SZÜLŐSÉG

Anyatejet a neten is vehetsz

2010. november 24., szerda 13:01 |

Az IBM programozó versenyén mutatták be azt az online szolgáltatást, melynek segítségével az interneten is egymásra találhatnak az anyatejet kereső és felajánló anyukák. A programot fejlesztő A-Team csapat munkáját olyan jónak találták, hogy meg is nyerték vele a versenyt.

Az anyatejmisszio.hu oldalon lesz hamarosan elérhető a szolgáltatás, melynek köszönhetően jóval egyszerűbb lesz az anyatejközvetítés. Az IBM programozó-versenyének újdonsága volt, hogy a versenyzők valós, hétköznapi problémára kerestek megoldást. A szervezők non-profit intézményeket kérdeztek meg, milyen informatikai nehézségekkel küzdenek, hogyan segíthetnének rajtuk a bajnokságra jelentkező fiatal programozók. A választás a Családvár Alapítványra esett, amely kismamák számára működtet anyatej-közvetítő szolgálatot. A versenyzők feladata egy olyan online alkalmazás fejlesztése volt, amellyel az anyatejet kereső és kínáló kismamák egyszerűen és gyorsan találhatnak egymásra. A programozáshoz csakis open source és egyéb ingyenes szoftvereket használhattak, köztük például az IBM közreműködésével fejlesztett Eclipset.

A zsűri nem fejlesztési ötleteket, hanem szinte azonnal bevethető, valódi használtra kész alkalmazásokat várt. Az első helyezett pályamű nemcsak ennek az elvárásnak felelt meg, de egyszerű kezelhetőségével és felhasználóbarát felületével is lenyűgözte a zsűrit. A program véglegesítéséhez szükséges apróbb fejlesztésekben a versenyt támogató cégek nyújtanak majd segítséget.

„Annak idején, amikor egymagam belevágtam ebbe a kezdeményezésbe, nem gondoltam, hogy egyszer majd hatvan lelkes diák két napon át dolgozik az anyatej közvetítés rendszerének tökéletesítésén” – fogalmazott meghatottan Szini Emese, az Eszter-lánc Anyatejmisszió alapítója. „Nagyon hálásak vagyunk az IBM-nek, a szervezőknek és a diákoknak is. Izgatottan várjuk, hogyan működik majd a program a valóságban, és hogyan fogadják majd az édesanyák” – tette hozzá Csomóné Lindmayer Katalin, az Anyatejmissziót támogató Család-Vár Alapítvány képviselője.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.24 13:15:34oliv08

  Azt már tudjuk, hogy az oldal profi, csak azt nem, hogyan lehet tejet adni? És milyen kritériumok kellenek hozzá? Gondolom, nemcsak úgy lefejem, mint itthon a gyereknek, hanem kell mondjuk orvosi papír.

 • 2010.11.24 14:15:41ozsusk-Zsuska

  Hú de nagyon kár azért a F. Benefit menüpontért a felső menüben az oldalukon!

  És nem kérnek orvosi papírt, ezt írják több helyen is. Bárki adhat, és nincs kezelve sem...

 • 2010.11.24 16:07:07nyunyóka

  Nem kérnek orvosi papírt?? Akkor ez így elég gáz szerintem...

 • 2010.11.24 16:52:36kyskalacs .

  hát én nem venném meg senki tejét . az bizti.

 • 2010.11.24 18:43:13Puszpanya

  A srácok a feladatot megoldották, nyertek. Gratula nekik.
  Maga az 5let szerintem sz.ar. Senki tejét nem adnám a lányomnak.(még a húgomét sem) Tök jó tápszerek vannak biztonságos csomagolásban.
  A kórházban leadott tejről is az a rémhír járta, h ott ugyan szűrik az anyákat, de nem a helyszínen fejtek, hanem behozták a tejet. Senki nem látott bele az üvegbe, kiét.

 • 2010.11.24 20:11:24sony

  Gondolom ez arra lenne jó, hogy az egymáshoz közel lakó anyukákat összehozza. Így mindenki megnézheti, kitől kapja a tejet. Én adnék tejet (ingyen), de nem vennék. Nálunk napi egy, másfél deci anyatej plusz van, most ugyan megisszák a nagyobb gyerekek, de ha lenne baba a környéken, akinek épp ez a mennyiség hiányozna ahhoz, hogy fél éves koráig ne kelljen tápszerezni, szívesen odaadnám.

 • 2010.11.24 20:31:04oliv08

  Nekem sem kellene más teje, sokkal macerásabb tárolni, mint a tápot. Idegenkedek tőle egyszerűen. De valaki örül neki, minden cseppnek, mint a kincsnek.

 • 2010.11.24 21:39:01karaszka

  Hónapokon át voltam anyatejleadó, mert senkit nem találtam a környéken, aki elfogadott volna napi 2-3 deci anyatejet tőlem - akár ingyen. Aki nem szoptatott, az a tápszert választotta. Magánügy. Viszont hallottam olyan babákról, akiknek a napi egy deci tejet, amit a gyűjtőből kaptak, nagyon beosztották.Szóval nem akartam kiönteni, annyit meg nem lehetett nálunk lefagyasztani. Szigorú előírások, orvosi vizsgálat kellett, a tejből bevizsgáltak valamennyit, hogy steril-e. Egyetlen egyszer fodult elő, hogy nem ment át a tejem a vizsgán: amikor a nagoybbik gyerek műtétje miatt a kórházban kellett fejnem, és az ottani hűtőben volt a tej pár órát. Amúgy meg kétnaponta vitték el az anyatejet, Tehát, Puszpanya, szerintem nem a fejés helye hanem annak körülményei a fontosak, na meg a tárolás!

 • 2010.11.25 09:22:39Puszpanya

  No igen, de (állítólag) több bevizsgált anyuka a (látszatra egészséges) szomszédnő tejét is beviszi, mint sajátját.
  Nem ástam bele a témába, mivel nem volt opció, h a lányom más tejét kapja. (nem szerette az anyatejet)

 • 2010.11.25 17:01:27plussbirka

  az annyira gaz, hogy mar itt is osszeeskuveselmeletet keresunk. nyilvan a tebeces, alkoholista szomszedno meg akarja gyilkolni masok babajat es titkon beviteti a szimpatikus, egeszseges szomszedjaval. ne mar...
  az meg, hogy valaki inkabb tapszert ad, az szive joga. de nehogy mar az legyen ciki, hogy tapszer helyett anyatejet adna valaki a gyereknek.
  a tapszert tenyleg konnyu tarolni, megcsinalni. de tehentejbol van, es sosem lesz olyan jo, mint az anyatej. akik itt fujjognak, megnezetnek veluk egy ilyen tapszeres gyartosort. es nehogy mar azt higgyuk, hogy abba semmi sem mehet bele. ejj, mintha nem lenne havi egy botrany a tapszerekkel es bebietelekkel kapcsolatban.

 • 2010.11.25 18:07:58Puszpanya

  Mindenki azzal eteti a gyerekét, amivel akarja. (és tudja). Senki nem fujjogott szerintem, csak elmondta a véleményét.

 • 2010.11.25 22:10:58Ezt Nóra mondja:

  Hát én bizony nagyon nehezen szereztem az örökbefogadott fiamnak, és úgy örültem minden cseppjének...! Orvosi papír nélkül ódzkodtam volna idegenét adni, de szerencsére találtunk olyan anyukát, aki nem csinált ebből ügyet, beszerezte a papírokat. Plusz össze is barátkoztunk, meggyőződhettem róla, hogy semmi veszélyt nem viszek a gyerekemre a tejével, csak mindazt a jót, amit az anyatej jelent. Azt nem értem, amit Puszpanya írt, hogy a húgáét sem adná... kivéve, ha a húg úgy él, hogy potenciális veszélyforrás a teje...

 • 2010.11.29 14:08:31Édanyu

  Annak idején én is felkerestem egy ilyen szolgálatot. A mélyhűtőnk ugyanis teli volt anyatejjel (sterilizált avent mellszívóval, sterilizált avent pohárba fejtem), a kisfiamnak viszont sosem kellett onnan adnom, mert mindig volt friss elég.
  Egy anyuka jött a tejért, aki örökbe fogadott egy kisfiút, kérdeztem, ne menjek-e orvosi vizsgálatokra, satöbbi. Ő azt mondta, ha én anyaként a kisbabámnak adom a tejemet, akkor nyilván a saját babámnak a legjobbat akarva az a tej jó tej és jó lesz az ő kisfiának is.
  Nem kérdezte, de elmondtam neki, hogy nem dohányzom, nem iszom, nem szedek gyógyszert (pedig migrénes vagyok, de nem vettem be semmit sem terhesen, sem szoptatás alatt), nem iszom koffeines kávét, nem eszem K-betűset. Igaz, nem az ő gyerekéért vigyázok így a tejemre, hanem a sajátomért, de ebből ő is profitálhat.
  Ráadásul az örökbefogadott a baba pont akkor kapta meg a tejet, mikor akkora volt, mint amikoriak a lefejt tejek voltak, tehát életkorának megfelelő tejet is kapott. (3-4 hónap volt a kisfiam és a baba között korban.)

  Ezt bizalmi kérdés.
  Én adnék a babámnak kapott anyatejet.
  De például egy rokonom, aki most nem tud szoptatni, nem adna. Mindenkinek magának kell eldöntenie, a fontos az, hogy a lehetőség meglegyen és ugyanolyan egyszerűen szerezhess anyatejet a babádnak, mint ahogyan bemész a gyógyszertárba kiváltani a tápszer receptet.
  Akkor vagy valódi döntéshelyzetben.

 • 2010.12.01 00:20:09lilomama

  En is honapokon keresztul adtam le anyatejet, nem akkora macera, mint amilyennek elsore tunik. Viszont minden adagot tesztelnek, ami beerkezik a Heim Palba, ugyhogy nem kell tole felni...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta