklik.

  Először talán találj olyan játékokat a gyerekednek, ami a korához/értelmi szintjéhez igazodik, aztán utána fikázz! :-((

  Azt meg, hogy a gyereked a GI Joe vagy Ben10 őrült lesz később, nagy valószínűséggel nem te döntöd el, hanem a gyerek maga és a kortársai...;-)))

 • 2011.01.02 19:20:36SlafRock

  Szerintem egyszer az időboltba kellene beugrani egy kis munícióért!
  [link]

 • 2011.01.02 20:11:10cherry11

  A lendkerekes autó hangos? Hát van hangja az oké, de hangosnak nem merném állítani. A gyerek igen, ő hangos tud lenni olykor olykor, akkor az is hülye ötlet?

 • 2011.01.02 21:07:01CsigaSün

  lehet kicsit igényes vagy ,esetleg még nem sikerült megértened, hogy a gyereked nem egy kis felnőtt.Nem mondom, nekem is fura, mikor az általam szupernek ítélt játékkal a kezében rámnéz mondhatni megbocsájtóan, aztán lerakja ,majd rámmosolyog, mintha azt mondaná:"na, anya akkor te játssz ezzel, én meg keresek valami nekem valót" s ezzel előrántja az üres vizesflakont s ütlegelni kezdi az "én játékom".Nos demokrácia van:)anya a hülye mikor azt hiszi a csemetének az a jó ami egy felnőtt szerint jó egy gyereknek.

 • 2011.01.02 21:49:29Zuzimama

  Miért lenne hülye egy játék? Mert nem úgy játszik vele a gyerek ahogyan a szülő elképzeli?
  Ha a gyerek használja a fantáziáját és másképp játszik egy játékkal, mint ahogy azt apuka elképzelte, attól még nem hülye egy játék.
  Vagyis nem a játék a hülye.

  És ha most nem játszik a kétéves egy - leírás alapján 3-4 évesnek való - játékkal attól még nem hülye a játék. El kell tenni, várni 2 évet és majd akkor jó lesz.

  Anyám de béna ez a poszt, pedig megfogadtam már, hogy nem jövök többet a Díványra, annyira buta némelyik poszt, tök szánalom.

 • 2011.01.02 23:25:33makkoska

  Ne vegyél a kölyöknek semmit, az a legegyszerűbb...

 • 2011.01.03 00:35:42nál

  Micsoda kommentelősereg...
  Végre egy jól megírt, aranyos cikk ajándékokról, amiben valaki leírja a tapasztalatait. Lehet erre azt mondani, hogy "nálunk nem ez van", vagy hogy "érdekes, nekünk pont ez jött be", de nézzetek már magatokba, mikor olyanokat írtok, hogy "marhaságot írtál", "szegény gyerek, kretén szülei vannak", "anyám de béna ez a poszt"...
  Nem lehet emberi hangon elcsevegni erről?
  A díványon egyébként tényleg vannak tévedésekkel, félinformációkkal teli, bulváros hangú posztok, de ez egy totál szubjektív leírás volt egy anyukától, értelmesen, jó érzékkel megírva. Persze, mindenki elmondhatja a véleményét, hiszen erre való a kommentelés. De újra csak fel kell tennem a kérdést, miért nem lehet ezt egy agressziót és primitívséget nélkülöző stílusban megtenni?
  Egy blog olyan, mint a kommentelői. A kettő egymást minősíti...

 • 2011.01.03 16:24:33seholsevan

  Zuzi, ha ez a poszt a Bezzegen lenne, akkor szebb lenne?

 • 2011.01.04 04:04:18voroske

  Szamomra is eleg furcsa hogy egy ketgyerekes anyuka nem tudja megkulonboztetni az ertelmetlen jatekot es a meg nem a gyereknek valo jatekot.
  Az en fiam is alig mult ket eves es o is nagyon hasonlo jatekokat kapott karacsonyra/szulinapjara es nagyon jok mert NEKI valok.
  O egy lenkerekes tuzoltot kapott locsolocsovel/letraval, amit imad, ha hagynank azzal aludna. Ha magaban jatszik vele akkor tobbnyire csak tologatja es ninozik vele, dehat 2 eves ...
  Amikor egyutt jatszunk akkor probalok vele szerepjatszani es egy csomo szot tanultunk igy, de nem elvarhato hogy egyedul komplex szerepjatekot jatszon meg ebben a korban. Neha felmaszik egy egy tuzolto a letrara, de azert fokent mint csak auto funkcional.
  A masik kedvence az emlitett favonat, de mivel o mar erett ra NEM szedi le rola a lukas kockakat hogy szembeszurja magat a ruddal. Szvsz iszonyu jol fejleszti a kreativitast/ finom mozgasokat/ logikat. A fiam napi szinten atrendezi az osszes elemet es neha elkepeszto kreaciokat csinal. Ha meg egyutt jatszunk nagyon jo forma es szintanulo. Neha atrendezzuk ugy hogy egy vagonon csak egy szinuek legyenek, maskor meg a formakat csoportositjuk, vagy sormintakat keszinuk vele. Es igen az esetek feleben csak tologatja es csihuhuzik. Dehat 2 eves es ebben a korban az a normalis.
  Mi is vettunk mar olyan jatekot mar neki amivel mas hasonlo koru gyerek vigan eljattszott(puzzle) ,de ot meg nem erdekelte/ertette. De ilyenkor nem kidobni kell meg lehulyezni a jatekot, hanem egyszeruen eltenni kesobbre.
  Mondjuk mi kerteshazban akunk es tarolohelyunk rengeteg van, ugyhogy en amugyis rendszeresen elpakolom azokat a jatekokat amikkel eppen nem jayszik. Aztan 2 honap mulva eloveszem igy allandoan van "uj" erdekes jateka.

 • 2011.01.04 09:55:07Puszpanya

  Szerintem akkor lenne gáz, ha a cikk arról szólna, h annyira hülyeségnek tartottam X játékot, h hiába ez volt a gyerek kedvence, hát kidobtam, mert annyira idegesített. A cikk írója viszont egyszerűen csak felnőtt szemmel leírja, melyik játék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeit. Ha a kisgyereke írná a cikket, nyilván más lenne a véleménye a mentőautóról pl. Szülőként agymenést kaphatok a hannah montánás, hello kittys, bakuganos semmire jó izéktől, de amíg a gyereket az ésszerűség határán belül, nem korlátozza a szülő, addig nincs gáz. Az meg belefér, ha felnőttek egymás között fikázzák a játékokat.
  Az meg, h a gyerek mivel tudja kiszúrni a szemét vagy mivel nem, nem intelligencia/nevelés kérdése. Egy hadonászó/izgága gyerek nyilván veszélyesebb, mint egy nyugodtan pakolászós.
  Én pl. eltettem magasra virágokat, mert nem akartam, h a lányom rágcsáló korában megegye a földjét. Aztán kiderült, h minden mást megeszik/megrág, de a föld spec nem érdekli. A barátnőm gyereke meg megeszi. A húgomé elől meg soha semmit nem kellett elpakolni.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta