Szüljenek az egyetemista lányok – de hogyan tovább?

Legyenek családi apartmanok a kollégiumokban, legyenek óvodák az egyetemek közelében, és legyen rugalmas az órarend – a Népesedési Kerekasztal szeretné, ha minél több egyetemista vállalna gyereket.

Fotó: Jessica Garro
Fotó: Jessica Garro

A héten összeült a Népesedési Kerekasztal, ahol elhangzott, hogy az államnak kötelessége támogatni a gyerekbarát felsőoktatási intézményeket, segítve a gyerekvállalást.

Kopp Mária egyetemi tanár, a kerekasztal vezetője felsorolta, milyen ajánlásokat tettek annak ösztönzésére, hogy a főiskolára, egyetemre járó lányok már tanulmányaik alatt vállaljanak gyereket.

1. Legyenek családi apartmanok

Első körben megoldandó feladat lenne biztosítani a gyermeket váró párok számára a lakhatási feltételeket. Az elképzelések szerint a meglévő kollégiumokban kisebb családi apartmanokat lehetne kialakítani. Ezzel kapcsolatban a kutató megjegyezte, meg kellene fontolni bérlakások építését uniós forrásból.

2. Legyenek óvodák az egyetemekben, vagy a közelben

A kerekasztal résztvevői arra is gondoltak, hogy a felsőoktatási intézményekben vagy azok közelében az ott tanulók gyermekeinek - a családi napközik mintájára - bölcsődéket, óvodákat lehetne nyitni.

3. Legyen rugalmas órarend

A gyereket vállaló hallgatók számára fontos lenne a rugalmas óra- és vizsgarend, hogy egyeztetni tudják tanulmányaikat az anyasággal.

Arra, hogy mindezek hogyan és mikor valósulnának meg, nem tért ki az eseményről összeállított sajtóközlemény. Arról nem tudunk meg ebből semmit, hogy a szakemberek hogyan látják az egyetemi évek alatt gyereket vállaló, majd frissen diplomázott, kisgyerekes anyák helyzetét. Ők vajon mekkora hátrányból indulnak, ha munkát keresnek?

Morvainé Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) képviseletében még arról beszélt,  meg kellene fontolni azt is, hogy a családi pótlék járjon azok után is, akik ugyan betöltötték a 20. életévüket, de szakmát tanulnak vagy felsőfokú szakképzésben vesznek részt.

A NOE szerint át kellene gondolni a kreditszámítást azoknál, akik kisgyermekkel vágnak neki az egyetemnek, főiskolának. A szervezet elképzelése szerint kevesebb plusztárggyal is megkaphatná a megfelelő kreditpontot az, aki gyermeket nevel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra