A krupp - Okok és kezelés

A kruppot főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza. Jellegzetessége, hogy általában váratlanul, az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy lónyerítéshez hasonlító köhögéssel, rekedtséggel indul.

Fotó: Sarah Madeleine Louise Horrigen
Fotó: Sarah Madeleine Louise Horrigen

A krupp (laryngitis acuta subglottica) az őszi-téli időszakban gyakran fordul elő a gyermekek körében. Főleg a kisgyermekkor betegsége, veszélyt elsősorban a 0-3 éves korosztály számára jelent.

A betegséget főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza, elhanyagolható esetben allergén anyag vagy irritáló gőzök, gázok belégzése váltja ki. Jellegzetessége, hogy általában tünetmentes vagy enyhe hurutos tünetekkel rendelkező gyermeknél váratlanul az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy lónyerítéshez hasonlító köhögéssel indul, kifejezett rekedtséggel.

A kruppban szenvedő gyermek belégzése nehezített. Mivel a kicsi nehezebben jut hozzá a megfelelő oxigénhez, így egyre nyugtalanabb lesz, ami tovább fokozza a tüneteket. Légzése húzó jellegű (más néven stridoros), rekedt, ugatva köhög, torka vírusos, vérbő, a tüdőre ráhallgatva pedig megnyúlt belégzést figyelhet meg az orvos. A kicsi legtöbbször lázas, vagy hőemelkedése van.

A krupp kialakulásának okai

A gyermekek légútja még fejletlen, átmérője kisebb, a benne lévő porcok még nem érték el végleges szilárdságukat. Ugyanakkor gyulladás során a légutak belsejét borító nyálkahártya kifejezettebb fokban képes megduzzadni, betüremkedni az amúgy is szűk légutakba, melynek átjárhatóságát így tovább szűkíti.

Ha a nyálkahártya nagyon megduzzad, akkor képes elzárni a légutakat, és levegő ezáltal nem tud lejutni a tüdőkbe. Mivel ilyenkor a hangszalagok is begyulladnak, a gyermek rekedtségét is tapasztalhatjuk.

Ha baj van

A gyermeket takarjuk be és vigyük ölben a nyitott ablakhoz. A beáramló párás levegő kifejezetten jó hatású a kiszáradt légutak benedvesítésére. Ezek után keressük fel a gyermekorvosi ügyeletet, illetve ha nagyon súlyos fokú a légzési nehezítettség, akkor hívjunk mentőt!

Hogyan kezelhető a krupp?

Az orvosi rendelőben kalciumot, antihisztamin-készítményt illetve szteroid tartalmú kúpot, súlyosabb esetben szteroid tartalmú injekciót kaphat a kicsi, illetve inhalálnia kell hideg párás inhalátorból. Ha az orvos úgy tartja megnyugtatónak, akkor kórházba utalja a gyermeket.

A kórházban a fentebbi kezelés mellett az intenzív megfigyelés, ritka esetben oxigén adása illetve átjárható légút biztosítása szükséges. Három éves kor felett légút elzáródás veszélyével már általában nem kell számolni, mert addigra a légutak mérete megnő annyira, hogy ez a probléma elháruljon, illetve a porcok is megerősödnek.

Ha a légút-elzáródás mégis bekövetkezik, akkor az azonnali sürgős életmentő beavatkozást tesz szükségessé. Éppen ezért kisgyermekkorban mindig komolyan kell venni a gégegyulladást, és mielőbb orvoshoz kell vele fordulni.

(webbeteg.huDr. Balogh Andrea, gyermekorvos)

Oszd meg másokkal is!
Mustra