Pályamódosítás kismamáknak?

Nagyon érdekes, körülbelül két hete csupa olyan programot fedezek fel a neten, amire korábban csak vágytam, de sosem találtam rá. Úgy látszik, mindennek eljön a maga ideje, és érdemes nyitott szemmel járni, befogadónak lenni.

Fotó: Alessandro Valli
Fotó: Alessandro Valli

Most hétvégén például sikerült egy olyan rendezvényen részt vennem, amelyről korábban csak álmodoztam, és nem hittem, hogy létezik Magyarországon. A téma a pályamódosítás és az álláskeresés volt. Az utóbbiról természetesen rendszeresen hallunk, míg az előbbi igen ritka téma. Ezt mutatja az is, ha Google-ban rákeresünk, akkor az álláskeresésre körülbelül 222.000 találatot kapunk, míg a pályamódosítás összesen 7.610 darab bejegyzést ad.

A program lényege, hogy az érdeklődőnek körülbelül 10-20 különböző szakterülettel rendelkező coach-csal volt lehetősége átbeszélni az őt érintő témát, majd előadásokat tartottak
személyiségtipológia, álláskeresés, pályamódosítás, illetve interjútechnika témakörökben. Mivel az álláskeresés a szakmámhoz tartozik, ez alkalommal inkább a pályamódosítás került nálam a fókuszba.

Tapasztalatom szerint nagyon sok anyánál fordul elő, hogy gyermeke megszületése környékén úgy érzi pályát, vagy szakmát kell módosítania, hogy ő igazándiból másra hivatott. Ez lehet külső tényezőkből adódó kényszerhelyzet, de belső motiváció is. Vagyis,ha valaki arra gondol, hogy a jelenlegi munkakörében nem fog odaérni a bölcsibe/oviba, és ezt a kérdést egyik családtag sem tudja megoldani, akkor az anyakésztetést érez, hogy vagy munkahelyet váltson, vagy szakmát, illetve az aktuális munkáltatónál igyekszik részmunkaidős állást betölteni.

Azonban nem mindig ezek határozzák meg pályamódosításunk körülményeit. A szülés/születés nagyon alkalmas helyzet arra, hogy végiggondoljuk mit is akarunk csinálni, mivel szeretnénk foglalkozni, mit tesznek lehetővé külső körülményeink. Az anyasággal együtt jár, hogy felfordul az ember élete, megváltoznak a súlypontok, és gyakran az új megvilágításba került dolgok nagyobb, vagy épp kisebb horderővel bírnak. Az ember új kvalitásokat fedez fel magában, és ennek megfelelően szeretne módosítani. Ezt segíti még, hogy otthonról sikerül a munkahelyünket kicsit távolabbról, kicsit kívülálló szerepben szemlélni.

Ilyenkor fontos, hogy ne csak gondolkodjunk a jövőnkről, terveinkről, hanem írjuk is le ezeket az elképzeléseinket! Még akkor is, ha – előre szólok! – mindez nem csak néhány órás tevékenységet jelent. Erre igenis időt kell szánni, napokba, akár hetekbe is telhet mire körvonalazódik bennünk egy pontos kép, és persze az idő teltével, azzal, hogy különböző benyomások érnek minket, folyamatosan változik, alakul. Ezért is fontos leírnunk, mert különben nagyon gyorsan elfelejtődik mindaz, ami korábban felmerült bennünk.

Mit érdemes tenni a reális és objektív pályamódosítás érdekében?

- Ismerd meg önmagad! Írd össze a rád jellemző dolgokat, hogy milyen készségekkel és képességekkel rendelkezel, és írj melléjük példát, vagy egy szituációt, amikor megtapasztaltad. Ebben nyújthatnak segítséget különböző kompetencialisták is.

- Kérj visszajelzést! Ha megmaradt valakivel a jó viszony a korábbi munkahelyedről, vagy van olyan társaság, ahonnan kérhetsz visszajelzést, akkor ezek az emberek jó források önmagad megismeréséhez. A család is egy ilyen forrást jelent, de ne feledd, mindig olyantól kérj visszajelzést, akinek adsz a véleményére, elfogadod tőle. Húzd meg a határokat, korlátokat, ameddig valaki véleményét még elfogadod.

- Gondold át, szíved szerint milyen szakmát, hivatást választanál, illetve azt is, hogy a ráció mit diktál. Próbáld a kettőt összeegyeztetni. Ha nem megy, akkor készíts egy célkitűzést: jelenleg erre van lehetőségem, mert hiányoznak még azok a kompetenciák, de mindig is szem előtt tartom az „álomállást”.

- Regisztrálj különböző álláskereső portálokon. Figyeld meg, hogy mely pozíciók a legkeresettebbek azok közül, amelyek téged érdekelnek, majd nézd meg az ezekhez tartozó feladatokat, elvárásokat is. Érdemes azt is megfigyelni, milyen munkavégzési körülményeket ajánlanak: van-e részmunkaidő, rugalmas munkavégzés, vagy többműszakos munkarend létezik.

És mit tehetünk akkor, ha életkörülményeink nem teszik lehetvé, hogy kiválasszuk a számunkra ideális állást? Nos, ennek is megvan a maga szerepe a fejlődésünkben, tanulásunkban. Úgy gondolom, hogy ehhez is lehet pozitívan viszonyulni: most van egy állásunk, van fizetésem, ki tudom fizetni a számlákat, el tudunk menni nyaralni, és így tovább. Manapság ez nem utolsó szempont!

Szakmánk, hivatásunk, vagy karrierünk szempontjából a legfontosabb, hogy mindig nyitottak maradjunk a világra, az emberekre, eseményekre és véleményekre. Képezzük magunkat! Ez
lehet önképzés: olvasás, előadás, vagy tapasztalati tanulás, de lehet szervezett képzés is: iskolarendszeren belüli vagy kívüli képzés.
Egy biztos: ha pontos célokat tűzöl ki magad elé, könnyebben haladsz. És persze nem szabad elfelejteni a reklámguru, Leo Burnett szavait sem: „Ha a csillagok felé nyújtod ki
a kezed, talán nem érsz el egyet sem, de az biztos, hogy nem egy maroknyi sárral térsz
meg…” Nyújtózzunk hát az ég felé!

Írta: HR-szakértőnk, Fanni

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek